Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Dini Yeni Öğreniyorum, Sorularıma Cevap Verir misiniz?

A Çevrimdışı

alfaa

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
dine yönelmeye yeni başladım televizyondan ve internetten dini bilgimi geliştirmye

çalışıyorum birkaç sorum olacak yanıtlarsanız sevinirim

1- en önemli sorum: hergün yapılması gereken ibadetler namaz dışında nelerdir??

2- teravih namazı iftardan sonra kılınıp akşam ve yatsı olmadan günü bitiyoruz

3- teravih namazının kazası olmadığı yazıyor doğrumu önceki yılları nasıl telafi

edebiliriz dinimizde illaki bir yolu konulmuştur diye tahmin ediyorum

4- teravih namazı başlangıçta ve son gün 33rekat doğrumu ve her ramazan gününde 32

rekat doğrumu

5- ramazanda özel günlerde 40 rekat kılınıyor ancak akşam ve yatsı da kılınması

gerekirmi açıklarmısınız

6- 40 rekatın kazası olurmu akşam yatsı kılınıpmı 40 rekat kılınıyor geçmiş yılların

kazasıda yapılınca akşam 10 buçuk civarından sonra 80 rekat bana biraz inanılmaz geldi

açıklarmısınız daha kolay bir yolu varmıdır
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
1- en önemli sorum: hergün yapılması gereken ibadetler namaz dışında nelerdir?

C - 1: Namaz dışında her gün yapılması gereken ibadetlerden biri de Sabah ve akşam zikirleridir.
Bu zikirleri Hısnu'l Muslim isimli sahih hadislerin bulunduğu zikir kitabından temin edebilirsin.

Hısnu'l Muslim : İndir :

http://www.merhamet.org.tr/FileUpload/ds144735/File/hisnul_muslim_dua_kitabi.pdf

2- teravih namazı iftardan sonra kılınıp akşam ve yatsı olmadan günü bitiyoruz

C - 2: Teravih namazının vakti Yatsı namazından sonradır. "Günü bitiriyoruz" ne demek?


3- teravih namazının kazası olmadığı yazıyor doğrumu önceki yılları nasıl telafi edebiliriz dinimizde illaki bir yolu konulmuştur diye tahmin ediyorum
C - 3: Kaza namazı, sadece farz olan namazların vaktinde kılınamaması sonrasında söz konusu olur. Teravih namazı cumhur-u ulemaya göre (Hanefi mezhebi hariç) sunnettir. Ramadana mahsus bir nafile namazdır ki kazası olmadığı gibi, farz gibi sürekli de kılmamak gerekir.


4- teravih namazı başlangıçta ve son gün 33rekat doğrumu ve her ramazan gününde 32 rekat doğrumu
C - 4: Teravih namazı, Rasulullah (s.a.v.) ile 8 rekat olarak ilk kılınmaya başlamış, Hz. Ömer (r.anh) hilafeti döneminde cemaatle 20 rekat olarak kılınır olmuştur. İkisi de muteberdir.

Teravih namazını 8 ve 20 rekat kılmak sahihtir. Sonuçta nafile namazlar ahirette, eksik (farz) namazların da yerine geçecektir.
Hadis-i şerif, kısmen değişik senet ve lafızlarla, Buhari ve Muslim dışında bütün Kutub-i Sitte' de, ayrıca Ahmed b. Hanbel'in Musned'i, Dârimî'nin Sunen'i ve Hâkim'in Mustedrak'inde rivâyet edilmektedir ki anlamı şöyledir :
"Kıyamet günü, müslüman kulun ilk hesaba çekileceği şey, farz namazdır. Eğer bunu tam kılmışsa, mesele yok. Aksi takdirde meleklere:

-Bakınız onun nafile namazları var mı?, denilir.

Eğer nafilesi varsa, farz namazları nafilelerinden ikmal edilir. Sonra diğer farz ameller için de bunun gibi yapılır."


