Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Fatiha Suresi İniş Sebebi

ummuyusuf Çevrimdışı

ummuyusuf

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
FATİHA SURESİ

İbn Abbas dedi ki: “Cebrail’in Rasulullah’a ilk indirdiği, ‘Ey Muhammed Euzu billahimene’ş-şeytani’r-racim’den sonra bismillahirrahmani’r-rahim de!’ buyurmasıdır.” (İsnadı zayıftır. El-Mizan: 1/231)

İbn Abbas dedi ki: “Rasulullah (s.a.v.) bismillahirrahmani’r-rahim kendisine indirilinceye kadar surenin sona erdiğini bilmiyordu.” (Ebu Davud, Salat: 788; Hakim, Müstedrek: 1/231) İbn Mesud dedi ki: “Bizler bismillahirrahmani’r-rahim nazil oluncaya kadar iki surenin arasını birbirinden ayırmayı bilmezdik.” (Senedinde meçhul kişi var. Vahidi, Esbab-ı Nüzul)

Fatiha suresi alimlerin çoğuna göre Kur’an’ın ilk nazil olan surelerindendir.

Fatiha suresi Mekke’de nazil olmuştur. İmam Mücahid’e göre Medine’de nazil olmuştur. (Vahidi, Esbab-ı Nüzul) Hüseyin b. Fadl dedi ki: “Her alim yanılabilir. Bu da Mücahid’in yanılmasıdır. Zira o bu sözde tek kalmıştır. Alimler aksini söylüyorlar. Fatiha’nın Mekke’de nazil olduğuna kesin olarak hüküm verilecek delillerden biri de: “Andolsun ki Biz sana tekrarlanan yediyi ve şu Kur’an-ı Azim’i verdik.” (Hicr: 15/87) ayeti veya Fatiha’dır.” (İsnadı zayıftır. Vahidi, Esbab-ı Nüzul)

Ebu Hureyre şöyle dedi: Ubeyy b. Ka’b, kendisine Ümmü’l-Kur’an’ı okuduğu esnada Rasulullah (s.a.v.) buyurdu ki: “Hayatım elinde olan Allah’a yemin ederim ki Allah bunun bir mislini, ne Tevrat’ta, ne İncil’de, ne Zebur’da, ne de Kur’an’da indirmiştir. Şüphesiz o bana verilen Seb’u’l-mesani (tekrarlanan yedi) ve büyük Kur’an’dır.” (Vahidi, Esbab-ı Nüzul) El-Hicr suresi ittifakla Mekke’de nazil olmuştur. Bu ayet de bu surenin içindedir. Dolayısıyla Allah teala Rasulüne Mekke’de bulunurken Fatiha’yı vermekle ihsan edip, sonra da onu Medine’de indirmiştir. Rasulullah fatihayı okumaksızın, namaz kılarak Medine’de on küsür sene yaşadığını söylememiz mümkün değildir. Bu iddia akılların kabul etmeyeceği şeyler cümlesindendir. (Tirmizi, Tefsir: 3125; Hakim, Müstedrek: 2/258; Abdullah b. Ahmed, Zevaidu’l-Müsned: 5/114, Vahidi, Esbab-ı Nüzul)
Ebu Meysere şöyle dedi: Rasulullah ortaya çıktığında kendisine: “Ya Muhammed!” diye nida eden bir münadiyi işitti. Sesi işitince korka korka yürüdü. Varaka b. Nevfel de kendisine dedi ki: “Nida eden sesi işittiğinde sana ne dediğini işitinceye kadar sağlamca dur.”Yine Rasulullah (s.a.v.) görününce “Ya Muhammed!” diye aynı sesi işitti ve: “Emrine hazırım.” buyurdu. Seslenen dedi ki: “Allah’tan başka hiç bir ilah olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın rasulü olduğuna şahidlik ederim, de.” Sonra aynı ses ona fatiha suresini sonuna kadar okudu.” (Mürsel hadistir. Vahidi, Esbab-ı Nüzul)
 
Ummu Aişe Çevrimdışı

Ummu Aişe

حسبي الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
1- FATİHA SÛRESİ


Fatiha Sûresinin nerede ve ne zaman nazil olduğu konusu ihtilaflıdır ve bu konuda değişik rivayetler vardır.

Hz. Ali (ra)'den rivayete göre o şöyle demiştir: Fâtihatu'l-Kitâb Mekke'de Arş'ın altında bir hazineden nazil olmuştur.

Bu rivayete bakarak usulcüler, Mücahid'in "Fatiha Sûresi Medine'de nazil olmuştur." sözünü hatalı görürler. Ayrıca Übeyy ibn Ka'b'den gelen sahih bir rivayette de Fatiha, Kur'ân'dan ilk nazil olanlar arasındadır ve o, es-Seb'u'l-Mesânî'dir. "Sana es-Seb'u'l-Mesânîyi verdik" mealindeki âyeti içinde bulunduran el-Hıcr sûresinin mekkî olduğunda ise hiç ihtilâf yoktur.[1] İbn Abbâs, Katâde ve sahabenin çoğu da bu görüştedirler.


Übeyy ibn Ka'b'den gelen rivayete ek olarak Sa'lebî tefsirinde Amr ibn Şurahbîl'den gelen bir rivayete de yer verilir. Bu rivayette ise Fatiha Sûresinin ilk nazil olan sure olduğu ileri sürülmektedir.

Amr ibn Şurahbîl şöyle anlatıyor: Kur'ân'dan ilk nazil olan "el-Hamdu lillâhi Rabbi'l-âlemîn"dir. Şöyle ki: Hz. Peygamber (sa) Hz. Hadice'ye gizlice "Bana (aklıma) bir şey karışmış olmasından korktum." demişti. Hz. Hadice: "O da ne ki? Nereden böyle bir korkuya kapıldın?" diye sorunca Efendimiz (sa): "Yalnız olduğum bir sırada "Oku!" diye bana seslenildiğini duydum." dedi. Sonra Hz. Peygamber Varaka ibn Nevfel'e gidip durumu anlatınca Varaka: "Sana bu seslenme tekrar vuku bulacak olursa olduğun yerde kal, kaçıp orayı terketme, iyice dinle." dedi. Hz. Peygamber de öyle yaptı. Cibril geldi ve ona: "Rahman Rahîm Allah'ın adıyla. El-hamdu lillâhi Rabbi'l-âlemîn" de, dedi. Bu haberin isnadı Ebu Sâlih'den, o da İbn Abbâs'tan şeklinde îbn Abbâs'a çıkarılmaktadır.[2]

Bu haber Fâtiha'nın Hz. Peygamber (sa)'e ilk nazil olan vahyin Fatiha olduğu anlamına gelmese bile herhalde Efendimiz (sa)'e ilk nazil olanlar içinde Fatiha'nın da bulunduğuna delâlet etmektedir.

Ebu'l-Leys Nasr ibn Muhammed es-Semerkandî'nin tefsirinde, surenin yarısının Mekke'de, kalan yarısının da Medine'de nazil olduğuna dair garip bir görüş de nakledilmiştir.[3]

Ancak rivayetler arasını te'lif sadedinde bazı âlimler de" Sûre bir kere Mekke'de namaz farz kılındığında, bir kere de Medine'de kıble Beytu'l-Makdis'den Ka'be'ye çevrildiğinde olmak üzere iki defa nazil olmuştur." derler.[4]



[1] Nizamuddîn el-Hasen ibn Muhammed en-Neysâbûrî, Garâibu'l-Kur'ân ve Rağâibu'l-Furkân (Taberî Tefsiri kenarında), Kahire, Bulak 1323, i, 72.

[2] el-Fahru'r-Râzî, et-Tefsîru’l-Kebîr, Tahran tarihsiz (Dâru'l-Kutubi'l-İlmiyye), 1,177.

[3] Ebu Abdullah Muhammed ibn Ahmed el-Kurtubî, el-Câmiu li-Ahkâmi'l-Kur'ân, Beyrut 1408/1988,1,82.

[4] Şihâbuddîn es-Seyyid Mahmûd el-Alusî el-Bagdâdî, Ruhu'l-Ma'ânî fî Tefsîri'i'l-Kur'âni'l-Azîm ve's-Seb'i'l-Mesânî, Îhyâu't-Turâsi'l-Arabî, Beyrut tarihsiz, 1,33.

Bedreddin Çetiner, Esbab-ı Nüzul, Çağrı Yayınları: 1/13.

 
Üst Ana Sayfa Alt