Selamün Aleyküm
Siteyi karıştırmak gibi bir niyet içerisine girdiğimi düşünmeyin.
Soru sordum cevap almaya çalışıyorum.Soru sormak yasak derseniz onuda yapmayız.Ama üye kurallarında böy bir madde yok o nedenle sordum.Sizde cevap yazışsınız Allah razı olsun
Bismillah...
Rabbinin yoluna hikmetle ve güzel güzel öğütle davet et ve onlarla en güzel şekilde mücadele yap! Çünkü Rabbin, yolundan sapanı en iyi bilendir ve doğru yolda gidenleri en iyi bilen de ancak O'dur.
1.kim neyi niyçin tekfir etmiş(aç biraz)
https://www.islam-tr.org/katagori/tevhid.17/ bu konu başlığı altındaki bir çok konuda mesela tasavvuf ehlinin kendi kitaplarındaki küfür akideleri hakında konusu.Kitapta yazılmış (veya sonradan değiştirlmiş, veya tercüme edeninde yanlış anlaması olabilir,veya bilerek, şeytan aleyhillanenin dürtmesi,vs.) yazılar yüzünden alimin tekfir edildikleri ortada yazı yüzünden alimin bütünü ile tekfir edilmesi doğru olmadığını düşünüyorum.Velevki küfür içeren bir söz veya yazı olsun.Neden derseniz Alim eğer küfür içeren bir cümleyi kitabına yazmış ise hüsnü zanla yanlış yaptığını düşünmemiz tekfir etmeden yazının doğrusunu aktarmamız gerekmezmi bence gerekir belki yazdıkların yanlışlığına sonradan vakıf olup övbede etmiş oabilir imam Rabbaninin töbe ettiği mektuplar gibi (ilk25 mektup).Veya sizin küfür olduğunu söylediğiniz cümlelerin küfür olamayacağıda ortadadır.gerek söyleyenin ne maksatla nasıl ve nasıl bir ruh hali ile söylediğide göz önünde bulundurulması gerekmezmi gerekiyorsa bunlar yapılmadan tekfir edilmiş olmaları kanımca yanlış olmuştur.Özellikle tasavvuf hakkında söylenen sözlerin iyi anlaşılabilmesi için tasavvuf ilmini yaşamak lazımdır.Yoksa tasavvuf hakkındaki yazılan bilgiler ile tasavvufun anlaşılması, anlaşılamayacak kadar olanaksız olur.
2.tevhidin dışında olacak,hiç bir vahdet yoktur.
Bunda itirazımız yoktur.
Fakat insanlara yaklaşımın metodları iyi anlaşılmalı değimli.
Sitede lailahe demeyen herkes tekfir edilmiş durumda.İnsanlara lailaheyi ulaştırmak ondan sonra hala dememekte ısrar ederse tekfir etmeliyiz Bir gayri müslime yaklaşımla bir müslümana yaklaşımımız aynı yaklaşım tarzında olması doğru bir yaklaşım olmayacağı ortadadır.İnsanlara tevhidin gerçek manada anlatılmadığı günümüz bu eğitim şartlarında eğitilen (!) insanların bır çırpıda lailahe demelerini ve peşinden illellah demelerini beklememiz için bu gerçekleri gerçek düzlemde insanlara ulaştırmamız ondan sonra lailahe demeyenleri beklemeliyiz.Realiteyi göz önünde bulundurduğumuzda sanal alemden insanları konumlarını gerçek manada idrak edemeden onlara bulundukları konumları anlatamadan herkese aynı metod ile yaklaşmak hayır değil şer getireceği kanaatindeyim.Sanal alemde bu tür yaklaşımlar insanların konumlarının belirsizliği göz önüne alındığında hayırlı bir yaklaşım olmadığı ortada.Tevhid için yazılanlara itirazımız tabiî ki yok yanı aynı yol ve saftayız.fakat sanalda yapılan bu tür yaklaşımlara karşıyız.Bu anlatılanları sanalda değil insanla bizzat bulunduğumuz real ortam itibari ile ulaştırmalıyız.Çünki realde insanların konumlarını daha iyi anlar ve daha iyi ve doğru yaklaşım ile yaklaşılabilinir.Ve bu yaklaşımlar hayır getirir.Peki sanalda nasıl yaklaşılmalı dersek sanalda insanları yapılan bu tür tevhidi oluşumların içine davete uğraşmak saha faydalı ve hayırlı bir yaklaşım olacaktır.eğer safımıza gelip lailahe gerçeğini kişinin konumu göz önüne alınarak anlatıldığında ve bu anlatımın sonucunda lailahe dememekte ısrar eder ise o zaman lekümdinikümveliyedin diyelim.
3.islam dini kula kulluğu red,Allah a kulluğa davet dinidir(nahl36 ve tağutla ilgili ayetlere bak )
Bunada itirazımız yok olamazda.
Yukarıda eleştirdiğim davetin nasıl yapılacağı idi.İtiraz çağırılan yola değil çağırılış yönteminedir.
Efendimiz sas her insana yaklaşımı farklı idi.Nasihat isteyenlere hep farklı nasihatler ettiğini hadislerinden anlıyoruz.O sas insanların konumlarını iyi bilir ve ona göre yaklaşım gösterirdi.Bizde eğer tevhidi, peygamberi bir metod izleyeceksek (ki izlemeliyiz) insanarı doğru yerde doğru yöntemle doğru yere çağırmalıyız.Tekrar ediyorum.Sanal alemde bu tür yaklaşımlar hayır getirmiyor.
