Neler yeni

Tüketim Bilinci, Direnişin Bir Parçasıdır!

Alketa Çevrimdışı

Alketa

1 Milyoncu : )
İslam-TR Üyesi
Bismillah..


Yakın zaman önce 80 yaşındaki üniversitedeki hocamla buluşma imkanım olmuştu. Her zaman olduğu gibi Süleymaniye kuru fasulyecisinde buluştuk. Nerdeyse bütün kuru fasulyecilerde hep aynı pankart vardı.

3 lü menü 250 tl.
Fasulye, pilav, kola ? Evet bildiğimiz coca cola.

Yine ayni sekilde Aksaray'daki Uygur lokantalarına gittiğinizde - ki, bunlara helal diye gidiyorsunuz yine aynı şey.

Bir menu ve icecek, yine kola ?

Pilav, tavuk yiyeceksiniz, indirimden faydalanmak isterseniz, içeçek yine kola ?

Kolalı aldığınız her menü cebinize daha uygun. Ayranlı bir sey tercih edemiyorsunuz ediyorsanız en az artı 80 tl vermeniz gerekiyor.

Tamamen öğrenci ve genç nesli hedef alan bir pazarlama tekniği.

Niçin kola diye sorduğunuzda ise,

-"evvelden almıştık topluca" cevabı en sıradan ve inandırıcılığı olmayan mazaret artık yemek yerlerinde.

Öğrenci ve gençleri ise fiyat olarak makul ama sergilenmesi gereken karakter ve duruş olarak sınıfta bırakıyor.

Ve yine,

Dış görüntü olarak bazı tesetturlu abi ve ablalarımızın, en baba boykot markalarıyla ne işi olduklarına anlam veremezken,insani olmayan bir ırkçılık ile yüzleşmek de farklı bir pazarlama tekniği olarak karşımıza çıkıyor bu sefer.

- senin kulladığın sosyal medyada boykot ya da senin elindeki telefonda boykot benim yedigim ictigimden sana ne !

Çok düşünüyorsan Yallah Filistine !
Cevabını alıryorsunuz.

Bu da ayrı bir yıldırma politikası,farklı vicdan pazarlama tekniği.

Benim açımdan evinde bulunan ya da dükkanında bulunan coca colayı yollara dökerek boykot etmeye çalışan esnaf , ne kadar komik bulunup, böyle boykot mu olur diye eleştirilse de, elinden geleni yaptığı, vicdani ve insani bir tarafı seçtiği icin daha değerli ve kıymetli.

Nihayetinde biliyoruz ki,
Coca cola bir simge, Pepsi bir simge
Starbucks , mc danolds ya da burger king bir simge.

Sosyal medyanın, reklam dünyasının, tv kanallarının simgeler üzerinden bize yedirmiş oldukları.

Böyle diyorum çünkü,

Cocacola, Amerika (ABD) Kökenli, Sağlığa,doğaya Ve İnsanlığa Zararlı İçecek Markası olarak tanımlanıyor.

Tarifi bilinmeyen, içinde ne olduğu muamma, şüpheli olan bir içeceğin yıllarca sofralarda olması.
Ramazanda bile aileleri, sofralarda birlestirici bir unsur olarak nitelendirilmesi.

İnce eleyip sık dokuyan bilinçli müslümanlar dışında , bayramlarda ikram edilen , siyah kola mı sarı kola mı diye esprisi yapılan colayı içmeyen kaç insan evladı vardır ki geçmişte ?

El birliği ile güçlendirilen ve silaha çevrilen bir içecek haline gelirken,

Zamanla Israililer tarafindan Filistin topraklarinda yasa dışı inşa edilen Atarot'ta bir fabrika olarak yerini aldı sonradan,

Ve belki de biz , kendi ellerimizle kurduk, kendi paramızla inşa ettik, kardeşlerimiz ölsün, işgaciler daha da yerleşsin diye bilmeden.

