Âleykum selam we rahmetullâhi we berakâtuh;
Hadisteki buyruk kurban kesecek kişinin kendisi için söylenmiştir.
Kurban Kesecek Kişi; Zilhicce Ayı Girdikten Sonra, Kurbanı Kesene Kadar, Saçını, Tırnağını ve Vucudundaki Kılları Kesemez!
Said bin Museyyeb (Rahmetullahi Aleyh) şöyle dedi: “Ummu Seleme (Radiyallahu Anha)’yı işittim şöyle diyordu:
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’i işittim:
‘Herhangi birinizin keseceği kurbanlık hayvanı varken, Zilhicce ayının hilali görülürse artık o kimse, kurbanını kesene kadar vucudundaki kıllardan, saçından ve tırnaklarından hiçbir şeyi almasın’ buyuruyordu.”
(Muslim, 1977/42; Nesei, 4373, 4376; İbni Mace, Adahi, Bab 11, Hadis no: 3149, 3150; Beyhaki , 9/266; Ahmed, 26536)
(Kurban kesecek kişi, kurban bayramına 10 gün kala vücut temizliğini yapar ve kurbanını kesene kadar vücudundan hiçbir şeyi kesmez)
Hadîslerin zahirine göre kurban bayramında kurban kesmek isteyen kimsenin Zilhicce ayının ilk on gününde saçından, kıllarından ve tırnaklarından bir şey alması, kesmesi, kısaltması, yolması ve diğer şekillerde gidermesi haramdır. Bayramda kurbanını kestikten sonra tıraş olabilir, eteğini ve koltuk altlarını temizleyebilir ve tırnaklarını kesebilir. Daha önce bunlara dokunamaz.
Âlimlerin Bu Konudaki Görüşleri
1. Ahmed, İshâk, Said bin el-Museyyeb, Dâvûd-i Zahiri ve bâzı Şâfiiler bu hadîsin zahiriyle hükmetmişlerdir.
2. Mâlik bir rivayete göre şöyle demiştir: Nafile kurban kesecek kimsenin anılan sürece kıl veya tırnak kesmesi veya başka türlü gidermesi haramdır. Vâcib kurban kesecek kimse için bu şeyler haram değildir.
3. Hanefiler, Şafiî mezhebinin meşhur kavli ve Mâlik'ten yapılan bir rivayete göre hadîsteki yasaklama tenzihen mekruhluk içindir. Haramlık mânâsına yorumlanmamasının delili ise Âişe (Râdıyallâhu anhâ)'nın 3094, 3095 ve 3098. hadîsleridir. Oralara bakılabilir. Çünkü o hadislere göre Rasûl-u Ekram (Aleyhi's-salâtu ve's-selâm) kurbanlığını Medine-i Munevvere'den Mekke'ye gönderirdi. Kendisi Medine'de kalırdı ve ihrâmlı kimse için yasak olan şeylerin hiç birisinden sakınmazdı.
Bayramda kurban kesmek niyetinde olan kimsenin Zilhicce ayının ilk 10 gününde kıllarını gidermemesi ve tırnaklarını kesmemesinin hikmeti ile ilgili olarak Sindi: Bir kavle göre kurban sahibinin kendisini ihrâmlı kimselere benzetmesidir. Diğer bir görüşe göre amaç, vücûdun bütünüyle cehennem ateşinden âzadlanmasıdır, der.
Şafii, bu hadisi bayramda kurban kesmenin vâcib olmadığına delil saymıştır. Çünkü hadîste "...kurban kesmek isterse..." ifâdesi kullanılmıştır. Bu ifâde kurban kesmenin isteğe bağlı olduğunu gösterir.
Sindi bu nokta ile ilgili olarak da: Eğer biz Hanefiler, kurbanın herkese vâcib olduğunu söyleseydik, bu hadis görüşümüzü reddederdi. Ama biz kurbanın zenginlere vâcib ve zengin olmayanlara mendub olduğunu söyleyince, bu hadis, bizim aleyhimizde bir delil olmaz, der.