Çözüldü Kadın Erkek Karışık Oynama, Çalgı Olan Nişan/Düğün Yemeği Yenir mi?

Allahu Ekber1 Çevrimdışı

Allahu Ekber1

Al-Wala' wal-Bara'
İslam-TR Üyesi
بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ

Esselâmu aleyküm ve rahmetullahi ve berekâtuhu,

Bazı nişan ve düğün merasimlerinde, kadın erkek karışık şekilde oturulmakta, birlikte oyun oynanmakta ve çalgı gibi unsurlar yer almakta. Böyle bir ortamda düzenlenen yemeğe katılıp yemek yenmesi caiz midir?

Böyle bir düğüne/nişana gitmek değil, sadece orada verilen yemekten yemek noktasında hüküm nedir, onu öğrenmek istiyorum.
Delillerle, sahih nakillerle cevap verecek kardeşlerden Allah razı olsun.

Eğer sözümde bir yanlışlık etmişsem, bilmeyerek bir hata etmişsem, Allah (Subhânahu wa Ta‘âlâ)'dan af dilerim. Siz kardeşlerimden de hakkınızı helal etmenizi isterim.

Allah (Subhânahu wa Ta‘âlâ) bizleri haramdan sakınan, helali arayan, takva üzere yaşayan kullarından eylesin.

Vesselâm
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Bu tür ortamlarda Mahremiyet sınırları çiğneniyor, Kadın-erkek ihtilatı (karışıklık) yaşanıyor, Çalgı aletleri kullanılıyor, Çoğunlukla şarkı-türkü ve harama yol açan fiiller yer alıyor.
وقال هشام بن عمار: حدثنا صدقة بن خالد: حدثنا عبد الرحمن بن يزيد بن جابر: حدثنا عطية بن قيس الكلابي: حدثنا عبد الرحمن بن غنم الأشعري قال: حدثني أبو عامر - أو أبو مالك - الأشعري، والله ما كَذَبَني:
سمع النبي صلى الله عليه وسلم يقول: ليكوننَّ من أمتي أقوام، يستحلُّون الْحِرَ والحرير، والخمر والمعازف، ولينزلنَّ أقوام إلى جنب عَلَم، يروح عليهم بسارحة لهم، يأتيهم - يعني الفقير - لحاجة فيقولوا: ارجع إلينا غداً، فيُبيِّتهم الله، ويضع العلم، ويمسخ آخرين قردة وخنازير إلى يوم القيامة
(Abdurrahman b. Ganm el-Eş'ari), Ebu Amir -ya da Ebu Malik- el-Eş'ari'den rivayetle dedi ki: "Allah 'a yemin ederim, O bana yalan söylemiş değildir.
Nebi 'i şöyle buyururken dinlemiştir: "Ummetimden bazı kavimler çıkacak ve bunlar hirri (zinayı), ipeği, hamrı ve eğlence aletlerini çalmayı helal belleyecekler. Andalsun bazı topluluklar bir dağın yakınında konaklayacaklar. Çobanları Onlara ait koyunlar ile gelecek. Fakir bir kimse bir ihtiyaç için yanlarına varacak da Onlar: Sen yarın bize tekrar gel, diyecekler. Allah da Onlara geceleyin azab gönderecek, dağı başlarına yıkacak. (Bu azabtan kurtulan) diğerlerini ise kıyamet gününe kadar mesh ederek maymunlara ve domuzlara dönüştürecektir."

(Buhârî, Sahih, Kitâbu’l-Eşribe, Bâb 6, Hadis no: 5590)

Hadiste Allah'ın haram kıldığı bir şeyi ismini değiştirmek suretiyle helal kılmak için hileli yollara sapan kimselere ağır bir tehdit vardır. Hüküm, illet ile beraberdir. İçkinin haram kılınmasındaki illet ise sarhoşluk vermesidir. O halde sarhoşluk nerede bulunursa haram hükmü de orada vardır. İsterse isim devam etmesin.



Şeyh'ul İslam İbn Teymiyye (rahimehullah) bu konuda şöyle der: “Bir kimse bir mecliste haram işlendiğini görürse ve onu eliyle, diliyle değiştiremiyorsa, orayı terk etmesi vâcibdir.” (İbn Teymiyye, el-Fetâvâ’l-Kubrâ, C. 3, Sf: 436)

İmam Nevevî (rahimehullah) ise şöyle der: Yemek helâl bile olsa, haram bir mecliste yenmesi mekruh değil, çoğu zaman haram olur. Çünkü günah ortamında bulunmak, günaha rıdadır. (İmam Nevevî , el-Mecmû’, C. 4, Sf: 403)

Şeyh Salih el-Fevzan Kadınlarla erkeklerin karışık oturduğu, çalgıların çalındığı bir düğünde yemek yemek caiz değildir. Orada bulunmakla bile günaha girilir. O ortama katılmak, o fiilleri onaylamaktır.(Şeyh Salih el-Fevzan, el-Muntaqâ Min Fetâwâ, C. 3, Sf: 234)
 
Geri
Üst Ana Sayfa Alt