Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Beşik Şeyhi Ferit Aydin'a Reddiye !!

A Çevrimdışı

arowona

Üye
İslam-TR Üyesi
Reddiyesi yazılan kitabın adı: ...Tarikatta Rabıta ve Nakşibendilik, Ferit aydın.

Tasavvufi geleneğe sahip bir çevre içinden gelen Ferit Aydın Müslümanların maddi manevi gerilemesinde tarikatın rolü olabileceği kuşkusuyla çıktığını belirttiği mechul yolculuğunda kendince bir neticeye varır. Ve aslında yıllarını heba ederek vardığı bu sonuç imansız oryantalistlerin yıllar yılı ettikleri iftiralarından daha ileri bir yer değildir. Tarikat ve rabıta aleyhine söylenmiş temelsiz ve özünde kıskançlığa dönük kuruntuları tekrar etmekten öteye gidememiştir.

Ancak hakkını teslim etmek lazım, rabıta hakkında yapılmış güzel çalışmaları kitabında bir arada zikrederek ve akli nakli delillerini de aynen aktararak rabıta nurunun yayılmasına -istemeyerek de olsa- sebep olmuştur. Bu sebeple de ayrıca kendilerine mersi demeyi borç biliriz.
Bu kısa çalışmamızda ise Ferit Aydının kitabındaki bazı metodik mantıksal ve anlamsal çelişkileri, ilgilenenlerin gözleri önüne sermeyi ve hakkın güzel yüzüne düşen tozları yeniden silmeyi amaçladık, arz ederiz:

1. Ferit Aydın kitabının başında beşik şeyhi olduğunu söylerken tarikatın içinden gelmiş biri olduğu imasını verir, halbuki ne müridlik nede şeyhlik yapmamıştır.Kaldıki Tarikatta aslında beşik şeyhliği diye bir konum ve makam yoktur, seyrü süluk görmeden şeyh olmak maalesef özden kopmuş tarikat anlayışının yeni mahsulleridir.

Ayrıca kendi hakkında ‘yüksek öğrenim gördü’ diyerek övgüyle bahsederken hangi alanda, hangi okulda ve neyi ne kadar okuduğunu gizlemesi okuyucu gözünde kendini bu işe ehil gösterme çabasına matuf olduğu anlaşılımıştır. Daha en başında tatbik edilen bu aldatmacalı uslüp kitabın geneli hakkında fikir verirken okudukça yanılmadığımızı göreceğiz.

2. Rabıtayı karalamak ve din dışı göstermek için her türlü sözel akrobasiyi deneyen Ferit aydın bazen onu Allah’a değil şeyhe yapılan ayin gibi lanse edip eleştirirken başka yerde tam zıddını; Allahın huzuruna ermek vasıtası olarak icra edildiğini itiraf eder ancak ilginçtir ki, yine memnun olmaz ve tekrar saldırır. Şu halde Ferit aydının gayesi rabıtayı incelemek ve dini kurallar önünde yerini tayin etmek değil, her ne olursa olsun gözü kapalı inkar edip ehlini aşağılamaktır. Ancak bu uğraşı beyhudedir!!

3. Ferit Aydın Kitabının sayısız yerinde Müslümanları Nakşibendilere mukabil, bu ikisi farklı şeylermiş gibi zikrederek (sayfa 288,) Allah erlerini kendince İslam dairesinin dışında göstermeye çalışır. Bunun manası açıkça Ferit aydının ehli tarikatı kafir gördüğüdür. İslamı doğru bilen ve inanan hiçbir insan bir mümin cemaate hem de umumi bir yargıyla kafir demez ve diyemez. Zira bilir ki bu yargının kendisini kafir etme riski büyüktür. Bu cesaretini eğer cehaletinden almıyorsa ya peki nerden alıyor merak konusudur? Zira imanlı kalabilmek noktasında temkin ve ihtiyatlı olmak gerektirirdi ki bir adam Müslümanlara kolayca kafir demesin!? Müslümanlara kolay yoldan kafir diyebilen bir zihniyetten artık diğer hususlarda insaf beklemek abes olacaktır.

4. Hatta Ferit Aydın şu yukardaki cüretkarlığından daha ileri giderek kantarın topuzunu iyice kaçırır ve tarikat ehlinden hıncını alamamış bir haleti ruhiye içinde onları haşa ateistten bile beter göstermeye çalışır. (Sayfa: 244 )

5. Rabıta bugün bütün tarikatlarda var iken Ferit Aydın bunu sadece Nakşibendiliğe aitmiş gibi göstermeye çalışır ve güya bu yolla bu yöntem ve vesilenin marjinalliğini ve Müslüman cemaatler nezdinde kabulsüzlüğünü anlatmaya çabalar. Aldatmacalı uslüp kitabın her yerinde kendini gösterir durur.

6. Mevlana Halid Bağdadi hazretlerinin doğu cihetinde bir Müslümana Allah için yaptığı ziyareti, her fırsatta diline dolayan Ferit Aydın bu ziyaretin sanki putperest Hindistan’a yapılmış ve güya bahramanlardan yoga moga gibi bir takım mistik uygulamaları almakla sonuçlanmış gibi bahseder. Bu ancak onun zannıdır ve zann gerçekten bir şey ifade etmez. Ve aslında kitap onun bu hayali bulgusu üzerine kurulu ve o eksende yazılmış alakalı alakasız sözlerle doludur. Sonrasında ise rabıtanın aslında çok önceleri var olduğunu ve Raşahat ve Mektubat gibi eserlerde de geçtiğini aktararak kendi kendini yalanlar ve şu iftirasını ifşa eder. Allah kimi şaşırtırsa ona yol gösterecek yoktur.

7. Ne ibretamiz bir çelişkidir ki Ferit A. kendi yurtiçi yurtdışı turlarını anlattığı sunuş bölümünde bu gezilerle güya geniş ufuk(!) kazandığını iddia ederek övünürken, bu seyahat ve ziyaretlerin benzeri ve halisane Allah için olanı ehli tarikat tarafından yapılınca bunları diğer kültürlerden etkilenme ve bozulmanın kaynağı gibi gösterir. Ancak anlaşılan o ki asıl kendisi batılı dinsiz müsteşriklerden ders alıp etkilenmiş, sonrada Allahın erlerine karşı kılıç çekmiştir.

8. Ferit Aydın ‘Geleneğe aşırı bağlılık, şeyhe mutlak itaat, şartlanmışlık’ gibi kurgusal betimlemelerle yerdiği ehli tarikatı değiştirmek ve etkilemenin güçlüğünden yakındıktan sonra bu kararlılıkta istikamet sahibi zatların kendilerine kalben çok uzak kafir toplumlardan etkilenmiş olduklarını(!) iddia ederek çelişkiye düşer.

9. Ferit Aydın karalamasının bir yerinde rabıtanın İmamı Rabbani tarafından dini delillere dayandırılmaksızın değinilip geçildiğinden şikayet ederken Mevlana Halidin Kitab’ın işaretinden istidlalini ise tenkid eder. Bir yerde rabıtayı kitaba sunmadan aktarmak suç ve eleştiri konusu olmuş, diğer yerde ise Kitaba sunup yerini belirtmek yine suç olmuştur. Hasılı Ferit A. ne istediği ve hangi usulü benimsediği belirsiz karmaşık düşünceler içinde bocalar durur. Aslında istediği tek şey ne pahasına olursa olsun rabıtayı ve ehlini aşağılamak ve olur olmadık her argümanı bu amaç uğurunda kullanmak.. İçine düştüğü bu acınası perişanlığı hırsına mağlup aklıyla fark edemez.

10. Tasavvuf ve tarikati müdafa etmiş saygın Alimlerin haklı ünvanlarını bir endişeyle gizlerken Şii öğretisinin mahsullerini Caferi alimler, Ayetullah gibi lakaplarla övmesi (Sayfa:67) kimlere yakın durduğunun ve ne kadar objektif olduğunun! ipuçlarını verir.

11. Ferit Aydın “Eğer şeyhülislam Ebussuud Efendi zamanında rabıta olsaydı elbette onu yererdi” gibi evhamsı bulgularla (Sayfa 75) kitabını doldurması ve bu hayali buluşunu kanıt diye servis etmesi çalışmasının ne kadar ilmi(!) olduğunun bir diğer işareti olsa gerek!!

12. Mevlana Halid Bağdadinin mevhum Hindistan yolculuğunu her fırsatta diline dolayıp onda kendi marazlı fikrine yarayacak buluntular arayarak bir tek yolculukla böylesi büyük bir Alimin şu dinsiz imansızlardan etkileneceğini hayal ederken ihtimal bunu kendi üzerinden kurgulamış ve Avrupalı dinsizler arasına gidişiyle geçirdiği fikri değişimini bu iftirasına baz almıştır. "Herkes kendi durumundan haber verir" vecizesini hatırlamanın tam sırası.. (bu maddedeki cevabımız Ferit aydın tarzı çıkartımsal oldu)

13. Rabıtayı her defasında (sayfa:114,155,156,283,286) ters teverrük oturuşu ifadesi içinde okuyucusuna aktararak bunun sanki bir tapınma şekli olduğunu vehmettirmeye çalışır. Şekil ve suretten öte kalbe ve muhabbete dayalı manevi bir keyfiyet olan rabıtayı sürekli bu ifadelerle sunarak bilgisiz okuyucusunu etkilemeye çalışır.

14. Tarihi deliller tam aksini ifade ederken Mevlana Halid hazretlerini devletle ilişkili ve destekli göstermeye çalışır ve bu yolla radikal müminlere kendince mesaj yollar. Osmanlı-Halid ilşkisini(!) güya ispat etmeye çabalarken kendi hayal ve kurgularından başka döküman gösteremeyen Ferit aydın bu karalamasının evhamsı düşünüşler üzerine kurgulandığını göstermiş oldu.