4.hangi alimleri niye tekfir edilmiş ve senin kabul etmediğin görüş ne.
Abdulkadir Geylani
Said Nursi
İmam Rabbani
Yunus Emre ve Celalettin Rumi'nin (Mevlana) Sapıklıkları vs.
Dediğimiz linkte hepsi mevcut.
Şunuda iyi düşünmek gerekir bu alimler kadar ilim yuttukmu.Bunlar kadar ilim öğrenebildikmi.
İlmin amel ile açılacağı ortada iken bu alimlerin hal ilmide ortada iken acaba onlara gelen ilim bizede geldimi.Bunları hüsnü zan ile iyi değerlendirmek gerekir.
5.şeytan sadece alimleri değil,kuranında manasında sapma yaptırta biliyor(kuranın lafzını değil yanlış yorumlamada insanı yanılta biliyor bunuda yapmamak için rabbim rahman kuranı okumadan önce euzubesmele çekip kuranı öyle okumayı tafsiye ediyor buda şeytenın kuranın lafsını değil manada şeytani vesvesesiyle kandıra bileceğini ve kulun nekadar alim olursa olsun manada yanlış yapabileceği haberi veriliyor)kuranı anlamak için yapılması gerekenleri kuranın verdiği haberlerle incelersen çok iyi anlarsın selametle
İtirazımız yok katılıyoruz
.6..bizim görmediğimiz alimin kendisini değil bıraktığı esere göre değerlendirilir fiil yanlışsa faili müslümansa Allah rahme etsin.
Fiil yanlış ama fail tekfir ediliyor zaten itirazımız buna fiil yanlış ise fiile mudahale edilmeli değimli? fiilin yanlışlığından faili sapık gibi ithamlar doğrumu.Bence değil.Eğer yanlış cümleleri bunlara ulaştırılıpta hala ısrar ediyorlarsa o zaman diyelim sapık.Fakat ulaştıramayacağımız ortada iken bu kelime ağır.
İnsanların yıllardır beklide peşinden gittiği, kitaplarını okuduğu bir kişiye bu laf dendimi zannediyormusunuzki hemen vazgeçip.Tövbe edecek.Daha çok yazılanlara karşı bir enaniyet doğacak ve beklide hak olarak yazdığınız bir şeye bu yüzden farklı bir şekilde yaklaşarak yanlış bir cümle ile küfre düşecek.Ha diyorsanızki biz tevhidi söyleyelim ister kabul edilsin ister edilmesin.O zaman halisane olan niyetlerimizi gözden geçirmemiz gerekir.Taşlanırken bile taşlayanlara dua eden bir peygamberin ümmetiyiz unutmayalım.
Konum ve statünüzü ilminizi ve kişiliğinizi bilmiyorum.ama şunu söylemek istiyorum eğer hidayeti mevlam size sonradan naip eylemiş ise geldiğiniz noktayı iyi ama çok iyi anlamalı o zamanki nefsinizin çirkefliğini iyi değerlendirmeli ve milyonlarca insanların bu şekilde olduğunu iyi anlamaya çalışmalısınız.
.NOT.Abdulhak abi hakkını helal et yazdıktan sonra sorunun ilk muhattabı siz olduğunuzu gördüm varsa yanlışım iletirsiniz ve ben şeref duyarak sevinirim
Yazıyı yazdığımda Abdulhak isimli kullanıcı onlıne olduğu için ismini vermiştir.Ama o an cevap yazmadı herhalde mesajı göremediSiz cevap verdiiniz için teşekkür ederiz.
Sonuç olarak safımız aynı değerli kardeşlerim.Ama peygamberi bir mücadele etmek istiyorsak onun metodunu iyi anlamalıyız.nasılki ilk Hz.Hatice annemize tebliği bütün ilahları reddedeceksin olurken Hz.Ali ra ha ise lat ve uzzayı reddedeceksin demesi gibi cümle aynı ama söyleniş biçimleri farklı bizde sanal alemde kişilerin konumlarını bilmeden herkese aynı kelimeleri aynı uslup ile söylediğimizde neticemiz maalesef hayır olmuyor.
Tevhidi mücadele ederken tevhid için ne yapmalıyız sorusundan önce ne yapmamalıyız sorusunu sormalıyız kendimize ve ne yapmamamız gerektiğini anlayıp ve kavradıktan sonra atağa geçmeliyiz.Nasılki efendimize vahiy gelmeden önce putlardan nefret etmesine karşın onlara hiçbir müdahale etmemiş ve ne yapmasını gerektiğini Allah zülcelal öğretene kadar beklemiştir.Bizde Allah’ı tanımayan milyonlarca insana Allah zülcelali anlıyorlar, biliyorlar ve tanımalarına rağmen böyle yapıyorlar gibi yaklaşmamalıyız .
Rabbinin yoluna hikmetle ve güzel güzel öğütle davet et ve onlarla en güzel şekilde mücadele yap! Çünkü Rabbin, yolundan sapanı en iyi bilendir ve doğru yolda gidenleri en iyi bilen de ancak O'dur
Selamün Aleykum