Düşüncesi bile insanın canını acıtan bu durum karşısında , boykot siteleri hedef alınmış ve kapatılıyorken forum olarak,

Markaların dalga geçerek yaptıkları reklamlara dur demek , kardeşlerimizi, kendi öz kimliğimizi unutmamak, tekrar tekrar hatırlamak , gündemden düşürmemek, ve tek sen kalmışcasına haykırmak için boykot listesindeki bir ürün üzeriden sizlerden bir yazı yazmanızı bekliyoruz.

Karınca misali bir katkımız olsun umudu ve
Hayırda buluşmak duasıyla

İslam Tr sakinlerine çağrıdır.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Muqarrab Çevrimdışı

Muqarrab

CENNETLER BEDEL İSTER...
İslam-TR Üyesi
Merhametin yoksa al Katil İsrail'e destek veren markaların ürünlerini,
çek bombanın pimini,
yak mazlumların yüreğini...
 
Bin Yusuf Çevrimdışı

Bin Yusuf

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Bismillah...

Boykot: Tüketimin Değil, Vicdanın Seçimi

Bugün bir şey satın almak, sadece bir ihtiyaç gidermekten ibaret değil. Ne aldığımız, nereden aldığımız, kimin cebine kazanç olarak gittiği artık çok daha büyük anlamlar taşıyor. Alışveriş bir eylemden çok bir duruşa dönüştü. Hatta kim olduğumuzu bile ele veriyor.

İşte tam da bu yüzden boykot, sadece bir ekonomik tepki değil; aynı zamanda ahlakî bir duruş, vicdanî bir tercihtir.


---

Dünyaya Karşı Sorumluluğumuz Var

Yaşadığımız dünya artık küçücük. Bir yerde atılan imza, başka bir yerde çocukları yetim bırakabiliyor. Bir şirketin kararı, bir şehrin haritadan silinmesine yol açabiliyor. İşte bu yüzden artık hiçbirimiz "benim ne etkimin olabilir ki?" deme lüksüne sahip değiliz.

Bir markaya para verirken, aslında sadece ürünü değil; o markanın duruşunu, politikalarını, belki de bir zulme olan sessizliğini de satın alıyoruz.

Boykot dediğimiz şey; bu dünyada hâlâ kalbi atan, vicdanı sızlayan, “ben buna ortak olmak istemiyorum” diyebilen insanlar için sessiz ama güçlü bir duruştur.


---

“Karşı” Olmak Değil, “Yanında” Olmaktır

Boykot sadece bir tepki değil; bir taraf olmaktır. “Ben mazlumun yanındayım” demektir. “Haksızlığa ortak olmayacağım” diyebilmektir. Bu, sadece alışveriş yapmamak değil; aynı zamanda değerlerini alışverişin önüne koymaktır.

Çoğu kişi şöyle düşünür: “Ben tek başıma ne yapabilirim ki?”
Ama aslında çok şey. Çünkü sen bir ürünü almazsan, sadece bir kişi eksik olmaz; bir bilinç, bir irade, bir değer eksik olur.

Unutma, senin tutumun, başkalarının da tutumuna cesaret verebilir.


---

Mükemmellik Değil, Samimiyet Önemli

Evet, kabul edelim: Tamamen “temiz” yaşamak mümkün değil. Kullandığımız teknoloji, izlediğimiz platformlar, belki farkında bile olmadan zulme bulaşmış olabilir. Ama mesele bu değil.

Asıl mesele şu: Bildiğin bir yanlışa göz yumar mısın? Yoksa “en azından elimden geleni yapayım” der misin?

Boykot, mükemmel olmaya çalışmak değil; bildiğin kötülüğe ortak olmamaktır.
Bu da vicdanın gereğidir. Samimiyetin göstergesidir.

Ve unutma:
Vicdan, insanın içinde durmadan konuşan bir hakemdir.
Ve günün sonunda bize şunu sorar:
“Biliyordun. Peki ne yaptın?”


---

Direniş Alışverişle Değil, Bilinçle Olur

Boykot listeleri değişebilir, ama bizim duruşumuz sabit kalmalı. Mazluma sahip çıkan, zalime mesafe koyan, tüketimini kontrol altına alan bir duruş...

Çünkü asıl mücadele, market raflarında başlar.
Hangi ürünü sepete koyduğumuz kadar, hangi zulme sessiz kaldığımız da önemlidir.

