Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Ulema Suriye'ye müdahale etti

MuhacirSelman Çevrimdışı

MuhacirSelman

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
2012212155347-b.jpg
Dünyanın farklı ülkelerinden İslam âlimleri Suriye olayları üzerine bir fetva deklarasyonu yayınladılar. 105 âlimin imzaladığı deklarasyonun tam metnini ve deklarasyonu imzalayan hocaların isim listesini aşağıda yayınlıyoruz:


Bismillâhirrahmânirrahîm

Rabbimiz! Celâl u azametine yaraşır bir hamdle sana hamdederiz.

Salât u selam, mücahidlerin efendisi peygamberimiz Hz. Muhammed ve onun Ehl-i Beyti üzerine olsun.

Suriye’de diktatör rejim ve işbirlikçilerinin birlikte uyguladığı gaddarlık, zulüm, işkence ve katliamlar unutulmayacaktır. Allah Teâlâ, burada akıtılan masum kanları ve bu cinayetleri, bunları görmezden gelen, susan ve bozguncu Suriye rejiminin yanında duran fertler, cemaatler, ülkeler ve müesseseler üzerine nâr ve âr yapacaktır.

Geçen her gün Suriye’de bazen onlarca, bazen de yüzlerce insan katlediliyor, bundan katlarca fazlası ise yaralanıyor. Aileler yerlerinden yurtlarından ediliyor. Müslümanların kutsallarına saldırılıyor. Cadde ve sokaklarda insanlar üzerine korku ve dehşet saçan operasyonlar yapılıyor. Suriye rejimi, dünya bu sorunu konuşmak üzere toplandığında bile, hiç tereddüt ve hayâ etmeden cinayetlerini sürdürüyor.

Bu deklarasyona imza atanlar, Allah’ın Kitabı’nda ve Rasûl’ün Sünnet’inde insan hayatının kutsallığını ve korunması gerektiğini, ayrıca Şeriat’ın korunmasını emrettiği diğer hakların kutsal olduğunu hatırlatır. Bu mesele İslam’da o kadar mühim bir yer tutar ki, Kur’ân-ı Kerim kan dökmeyi şirkle eşdeğer görmektedir. Allah Teâlâ şöyle buyurur:

“Ve onlar ki, Allah’la beraber, asla birtakım düzmece tanrılara yalvarıp yakarmazlar; ve Allah’ın dokunulmaz kıldığı cana haksız yere kıymazlar ve zina etmezler.” (Furkan 68).

Allah Teâlâ ayrıca, katilleri ebedî cehennemde kalmak, lanete uğramak ve azâb-ı elîme müstehak olmakla tehdit eder. O (c.c) şöyle buyurur:

“Kim, bir cana kıymayan veya yeryüzünde bozgunculuk çıkarmayan bir nefsi öldürürse, bütün insanları öldürmüş gibi olur. Kim de bir nefsin yaşamasına sebep olursa, bütün insanları yaşatmış gibi olur” (Mâide 32). Allah Azze ve Celle mazlum ve ezilmişlere yardım etmeyi de emreder. Bundan dolayı diyoruz ki:

Suriye ordusu mensuplarının, emniyet teşkilatı ve diğer güvenlik kurumları üyelerinin halkı öldürmesi ya da onlara ateş etmesi caiz değildir. Bu kurumlara mensup kimselerin, öldürülmelerine yol açsa bile bu hususta kendilerine verilen emirlere isyan etmeleri vaciptir. Bundan da öte bu kurumlardaki vazifelerini terkedip çekilmeleri vaciptir. Geçmiş süreçte halka ateş açmış olanlar iki kişiyi öldürmenin bir kişiyi öldürmekten kat be kat daha büyük bir cinayet olduğunu ancak tevbe kapısının açık olduğunu hatırlamaları gerekir. 99 kişiyi öldüren adamın kıssasından ibret alın!… Kan dökmeyi basite almayın ama şu ana kadar işlediğiniz cinayetlerin size tevbe kapısını kapattığı zehabına da kapılmayın. Sizden birinizin maktul bir Allah kulu olması, katil bir Allah kulu olmasından daha hayırlıdır; şüphesiz, tertemiz bir şehid olarak cennete giden kimse, katil ve mücrim olarak cehenneme giden gibi değildir.

Biz aşağıda imzası olanlar bir fetva olarak deklare ediyoruz ki:

Bu durum ve şartlarda Suriye ordu ve emniyetinde çalışmaya devam etmek caiz değildir. Behemehal bu görevleri terketmek ve Suriye rejimine karşı durmak vaciptir.

Herkesi, Özgür Suriye Ordusuna destek olmaya, güçlendirmeye, savunmasız sivilleri, şehirleri ve müesseseleri savunmak için Özgür Suriye ordusuna katılmaya çağırıyoruz. Bütün Müslümanları ve özgür dünyayı, Özgür Suriye ordusunun misyonunu ifa edebilmesi ve zulme karşı saflarını güçlendirebilmesi için bu orduya destek olmaya, maddi ve manevî her türlü yardımda bulunmaya çağırıyoruz.

Özgür Suriye Ordusu da şerefli görevinden sapmaması için dissiplinli davranmalı, Suriye Müslümanlarının vahdetinin geleceği üzerinde kötü tesir edecek olan masum insanlara saldırı ve benzeri eylemlerden ve intikam duygularından uzak tutmalıdır.

Suriye’deki devrimcilerin başarıya ulaşması, hak ve hürriyetlerini kazanmaları için maddî ve manevî tüm imkanları seferber ederek onları desteklemek vaciptir.

İslam ve Arap ülkelerini Suriye rejimi karşısında daha ciddî bir tavır takınarak kendi ülkelerindeki Suriye elçilerini sınır dışı etmeye ve mevcut Suriye rejimiyle ilişkileri kesmeye davet ediyoruz.

Müslüman halkları ve STK’ları Suriye rejimiyle dayanışma içinde olan ülkelere, özellikle Çin ve Rusya’ya karşı protesto mektupları göndermeye, elçilikleri önlerinde protesto eylemleri yapmaya, ürünlerini boykot etmeye çağırıyoruz. Bu ülkeler bilmelidir ki er ya da geç bölgede gelecek halkların olacaktır. Halkını öldüren dikta ve baskı rejimlerine bel bağlayanlar mutlaka hüsrana uğrayacaktır.

Suriye devrimcilerini, Ulusal Meclis’i ve diğer teşkilatları safları sıklaştırmaya, şimdi ve gelecekte ihtilaflardan uzak durmaya, gelecekteki devletlerini adalet, hukuk ve hürriyetler zemini üzerinde inşa etmek ve ülkenin birliğini ve çıkarlarını koruyacak müesseseler kurmak için niyet-i sâdıka üzere olmaya davet ediyoruz.

Ayrıca, yaklaşık bin yıldan beri Suriye halkının unsurlarından olan dinî ve etnik azınlıkların haklarını korumaya, onları vatandaşlık hukukunda eşit tutmaya çağırıyoruz.

İslam dünyasındaki güç merkezlerini, Suriye halk devrimini desteklemek ve onlarla dayanışma içinde olmak amacıyla sivil kuruluşlar kurmaya, özellikle Ürdün, Lübnan ve Türkiye’de yaşamak zorunda bırakılan mültecilere destek olmaya, onlara gıda, giyecek, ilaç yardımında bulunmaya ve manevi destek olmaya çağırıyoruz.

Suriye’de akan kanın durdurulması, Suriye cephesinin birliğini sağlamak, yaş-kuru her şeyi yiyip bitiren uzun bir savaştan korumak –ki bu mekâsıd-i şeria’nın en mühimlerindendir- bir an önce halkın iradesinin tecelli edeceği, bütün kesimleri temsil eden ve haklarını koruyan özgür seçimlerin yapılabilmesi, devrim sürecinin mağdur ettiği kimselere ve şehit ailelerine tazminat ödenmesini sağlayan bir sistemin kurulması uğruna ortaya konan tüm samimi gayretleri destekliyoruz.

Allah Teâlâ’dan sevgili Suriye halkının sıkıntılarını sürura çevirmesini, bu halkın birliğini korumasını, birliklerini hak üzere kılmasını, ülkelerinin hak ve özgürlüklere inanan, yer yüzünde fesat ve bozgunculuk çıkarmayan adil bir hükümetin yönetiminde istikrar ve emniyete kavuşmasını dua ile temenni ediyoruz. Şüphesiz kazananlar müttekîler olacaktır.

İmzalayanlar:

İsim /Ülke

Yusuf el-Karadâvî / Katar
Mısır Müftüsü Ali Cuma / Mısır
Abdullah b. Beyye / Moritanya
Raşid el-Gannûşî / Tunus
Sâdık el-Guryânî / Libya
Abdülmecîd ez-Zindânî / Yemen
Mahmûd el-Mîra / Suriye
Isâm el-Beşîr / Sudan
Hâlid el-Mezkûr / Kuveyt
Nasr Ferid Vâsıl / Mısır
Abdülvehhâb ed-Deylemî / Yemen
Ali Karadâğî / Katar
Nasır b. Süleyman el-Omer / Suudi Arabistan
Muhammed Faruk el-Batal / Suriye
Muhammed İzzü’d-Dîn Tevfîk / Fas
Ahmed er-Raysûnî / Fas
Suud el-Funeysân / Suudi Arabistan
Uceyl en-Neşmî / Kuveyt
Muhammed Ahmed es-Salih / Suudi Arabistan
Muhammed Osman Salih / Sudan
El-Hibr Yusuf / Sudan
Ğays Mahmud el-Fâhırî / Libya
Abdüllatîf el-Mahmud / Bahreyn
Muhammed el-Hivârî / Almanya
Safvet Hicâzî / Mısır
Abdurrahman Abdulhamid Ahmed el-Bi rr Mısır
Muhammed Muhtar el-Mehdî / Mısır
Muhammed Hassân / Mısır
Ebu İshak el-Huveynî / Mısır
Mecd Ahmed Mekkî / Suriye
Şakir Zîb Feyyâd / Ürdün
Şeref el-Kudât / Ürdün
Ali es-Savvâ / Ürdün
Muhammed Ali el-Cevz / Lübnan
Ahmed el-Omerî / Lübnan
Hasan Kâtırcî / Lübnan
Hamza Ebu Fâris / Libya
Tarık es-Süveydân / Kuveyt
Halid el-Uceymî / Suudi Arabistan
İvad el-Karnî / Suudi Arabistan
Ali Bâdahdah / Suudi Arabistan
Abdullah Vukeyyil / Suudi Arabistan
Abdülmecid en-Neccâr / Tunus
Selman b. Fehd el-Avde / Suudi Arabistan
Said b. Nâsır el-Gâmidî / Suudi Arabistan
Muhammed b. Musa eş-Şerîf / Suudi Arabistan
Muhsin el-İvâcî / Suudi Arabistan
Yusuf eş-Şebîlî / Suudi Arabistan
Yahya İbrahim el-Yahya / Suudi Arabistan
Abdülaziz b. Fevzân el-Fevzân / Suudi Arabistan
Salih ed-Dervîş / Suudi Arabistan
Muhammed Ali el-Mansûrî / Birleşik Arap Emirlikleri
Abdülhamid el-Kümeytî eş-Şâmisî / Birleşik Arap Emirlikleri
Muhammed Abdürrazzâk es-Sıddîk / Birleşik Arap Emirlikleri
Ahmed Salih el-Hammâdî / Birleşik Arap Emirlikleri
Câsim Yasin el-Muhelhel / Kuveyt
Nebîl el-İvadî / Kuveyt
Şâfî el-Acmî / Kuveyt
Nâyif el-Acmî / Kuveyt
Yusuf es-Sened / Kuveyt
Bedr er-Ruhayyıs / Kuveyt
Salim eş-Şemmerî / Kuveyt
Tarık et-Tavârî / Kuveyt
Abdülhayy Yusuf / Sudan
Ali es-Sallâbî / Libya
Salim eş-Şeyhî / Libya
Salim Câbir / Libya
Üsâme es-Sallâbî / Libya
Muhammed Ebu Sidre / Libya
Nadir el-İmrânî / Libya
Muhammed Hamdâvî / Fas
Abdullah el-Buhârî / Fas
Abdülmunim et-Timismânî / Fas
Muhammed Bûlûz / Fas
Mevlâye Ömer b. Hammâd / Fas
Abdullah Veledü Eall Salim / Moritanya
Muhammed Fadıl Veledü Muhammed el-Emîn / Moritanya
Muhammed el-Ahmerî / Katar
Salih Yahya Savvâb / Yemen
Salih Abdullah ed-Dabyânî / Yemen
Adil el-Muâvide / Bahreyn
Adnan el-Kattân / Bahreyn
Memûn Mubeyyid / Almanya
Hassân es-Safedî / Almanya
Mutezz Faysal / Almanya
Ahmed Muhammed Zâyid / Mısır
Semîr el-Arakî / Mısır
Ali ed-Dînârî / Mısır
Abdullah Hüseyin Berakât / Mısır
Abdülhâlık Hasan eş-Şerîf / Mısır
Cemal Abdüssettâr Muhammed / Mısır
Ahmed Hüleyl / Mısır
Câbir Tâyi’ Yusuf / Mısır
Salahuddîn Sultân / Mısır
Neşet Ahmed Muhammed / Mısır
Eymen Salah Ahmed Muhammed / Mısır
Muhammed Yenbû’ / Mısır
Es-Seyyid Cemîl Muhammed / Mısır
İbrahim Mustafa Ebu’s-Suud / Mısır
Ferac Abdülhalim Kandîl / Mısır
El-Huseynî Musallî es-Seyyid / Mısır
Es-Seyyid Mahmud Abdurrahman / Mısır
Yasir Feth Anter / Mısır
Gâzî et-Tevbe / Kuveyt
Süleyman el-Berâhîm er-Raşûdî / Suudi Arabistan


Kaynak: islamtoday.net

Ömer Faruk Tokat / Dâru’l-Hikme
 
Üst Ana Sayfa Alt