Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Ayette Rauf ve Rahim İsimlerinin Peygamber İçin Zikredilmesinin Sebebi Nedir?

E Çevrimdışı

emirha_K

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
لَقَدْ جَاءكُمْ رَسُولٌ مِّنْ أَنفُسِكُمْ عَزِيزٌ عَلَيْهِ مَا عَنِتُّمْ حَرِيصٌ عَلَيْكُم بِالْمُؤْمِنِينَ رَؤُوفٌ رَّحِيم
Ahiler bu ayette rauf ve rahim esmasının peygamber efendimiz için kullanılmasını mana itibari ile nasıl anlamalıyız
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
لَقَدْ جَاءكُمْ رَسُولٌ مِّنْ أَنفُسِكُمْ عَزِيزٌ عَلَيْهِ مَا عَنِتُّمْ حَرِيصٌ عَلَيْكُم بِالْمُؤْمِنِينَ رَؤُوفٌ رَّحِيم
Ahiler bu ayette rauf ve rahim esmasının peygamber efendimiz için kullanılmasını mana itibari ile nasıl anlamalıyız

"Ey insanlar, şubhesiz ki size, kendinizden bir Peygamber gelmiştir. Sıkıntıya düşmeniz ona ağır gelir. O size, son derece düşkündür. Mu'minlere çok şefkatli ve merhametlidir." (Tevbe 128)

Ey insanlar, şubhesiz ki sizlere, başkalarından değil kendi cinsinizden bir Peygamber gelmiştir. Size yaptığı öğütlerden dolayı onu itham etmemelisiniz. Size herhangi bir eziyet çile ve zorluğun dokunması ona ağır gelmektedir. O, sizin hidayete kavuşmanızı kuvvetli bir arzu ile istemektedir. O, mûminlere karşı pek şefkatli ve pek merhametlidir.

Ayette Allah (c.c.)'nin isimlerinden (esma ul husna'sında) geçen Rauuf (çok şefkatli, yumuşak) ve Rahiim (merhametli) gibi sıfatların Rasulullah (s.a.v.) için de (veya insanlar) zikredilmiş olmasını şöyle izah edebiliriz;
Allah'ın sıfatları zâti ve subûti olmak üzere ikiye ayrılır. Zâti sıfatları sadece Allah (c.c.)'nin kendisine has olan ve hiç bir yaratıkta bulunmayan özelliklerdir (sıfatlardır). Fakat subûti sıfatları farklı olub, bu sıfatlarından kısmi (cûzi) olarak insanlarda da bulunabilir.
Misal olarak İlim sıfatı insanda da vardır fakat insandaki ilim kısmi olub sınırlıdır. Mutekâmil olarak ilim sıfatı yalnız Allah (c.c.)'ye aittir. Yine 'Sem'i' , 'Basar' sıfatı yani işitme - duyma ve görme sıfatları da insanda da kısmi de olsa mevcuttur. Tâbi ki bu mevcucdiyet aynen Allah (c.c.)'de bulunduğu hal ve kapsamında değil, sınırlıdır.

Buradan yola çıkarsak Esma ul husnada bulunan isimler Allah (c.c.)ye ait olsa da, bunlardan bazılarındaki özellikler kısmi olsa da insanda da bulunabilmektedir. Fakat bazı isimleri vardır ki yaratılmışlara verilemez ve bulunmaz. Misal "Rahman", "Razzâk", "Gayb" gibi isimler bunlardandır.

Tevbe suresi 128. ayette Esma ul husna'da bulunan er Raûf ve er Rahiim (c.c.) isimleri Rasulullah (s.a.v.) için genel kapsam olarak değil, lugât içeriği olarak verilmiştir. (Âllahu âlem)
 
Üst Ana Sayfa Alt