İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler
İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
ÇözüldüYolcu Uçağı Pilotu Seferde Olduğu İçin Namaz Kılmalı mı?
Hocam Esselamu Aleyküm ve Rahmetullahi ve Berakatühü
Yolcu uçağı pilotu diyelim, uzun bir seferde olduğu için namaz kılmalı mı ? Örneğin Sidney'den Londra'ya uçacak. Namaz kılması gerekiyorsa nasıl namaz kılmalı ?
Allah swt razı olsun sizden
Âleykum selam we rahmetullahi we berakatuh kardeşim
Uçakta yedek pilot veya otomatik pilota verilerek sürüş devam ederken namaz kılınabilir. Fakat sormak istediğiniz durumda mesela cerrahlar uzun saatler süreli beyin, kalb vs. ameliyatlara girmektedirler. Kış aylarında günler kısa namaz vakitleri de birbirlerine çok yakındırlar. Böyle bir zaruret halinde doktorlar namazlarını nasıl kılacaklardır? diyecek olursak;
Cerrah olan doktor, ameliyatın uzun sürmesinden dolayı ameliyattan geç çıkmaktan endişe ederse, misâlen akşam namazından önce ameliyat başlayıp da yatsı namazının vakti bitmiş olarak ameliyattan çıkarsa ve bu süre içerisinde ameliyata ara veremiyor veya başka bir doktora namaz süresince bırakamıyorsa bu takdirde akşam ve yatsı namazını cem-i takdim olarak birleştirerek akşam namazı vaktinde kılar. Eğer akşam namazından önce ameliyata girecekse ve yatsı namazının vaktinin bitmesinden önce ameliyattan çıkacaksa, bu takdirde akşam namazını erteleyip ameliyattan çıktıktan sonra yatsı namazıyla birlikte cem-i tehir olarak kılar. Aynı şekilde öğle ve ikindi namazını da bu şekilde kılar.
Delili, İbn-i Abbas'ın (r.anhuma) rivâyet ettiği şu hadistir:
"Rasûlullah (s.a.v.) Medine'de hiçbir korku olmaksızın ve yağmur yağmaksızın öğle ve ikindiyi, akşam ve yatsıyı birleştirerek kıldı.
"İbn-i Abbas'a: - Rasûlullah (s.a.v.) niçin böyle yaptı? diye sorulunca;
O şöyle demiştir: - Ummetine zorluk ve sıkıntı vermemek için böyle yaptı." (Muslim; hadis no: 705)
Soru : Mashadow : Selamunaleykum hocam. Birbiriyle alakalı üç sorum olacaktı. 1- Otobüste nafile namaz kılına biliyorken farz namaz neden kılınamıyor? 2- Kıble şartı her iki duruma göre değişiyor mu? 3- En son seçenek olarak otobüste farz namazı kılamaz mıyız? Allah razı olsun. Âleykum...
Bir Müslüman öğle ve ikindi ile akşam ve yatsı namazlarını hiçbir ihtiyaç olmadığı halde birleştirmeyi caiz bilse bidat bir inanca mı sahip olmuş olur?