(Ebû Davud, es-Sunen, 1/200 (Salat, 145, No: 8(i4), Kahire, 1371/ 1952; Tirmizi el-Camiu's-sahih, 2/270 (Salat, 188, No: 413), Kahire, 1356/ 1937; Nesâî, es-Sünen, 1/232 (Salat, 9) Kahire 1312; İbn Mâce, es- Sunen, 1/458 (İkame, 202, No: 1425), Kahire, 1372/1952; Darimî, es- Sünen, 1/313, (Salat, 91) Mısır, 1349; Hâkim, el-Mustedrak, 1/394 (No:966), Beyrut, 1411/1990.)


“Rasûlullah (s.a.v.) gecenin her vaktinde vitir namazı kıldı. Bazen gecenin ilk saatlerinde bazan gece yarısı bazan da gecenin sonuna doğru kıldı. Sonraları vitir namazını hep seher vaktinde kıldı.” (Buhârî Vitir 2; Muslim Musâfirîn 136)


“Gece kıldığınız namazınızın sonuncusunu vitir yapınız.” (Buhârî Salât 84 Vitir 4; Muslim Musâfirîn 151)


Vitir namazına gece kalkmak meşakkat gerektirdiği için (ki vitir namazının asıl vakti gecenin 3 te ikisi teheccud namazından sonra, sabah namazının giriş vaktinden imsak/fecr öncedir.) yatsının peşine kılınır olmuştur. Rasûl-i Ekrem Efendimiz uykuya yenik düşecek bu sebeple de gecenin sonuna doğru kalkıp vitir namazı kılamayacak ummetine bir kolaylık göstermiş onların vitir namazını gecenin baş tarafında kılabileceklerini ifade buyurmuştur.

Vitr namazı yatsıdan sonra kılmak da geçerlidir. Vitrin evveli yatsı namazı sonrası olmakla birlikte, gece yarısından sonrası efdal olan zamandır.


İbn Ömer ve İbn Abbas da; "Vitir namazı, gecenin sonunda kılınan bir rekattır" demişlerdir (Müslim, Muâfirûn,153; Ebû Davud, Vitir, 3; Nesaî, Kıyâmu'l-Leyl, 34).


“Sabah namazı vakti girmeden vitri kılınız.” (Muslim Musâfirîn 160 161)

“Sabah vakti girmeden çabucak vitir kılmaya bakın!” (Ebû Dâvûd Vitir 8; Tirmizî Vitir 12)


Rasulullah (s.a.v.) özellikle hayatının son dönemlerinde vitir namazını gecenin son kısmı demek olan seher vaktinde kılmayı âdet edinmiştir.


Ebu Seleme ibn Abdurrahman Hz. Aişe'ye "Rasulullah (s.a.v.) Ramadan ayında kıldığı namaz nasıldı? diye sordu.

Hz. Aişe (r.anha) şöyle dedi: Ne Ramadanda ne de diğer zamanlarda 11 rekattan fazla kılmazdı. Önce 4 rekat kılardı ki bunların güzelliğini ve uzunluğunu sorma gitsin! Sonra 4 rekat daha kılardı ki bunların güzelliğini ve uzunluğunu sorma gitsin! Sonra 3 rekat daha kılardı.


Ben : Ey Allah'ın rasulu! Vitir namazını kılmadan önce uyuyor musun? diye sordum.

Rasulullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: "Benim gözlerim uyur, ancak kalbim uyumaz".

(Fethu'l Bari; C:4 , Hadis No: 2013, S. 530)



Hz. Aişe'nin şöyle dediği nakledilmiştir:

"Rasul-u Ekrem (s.a.v.) gece namaz kılardı. Bende bu sırada onun namaz kıldığı yerin karşısında yatağımda enlemesine uyurdum. Hz. Peygamber (s.a.v.) vitir kılmak istediğinde beni de uyandırırdı ve ben de vitri kılardım."

