Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Tek ve Gerçek Korku: Allah Korkusu

S Çevrimdışı

sult

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Tek ve Gerçek Korku: Allah Korkusu

Bütün korku türleri, birbirlerinden farklı görünse de aslında hepsi tek bir ruh halinin sonucudur. Bu; Allah'a ve ahirete gerçek anlamda samimi bir kalp ile iman etmeyen, Allah sevgisini ve Allah korkusunu yaşamayan, var olan herşeyin sadece bu dünya hayatından ibaret olduğunu sanan, ölümle birlikte herkesin ve herşeyin yok olacağını düşünen, kendi bedeni dahil çevresinde gördüğü herşeyin ve herkesin müstakil bir gücü olduğunu düşünen – Allah'ı tenzih ederiz- ruh halidir. İnsan, kendi bedeni dahil tüm insanların ve olayların ayrı bir gücü olduğunu düşündüğünde, korkular ve endişeler kaçınılmaz hale gelir. Böyle bir düşünce yapısındaki kişi, insanların zarar vereceğini düşündüğü için insanlardan ayrı korkar. Olayların aleyhine gelişeceğine inandığı için olaylardan ayrı, toplumdan ayrı, gelecek endişesi taşıdığı için geleceğiyle ilgili beklentilerinden ayrı korkar. Aynı şekilde hastalıkları da bağımsız bir güç olarak düşündüğünden bunlardan ayrı, insanlara bir güç atfettiği için yalnız kalmaktan, terkedilmekten ayrı korkar. İman etmeyen böyle bir insan için her insan, her olay, çevresinde gelişen herşey bir korku sebebi olabilir.

İşte samimi iman ile birlikte yaşanan Allah korkusu tüm bu korkuları ortadan kaldıracak tek güçtür. İnsan yalnızca Allah'tan çok korktuğunda bu korkularını bırakabilir. Tek tek bu korkuları düşünüp, hepsiyle ayrı ayrı mücadele etmek bir çözüm yolu değildir. Korkuları yenmenin en köklü ve sağlam yolu, insanın korktuğu herkesin ve herşeyin Allah'ın yarattığını bilmektir. Tüm insanların, Allah'ın dilemesiyle, Allah'ın bilgisiyle yaşayan aciz varlıklar olduğunu bilmektir. Eğer kişi insanlardan korkuyorsa korktuğu kişiler Allah'ın dilemesi dışında hiçbirşey yapamayan, nefes dahi alamayan acz içinde olan varlıklardır. Hastalanmaktan, sağlığını kaybetmekten korkuyorsa, bedeninde o hastalığı oluşturacak olan Allah'tır. Allah'tan başka kimse bir hücrenin yapısını bozup, onu çoğaltamaz; sağlam bir hücreyi kanserli hücreye dönüştüremez. Allah izin vermezse kimse kimseyi terkedemez, yalnız bırakamaz. Allah izin vermediği sürece sevdiği insanların canını kimse alamaz, ölmelerine Allah'tan başka kimse karar veremez. Malını mülkünü Allah'ın dilemesi dışında kimse eksiltemez, kimse işten çıkartamaz. Gelecekle ilgili planlarına Allah'ın dilemesi dışında kimse müdahale edemez ve başarısını kimse engelleyemez. Ve yine Allah'ın dilediği ve daha insan varolmadan önce takdir ettiği vakit gelmeden önce, kimse ve hiçbir olay insanın ölümüne sebep olamaz.
manzara_6.jpg

İnsanın korktuğu herşey, Allah'ın mutlak gücü ve iradesi altındadır. Korkulan herşeyin tek ve gerçek sahibi, sonsuz kudret sahibi olan Yüce Allah'tır. Bu durumda –Allah'ın Zatı'ndan başka- korkulacak, mutlak güç sahibi hiçbirşey kalmamaktadır. Dünya hayatının, sonsuz ahiretin ve kainattaki herşeyin yaratıcısı, sonsuz akıl sahibi olan Yüce Allah'a karşı duyulan korku, diğer tüm korkuların önüne geçer ve bunları ortadan kaldırır. Allah korkusu bütün korkuların üstündedir. Allah'tan ihlasla ve saygıyla korkan bir kişi için, -yaşamı boyunca karşısına çıkan herşeyi Allah'ın yarattığını bildiğinden-, hiçbir olay korku sebebi olamaz. Insan, Allah'tan gelen herşeyi, gönül rahatlığı içinde ve razı olarak, en güzel tavırla karşılar.

Allah Kuran'da, iman eden samimi kulları için Allah korkusu dışında, başka bir korku olmadığını bizlere şöyle bildirmektedir:
Haberiniz olsun; Allah'ın velileri, onlar için korku yoktur, mahzun da olmayacaklardır. (Yunus Suresi, 62)
Allah bir başka ayetinde ise insanlardan değil, sadece Kendi'sinden korkulmasını istediğini bizlere şöyle bildirir:Her nereden çıkarsan, yüzünü Mescid-i Haram yönüne çevir. (Siz de) Her nerede olursanız yüzünüzü onun yönüne çevirin. Öyle ki, onlardan zulmedenlerin dışında insanların, size karşı bir delilleri olmasın. Onlardan korkmayın, Ben'den korkun, üzerinizdeki nimetimi tamamlayayım. Umulur ki hidayete erersiniz. (Bakara Suresi, 150)
 
Üst Ana Sayfa Alt