Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Yağmur Yağarken Ve Gök Gürülderken Yapilmasi Gereken Dua

TUVEYLİB Çevrimdışı

TUVEYLİB

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
YAĞMUR YAĞARKEN DUA ETMEK MÜSTEHAPMIDIR? YAĞMUR YAĞARKEN YAHUT GÖK GÜRÜLDERKEN YAPILMASI GEREKEN BİR DUA YAHUT ZİKİR VAR MIDIR?

CEVAP

Birincisi: Aişe validemizden (r.aanh) rivayet edildiğine göre rasulullah (s.a.v) yağmur gördüğümü şu duayı ederdi:. ( اللَّهُمَّ صَيِّبًا نَافِعًا ) “Allahümme sayyiben nafıan” Bunu hakkımızda hayırlı bir yağmur kıl” (Buhari, 1032)

Ebu Davutta 5099 ki lafızda ise: : ( اللَّهُمَّ صَيِّبًا هَنِيئًا) “Allahümme sayyiben heyyinen” (Bkz: Hattabi mealim Es Sünen, 4/146)

Bir kişinin yağmur altında hafifçe ıslanmasıda müstehaptır çünkü bu Rasulullah’dan (s.a.v) sabit olan bir davranıştır. Ens bin Malik’den (r.a) şöyle anlatır: "Bizler, Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- ile birlikte iken, üzerimize yağmur yağdı. Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- yağmur suyu değsin diye elbisesini açtı. Bedenine yağmur isabet etti.

Bunun üzerine biz ona: Niçin böyle yaptın? diye sorduk.

Buyurdu ki: Bu yağmur, Rabbimden yeni geliyor (Rabbimin henüz yeni yarattığı bir rahmetidir)." ( Müslim; hadis no: 898)

Yağmur şiddetlendiğinde ise Rasulullah (s.a.v) şöyle dua ederdi:

اللَّهُمَّ حَوَالَيْنَا وَلاَ عَلَيْنَا ، اللَّهُمَّ عَلَى الآكَامِ وَالظِّرَابِ ، وَبُطُونِ الأَوْدِيَةِ ، وَمَنَابِتِ الشَّجَرِ

"Allahım, (yağmur) etrafımıza yağsın, üzerimize değil! Allah’ım, dağların ve tepelerin üzerine, vadilerin içine ağaç biten yerlere olsun!''

Gök gürlemesi esnasında ise Abdullah bin Zübeyr’den nakledildiğine göre: Rasulullah (s.a.v) gök gürültüsü işittiğinde konuşmayı terk eder ve şu ayeti okurdu: “Gök gürlemesi O’na hamd ederek tespih eder. Melekler de O’nun korkusundan tespih ederler…” daha sonra da şöyle derdi: Kuşkusuz bu tehdit yeryüzü için şiddetlidir.” (Buhari, edebül müfred, 723. Malik, 3641. İmam Nevevi isnadının sahih olduğunu söylemiştir, 3641. Albani sahih Edebül Müfred 235)

Biz bunu merfu olarak rasulullah’dan (s.a.v) bilmiyoruz. Aynı şekilde gök gürültüsü anında yapılacak olan peygamber efendimizden (s.a.v) gelmiş olan bir dua veya zikir sabit olmamıştır.


İkincisi:

Yağmur yağdığı an rabbimizin rahmet, fazilet ve bereketinin kulları için yeryüzüne indiği vakittir. Yağmur birçok hayr kapılarının açılması demektir. Yağmur yağma esnasında dualara icabet edileceği ümit edilir. Çünkü Sehl bin Sa’d dan nakledildiğine göre Rasulullah (s.a.v) şöyle buyurdu: İki durumda dua geri çevrilmez: ezan okunurken ve yağmur yağarken.” (Hâkim, Müstedrek 2534. Taberani Mucem El kebir, 5756. Sahih El cami de 3078 Albani sahih demiştir.

(MERAK ETTİKLERİMİZ KİTABINDAN ALINTIDIR)
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt