Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Soru Zariyat 49. Ayet ile Bakterilerin Tek Hücreli Olması Çelişki midir?

M Çevrimdışı

mehmet450

Üye
İslam-TR Üyesi
S.a.

Zariyat 49. Ayette herseyi çift yarattık yazıyor. Ama amip bakteri tek hücreli değil midir
 
P Çevrimdışı

parsa

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
S.a.

Zariyat 49. Ayette herseyi çift yarattık yazıyor. Ama amip bakteri tek hücreli değil midir

Gök ve yer, gece ve gündüz, güneş ve ay, kara ve deniz.aydınlık ve karanlık, îmân ve küfür, ölüm ve hayat, mutsuzluk ve mutluluk, cennet ve cehennem olmak üzere her şeyi çift olarak yarattık. Hayvanlar ve bitkilere varıncaya kadar. Bu sebepledir ki.Allah Teâlâ : «Ki ibret alasınız.» demiştir. (ibn kesir)

"Her şeyden de çift çift yarattık." İki tür ve birbirinden farklı iki çeşit yarattık. İbn Zeyd dedi ki: Erkek ve dişi, tatlı ve ekşi ve buna benzer. Müca-hid dedi ki: Erkek ve dişi, sema ile arz, güneş ve ay, gece ve gündüz, aydınlık ve karanlık, düzlük ve dağlık, cinler ve insanlar, hayır ve şer, sabah ve akşam ve sesler gibi farklı şeyler demektir. (kurtubi)


bence sen yanlış yerden tutmuşsun olayı. senin bakış açına göre insanda 2 hücreli olmalı. ama değil.
eğer bilimsel olarak bakarsan olaya. çift çift yarattıktan kasıt erkek ve dişilik olmalı. zaten bilime göre bütün canlılar dişi yahut ta erkek tir.
hayvan olarak isimlendirilipte dişiliği ve erkekliği olmayan yoktur. bakteri hayvan olarak geçmez. mesela paramesyum olarak bilinen tek hücreli terliksi hayvan vardır. adının öyle olması aseksüel çift cinsiyet olmasından kaynaklıdır.
canlı diye tabir edilen yaratılmışların kahir ekserisi eşeyli ürer. eşeyiz üreyenlerinde canlılığı veya çift olup olmyışı araştırılmalı.
 
Ebu Selman et-Turkî Çevrimdışı

Ebu Selman et-Turkî

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
A Çevrimdışı

asansorboslugu

Üye
İslam-TR Üyesi
Çiftten ne anlıyorsun bilmem ama;

Eşeyli ve eşeysiz üreme de zaten çift'i temsil eder.

Eşeyli-eşeysiz
Gündüz-gece
Erkek-dişi
+\-


Eşeyli ve eşeysiz üreyen canlılarda gene kendi alt dallarında çifti temsil ederler.

Yani demem odur ki;
Dünyadaki şeylerin hepsi, bir "zıddı" veya "benzeri" yahut da herhangi bir "bileşiği ve karşıtı" bulunması yönüyle çifttirler.

İkiye bölünerek(eşeysiz) üreyen canlıda kendi ile çift oluşturmuş olur zaten.

Tek olan Allah'tır.eşi,benzeri,zıddı ,niddi, misli, benzeri, şeriki,dengi yoktur.!
 
Cundullah el-Kürdî Çevrimdışı

Cundullah el-Kürdî

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
İddia:

Allah herşeyi .ift halinde yaratmışsa neden bakteriler vb. tek hücreli canlılar var Allah bunları unutmuş mU ?


Cevab:


Zariyat 49: ''Ve Biz, herşeyden çift yarattık. Umulur ki böylece siz tezekkür edersiniz.''

Ayetin orijinalini de yazayım daha iyi anlaşılması için:

''Ve min kulli şey’in halaknâ zevceynî leallekum tezekkerûn''

Buradaki ''çift'' (size göre cinsiyet) anlamındaki sözcük '' zevceyni''dir.

Kelimenin Arapçadaki tam anlamına bakalım cinsiyet belirtiyor mu, belirtmiyor mu?

''Zevc'' sözcüğü ''Ezvac'' sözcüğünün tekilidir, ikisi de '' z-v-c'' kökünden türer ''çift'' anlamındadır ama kullanımı farklıdır. Arapça'da aralarında üreme olabilen iki şeye ya da onlardan her birisine "ezvac" denir.( Aynı cinsin dişisi ve erkeğinin çift olması) '' Zevc'' kelimesinin kullanımı ise aynı cinsten olup, cinsiyet gözetmeksizin bir cinslik ifade eder ve canlı cansız her şey için '' Zevc'' kelimesi kullanılır, ezvac değil, örneğin ''ayakkabının çifti'' derken bir cinsiyet söz konusu değildir, ya da Türkçe'da çok yaygın bir kullanım var kocalar arasında, karılarına ''zevce'' hitabı işte bu kelime Ezvac'tan türemiştir, çoğulluk ifade ettiği için (karısı ve kendisi) cinsiyet belirtir.

Toparlayacak olursak; ''Ezvac'' çoğul çift anlamındadır, cinsiyet belirtir

''Zevc'' ise tekil çift anlamı taşır, cinsiyet belirmez.

Kaldı ki; bakterileri tek hücrelileri geçelim; Deniz atı, Katır vs. gibi hayvanların da senin dediğin manada çiftleri yoktur, Peygamberimiz zamanında koskoca Arabistan'da bir tane katır yok muydu, ya da şimdi Arabistan'da hiçkimse tek hücrelilerin cinsiyeti olmadığını bilmiyor mu, neden hala müslümanlar?

Yukarıdaki açıklama yeterlidir '' Zevc'' kelimesinin anlamı için. Peki bu eş (cinsiyet) anlamı gütmüyorsa nedir?

Yine herzamanki gibi, hatalı zannedilen bir ayet; Mucizeye işarettir.

Bildiğin gibi hepimiz maddeyiz, maddenin özü atomdur, atomun derinine inersek elektron var proton var, biraz daha inersek Quarklar var değil mi, peki bunların çiftleri (Zevc) var mı?


Madde - Anti madde
Elektron - Pozitron
Proton - Anti proton
(U) Qark - (D) Quark

"Yerin bitirdiklerinden, insanların kendilerinden ve henüz mahiyetini bilmedikleri şeylerden bütün çiftleri yaratan Allah'ı tesbih ve takdis ederim." (Yasin, 36/36)

"Düşünüp ibret alırsınız diye her şeyden çiftler yarattık." (Zariyat, 51/49)

Bu ayetler farklı yorumlara neden olmuştur.

Zevc: Çift mânasına geldiği gibi çeşit ve kısım mânasına da gelir. Allah'ın bütün çeşit ve sınıflarıyla âlemi yarattığını ifade eder. Bu âyet, çift kavramının insanlar gibi bitkilerde de erkek ve dişi unsurlar ile câri olduğunu, hatta insanların çeşitli dönemlerde bilmedikleri birçok şeylerde de çift unsurun bulunduğunu ifade eder: elektrikte artı ve eksi yük, cisimler arasında itme ve çekme kuvveti, maddenin temeli olan atomlarda pozitif ve negatif elektronlar, bu âyetin mûcizevî olarak haber verdiği şeyler arasındadır. Bütün bunlardan maksat da, her şeyi çift yaratan, bunca çeşitliliği ile kâinatı yaratan Allah'ın tek olup eş ve ortaktan münezzeh olduğunu vurgulamaktır.

Gerçekten de, bugün, maddenin çiftler halinde yaratıldığı biliniyor. Bir toz zerresinden yıldızlara kadar bildiğimiz ne varsa, hepsinin yapı taşlarını teşkil eden atom parçacıkları ve onlardan daha aşağı seviyedeki parçacıklar, yaratılırken daima antimaddeleriyle birlikte çift olarak yaratılırlar.

Müfessirler “her şeyden çift çift yaratma”nın anlamını açıklarken daha çok “gece-gündüz, erkek-dişi, yer-gök, insan-cin, iman-küfür, ay-güneş” gibi karşıtlık örnekleri üzerinde durmuşlardır. Taberî bunu “Cenâb-ı Allah’ın her yarattığının yanı sıra amaç ve işlevi itibariyle ondan farklı bir ikincisini yaratması” şeklinde anlamanın uygun olacağı kanaatindedir. Yine Taberî’nin izahına göre burada esas amaç Yüce Allah’ın yaratma sıfatına dikkat çekmektir. O’nun yaratmasını -meselâ ateşin yakma özelliği gibi- tek sonuçlu olarak algılamamak gerekir, O dilediği her şeyi dilediği biçimde yaratma gücüne sahiptir (Taberi, XXVII/8-9).

