NEDEN YAPILDI?
Cerablus, IŞİD’in Türkiye sınırında üstlendiği son bölge. 6 Ocak 2014’te IŞİD’in kontrolüne girdi. TSK’dan verilen bilgilere göre, 9 Ocak 2016’dan itibaren bölgeden Türk tarafındaki yerleşim merkezleri ve hudut karakollarına IŞİD tarafından 57 havan, 79 Katyuşa ve 2 adet tanksavr güdümlü mermisi atıldı. 21 sivil hayatını kaybetti. Son olarak 19 Ağustos 2016’dan itibaren de 23 havan ve 2 Katyuşa mermisi Türkiye’ye düştü.
Cerablus aynı zamanda, PKK’nın Suriye kolu PYD’nin kontrolündeki, daha önce birleşen Cezire ve Kobani kantonları ile batıdaki Afrin kantonu arasında kalıyor. Bu bölgenin PYD’nin kontrolüne girmesinden ve sınır boyunca uzanan bir Kürt koridoru yaratılma ihtimalinden Türkiye rahatsızdı.
AMACI NE?
Harekâtın başlamasının ardından Anadolu Ajansı’nın geçtiği haberde harekâtın amacı için, “Sınırın terör örgütlerinden temizlenmesi ve hudut güvenliğinin artırılmasına katkı sağlanarak, aynı zamanda Suriye’nin toprak bütünlüğünün öncelenmesi ve desteklenmesi planlanıyor. Harekât sayesinde yeni göç dalgalarının önlenmesi, bölgedeki sivil halka insani yardımların ulaştırılması ve bölgenin terörist unsurlardan arındırılması hedefleniyor” ifadeleri kullanıldı.
NASIL BAŞLADI?
Harekât 04.00 sularında başladı. Sınırdan topçu ve çok namlulu roketatar (ÇNRA) atışları başlatıldı. 81 hedefe 294 atış yapıldı.
04.05’te daha önceden belirlenmiş belli noktalardan geçiş için iş makineleriyle geçitler açıldı.
06.08’de Türk F-16 savaş uçakları da IŞİD hedeflerini vurdu. 06.10 ve 06.30’da iki hava herekâtı daha yapıldı. 07.50 itibarıyla 12 hedef vuruldu. Halen iki F-16, anlık tespitlerle hedefleri vuruyor.
Saat 11.00 sıralarında da tank birlikleri Suriye sınırından içeri girdi.
KİMLER KATILDI?
Harekât, Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti ve IŞİD karşıtı koalisyona üye ülkelerin hava kuvvetleri tarafından yapılıyor. Sınırın Türkiye tarafında yaklaşık 1500 ÖSO üyesi de Cerablus’a girmek için bekliyor.
TSK, harekâta katılan birimlerini şöyle açıkladı:
– Piyade birlikleri (Mekanize ve havan unsurları dahil),
– Tank ve Topçu Birlikleri (Çok Namlulu Roketatar – ÇNRA) ,
– Geçit açan, mayın temizleyen istihkam birlikleri,
– Muharebe birlikleri,
– Lojistik destek unsurları,
– Lojistik destek unsurları,
– Hava Kuvvetleri’nin hava ve yer destek unsurları (İHA’lar dahil)
Al Jazeera