İnsan Hakları ve Özgürlükler Savunucusu Kuruluş Hood, Yemen'de gizli hapishanelerin varlığını ortaya koydu. Kuruluş, bu gizli hapishanelerin yeraltında olduğunu ve Cumhuriyet muhafızları, merkezi güvenlik, siyasi ve ulusal güvenlik birimleri tarafından denetlendiğini açıkladı. Ardından da bu hapishanelerin kapatılmasını, inşasına katılanların hesaba çekilmesini ve buralarda tutulan yüzlerce esirin serbest bırakılmasını talep etti.
İletişim ve İzleme Ünitesi Başkanı Avukat Abdurrahman Burman, kurumunun bu hapishaneler hakkında bilgi toplamayı başardığını, bazılarının da yerlerini saptadığını belirtti.
Burman basına yaptığı açıklamada şöyle dedi: 'Tüm bu tutukevleri, varlığı açıklanmamış; ulusal güvenlik tarafından yönetilen gizli hapishanelerdir. 'Güvenli ev' ismi verilen ve halk devrimi patlak verdiği zaman kullanılan bu hapishaneler dış dünyadan soyutlanmış yer altında katlı evlerden ibaret.'
Burman ayrıca devrimcilerden tutuklanan 190'ının tutuklu bulundukları mekanların keşfedildiğini ve isim listelerinin askeri komiteye teslim edildiğini açıkladı. Ardından kurumun yüzlerce kayıp tutuklunun isimlerine ulaşamadığı gibi sayılarını da bilemediğini, şu ana kadar da kendilerinden hiçbir bilgi alınamadığını ifade etti.
Kayıp esirlerin çoğu devrimci
İletişim ve İzleme Ünitesi başkanı kayıp esirlerin büyük kısmının devrim gençlerinden ve rejime bağlı askeri birliklerden ayrılıp halk devrimini desteklediğini açıklayan askerlerden oluştuğuna işaret ederek kayıp esirlerin ailelerinin evlatlarını bulabilmek için ilgili makamlarla temaslarını sürdürdüğünü söyledi.
Burman, kurumun iki gün önce de 11 yıldır tutuklu olup yakın zamanda kendisiyle aynı tutukevinde kalan 15 kişi arasında salınan bir şahısla görüştüğünü, bu esirin kendilerine başkanlık sarayında; yerin altında bir mekanda tutulduğunu, serbest bırakılmaları kararının ise devlet başkanlığı sarayı önünde meydana gelen patlama hadisesinin ardından çıktığını söylediğini belirtti.
Yemen'de Güney Hareketi'ne yakınlığıyla bilinen El-Umena Gazetesi geçen hafta Çarşamba günü yayınlanan sayısında Sana'a Kenti'ndeki gizli hapishanede 18 yıldır esir tutulan bazı mahkumların varlığına dikkat çekmişti.
Gazete 'bilgili' olarak nitelendirdiği kaynaklara dayandırdığı haberinde bazı ailelerin bu hapislerdeki evlatlarının hayatından ümidi kesse de bazılarının hala hayatta olduğuna işaret etti.
Aktivistler, devrime eşlik eden tutuklamaların birçoğunun, 'liderliğin merkezi' sayılması itibariyle devrimciler ve Ali Salih rejimi arasında kanlı çatışmaların yaşandığı Sana'a Kenti'nde gerçekleştiğini ifade etti.
Yemen'deki insan hakları kuruluşları geçen iki yıl boyunca mahkumlara işkenceler yapıldığını keşfettikleri özel hapishanelerin kapatılması için protesto gösterileri yapmıştı.
TimeTürk