Elmalılı, bu konudaki görüşleri özetledikten sonra, Beyzâvî’nin “her cinsten iki nevi bulunduğu” tarzındaki yorumunu öncekileri de içine alması itibariyle daha kapsamlı bulur. Bununla birlikte o, âyetteki “her şey” ifadesinin sadece cinsleri değil fertleri de kapsadığını dikkate alarak, burada dış âlemdekiler ile onların zihindeki formlarının uyumlu eşleşmesiyle tecelli eden idrak olayına da işaret bulunduğu yorumunu yapar; her hangi bir şey hakkında meydana gelen şuur hâdisesinde bu ikiliğin kaçınılmaz olduğunu, bu ikilik içinde birleştirilmeden hiçbir şeyin tasdik edilemeyeceğini, tefekkür ve tezekkürde bulunulamayacağını, âyetin sonunda yer alan “ki inceden inceye düşünesiniz” ifadesinin de bunu desteklediğini belirtir. (bk. Elmalılı Tefsiri, VI/4543-4544.)

Ayrıca Yâsîn 36/36. suresinde,

“Toprağın bitirdiklerinden, kendilerinden ve daha bilmedikleri nice şeylerden bütün çiftleri yaratan Allah her türlü eksiklikten uzaktır.”

buyurularak, kâinatta insanın bildiği ve bilmediği bütün çiftleri yüce Allah’ın yarattığı belirtilmekte ve her birinin paydaşı, eşi, benzeri, karşıtı olan bu çiftlerin hepsinin yaratılmışlık özelliğine, dolayısıyla bunları yaratanın tek olduğuna dikkat çekilmektedir. İnsanların Kur’an’ın indiği sırada bilmediği birçok şeyde de çift yaratılma özelliğinin bulunduğu modern araştırmalar tarafından ortaya çıkarılmış olup bu, ileride daha nice varlık, olay ve kavram çiftlerinin keşfedilebileceğinin işaretidir.

Paul Dirac adlı bilim adamının atom parçacıklarının da çift yaratıldığını, yani elektron karşısında pozitronun bulunduğunu tespit edip “parite kanunu”nu keşfetmesi ve bu sayede Nobel Ödülü kazanması, bu âyetteki anlam derinliğine ışık tutucu bir gelişme olarak değerlendirilebilir.

Soruda geçenlere gelince:

Daha önce de atom için aynı şey söyleniyordu, ama sonra elektronların "artı ve eksi" yüklü olduğu görüldü. Zaman geçtikçe Kur'an’ın harikalığı daha iyi anlaşılmaktadır. Kur'an’ın bildirdiği şeyler zamanla daha iyi anlaşılacaktır. Bu nedenle henüz bilimin ulaşamadığı gerçekleri hemen inkar etmek asla doğru değildir.

Eşeyli üremede ise, aynı türe ait iki bakteri yan yana gelerek aralarında geçici sitoplazmik köprü oluşturur. Bu köprü aracılığıyla DNA molekülü, tamamen veya kısmen bir bakteriden diğer bakteriye aktarılır. Bu gen aktarımı olayına "konjugasyon" denir. Konjugasyon olayı ile yeni özelliklere sahip ve ortam şartlarına uyum yapmış dayanıklı bakteriler oluşur. Eşeyli üremede gen aktarımında bulunan bakteri erkek, geni alan ise dişi olarak kabul edilir. Olay tamamlandığı zaman bakteriler arasında kurulmuş olan sitoplazmik köprü erir.

Virüsler bölünerek üremezler. Virüslerin kendisi canlı olup olmadığı tartışmalıdır. Canlı hücresini bulduğunda onun DNA'sını kullanarak kendisini kopyalar.

Salyangozun üremesi için de çift olması gerekir.

“Salyangozlar hermafrodit (Çift eşeyli) canlılardır. Yani hem dişi ve hemde erkeklik organı aynı hayvanda bulunur. Fakat yine de çiftleşmeleri gerekmektedir. Kıştan çıkan salyangozlar ilkbaharda gece gündüz sürekli körpe filizleri yerler. Çok çabuk gelişirler. İki salyangoz yüzyüze gelerek uzuvları sayesinde birbirlerini döller. Her yıl çiftleşmeyebilirler ve mayıs ayında çiftleşirler. Bir defa çiftleşme ile birkaç yıl yumurtlamaya devam ederler. Çiftleşme mayıs ve ağustos aylarında iki defadır. Yumurtlama ise bir defadır. Burgonya cinsi salyangoz çiftleşmeden 12-15 gün sonra, bir başka tür ise 5-8 gün sonra yumurtlar..”
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt