Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

İlmi Konu Veda Hutbesi

Merusa Çevrimdışı

Merusa

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Câbir (radıyallahu anh) anlatıyor: Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem), Arafat’a kadar geldi. Kendisine, konaklaması için hazırlanan gölgeliğin altında durdu. Güneş, zevâle doğru meyledince Kasvâ isimli devesini getirmelerini söyledi ve devesine binerek yola koyuldu. Batn-ı Vadi’ye ulaştığında insanlara şöyle hitap etti:

“Nasıl ki bu belde, bu ay ve bu gününüz mukaddes ise; kanlarınız, mallarınız da kutsal ve dokunulmazdır. Şunu bilmelisiniz ki, câhiliye devrinden kalma bütün kötü âdetler ayaklarımın altındadır. Câhiliye devrindeki kan davaları da kaldırılmıştır. Kaldırdığım ilk kan davası da, Hâris oğlu Rebîa’nınkidir. O, Sa’doğullarına emzirilmek üzere verilmiş; ancak Hüzeyl tarafından katledilmişti. Câhiliye devrinden gelen faiz âdeti de artık kaldırılmıştır. İlk kaldırdığım faiz ise, Abbas b. Abdulmuttalib’in faizidir. Hepsi topyekûn kaldırılmıştır.

Kadınlar konusunda, Allah’ın emirlerine ve yasaklarına riayet ediniz. Çünkü, siz onları Allah’tan birer emânet olarak aldınız. Onlarla, Allah’ın emri ve müsaadesi ile yuva kurdunuz. Sizin onlar üzerindeki hakkınız; sevmediğiniz ve istemediğiniz kimseleri yataklarınızda yatırmamalarıdır. Şâyet bunu yaparlarsa, onları incitmeden hafifçe dövebilirsiniz. Onların sizin üzerinizdeki hakkı ise; toplumun ortalamasına göre yeme, içme ve giyimlerini temin etmenizdir.

Ey insanlar! Rabbiniz birdir. Babanız da birdir. Arabın Aceme bir üstünlüğü yoktur. Arap olmayanın da Arap olana bir üstünlüğü söz konusu değildir. Kırmızı renkli olanların siyah renkli olanlara üstünlüğü olmadığı gibi, siyahın da kırmızı olana üstünlüğü yoktur. Üstünlük, sadece takva iledir. Allah katında en üstün olanlarınız, en muttakilerinizdir.

Ben havzın başına önceden gidip, sizi bekleyeceğim. Diğer ümmetlere, karşı sizin çokluğunuzla övüneceğim. Beni orada mahcup duruma düşürmeyin. Bazılarınızı kurtaracağım, bazılarınızı da elimden çekip alacaklar. Ben orada: ‘Yâ Rabbi, onlara shâbımdır.’ diyeceğim. Bana, ‘Onların, senden sonra ne haltlar karıştırdıklarını bilmiyorsun.’ denilecek. Size, sımsıkı sarıldığınız takdirde asla sapmayacağınız bir emanet bıraktım: Allah’ın kitabı Kur’ân. Ahirette, benim vazifemi yapıp yapmadığım hakkında size soru sorulacak, o zaman ne diyeceksiniz?”
Orada bulunan herkes, şöyle dedi: “Dini tebliğ ettiğine, görevini kusursuz yerine getirdiğine şâhitlik ederiz.” Allah Rasûlü bu cevâbı alınca: “Şâhit ol yâ Rab, şâhit ol yâ Rab, şâhit ol yâ Rab!” buyurdu.

İbn Kesîr, el-Bidâye 5/148