Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü İnsanın Kendisi Hakkında Zan'larda Bulunması Uygun mu?

M Çevrimdışı

mete.peker

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Selamün aleyküm. İnsanın kendisi hakkında zannı ne olmalı? “İnsan ne zaman kötü olur?” sorusuna Hz. Aişe, “İyi olduğunu zannettiği zaman” cevabını vermiştir. Kendimiz hakkında hüsnü zan mı etmeliyiz sui zan mı?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullah;

İnsanın kendisi hakkında zannı, dengeyi ve gerçekçi bir bakış açısını barındırmalı, aynı zamanda gelişime ve değişime açık olmalıdır.

İnsan kendisi hakkında aşırıya kaçmadan husn-u zan ile görmelidir. Bu manevi iç huzuru artırır, potansiyellerini daha iyi keşfetmelerine ve yaşamda daha verimli, olumlu olmalarına yardımcı olur.

Kişi kendisi hakkında sui zan (kötü düşünme) etmemelidir. İnsanın kendi aleyhine kötü, negatif düşünceler geliştirmesi, psikolojisini olumsuz yönde etkileyebilir ve potansiyelimizi sınırlayabilir. Sürekli olarak kendi eksikliklerimizi büyütmek, değersizlik duyguları ve özgüven kaybına yol açabilir, bu da depresyon, kaygı ve yaşam tatminsizliğine neden olabilir.

Sui zan, çoğunlukla gerçekçi olmayan, aşırı eleştirel bir bakış açısını yansıtır. Kendimizi yetersiz görmek veya başarısızlıkları sürekli büyütmek, motivasyonumuzu düşürebilir ve kendimizi geliştirmek için gerekli adımları atmaktan alıkoyabilir. İnsanlar, hatalarından ders almalı, zayıf yönlerinin farkında olmalı, ancak bu farkındalıklarını kendilerini olumsuz şekilde etiketlemek için kullanmamalıdır.


لَا تَحْقِرُوا أَنْفُسَكُمْ فَإِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَجَلَّ خَلَقَ كُلَّ أَحَدٍ مِنْكُمْ فِي أَحْسَنِ صُورَتِهِ
"Hiçbiriniz kendini kötülemesin. Çünkü Allah, her insanı yaratırken en güzel şekilde yaratmıştır."
(Sahih-i Muslim, Kitab'ul-Birr ve Sıla, Hadis no: 7240)
İdeal olan, kendimize karşı dürüst ve sağlıklı bir bakış açısına sahib olmaktır. Bu, hem güçlü yanlarımızı kabul etmek hem de gelişmeye açık olduğumuz alanların farkında olmak anlamına gelir
 
Üst Ana Sayfa Alt