15. Ehli tarikatı, ilmi uslüpten uzak kitaplar yazmak suçunu attığı bir yerde, şeyhlerinin hayatını yazarken doğum-ölüm tarihlerini dahi ihmal ettiklerini anlatır (sayfa:130). Bu gereksiz ayrıntıları işleyerek okuyucusuna güya ciddiyet ve dikkat sahibi olduğu sanısını vermeye çalışır. Ancak gerçek bunun tam aksinedir; zira kitabında Ruhul Furkan tefsirinden defaten bahsetmesine rağmen yazarı Mahmud UstaOsmanoğlu’nun adını her seferinde gizlemesi (sayfa:141,219,236,269,281) göstermiştir ki, bunu unutarak değil kasden yapmaktadır.. Halkın bu büyük alime karşı haklı teveccühünü önlemeye çalışmak gibisinden taşıdığı endişeyi açığa vuran bu hareketi aynı zamanda taraflı ve sübjektif duruşunu ele verir.
Hasılı Ehli tarikati yerdiği hususların tümünü bizzat kendisi irtikap ederek adeta ilahi irade tarafından tazir ile gerçek niyeti deşifre edilir.

16. İmam Mahmud Efendi Fenafillahı şöyle anlatır: Allaha varmak isteyen bir mümin tarikate girer, bütün farz, vacip ve sünnetleri yaparak haram ve mekruhlardan kaçar ve bu hal üzre Allahı zikretmeye devam eder. Sonunda öyle bir nura daldırılır ki, Allahtan başkasını hatırlamaya güç yetiremez. Bu hale fenafillah denir. Ancak Ferit aydının anlayışında fenafillah Allahta erimek demektir ve bu yüzden karşı çıkılmalıdır. Bu yazarın bu zatları anlamadığı ve anlamak da istemediği belli olmuş ve hiç kimse anlamdığı bir fikire karşı reddiye yazamaz, nitekim Rabıtayı ne red edebilmiş nede etkinliğini zayıflatabilmiştir. Aksine onun kitabını inceleyince rabıtaya olan inancım daha da kuvvetlenmiştir.

Özetle Rabıta, Gayesi ve Faideleri:

Rabıta, maksat bir ibadet değil, Hakkın rızasına götürücü bir vesile ve araçtır. Vesile aramak ise dince emredilmiştir. Rabıtanın vesile olma ciheti, sevgiyi artırma yolu olması ve bu sevgiyle kalbi irtibat ve alışverişin sağlanmasıdır. Bu irtibat sonucu mürid, Takva ve ihlasın madeni Şeyhine rabıtayla şu faideleri ondan tahsil eder: Zikrullah, Marifetullah, muhabettullah, mehafetullah, ihlasi güzel ahlak ve her türlü kalbi ahval ve fezail. Şeyhin batınından istimdad yine bu hallerin ordan alınmasıdır. Rabıta seyrü sülukte devamlı değil, olgunlaşıncaya kadardır. Meyve olgunlaşınca artık dalda durmaz. Akıllı ve dürüst kişiye bu kadarı yeter.

Rabıta, tatbik örnekleri itibariyle bir müslümanın hayatından asla ayrılmaz. Yani kişi dilemese de rabıta etmektedir, orda burada gördüğü güzel hanımları hayale alan kişi, o rabıtanın etkisiyle şehvete gelir, bir zengini hayale alan kişi mal mülk sevgisini kalbinde coşturur, iktidar ve koltuk sahibi kişilere rabıta etmek ise riyaset ve makam sevgisini uyandırır. Göz kalbin en etkili yolu ve kişi nelere bakıyor ve neleri düşlüyorsa onun cinsinden kalbi duygularını harekete geçirir ve kalbini onunla doldurur. İşin bu kısmı inkarı mümkünsüz bir fıtri hakikattir.

Tarikat büyükleri işte bu fıtri hakikatı (psikolojik gerçeği) insanlığın hayrına kullanarak onun terbiyesi ve takviyesine vesile etmişlerdir. Rabıtanın dine uygunluğu da tam bu noktadadır. Evet, rabıta edilmesini açıkça talep eden bir ayet veya hadis bulunmamakta ancak yasaklayan da yoktur. Kuran ve sünnet her şeyi açıkça söylemez, bazılarını genel söyler ve o genelliğin kapsamına girenleri aklı selim tesbit eder. İşte Allah vesile arayın demiş ve madem buda vesiledir ve en faydalı bir vesiledir ve terbiye erbabınca alınmış ve uygulanmıştır. Ve sayısız faydaları meyveleri tahsil edilegelmektedir.

Müslümanın hayatında Rabıtanın tatbiki bir örneği salevat okuduğu esnadır. Evet “Allahım Muhammed’e salat ve selam et” derken hayalinden Muhammed aleyhisselamı düşünen kişi ona rabıta etmiş ve O büyük peygamberi düşünmek yoluyla nice bereketlere ermiştir. Onun yadı kişiye bir nevi huzur verir ki ,rabıtadan aranan da aslında budur.

Keza Yusuf aleyhisselamı, Züleyhanın planlı davetinde ona meyletmekten koruyan Rabbisinin burhanını görmek olmuştur. Bu ayet rabıtaya haram diyenleri reddeder. Zira şanlı bir peygamber Yusuf aleyhisselamın Allahın varlığına olan kesin inanç ve düşüncesi değil -maddi veya manevi her ne ise- başka bir şeyi görerek günahtan korunduğu bildirilmekte ve bu durum Kuranda yerilmeyip aksine övülmektedir. Sahabeden ve bazı büyük müfessirlerden bu burhan’ın Yakup aleyhisselamın sureti olduğunu söyleyen de olmuştur. Bu tefsire göre Burhan Ayeti rabıtanın cevazına en kuvvetli bir delildir.

Rabıtaya yapılan en ileri bir itiraz da uygulanış biçimine olmakta. Asında rabıtanın özel ve zorunlu bir biçimi yoktur. Aslolan her halde rabıtayı korumaktır. Ancak bu çoğu zaman mümkün olmuyor ve kişinin kalbi oraya buraya kayıyor. Bu sebeple günde on, on beş dakika rabıtaya kaliteli zaman ayırmak tavsiye edilmektedir. Ve bu süre içinde azami istifadeyi yapabilmek için bazı tecrübi bilgiler paylaşılmaktadır. Hasmın diline doladığı teverrük oturuşu ve sair şekiller hep bu son kısımdandır ve işin en küçük ayrıntısıdır.

Tarikatın devam eden yazılı geleneği içinde rabıta neden son zamanda daha çok kendini gösterir?

Bu durum bütünüyle ahir zaman insanının içine düştüğü zayıflıkla ilgilidir. Zaman ilerledikçe dikkatler dağılmış himmetler parçalanmıştır. İslam tarihinin ilk asırlarında dini liderlere duyulan saygı ,muhabbet ve ittibanın onda biri son zamanlarda görülmez, kalpler dünyaya ve hevesati nefse kaymıştır. Gönül hekimlerince teşhis edilen bu maraz yeni tedbir ve tedavi usullerinin uygulanmasına lüzum göstermiş ve müridin dikkatini şeyhinde toplamların bir çaresi rabıta şeklinde tesbit edilmiştir. Bu sayede aranan sevgi irtibatını yeniden arzulanan düzeye çıkarmak ve neticesinde de asıl maksad olan kalbi istifadenin akışı mümkün olacaktır.

Yazar: isa Erdoğan
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Rabıta Şirk pisliğinin tekidir. O pisliğe batan, kendini muvahhid görmesi şeytanın fısıldamasıdır, zandır. Allah ıslah etsin . Sapık cahiller her devirde bulunacaktır.

FECR-İ SADIK DOĞDU , MASKE GÖRÜLDÜ : RABITA'NIN İÇ YÜZÜ
İŞTE RABITA
 
Son düzenleme:
S Çevrimdışı

Saadetdevri

Üye
İslam-TR Üyesi
Hic kimse anlamadigi fikre reddiye yazmaz demissiniz!
Hayirdir yeni bir dinmi geldi??
Yeni düsüncelermi türedi??
Anlamak zorundamiyiz??
Tarikat yoldur ne yolu kuran sünnet yolu
Siz kuran ve sünnet yolunu peygamberin mürsidligiyle ögrenir yasarsiniz!
Kuranin ahlakiyla hidayetlenirsiniz!
Amma velakin seyhlerin kendi görüsleriyle degil..
Ayrica Fenafillahı her seyh farkli anlatiyor,ve ehli sünnet disi sözler haddinden fazla..
RuhulFurkan adli kitablarda binbir türlü sözlere yer verilmis ve bu sözler apacik küfürdür^"
Ne derseniz deyiniz gercegi asla degistiremessiniz!
RABITA DEMEK DÜSÜNMEK DEMEKTIR
AHIRETI DÜSÜNMEK HESAB GÜNÜNÜ ÖLÜMÜ DÜSÜNMEK DEMEKTIR
AMA RABITA ASLA SEYHIN ALNINA BAKMAK ORAYA ALLAHIN NURU GÖRÜNÜYOR DEMEK DEGILDIR
KIMILERININ ZANNETTIGI VE ÖYLE GÖRMEK ISTEDIGI ICIN KÜFRI BIR SEKILDE YAPILIYOR
KALDIKI RABITA LAZIMDIR MÜSLÜMANA DÜSÜNMEK HER MÜSLÜMAN ICIN FARZDIR
AMA SEYHIN ALNINDA FEYZ BEREKET ARAMAK
ONU ALLAHLA ARACI KILMAK
ONUN ÖLÜSÜNDEN YARDIM DILEMEK
SEYHINI ASIRI DERECEDE SEVMEK ASLA IMANLI BIR MÜMININ YAPMAYACAGI SEYLERDIR
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Saadetdevri; sen ya Rabıtayı bilmiyorsun; ya da şirk olan Rabıtayı uyanıklıkla sevdirmeye çalışıyorsun.