Çünkü bazı şeyler fiyatla değil, bedelle ölçülür.
Ve bazen bir ürünü almamak, alınabilecek en onurlu karardır.


---

Son Söz

Boykot, cüzdanımızla ettiğimiz bir duadır aslında.
Her “hayır” deyişimiz, bir “evet”tir hakikate.
Her vazgeçişimiz, bir sahipleniştir değerlere.

Evet, belki dünya bir anda değişmeyecek.
Ama sen değişirsen, dünya da seninle birlikte değişmeye başlar.

O hâlde sorumluluğumuzu unutmayalım:
Hakkın yanında durmak, bu hayattaki en değerli alışveriştir.
 
!sLaM4eVeR Çevrimdışı

!sLaM4eVeR

لا اله الا الله
Admin
Müslümanlari SIK SIK uyarmamiz gerekiyor, özelikle mekan sahiplerini az cok demeden önce kendimiz dikkat edip basta es cocuklarimiz ve cevremizi bilincli alisverise yönlendirirsek zamanla azimsanmayak bir güc olacaktir.

Ilk is olarak aile ve sonrasi gittigimiz islami sohbetlerde hocalarimizdan bu konuda konusma yapmasini rica edip oraya gelen müslümanlarin da ailelerine ve cevrelerine dikkat etmek zorunda olduklari bilincini verebiliriz. Az demeyelim lütfen 1 kisi 1 kisidir, 2 kisi 2 kisidir.

Tabi bu zikkimin cola zikkimini kasit ediyorum, saglik acisindan zararlarini bilip anlatmak daha da baska olur. Size ilk diyebilecegim az yesenizde bu cola zikkimini ictiginiz zaman icindeki seker ve bilmedigim pisliklerden dolayi göbeklenebilirsiniz ..

1753111745906.png


Bakin gördünügünüz üzere normalde bu sekeri 2-6 yas arasi cocuk grubu disinda yer misin desen insanin midesi bulanir.

1753111819985.png


Su küp sekerleri normalde bi iki tane yesek tikaniriz ...

Yani diyecegim saglik acisindan asitli sekerli iceceklerde bu küp sekerler aklimiza gelse daha farkli olurdu, Allahu alem.

Ayranda bile bilmiyorum icerigine bakiyor musunuz, ben genelde icerigine bakarim icine ne katmislar diye, farkli illerde denedigim ayranda bile icinde yogurt yok, göya sözüm ona icinde süt tozu var...

ne ictigimize ne yedigimize dikkat etmemiz gerek.

müslümanlar artik su zikkim colayi icmeyelim, icirtmeyelim. kardeslerimize sadece dil ile degil azalarimiz ile de destek cikalim.
 
Bin Yusuf Çevrimdışı

Bin Yusuf

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
📍GAZZE’DE BEBEKLER AÇLIKTAN ÖLÜYOR

İsrail denen işgalci rejim, aylardır Gazze’de çocuklara, kadınlara, yaşlılara karşı sistematik bir soykırım yürütüyor. Bombalarla yetinmediler, şimdi de gıdaya ve suya erişimi engelleyerek bebekleri açlıktan öldürüyorlar.

Hiçbir şey yapamıyor muyuz?

❌ Sessiz kalma!
❌ Sözde tarafsız kalma!
❌ İsrail’i besleyen markaları tüketme!

✅ Boykot et.
✅ Yardım kuruluşlarını destekle.
✅ Paylaş, duyur, susturma!

“Tarafsızlık, zalimin tarafında durmaktır.”
Gazze’nin sesi ol, insanlık susmasın!
#Gazze #Boykot #FreePalestine #GazzeİçinSesVer #BebeklerAçlıktanÖlüyor #ZulmeSessizKalma
 
Alketa Çevrimdışı

Alketa

1 Milyoncu : )
İslam-TR Üyesi
Yine yiyecek sektörü ve yine menülerde insanlara pazarladiklari icecekler.

Hacıoglunda sınırsız pepsi ???


Screenshot_20250726_000731_Instagram.jpg
 

Benzer konular

Geri
Üst