(Fethu'l Bari; C:3 , Hadis No:997, S. 63)


Vitir namazını kılabilmek için, gecenin ilerleyen saatlerinde (sabah namazından önce) kalkabilen kişi, vitri sonraya bırakabilir. Fakat vitr namazına kalkamayacak olan kişinin yatsı namazından sonra kılması caizdir.

Vitir namazını evde de cemaatli-cemaatsiz kılabbilirsiniz. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), bazı günlerde, vitir namazını kılarken Hz. Aişe'ye (r.anha) imamlık yapmıştır. Hz. Ömer (r.anh), Ebu Bekir (r.anh)'in vefatında onu defnettikleri gün vitri cemaatle kılmışlardır.



5- ramazanda özel günlerde 40 rekat kılınıyor ancak akşam ve yatsı da kılınması gerekirmi açıklarmısınız
C - 5: Ramadanda özel günden kastın kandiller ise, Kandillerde namaz türetmek (üstelik 40 rekat) Türkiye'ye mahsustur. Kur'an ve sunnette böyle bir namaz yoktur. (Böyle bir namaz, gerçek olmuş olsaydı bile) Farz olan akşam ve yatsı namazlarının kılınmamasını gerektirmez.

KANDİL GECELERİ BİD’AT’Çİ NİCELERİ


https://www.islam-tr.org/konu/kandil-geceleri-bidatci-niceleri-kitap.8101/


6- 40 rekatın kazası olurmu akşam yatsı kılınıpmı 40 rekat kılınıyor geçmiş yılların kazasıda yapılınca akşam 10 buçuk civarından sonra 80 rekat bana biraz inanılmaz geldi açıklarmısınız daha kolay bir yolu varmıdır
C - 6: 80 rekat diye bir namaz yoktur. Üstteki "Kandil Geceleri Bid'atçi Niceleri" başlığını iyi okursanız İbadetlerde arttırma veya azaltmaların (Bid'at) İslam'la alakası yoktur.
 
A Çevrimdışı

alfaa

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
teşekkürler bir kaç sorum daha olacak

cuma namazı sevabı çok büyük diyorlar bayanlarda camiye gidebiliyormu ve cuma namazı günün her saatinde gidilebilirmi sabahmı gitmeli saat kaç uygundur en çok

henüz çok yeniyiz ibadette ramazanda oruç tutulurkende sabah öğle ikindi namazlarıda kılınmalımıdır?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
teşekkürler bir kaç sorum daha olacak

cuma namazı sevabı çok büyük diyorlar bayanlarda camiye gidebiliyormu ve cuma namazı günün her saatinde gidilebilirmi sabahmı gitmeli saat kaç uygundur en çok

henüz çok yeniyiz ibadette ramazanda oruç tutulurkende sabah öğle ikindi namazlarıda kılınmalımıdır?


Bayanlar, kendilerine ayrılan bölümü olan camilerde Cumua namazı ve diğer vakit namazlarını da kılabilirler. Tabi bu durum, fitneye sebeb olacak şekilde girilip, çıkılıyorsa, tesetture ve haremlik, selamlığa riayet edilmiyorsa, Muvahhid imamların değilde, Kıldırgaçlarından arkasında kılınarak Tağutlara dua ediliyorsa; kadının/erkeğin evinde kılması güzel olanıdır.

Cumua namazının vakti, Cumua günü öğlen namazı vaktidir.
Ramadan ayında ve diğer aylarda bütün namazlar kadın erkek her yetişkin, akıl sahibi muslumana farzdır. Musait mescid ve imam varsa namaz kılınabilir. Kadın, sabah ve gece namazlarına gidip gelirken yanında mahremi olmasına dikkat etmelidir.
 
A Çevrimdışı

alfaa

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
ben yeni başladım yalnız söylenenleri anlayamadım demek istedim
 
Üst Ana Sayfa Alt