Rabıta düşünmek felan değildir. Bunu hangi kitapta buldun. İslamda Düşünce suçu yok ! Rabıta bağlantı demektir. Ki bu bağlantı muridin, şeyhiyle yapmasıdır.
Murid, Rabıta yaparak, mesafeler ötesindeki her şeyden habersiz murşidini hayal eder. Bu hayal sırasında alnından çıkan nur, muridin ağzından kalbine, oradan da tüm vucuda yayılır. Böylece murid her hangi bir tehlike anında veya bir sıkıntı anında şeyhinden hemen yardım ister ve şeyhi de o anda ne ihtiyacı varsa gelir onu yapar ve sıkıntılarını giderir.

Kardeşim bilmiyorsanız üstte link verdik. Burada tasavvufcuların Rabıta hakkındaki kendi kaynaklarından izahatları ve açıklamaları bulunmaktadır. Kendi kafanızdan delilsiz, kaynaksız yazılar yazmayınız. Zahmet edin yazının yanlışlarını gösteriniz.

Ayrıca ; Rabıta tanımları yukarıdaki açıkladığımız gibidir. Üstteki linkteki verdiğimiz Rabıta başlığında; Rabıta nedir ve tasavvufçuların kendi kitap ve eserlerindeki açıklamaları kendi eserlerinden alınarak buraya koyulmuş ve satır satır, Kur'an ve sunnetle cevap yazılmıştır. Okumaktan korkmayalım:


1. Reddiye
1. Bölüm




KUR'AN VE SÜNNET'İN EMRETTİĞİ RABITA


KUR'AN VE SÜNNET'İN MEN ETTİĞİ RABITA


************

2. Reddiye
1. Bölüm

Semerkand yayınlarından - Arifler Yolunun Edepleri - S. Muhammed Saki Haşimî - Sayfa : 80 - 90 dan rabıta nasıl yapılır bölümüne renkli yazılar REDDİYE



SEMERKAND
Eyüp Sultan Mah. Osmangazi Cd. Esma Sk. No: 4
Samandıra – İSTANBUL
Tel: 0 216 311 13 35 Faks: 0 216 311 83 03


Arifler Yolunun Edepleri (www.bilvanis.net)(www.menzil.net)


RABITANIN YAPILIŞ ŞEKLİ


************


3. Reddiye

1. BÖLÜM

images

images
efendihz5.jpg


Fatih - İsmailağa cemaatinin şeyhi Mahmud Ustaosmanoğlunun (Nakşi) önderliğinde yazılan (Cübbeli Ahmed , Mehmed Talu vs.) Ruh'ul furkan isimli tefsirin Bakara 152. ayetin açıklamasında Kur'an-ı Kerim ve Sunnet-i Şerifle aykırı itikadi yorumlarına rastlanmıştır.

YEDİNCİ ŞART:
Teslimiyet ve muhabbet (tam bir bağlılık ve sevgi ) üzere itikad ve istimdad (inanıp yardım bekleme ) suretiyle kalbi devamlı şeyhe bağlamaktır buyurdu.
(sahife 70)
 
S Çevrimdışı

Saadetdevri

Üye
İslam-TR Üyesi
RABITA



Bağlantı, bağlantı vasıtası, bağlılık, tutarlılık, tertip, düzen, bağ, münâsebet, ilgi; müridin, şeyhini düşünerek, kalbinden dünya ile ilgili şeyleri çıkarması, şeyhi vasıtasiyle Hz. Peygamber (s.a.s)'e ve Allah'a kalbini bağlaması anlamında bir tasavvufî terim. "Rabıta" Arapça bir kelime olup, "r-b-t" kökünden türemiş bir isimdir. Çoğulu "revâtib"dir.

Kur'an'da "rabıta" kelimesi geçmemekle beraber, kökü olan "r.b.t" mazi fiili iki yerde, muzarisi olan "yerbitü" bir yerde, emri çoğul olarak "râbitü" şeklinde bir yerde ve aynı kökten gelen "ribât" ismi de bir yerde geçmektedir (Kehf, 18/14; el-Kasas 28/10; el-Enfâl 8/11; Âl-i İmran 3/200; el-Enfâl 8/60).

Bütün bu ayetlerde geçen bu kelimeler, birbirlerine yakın manalar ifâde etmektedirler. Hemen hemen hepsinde "bağ, bağlantı, bağlılık" manaları için kullanılmışlardır:

(Ashabı Kehf'in) kalplerini (sabır ve metânetle) bağla(yıp kuvvetlendir)miştik" (el-Kehf, 18/14);

"Musâ'nın annesinin gönlü bomboş sabahladı. Eğer biz (va'dimize) inananlardan olması için onun kalbini iyice pekiştirmemiş (sabır ve sükûnete bağlamamış) olsaydık, neredeyse işi açığa vuracaktı" (el-Kasas, 28/ 10).

"O zaman sizi, Allah'tan bir güven almak üzere hafif bir uyku bürüyordu; üzerinize sizi temizlemek, şeytanın pisliğini (içinize attığı kötü düşünceleri) sizden gidermek, kalplerinizi birbirine bağlamak ve ayaklarınızı pekiştirmek için üzerinize gökten bir su indiriyordu " (el-Enfâl, 8/ I 1).

Bu ayetlerde geçen "r.b.t" kelimesi, insanı sabır, sükûnet ve metanette sabit kılmak, ona bu duyguyu vererek itmi'nana kavuşturmak demektir (ez-Zemahşerî, el-Keşşâf, Kâhire 1977, IV, 216; el-Beydâvî, el-Envâr, Mısır 1955, II, 3).

Bazen de, "ribât" kelimesi, bağlanıp beslenen atlar (savaş araçları) manasını ifâde etmektedir:

"Onlara (düşmanlara) karşı gücünüz yettiği kadar kuvvet ve cihat için bağlanıp beslenen atlar (savaş araçları) hazırlayın. Bununla Allahın düşmanını, sizin düşmanlarınızı ve onlardan başka sizin bilmediğiniz, Allah'ın bildiği (düşman) kimseleri korkutursunuz. Allah yolunda ne harcarsanız, tam olarak size ödenir ve hiç haksızlığa uğratılmazsınız" (el-Enfâl, 8/60).

"Râbitü" şeklindeki emrin bulunduğu ayetin meâli de şöyledir:

"Ey iman edenler, sabredin; direnip (düşman karşısında) sebât gösterin; üstün gelin; cihat için hazır ve rabıtalı olun" (Âl-i İmran, 3/200).

Bu ayette söz konusu olan "rabıta''nın ne demek olduğu hususunda alimlerin farklı yorumları vardır. Alimlerin bu husustaki değişik tariflerini şöyle sıralamamız mümkündür:

1- Atlarla saf bağlayıp tam bir irtibat halinde düşmana karşı durmak.

2- Düşman hudutlarındaki karakolları beklemek.

3- Allah düşmanlarının saldırısını önlemek için nöbet beklemek.

4- Bir namazdan sonra diğer namazı beklemek (et-Taberi, Camiul-Beyân on Te'vili Ayetil-Kur'an, Mısır 1954, IV, 221 v.d.; el-Kurtubî, el-Camiuli Ahkamil-Kur'an, Mısır 1967, IV, 323 vd.; er-Razî, et-Tefsirul-Kebir, IX, 156).

Bazıları da bu ayette kastedilen rabıtanın tasavvufî manada olduğunu söylemişlerdir (Muhammed Vehbi, Hulâsetul-Beyân fi Tefsiril-Kur'an, Şehzadebaşı 1341-1343, III, 289).

Mutasavvıflar rabıta'yı, müridin şeyhini düşünerek kalbinden dünya ile ilgili şeyleri çıkarması, şeyhi vasıtası ile Hz. Peygamber (s.a.s)'e ve Allah'a kalbini bağlaması şeklinde anlamışlardır. Hemen hemen bütün tarikatlarda rabıta vardır. Bilhassa Nakşibendiyyenin ıstılahlarındandır. Tarikat ehli, rabıtayı ayet ve hadise dayandırmaktadır. Onlara göre, "sadıklarla birlikte olun" (et-Tevbe, 9/119) gibi ayetler ve "kişi sevdiğiyle beraberdir" (Buharî, Edeb; 96; Müslim, Birr, 165; Tirmizî, Zühd, 50) gibi hadisler, rabıtanın caiz olduğunu göstermektedir (Süleyman Uludaş, Tasavvuf Terimleri Sözlüğü, İstanbul 1991, Rabıta mad.).

Tasavvufta, kişi doğrudan doğruya Allah'ı düşünür, bir nevi Allah ile manevi bir bağ kurar ve hep O'nunla beraber olduğunu tasavvur eder. Bu şekilde manevi bir bağ kuramazsa, bağlı bulunduğu mürşidini düşünür. Onun bağlı bulunduğu şeyhlerin silsilesi ile Hz. Muhammed (s.a.s)'e ulaşır. O'nun vasıtası ile de Allah'a ulaşır ve O'nunla manevi bağ kurar. Tasavvuftaki rabıta, bu şekilde dolaylı yoldan Allah'a gitmek ve aracılar vasıtasıyla O'nunla manevi bağ kurmaktır. Doğrudan Allah ile manevi irtibat kuramayanlara bu şekildeki rabıta tavsiye edilmiştir. Aksi hallerde buna lüzum görülmemiştir (M. Halid, Rabıta hakkında risâle, İstanbul 1924, s. 238; Selçuk Eraydın, tasavvuf ve Tarikatlar, İstanbul 1990, s. 447).

Peygamberimiz (s.a.s)'in de, rabıta ve ribat hakkında söylemiş olduğu hayli hadis vardır. O'nun bu hadislerinden bazıları şöyledir:

"Bir gün Allah yolunda ribatta bulunmak, dünya ve dünyada bulanan her şeyden daha hayırlıdır" (Buharî, Cihad, 73; Müslim, İmâre, 163; Nesâî, Cihâd, 39; İbn Mace, Cihâd, 7);

Allah'ın onunla hataları affedip bağışlayacağı, dereceleri yükselteceği bir şeyi size söyleyeyim mi? Abdest üstüne abdest almak, camide cemaatle namaz kılmaya devam etmek ve her namazdan sonra diğer namazı beklemek. İşte ribat budur!. İşte ribat budur!. İşte ribat budur!. " (Müslim, Tehâret, 41; Tirmizi, Teharet, 39; Neseî, Teharet, 106; Muvatta, Sefer, 55);

"Kim bir günlük (yirmi dört saatlık) ribatta bulunursa, bir aylık oruç ve ibadetten daha fazla sevap kazanmış olur" (Nesaî, Cihad, 39; Tirmizî, Fedâilul-Cihâd, 35; İbn Mace, Cihâd, 7).

Bütün bu ayet ve hadislerden anlaşıldığı gibi, rabıta, çeşitli manalar için kullanılmıştır. Ancak daha çok bir cihat terimidir. Ayet ve hadislerin çoğunda rabıta, Allah ve Peygamberin düşmanlarına karşı silahlanma, cihat için hazırlıklı olma, müslümanlarla kâfirlerin arasındaki hudut karakollarında nöbet bekleme ve bu duygulara sıkı sıkıya bağlı olma demektir. Buna göre ayet ve hadislerde kasdedilen anlamlardan mutasavvıfların uygulamasını destekleyecek en ufak bir işaret yoktur. Ayet ve hadislerde dile getirilen cihad ruhunu meskenete çevirmekten başka bir şey yapmayan mutasavvıflar Kur'an ve hadislerdeki bu ribat kelimesini çok yanlış bir alana çekmişlerdir. Hiçbir sahabi Resulullah'ı aracı kılarak rabıta yapmadığı gibi, hiçbir tabii de sahabe'yi aracı kılarak rabıta yapmamıştır. Rabıtanın bu şekildeki uygulaması tarikatların Hicri yedinci yüzyıldan sonraki dönemlerde uydurdukları bir bid'attir.
 
S Çevrimdışı

Saadetdevri

Üye
İslam-TR Üyesi
Evet Sevmede asiri gitmek,ona rabita yapmaktir,yani onun alnina bakip hasa Allah orda görülüyor,ve seyhde Allahla aramda telefon baglantisi araci demektir..
Sevmede asiri gitmek ayrica ölüsünden meded dilemektir seyhin.
Yasayan bir mürsidin ,ilminden istifade edilir,sohbetleri dinlenilir.
Önemli olan ona karsi davranislarinda asiriya kacmamaktir..
Bir seyh Kuran ve sünnetten disari cikmadiginda bu onun ferasetini gösterir..
 
S Çevrimdışı

Saadetdevri

Üye
İslam-TR Üyesi
Tarikatcilarin benimsedigi Rabita anlayisini desteklemiyorum!
Dolayisiyla Rabita cesidli manalarda icermektedir..Düsünmekte onlardan biri olabilir belki olmayada bilir..
Arastircam insallah..
Rabitayi senin anlattigin sekilde,kabul etmiyorum demedimki zaten
Abdulmuizfida Kardes
 
s.muhammed Çevrimdışı

s.muhammed

Üye
İslam-TR Üyesi
ribatla alakalı hadisleri yazan arkadaşım! Niçin manayı çarpıtıyorsun. Ribat'ın da türkçesini yazsana! Allah için nöbet tutmak olduğunu niye çevirmiyorsun?

Yazık ediyorsun.
 
E Çevrimdışı

EL-eMASİ

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Reddiyesi yazılan kitabın adı: ...Tarikatta Rabıta ve Nakşibendilik, Ferit aydın.

Tasavvufi geleneğe sahip bir çevre içinden gelen Ferit Aydın Müslümanların maddi manevi gerilemesinde tarikatın rolü olabileceği kuşkusuyla çıktığını belirttiği mechul yolculuğunda kendince bir neticeye varır. Ve aslında yıllarını heba ederek vardığı bu sonuç imansız oryantalistlerin yıllar yılı ettikleri iftiralarından daha ileri bir yer değildir. Tarikat ve rabıta aleyhine söylenmiş temelsiz ve özünde kıskançlığa dönük kuruntuları tekrar etmekten öteye gidememiştir.

Ancak hakkını teslim etmek lazım, rabıta hakkında yapılmış güzel çalışmaları kitabında bir arada zikrederek ve akli nakli delillerini de aynen aktararak rabıta nurunun yayılmasına -istemeyerek de olsa- sebep olmuştur. Bu sebeple de ayrıca kendilerine mersi demeyi borç biliriz.
Bu kısa çalışmamızda ise Ferit Aydının kitabındaki bazı metodik mantıksal ve anlamsal çelişkileri, ilgilenenlerin gözleri önüne sermeyi ve hakkın güzel yüzüne düşen tozları yeniden silmeyi amaçladık, arz ederiz:

1. Ferit Aydın kitabının başında beşik şeyhi olduğunu söylerken tarikatın içinden gelmiş biri olduğu imasını verir, halbuki ne müridlik nede şeyhlik yapmamıştır.Kaldıki Tarikatta aslında beşik şeyhliği diye bir konum ve makam yoktur, seyrü süluk görmeden şeyh olmak maalesef özden kopmuş tarikat anlayışının yeni mahsulleridir.

Ayrıca kendi hakkında ‘yüksek öğrenim gördü’ diyerek övgüyle bahsederken hangi alanda, hangi okulda ve neyi ne kadar okuduğunu gizlemesi okuyucu gözünde kendini bu işe ehil gösterme çabasına matuf olduğu anlaşılımıştır. Daha en başında tatbik edilen bu aldatmacalı uslüp kitabın geneli hakkında fikir verirken okudukça yanılmadığımızı göreceğiz.

2. Rabıtayı karalamak ve din dışı göstermek için her türlü sözel akrobasiyi deneyen Ferit aydın bazen onu Allah’a değil şeyhe yapılan ayin gibi lanse edip eleştirirken başka yerde tam zıddını; Allahın huzuruna ermek vasıtası olarak icra edildiğini itiraf eder ancak ilginçtir ki, yine memnun olmaz ve tekrar saldırır. Şu halde Ferit aydının gayesi rabıtayı incelemek ve dini kurallar önünde yerini tayin etmek değil, her ne olursa olsun gözü kapalı inkar edip ehlini aşağılamaktır. Ancak bu uğraşı beyhudedir!!

3. Ferit Aydın Kitabının sayısız yerinde Müslümanları Nakşibendilere mukabil, bu ikisi farklı şeylermiş gibi zikrederek (sayfa 288,) Allah erlerini kendince İslam dairesinin dışında göstermeye çalışır. Bunun manası açıkça Ferit aydının ehli tarikatı kafir gördüğüdür. İslamı doğru bilen ve inanan hiçbir insan bir mümin cemaate hem de umumi bir yargıyla kafir demez ve diyemez. Zira bilir ki bu yargının kendisini kafir etme riski büyüktür. Bu cesaretini eğer cehaletinden almıyorsa ya peki nerden alıyor merak konusudur? Zira imanlı kalabilmek noktasında temkin ve ihtiyatlı olmak gerektirirdi ki bir adam Müslümanlara kolayca kafir demesin!? Müslümanlara kolay yoldan kafir diyebilen bir zihniyetten artık diğer hususlarda insaf beklemek abes olacaktır.

4. Hatta Ferit Aydın şu yukardaki cüretkarlığından daha ileri giderek kantarın topuzunu iyice kaçırır ve tarikat ehlinden hıncını alamamış bir haleti ruhiye içinde onları haşa ateistten bile beter göstermeye çalışır. (Sayfa: 244 )

5. Rabıta bugün bütün tarikatlarda var iken Ferit Aydın bunu sadece Nakşibendiliğe aitmiş gibi göstermeye çalışır ve güya bu yolla bu yöntem ve vesilenin marjinalliğini ve Müslüman cemaatler nezdinde kabulsüzlüğünü anlatmaya çabalar. Aldatmacalı uslüp kitabın her yerinde kendini gösterir durur.

6. Mevlana Halid Bağdadi hazretlerinin doğu cihetinde bir Müslümana Allah için yaptığı ziyareti, her fırsatta diline dolayan Ferit Aydın bu ziyaretin sanki putperest Hindistan’a yapılmış ve güya bahramanlardan yoga moga gibi bir takım mistik uygulamaları almakla sonuçlanmış gibi bahseder. Bu ancak onun zannıdır ve zann gerçekten bir şey ifade etmez. Ve aslında kitap onun bu hayali bulgusu üzerine kurulu ve o eksende yazılmış alakalı alakasız sözlerle doludur. Sonrasında ise rabıtanın aslında çok önceleri var olduğunu ve Raşahat ve Mektubat gibi eserlerde de geçtiğini aktararak kendi kendini yalanlar ve şu iftirasını ifşa eder. Allah kimi şaşırtırsa ona yol gösterecek yoktur.

7. Ne ibretamiz bir çelişkidir ki Ferit A. kendi yurtiçi yurtdışı turlarını anlattığı sunuş bölümünde bu gezilerle güya geniş ufuk(!) kazandığını iddia ederek övünürken, bu seyahat ve ziyaretlerin benzeri ve halisane Allah için olanı ehli tarikat tarafından yapılınca bunları diğer kültürlerden etkilenme ve bozulmanın kaynağı gibi gösterir. Ancak anlaşılan o ki asıl kendisi batılı dinsiz müsteşriklerden ders alıp etkilenmiş, sonrada Allahın erlerine karşı kılıç çekmiştir.

8. Ferit Aydın ‘Geleneğe aşırı bağlılık, şeyhe mutlak itaat, şartlanmışlık’ gibi kurgusal betimlemelerle yerdiği ehli tarikatı değiştirmek ve etkilemenin güçlüğünden yakındıktan sonra bu kararlılıkta istikamet sahibi zatların kendilerine kalben çok uzak kafir toplumlardan etkilenmiş olduklarını(!) iddia ederek çelişkiye düşer.

9. Ferit Aydın karalamasının bir yerinde rabıtanın İmamı Rabbani tarafından dini delillere dayandırılmaksızın değinilip geçildiğinden şikayet ederken Mevlana Halidin Kitab’ın işaretinden istidlalini ise tenkid eder. Bir yerde rabıtayı kitaba sunmadan aktarmak suç ve eleştiri konusu olmuş, diğer yerde ise Kitaba sunup yerini belirtmek yine suç olmuştur. Hasılı Ferit A. ne istediği ve hangi usulü benimsediği belirsiz karmaşık düşünceler içinde bocalar durur. Aslında istediği tek şey ne pahasına olursa olsun rabıtayı ve ehlini aşağılamak ve olur olmadık her argümanı bu amaç uğurunda kullanmak.. İçine düştüğü bu acınası perişanlığı hırsına mağlup aklıyla fark edemez.

10. Tasavvuf ve tarikati müdafa etmiş saygın Alimlerin haklı ünvanlarını bir endişeyle gizlerken Şii öğretisinin mahsullerini Caferi alimler, Ayetullah gibi lakaplarla övmesi (Sayfa:67) kimlere yakın durduğunun ve ne kadar objektif olduğunun! ipuçlarını verir.

11. Ferit Aydın “Eğer şeyhülislam Ebussuud Efendi zamanında rabıta olsaydı elbette onu yererdi” gibi evhamsı bulgularla (Sayfa 75) kitabını doldurması ve bu hayali buluşunu kanıt diye servis etmesi çalışmasının ne kadar ilmi(!) olduğunun bir diğer işareti olsa gerek!!

12. Mevlana Halid Bağdadinin mevhum Hindistan yolculuğunu her fırsatta diline dolayıp onda kendi marazlı fikrine yarayacak buluntular arayarak bir tek yolculukla böylesi büyük bir Alimin şu dinsiz imansızlardan etkileneceğini hayal ederken ihtimal bunu kendi üzerinden kurgulamış ve Avrupalı dinsizler arasına gidişiyle geçirdiği fikri değişimini bu iftirasına baz almıştır. "Herkes kendi durumundan haber verir" vecizesini hatırlamanın tam sırası.. (bu maddedeki cevabımız Ferit aydın tarzı çıkartımsal oldu)

13. Rabıtayı her defasında (sayfa:114,155,156,283,286) ters teverrük oturuşu ifadesi içinde okuyucusuna aktararak bunun sanki bir tapınma şekli olduğunu vehmettirmeye çalışır. Şekil ve suretten öte kalbe ve muhabbete dayalı manevi bir keyfiyet olan rabıtayı sürekli bu ifadelerle sunarak bilgisiz okuyucusunu etkilemeye çalışır.

14. Tarihi deliller tam aksini ifade ederken Mevlana Halid hazretlerini devletle ilişkili ve destekli göstermeye çalışır ve bu yolla radikal müminlere kendince mesaj yollar. Osmanlı-Halid ilşkisini(!) güya ispat etmeye çabalarken kendi hayal ve kurgularından başka döküman gösteremeyen Ferit aydın bu karalamasının evhamsı düşünüşler üzerine kurgulandığını göstermiş oldu.

15. Ehli tarikatı, ilmi uslüpten uzak kitaplar yazmak suçunu attığı bir yerde, şeyhlerinin hayatını yazarken doğum-ölüm tarihlerini dahi ihmal ettiklerini anlatır (sayfa:130). Bu gereksiz ayrıntıları işleyerek okuyucusuna güya ciddiyet ve dikkat sahibi olduğu sanısını vermeye çalışır. Ancak gerçek bunun tam aksinedir; zira kitabında Ruhul Furkan tefsirinden defaten bahsetmesine rağmen yazarı Mahmud UstaOsmanoğlu’nun adını her seferinde gizlemesi (sayfa:141,219,236,269,281) göstermiştir ki, bunu unutarak değil kasden yapmaktadır.. Halkın bu büyük alime karşı haklı teveccühünü önlemeye çalışmak gibisinden taşıdığı endişeyi açığa vuran bu hareketi aynı zamanda taraflı ve sübjektif duruşunu ele verir.
Hasılı Ehli tarikati yerdiği hususların tümünü bizzat kendisi irtikap ederek adeta ilahi irade tarafından tazir ile gerçek niyeti deşifre edilir.

16. İmam Mahmud Efendi Fenafillahı şöyle anlatır: Allaha varmak isteyen bir mümin tarikate girer, bütün farz, vacip ve sünnetleri yaparak haram ve mekruhlardan kaçar ve bu hal üzre Allahı zikretmeye devam eder. Sonunda öyle bir nura daldırılır ki, Allahtan başkasını hatırlamaya güç yetiremez. Bu hale fenafillah denir. Ancak Ferit aydının anlayışında fenafillah Allahta erimek demektir ve bu yüzden karşı çıkılmalıdır. Bu yazarın bu zatları anlamadığı ve anlamak da istemediği belli olmuş ve hiç kimse anlamdığı bir fikire karşı reddiye yazamaz, nitekim Rabıtayı ne red edebilmiş nede etkinliğini zayıflatabilmiştir. Aksine onun kitabını inceleyince rabıtaya olan inancım daha da kuvvetlenmiştir.

Özetle Rabıta, Gayesi ve Faideleri:

Rabıta, maksat bir ibadet değil, Hakkın rızasına götürücü bir vesile ve araçtır. Vesile aramak ise dince emredilmiştir. Rabıtanın vesile olma ciheti, sevgiyi artırma yolu olması ve bu sevgiyle kalbi irtibat ve alışverişin sağlanmasıdır. Bu irtibat sonucu mürid, Takva ve ihlasın madeni Şeyhine rabıtayla şu faideleri ondan tahsil eder: Zikrullah, Marifetullah, muhabettullah, mehafetullah, ihlasi güzel ahlak ve her türlü kalbi ahval ve fezail. Şeyhin batınından istimdad yine bu hallerin ordan alınmasıdır. Rabıta seyrü sülukte devamlı değil, olgunlaşıncaya kadardır. Meyve olgunlaşınca artık dalda durmaz. Akıllı ve dürüst kişiye bu kadarı yeter.

Rabıta, tatbik örnekleri itibariyle bir müslümanın hayatından asla ayrılmaz. Yani kişi dilemese de rabıta etmektedir, orda burada gördüğü güzel hanımları hayale alan kişi, o rabıtanın etkisiyle şehvete gelir, bir zengini hayale alan kişi mal mülk sevgisini kalbinde coşturur, iktidar ve koltuk sahibi kişilere rabıta etmek ise riyaset ve makam sevgisini uyandırır. Göz kalbin en etkili yolu ve kişi nelere bakıyor ve neleri düşlüyorsa onun cinsinden kalbi duygularını harekete geçirir ve kalbini onunla doldurur. İşin bu kısmı inkarı mümkünsüz bir fıtri hakikattir.

Tarikat büyükleri işte bu fıtri hakikatı (psikolojik gerçeği) insanlığın hayrına kullanarak onun terbiyesi ve takviyesine vesile etmişlerdir. Rabıtanın dine uygunluğu da tam bu noktadadır. Evet, rabıta edilmesini açıkça talep eden bir ayet veya hadis bulunmamakta ancak yasaklayan da yoktur. Kuran ve sünnet her şeyi açıkça söylemez, bazılarını genel söyler ve o genelliğin kapsamına girenleri aklı selim tesbit eder. İşte Allah vesile arayın demiş ve madem buda vesiledir ve en faydalı bir vesiledir ve terbiye erbabınca alınmış ve uygulanmıştır. Ve sayısız faydaları meyveleri tahsil edilegelmektedir.

Müslümanın hayatında Rabıtanın tatbiki bir örneği salevat okuduğu esnadır. Evet “Allahım Muhammed’e salat ve selam et” derken hayalinden Muhammed aleyhisselamı düşünen kişi ona rabıta etmiş ve O büyük peygamberi düşünmek yoluyla nice bereketlere ermiştir. Onun yadı kişiye bir nevi huzur verir ki ,rabıtadan aranan da aslında budur.

Keza Yusuf aleyhisselamı, Züleyhanın planlı davetinde ona meyletmekten koruyan Rabbisinin burhanını görmek olmuştur. Bu ayet rabıtaya haram diyenleri reddeder. Zira şanlı bir peygamber Yusuf aleyhisselamın Allahın varlığına olan kesin inanç ve düşüncesi değil -maddi veya manevi her ne ise- başka bir şeyi görerek günahtan korunduğu bildirilmekte ve bu durum Kuranda yerilmeyip aksine övülmektedir. Sahabeden ve bazı büyük müfessirlerden bu burhan’ın Yakup aleyhisselamın sureti olduğunu söyleyen de olmuştur. Bu tefsire göre Burhan Ayeti rabıtanın cevazına en kuvvetli bir delildir.

Rabıtaya yapılan en ileri bir itiraz da uygulanış biçimine olmakta. Asında rabıtanın özel ve zorunlu bir biçimi yoktur. Aslolan her halde rabıtayı korumaktır. Ancak bu çoğu zaman mümkün olmuyor ve kişinin kalbi oraya buraya kayıyor. Bu sebeple günde on, on beş dakika rabıtaya kaliteli zaman ayırmak tavsiye edilmektedir. Ve bu süre içinde azami istifadeyi yapabilmek için bazı tecrübi bilgiler paylaşılmaktadır. Hasmın diline doladığı teverrük oturuşu ve sair şekiller hep bu son kısımdandır ve işin en küçük ayrıntısıdır.

Tarikatın devam eden yazılı geleneği içinde rabıta neden son zamanda daha çok kendini gösterir?

Bu durum bütünüyle ahir zaman insanının içine düştüğü zayıflıkla ilgilidir. Zaman ilerledikçe dikkatler dağılmış himmetler parçalanmıştır. İslam tarihinin ilk asırlarında dini liderlere duyulan saygı ,muhabbet ve ittibanın onda biri son zamanlarda görülmez, kalpler dünyaya ve hevesati nefse kaymıştır. Gönül hekimlerince teşhis edilen bu maraz yeni tedbir ve tedavi usullerinin uygulanmasına lüzum göstermiş ve müridin dikkatini şeyhinde toplamların bir çaresi rabıta şeklinde tesbit edilmiştir. Bu sayede aranan sevgi irtibatını yeniden arzulanan düzeye çıkarmak ve neticesinde de asıl maksad olan kalbi istifadenin akışı mümkün olacaktır.

Yazar: isa Erdoğan

Reddiyesi yazılan kitabın adı: ...Tarikatta Rabıta ve Nakşibendilik, Ferit aydın.

Tasavvufi geleneğe sahip bir çevre içinden gelen Ferit Aydın Müslümanların maddi manevi gerilemesinde tarikatın rolü olabileceği kuşkusuyla çıktığını belirttiği mechul yolculuğunda kendince bir neticeye varır. Ve aslında yıllarını heba ederek vardığı bu sonuç imansız oryantalistlerin yıllar yılı ettikleri iftiralarından daha ileri bir yer değildir. Tarikat ve rabıta aleyhine söylenmiş temelsiz ve özünde kıskançlığa dönük kuruntuları tekrar etmekten öteye gidememiştir.

Ancak hakkını teslim etmek lazım, rabıta hakkında yapılmış güzel çalışmaları kitabında bir arada zikrederek ve akli nakli delillerini de aynen aktararak rabıta nurunun yayılmasına -istemeyerek de olsa- sebep olmuştur. Bu sebeple de ayrıca kendilerine mersi demeyi borç biliriz.
Bu kısa çalışmamızda ise Ferit Aydının kitabındaki bazı metodik mantıksal ve anlamsal çelişkileri, ilgilenenlerin gözleri önüne sermeyi ve hakkın güzel yüzüne düşen tozları yeniden silmeyi amaçladık, arz ederiz:

1. Ferit Aydın kitabının başında beşik şeyhi olduğunu söylerken tarikatın içinden gelmiş biri olduğu imasını verir, halbuki ne müridlik nede şeyhlik yapmamıştır.Kaldıki Tarikatta aslında beşik şeyhliği diye bir konum ve makam yoktur, seyrü süluk görmeden şeyh olmak maalesef özden kopmuş tarikat anlayışının yeni mahsulleridir.

Ayrıca kendi hakkında ‘yüksek öğrenim gördü’ diyerek övgüyle bahsederken hangi alanda, hangi okulda ve neyi ne kadar okuduğunu gizlemesi okuyucu gözünde kendini bu işe ehil gösterme çabasına matuf olduğu anlaşılımıştır. Daha en başında tatbik edilen bu aldatmacalı uslüp kitabın geneli hakkında fikir verirken okudukça yanılmadığımızı göreceğiz.

2. Rabıtayı karalamak ve din dışı göstermek için her türlü sözel akrobasiyi deneyen Ferit aydın bazen onu Allah’a değil şeyhe yapılan ayin gibi lanse edip eleştirirken başka yerde tam zıddını; Allahın huzuruna ermek vasıtası olarak icra edildiğini itiraf eder ancak ilginçtir ki, yine memnun olmaz ve tekrar saldırır. Şu halde Ferit aydının gayesi rabıtayı incelemek ve dini kurallar önünde yerini tayin etmek değil, her ne olursa olsun gözü kapalı inkar edip ehlini aşağılamaktır. Ancak bu uğraşı beyhudedir!!

3. Ferit Aydın Kitabının sayısız yerinde Müslümanları Nakşibendilere mukabil, bu ikisi farklı şeylermiş gibi zikrederek (sayfa 288,) Allah erlerini kendince İslam dairesinin dışında göstermeye çalışır. Bunun manası açıkça Ferit aydının ehli tarikatı kafir gördüğüdür. İslamı doğru bilen ve inanan hiçbir insan bir mümin cemaate hem de umumi bir yargıyla kafir demez ve diyemez. Zira bilir ki bu yargının kendisini kafir etme riski büyüktür. Bu cesaretini eğer cehaletinden almıyorsa ya peki nerden alıyor merak konusudur? Zira imanlı kalabilmek noktasında temkin ve ihtiyatlı olmak gerektirirdi ki bir adam Müslümanlara kolayca kafir demesin!? Müslümanlara kolay yoldan kafir diyebilen bir zihniyetten artık diğer hususlarda insaf beklemek abes olacaktır.

4. Hatta Ferit Aydın şu yukardaki cüretkarlığından daha ileri giderek kantarın topuzunu iyice kaçırır ve tarikat ehlinden hıncını alamamış bir haleti ruhiye içinde onları haşa ateistten bile beter göstermeye çalışır. (Sayfa: 244 )

5. Rabıta bugün bütün tarikatlarda var iken Ferit Aydın bunu sadece Nakşibendiliğe aitmiş gibi göstermeye çalışır ve güya bu yolla bu yöntem ve vesilenin marjinalliğini ve Müslüman cemaatler nezdinde kabulsüzlüğünü anlatmaya çabalar. Aldatmacalı uslüp kitabın her yerinde kendini gösterir durur.

6. Mevlana Halid Bağdadi hazretlerinin doğu cihetinde bir Müslümana Allah için yaptığı ziyareti, her fırsatta diline dolayan Ferit Aydın bu ziyaretin sanki putperest Hindistan’a yapılmış ve güya bahramanlardan yoga moga gibi bir takım mistik uygulamaları almakla sonuçlanmış gibi bahseder. Bu ancak onun zannıdır ve zann gerçekten bir şey ifade etmez. Ve aslında kitap onun bu hayali bulgusu üzerine kurulu ve o eksende yazılmış alakalı alakasız sözlerle doludur. Sonrasında ise rabıtanın aslında çok önceleri var olduğunu ve Raşahat ve Mektubat gibi eserlerde de geçtiğini aktararak kendi kendini yalanlar ve şu iftirasını ifşa eder. Allah kimi şaşırtırsa ona yol gösterecek yoktur.

7. Ne ibretamiz bir çelişkidir ki Ferit A. kendi yurtiçi yurtdışı turlarını anlattığı sunuş bölümünde bu gezilerle güya geniş ufuk(!) kazandığını iddia ederek övünürken, bu seyahat ve ziyaretlerin benzeri ve halisane Allah için olanı ehli tarikat tarafından yapılınca bunları diğer kültürlerden etkilenme ve bozulmanın kaynağı gibi gösterir. Ancak anlaşılan o ki asıl kendisi batılı dinsiz müsteşriklerden ders alıp etkilenmiş, sonrada Allahın erlerine karşı kılıç çekmiştir.

8. Ferit Aydın ‘Geleneğe aşırı bağlılık, şeyhe mutlak itaat, şartlanmışlık’ gibi kurgusal betimlemelerle yerdiği ehli tarikatı değiştirmek ve etkilemenin güçlüğünden yakındıktan sonra bu kararlılıkta istikamet sahibi zatların kendilerine kalben çok uzak kafir toplumlardan etkilenmiş olduklarını(!) iddia ederek çelişkiye düşer.

9. Ferit Aydın karalamasının bir yerinde rabıtanın İmamı Rabbani tarafından dini delillere dayandırılmaksızın değinilip geçildiğinden şikayet ederken Mevlana Halidin Kitab’ın işaretinden istidlalini ise tenkid eder. Bir yerde rabıtayı kitaba sunmadan aktarmak suç ve eleştiri konusu olmuş, diğer yerde ise Kitaba sunup yerini belirtmek yine suç olmuştur. Hasılı Ferit A. ne istediği ve hangi usulü benimsediği belirsiz karmaşık düşünceler içinde bocalar durur. Aslında istediği tek şey ne pahasına olursa olsun rabıtayı ve ehlini aşağılamak ve olur olmadık her argümanı bu amaç uğurunda kullanmak.. İçine düştüğü bu acınası perişanlığı hırsına mağlup aklıyla fark edemez.

10. Tasavvuf ve tarikati müdafa etmiş saygın Alimlerin haklı ünvanlarını bir endişeyle gizlerken Şii öğretisinin mahsullerini Caferi alimler, Ayetullah gibi lakaplarla övmesi (Sayfa:67) kimlere yakın durduğunun ve ne kadar objektif olduğunun! ipuçlarını verir.

11. Ferit Aydın “Eğer şeyhülislam Ebussuud Efendi zamanında rabıta olsaydı elbette onu yererdi” gibi evhamsı bulgularla (Sayfa 75) kitabını doldurması ve bu hayali buluşunu kanıt diye servis etmesi çalışmasının ne kadar ilmi(!) olduğunun bir diğer işareti olsa gerek!!

12. Mevlana Halid Bağdadinin mevhum Hindistan yolculuğunu her fırsatta diline dolayıp onda kendi marazlı fikrine yarayacak buluntular arayarak bir tek yolculukla böylesi büyük bir Alimin şu dinsiz imansızlardan etkileneceğini hayal ederken ihtimal bunu kendi üzerinden kurgulamış ve Avrupalı dinsizler arasına gidişiyle geçirdiği fikri değişimini bu iftirasına baz almıştır. "Herkes kendi durumundan haber verir" vecizesini hatırlamanın tam sırası.. (bu maddedeki cevabımız Ferit aydın tarzı çıkartımsal oldu)

13. Rabıtayı her defasında (sayfa:114,155,156,283,286) ters teverrük oturuşu ifadesi içinde okuyucusuna aktararak bunun sanki bir tapınma şekli olduğunu vehmettirmeye çalışır. Şekil ve suretten öte kalbe ve muhabbete dayalı manevi bir keyfiyet olan rabıtayı sürekli bu ifadelerle sunarak bilgisiz okuyucusunu etkilemeye çalışır.

14. Tarihi deliller tam aksini ifade ederken Mevlana Halid hazretlerini devletle ilişkili ve destekli göstermeye çalışır ve bu yolla radikal müminlere kendince mesaj yollar. Osmanlı-Halid ilşkisini(!) güya ispat etmeye çabalarken kendi hayal ve kurgularından başka döküman gösteremeyen Ferit aydın bu karalamasının evhamsı düşünüşler üzerine kurgulandığını göstermiş oldu.

15. Ehli tarikatı, ilmi uslüpten uzak kitaplar yazmak suçunu attığı bir yerde, şeyhlerinin hayatını yazarken doğum-ölüm tarihlerini dahi ihmal ettiklerini anlatır (sayfa:130). Bu gereksiz ayrıntıları işleyerek okuyucusuna güya ciddiyet ve dikkat sahibi olduğu sanısını vermeye çalışır. Ancak gerçek bunun tam aksinedir; zira kitabında Ruhul Furkan tefsirinden defaten bahsetmesine rağmen yazarı Mahmud UstaOsmanoğlu’nun adını her seferinde gizlemesi (sayfa:141,219,236,269,281) göstermiştir ki, bunu unutarak değil kasden yapmaktadır.. Halkın bu büyük alime karşı haklı teveccühünü önlemeye çalışmak gibisinden taşıdığı endişeyi açığa vuran bu hareketi aynı zamanda taraflı ve sübjektif duruşunu ele verir.
Hasılı Ehli tarikati yerdiği hususların tümünü bizzat kendisi irtikap ederek adeta ilahi irade tarafından tazir ile gerçek niyeti deşifre edilir.

16. İmam Mahmud Efendi Fenafillahı şöyle anlatır: Allaha varmak isteyen bir mümin tarikate girer, bütün farz, vacip ve sünnetleri yaparak haram ve mekruhlardan kaçar ve bu hal üzre Allahı zikretmeye devam eder. Sonunda öyle bir nura daldırılır ki, Allahtan başkasını hatırlamaya güç yetiremez. Bu hale fenafillah denir. Ancak Ferit aydının anlayışında fenafillah Allahta erimek demektir ve bu yüzden karşı çıkılmalıdır. Bu yazarın bu zatları anlamadığı ve anlamak da istemediği belli olmuş ve hiç kimse anlamdığı bir fikire karşı reddiye yazamaz, nitekim Rabıtayı ne red edebilmiş nede etkinliğini zayıflatabilmiştir. Aksine onun kitabını inceleyince rabıtaya olan inancım daha da kuvvetlenmiştir.

Özetle Rabıta, Gayesi ve Faideleri:

Rabıta, maksat bir ibadet değil, Hakkın rızasına götürücü bir vesile ve araçtır. Vesile aramak ise dince emredilmiştir. Rabıtanın vesile olma ciheti, sevgiyi artırma yolu olması ve bu sevgiyle kalbi irtibat ve alışverişin sağlanmasıdır. Bu irtibat sonucu mürid, Takva ve ihlasın madeni Şeyhine rabıtayla şu faideleri ondan tahsil eder: Zikrullah, Marifetullah, muhabettullah, mehafetullah, ihlasi güzel ahlak ve her türlü kalbi ahval ve fezail. Şeyhin batınından istimdad yine bu hallerin ordan alınmasıdır. Rabıta seyrü sülukte devamlı değil, olgunlaşıncaya kadardır. Meyve olgunlaşınca artık dalda durmaz. Akıllı ve dürüst kişiye bu kadarı yeter.

Rabıta, tatbik örnekleri itibariyle bir müslümanın hayatından asla ayrılmaz. Yani kişi dilemese de rabıta etmektedir, orda burada gördüğü güzel hanımları hayale alan kişi, o rabıtanın etkisiyle şehvete gelir, bir zengini hayale alan kişi mal mülk sevgisini kalbinde coşturur, iktidar ve koltuk sahibi kişilere rabıta etmek ise riyaset ve makam sevgisini uyandırır. Göz kalbin en etkili yolu ve kişi nelere bakıyor ve neleri düşlüyorsa onun cinsinden kalbi duygularını harekete geçirir ve kalbini onunla doldurur. İşin bu kısmı inkarı mümkünsüz bir fıtri hakikattir.

Tarikat büyükleri işte bu fıtri hakikatı (psikolojik gerçeği) insanlığın hayrına kullanarak onun terbiyesi ve takviyesine vesile etmişlerdir. Rabıtanın dine uygunluğu da tam bu noktadadır. Evet, rabıta edilmesini açıkça talep eden bir ayet veya hadis bulunmamakta ancak yasaklayan da yoktur. Kuran ve sünnet her şeyi açıkça söylemez, bazılarını genel söyler ve o genelliğin kapsamına girenleri aklı selim tesbit eder. İşte Allah vesile arayın demiş ve madem buda vesiledir ve en faydalı bir vesiledir ve terbiye erbabınca alınmış ve uygulanmıştır. Ve sayısız faydaları meyveleri tahsil edilegelmektedir.

Müslümanın hayatında Rabıtanın tatbiki bir örneği salevat okuduğu esnadır. Evet “Allahım Muhammed’e salat ve selam et” derken hayalinden Muhammed aleyhisselamı düşünen kişi ona rabıta etmiş ve O büyük peygamberi düşünmek yoluyla nice bereketlere ermiştir. Onun yadı kişiye bir nevi huzur verir ki ,rabıtadan aranan da aslında budur.

Keza Yusuf aleyhisselamı, Züleyhanın planlı davetinde ona meyletmekten koruyan Rabbisinin burhanını görmek olmuştur. Bu ayet rabıtaya haram diyenleri reddeder. Zira şanlı bir peygamber Yusuf aleyhisselamın Allahın varlığına olan kesin inanç ve düşüncesi değil -maddi veya manevi her ne ise- başka bir şeyi görerek günahtan korunduğu bildirilmekte ve bu durum Kuranda yerilmeyip aksine övülmektedir. Sahabeden ve bazı büyük müfessirlerden bu burhan’ın Yakup aleyhisselamın sureti olduğunu söyleyen de olmuştur. Bu tefsire göre Burhan Ayeti rabıtanın cevazına en kuvvetli bir delildir.

Rabıtaya yapılan en ileri bir itiraz da uygulanış biçimine olmakta. Asında rabıtanın özel ve zorunlu bir biçimi yoktur. Aslolan her halde rabıtayı korumaktır. Ancak bu çoğu zaman mümkün olmuyor ve kişinin kalbi oraya buraya kayıyor. Bu sebeple günde on, on beş dakika rabıtaya kaliteli zaman ayırmak tavsiye edilmektedir. Ve bu süre içinde azami istifadeyi yapabilmek için bazı tecrübi bilgiler paylaşılmaktadır. Hasmın diline doladığı teverrük oturuşu ve sair şekiller hep bu son kısımdandır ve işin en küçük ayrıntısıdır.

Tarikatın devam eden yazılı geleneği içinde rabıta neden son zamanda daha çok kendini gösterir?

Bu durum bütünüyle ahir zaman insanının içine düştüğü zayıflıkla ilgilidir. Zaman ilerledikçe dikkatler dağılmış himmetler parçalanmıştır. İslam tarihinin ilk asırlarında dini liderlere duyulan saygı ,muhabbet ve ittibanın onda biri son zamanlarda görülmez, kalpler dünyaya ve hevesati nefse kaymıştır. Gönül hekimlerince teşhis edilen bu maraz yeni tedbir ve tedavi usullerinin uygulanmasına lüzum göstermiş ve müridin dikkatini şeyhinde toplamların bir çaresi rabıta şeklinde tesbit edilmiştir. Bu sayede aranan sevgi irtibatını yeniden arzulanan düzeye çıkarmak ve neticesinde de asıl maksad olan kalbi istifadenin akışı mümkün olacaktır.

Yazar: isa Erdoğan
 
E Çevrimdışı

EL-eMASİ

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
مُلاَحظاتٌ حولَ اللَّغَطِ السائِدِ على هَذِهِ الصَّفْحَةِ القَاتِمَةِ الْبَائِسَةِ.



اسْتَوْقَفَتْنِي جُرْأَةُ مَسْخٍ مِنَ الْبَشَرِ غافلٍ عن حقائقِ الكَوْنِ والحياةِ، وهو يجهلُ حتى مقْدَارَ نفسَهِ التَّافِهَةِ بالذَّات، أرَاهُ قد تَنَاوَلَ القَلَمَ وهو يَتَطَاولُ على عالمٍ نَذَرَ نَفْسَهُ في سبيلِ الكشفِ عن مُؤَامَرَاتِ أعداءِ الإسلامِ. وصدرت بِقَلَمِهِ الْمِدْرَارِ عشراتٌ من الكُتُبِ ومِئَاتٌ من الْمَقَالاَتِ، كُلُّهَا تشتملُ على معلوماتٍ قَيِّمَةٍ ونصائحَ وإرشاداتٍ في الدعوةِ إلى الصراطِ المسقيم، والتحلّي بالفضائلِ، والتَّعَاوُنِ على البِرِّ والتقوى.



وهذه نبذةٌ وجيزةٌ عن جِهَادِ الْعَلاَّمَةِ الشيخ فريد صَلاَحِ الْهَاشِمِي المعروف في تركيا باسمه المحلي: Feriduddin AYDIN
:



شنَّ فضيلتُهُ الحربَ على الشِّركِ الصُوفِيِّ، وخاضَ معركةً في مُوَاجَهَةِ الْقُبُورِيِّينَ على الساحة التركية منذ أربعين عامًا، ولا يزال نِضَالُهُ متواصلٌ إلى اليوم.. إلاَّ أنَّ جنودَ الشيطانِ وَعَبَدَةَ الْجِيفِ من النقشبنديين، والنُّورْجِيِّينَ والجماعاتِ الأخرى من الصوفيةِ حَاصَرُوهُ مِنْ كُلِّ جانبٍ، وأصمُّوا الآذانَ عنه وعَزَلُوهُ عن العالَمِ. ولكنّهُ كَتَبَ وَكَتَبَ... فَكَتَبَ باللّغةِ العربيةِ في تركيا؛ في بلدٍ يستهزئُ الناسُ بالكَاتِبِينَ والناطِقِين بها. بَيْدَ أنّه لم يَعْبَأْ بِرُمُوزِ الضلالِ وعُمَلاَئِهِمْ مِنْ مندوبِي الصحافةِ العربيةِ والوافدين العرب المتجنّدين في صفوف النقشبنديةِ. كَشَفَ فضيلةُ الشيخ حقائقَ مكتومةً ومُشَوَّهَةً يَجْهَلُهَا العلماءُ والباحثونَ على كَثْرَتِهِمْ، فَأَفْشَى مِنْ أسرارِ التطرُّفِ الصوفيِّ الباطنيِّ والْحِقْدِ الْعِلْمَانِيِّ والنـزعاتِ العِرْقِيَّةِ الطورانيةِ، وجهل السلفيِين الإرهابيين، وحذَّرَ مِنْ خَطَرِهِمْ والوقوعِ في حِبَالِهِمْ... كما أنَّ فضيلةَ الشيخ (نَصَرَهُ اللهُ تعالى) بذل قُصُارُى جُهُودِهِ لِمُقَاوَمَةِ الْعُنْفِ والإرهاب، ونَصَحَ الْمُتَطَرِّفِينَ، وعَمَلَ لأجل إصِلاَحِهم، ولِنَشْرِ العلومِ والمعارفِ، وشَجَّعَ الناشئةَ على تَعَلُّمِ اللغةِ العربيةِ والمواظبةِ على القراءة والكتابةِ... ما خابَ الشيخُ وما ملَّ في جهاده خاصةً في مواجهةِ الْمُسْتَغِلِّينَ لِعَوَاطِفِ الناسِ وتَسْخِيرِهِمْ لِلْمَصَالِحِ الشخصية حتّى فَضَّحَ سَمَاسِرَةَ الدِّينِ والعلمِ والسياسةِ في طيّاتِ تصانيفهِ الضخمةِ التي أوْدَعَهَا في ذمّةِ التاريخ...





نسألُ اللهَ سبحانه أنْ ينصُرَهُ على أهل الشركِ والكُفرِ والزَّندقةِ، ويُوَفِقَهُ في جهادِهِ لإعلاءِ كلمة اللهِ، والله خيرُ مسئول، والحمد لله رب العالمين، وصلى الله تعالى وَسَلَّمَ وباركَ على نَبِيِّنَا محمدٍ وعلى آله وصحبه أجمعين.



عدنان عبد المهيمن الأماسي

القاهرة: السبت، 25 ربيع الأول 1446ه. الموافق: 28 أيلول/سبتمبر 2024م.











 
S Çevrimdışı

Sideroza

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
AĞIZ DALAŞINA İLMİ CEVAP



İsa Erdoğan imzasıyla ve arowona rumuzuyla yayınlanan yukarıdaki yazı tamamen temelsizdir. Her şeyden önce bu adam bir Nakşibendidir. İslam’a değil, Müslümanlığa bağlı bir kişidir. Oysa Müslümanlık, İslam’la hiçbir alakası bulunmayan yapay bir dindir. 1230 yıllarında Buhara’da kurgulanmıştır. Dilerseniz değerli alim Feriduddin AYDIN’ın, “Kur’an’daki Din İslâm mı Müslümanlık mı” adlı eserine başvurabilirsiniz.



Özellikle Nakşibendi tarikatının Hinduizm’den çok şey aldığına ilişkin güvenilir bilgilere ulaştım. Nakşibendilik Purana ve Upanişad’dan çok aktarım yapmıştır. Nitekim ünlü Nakşibendi şeyhlerinden Şemseddin Mazhar Can-ı Canan (ö. 1195/1781) tam bir Budist idi, etyemezdi. Yalnızca bir entari giyerdi. İç çamaşır giymezdi. Bunu, geçmiş yılların Ağrı senatörü ve Nakşi şeyhi Dr. Kasım Kufralı da doğruluyor.. İslâm öncesinde zaten Türkistan’ın şehir sakinleri Budist idiler. Prof. Dr. Zekeriya kitapçı bu konuyu çok iyi tespit etmiştir. Sonuç olarak adı Nakşibendi tarikatı da olsa bu akımın, Budizm’in Mahayana mezhebinin devamı olduğundan hiç kuşkum. Yoktur.



Önemsediğim husus şudur; İslâm şeriatına göre bu akıma kendini kaptırmış olanların kestiği yenmez, bunlarla evlilik yapılamaz ve şahitlikleri geçerli değildir! Mü’minlerin buna dikkat etmesi gerekir.



Siberoza

08 Ocak 2025
 

Ekli dosyalar

  • AĞIZ DALAŞINA İLMİ CEVAP.pdf
    195.5 KB · Görüntüleme: 4
Yorgun Mucahid Çevrimdışı

Yorgun Mucahid

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Rabıta nedir biliyor musun peki
7/24 şeyhini hayal etmek sürekli onu düşünmek. Evet durmadan şeyhini düşünüyorsun onun yanında gibi hissediyorsun bu tür bir bidat. Hatta daha da öteye götürmüşler adam eşiyle cima ederken bile beraber şeyhlerini hayal edecekler, bu surette çocuk da şeyhin ahlakı ile doğuyormuş falan filan

Peki sen eşinin o an başka erkekleri hayal etmesine razı mısın

Razıysan ona diyecek bir lafım kalmıyor artık. Biz Avrupanın nazariyesini ve sistemini tenkit ediyoruz adam dediğin eşini kıskanmalıdır diye sözümona bizim cenahtan çıkan söylemlere bak

Bu rabıtaya getirdikleri delil kendi kitaplarından okuduğum için biliyorum delilleri şu tür anlatılar:
Zamanında bir kadın cima ederken yılan görmüş çocuğu yılan olarak doğmuş
laksksksks

bu türden anlatılar getiriyorlar ve bunların gerçek olduğuna insanları inandırmaya çalışıyorlar

Tarikat ve tasavvuf İslâm dünyasının geri kalmasının başlıca sebeplerindendir.

Osmanlıyı da tarikatler mahvetmiştir. Selçuklu devletini ise Moğol devletinin gözü önünde bir tarikat ayaklanması çıkıp zayıflatmıştır ve çöküşüne giden yolu açmıştır.
Bugünkü tarikat şeyhleri ve hocaları da teknolojiye ve silaha gerek olmadığını Allah'ın zikrinin bize yeteceğini zaten yakında her şeyin kılıca döneceğini ve kılıç öğrenmemiz gerektiğini söylüyor başta Nazım Kıbrısiden tut yeni ünlenen Mardiniye kadar.

Mitolojik hikayeler ve bir ton bidatler yoluyla ilk dönem İslâmının yanından geçmeyecek başka bir İslâm oluşturdu tasavvuf ve iki tane İslâm karşı karşıya geldi. İnsanlar dinin ne olduğunu anlamakta zorluk çekiyor bu bid'atler yüzünden her kafadan başka bir söylem var
Çünkü selefin izinden değil falanca zatların izinden gidilmeye başlandı. Mahmud efendinin sözlerini açıp okumuştum bir yerde derlenmiş "hikmetli" (!) sözleri

Efendi babam şöyle dedi, büyük zat böyle dedi, filan zat şöyle söylüyor diye kaynak getiriyor ve bunlar üzerinden temellendirme yapıyor

E Kur'an ve Sünnete ne oldu tam olarak
 
Yorgun Mucahid Çevrimdışı

Yorgun Mucahid

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
AĞIZ DALAŞINA İLMİ CEVAP



İsa Erdoğan imzasıyla ve arowona rumuzuyla yayınlanan yukarıdaki yazı tamamen temelsizdir. Her şeyden önce bu adam bir Nakşibendidir. İslam’a değil, Müslümanlığa bağlı bir kişidir. Oysa Müslümanlık, İslam’la hiçbir alakası bulunmayan yapay bir dindir. 1230 yıllarında Buhara’da kurgulanmıştır. Dilerseniz değerli alim Feriduddin AYDIN’ın, “Kur’an’daki Din İslâm mı Müslümanlık mı” adlı eserine başvurabilirsiniz.



Özellikle Nakşibendi tarikatının Hinduizm’den çok şey aldığına ilişkin güvenilir bilgilere ulaştım. Nakşibendilik Purana ve Upanişad’dan çok aktarım yapmıştır. Nitekim ünlü Nakşibendi şeyhlerinden Şemseddin Mazhar Can-ı Canan (ö. 1195/1781) tam bir Budist idi, etyemezdi. Yalnızca bir entari giyerdi. İç çamaşır giymezdi. Bunu, geçmiş yılların Ağrı senatörü ve Nakşi şeyhi Dr. Kasım Kufralı da doğruluyor.. İslâm öncesinde zaten Türkistan’ın şehir sakinleri Budist idiler. Prof. Dr. Zekeriya kitapçı bu konuyu çok iyi tespit etmiştir. Sonuç olarak adı Nakşibendi tarikatı da olsa bu akımın, Budizm’in Mahayana mezhebinin devamı olduğundan hiç kuşkum. Yoktur.



Önemsediğim husus şudur; İslâm şeriatına göre bu akıma kendini kaptırmış olanların kestiği yenmez, bunlarla evlilik yapılamaz ve şahitlikleri geçerli değildir! Mü’minlerin buna dikkat etmesi gerekir.



Siberoza

08 Ocak 2025
Genelde Hindistan Pakistan tarafından geliyor böyle şeyler o yüzden çile çekmeler falan Hind dinlerinde de görürsün bu tarz olayları. Benzerlik yok değil
 
Üst Ana Sayfa Alt