Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Günah İşleyen Kocaya Karşı Nasıl Tavır Almalı?

Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Soru:

Selamun aleykum

Bana eskiden şu öğretilmişti: "Bir erkek namaz kılmayan karısına "namaz kıl" diyebilir, ama kadın namaz kılmayan kocasına "namaz kıl" diyemez. Sürüden sorumlu olan erkektir."

Bu bilgiden başlayarak tüm günah olan konularda erkeğe "bu günah" diyerek sıkıntı vermemek, kadının susması, aile saadeti için vazgeçilmez bir unsur olarak iliklerimize işletildi. Kabul ettik, sustuk.

Merak ettiğim Tevhid bilinci olan müslüman hanımın bu bilgiye yaklaşımı nasıl olmalı? Küfür ve şirk olmayan konulardaki kocasının günahlarına nasıl tepki vermeli? Sözlü uyarı birden fazla tekrarlandığında iş gerçekten tartışmaya dönüyor. Günah devam ediyor ancak kadın tekrar uyarmaktan sorumlu mu değil mi?

Ayrıca kadın için -dayak yada daha ciddi zarar ihtimali olmaksızın- kocadan korkup (bağırıp çağırmasından ötürü) susmak caiz mi?

---

Bir de Allah'a isyanda mahlukata itaat yoktur ama söz konusu isyanı emreden, razı etmekle mükellef olduğumuz koca olunca nasıl davranmalı? Örnek; yakın akrabanın cahiliyye tarzı düğününe "haram" diyerek katılmak istemediğimden, eşimden (bağırma-çağırma, benimle günlerce konuşmaması gibi) tepki görüyorum.

Gitmemek için her yolu denemek isterdim ama aklıma şu takılıyor: Bu şartlar altında evlilikte olması gereken huzur asla gerçekleşmiyor. Bu konuyla ilgili anneme danıştığımda ise bana: "Sana yapılan bu bağırıp, çağırma bir baskıdır. O düğüne git, günahı eşinin boynunadır. Ailenin huzurunu kaçırma" dedi.

Kısaca benim, toplumun geneli tarafından basit görülen bu günaha ve benzerlerine karşı kararlı tutumum, ailenin huzurunu bozmaya sebep oluyorsa, sevap işleyeyim diyorken günah kazanır mıyım?

Rabbim sonumuzu hayr eylesin, selamun aleykum.


Âleykum selam we rahmetullah;


"Allah'a isyanın söz konusu olduğu yerde kula itaat yoktur. İtaat ancak iyiliktedir."
(Muslim, K. İmara, bab: 39, Hadis no: 1840 ; Ebu Davud, K.el-Cıhad, bab: 87 Hadis No 2625)

Sürüden sorumlu çoban - erkek olması (Nisa 34, Bakara 228), erkeğin "la yuhti we la yus'el" olduğunu göstermez.

وَالْمُؤْمِنُونَ وَالْمُؤْمِنَاتُ بَعْضُهُمْ أَوْلِيَاء بَعْضٍ يَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنكَرِ وَيُقِيمُونَ الصَّلاَةَ وَيُؤْتُونَ الزَّكَاةَ وَيُطِيعُونَ اللّهَ وَرَسُولَهُ أُوْلَئِكَ سَيَرْحَمُهُمُ اللّهُ إِنَّ اللّهَ عَزِيزٌ حَكِيمٌ
"Mûmin erkekler ve mûmin kadınlar; birbirlerinin velileridirler. Mârufu emreder, munkerden nehyederler. Namaz kılarlar, zekat verirler, Allah'a ve Rasulune itaat ederler. İşte Allah, bunlara rahmet edecektir. Muhakkak ki Allah; Aziz'dir, Hakim'dir." (Tevbe 71)

Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem şöyle demişti:
أَلا إِنَّ لَكُمْ عَلَى نِسَائِكُمْ حَقًّا وَلِنِسَائِكُمْ عَلَيْكُمْ حَقًّا فَأَمَّا حَقُّكُمْ عَلَى نِسَائِكُمْ فَلا يُوطِئْنَ فُرُشَكُمْ مَنْ تَكْرَهُونَ وَلا يَأْذَنَّ فِي بُيُوتِكُمْ لِمَنْ تَكْرَهُونَ أَلا وَحَقُّهُنَّ عَلَيْكُمْ أَنْ تُحْسِنُوا إِلَيْهِنَّ فِي كِسْوَتِهِنَّ وَطَعَامِهِنَّ
Dikkat edin, sizin kadınlarınızın üzerlerinde haklarınız vardır; tabiî ki kadınlarınızın da sizin üzerinizde hakları vardır. Sizin onların üzerindeki haklarınız, yataklarınızı hoşlanmadığınız kimselere çiğnetmemeleridir (namusunuzu korumalarıdır) ve evlerinize hoşlanmadığınız kimselerin girmesine izin vermemeleridir. Dikkat edin, onların sizin üzerinizdeki hakları ise, onların yemelerini ve giymelerini en güzel biçimde sağlamanızdır.
(Tirmizi, 1083)


Namaz gibi dinin olmazsa olmazı olan bir ibadetin terki, ailede boşanma sebebi olabilir.
Küfür ve şirk olan günahlardan tevbe ederek uzaklaşmadığı taktirde boşanmayla dahi tehdit edebilir, devamı ve inâdi halinde boşanabilmelidir de.

Bu sebeble Allah'ın emirlerinin terki noktasında bunları terk eden veya haramlara mubtelâ olan kocaya karşı; evin hanımının üzerine düşen güzelce ikaz ve tediblerde bulunmak, haramların terki ve emirlerin ifâsı için kocasına nasihatlarda bulunması gerekir. Bu mâsiyet ve isyan halinin ısrar ve devamı halinde uyarı ve nasihatın dozajı arttırılabilir, gerekirse kocasının yakınlarından yardımcı olmaları istenebilir. Bunu terk etmesi durumunda günahkar olur, velev ki bu uğurda çeşitli sıkıntılara mâruz kalsa dahi.

İslami haram ve helaller konusundaki tutarlı ve azimli tavrınızda sebat etmeniz halinde, sizin bu halinizi kabul edecek ve saygı duyacaklar, sizden cahiliyye halkınca meşru adetlerden sanılan cahili sapıklıklara iştirakınızı teklif edemeyeceklerdir. Yeter ki tutarlı ve tavırlı olmaya sebat gösteriniz. Rabbim yardımcınız olsun. Fi emanillah

İlgili Konular:


Kadın ve Erkeklerin Birbirleri Üzerindeki Hakları Nelerdir?

https://www.islam-tr.org/konu/kadin-ve-erkeklerin-birbirleri-uzerindeki-haklari-nelerdir.19750/


CAHİLİYYENİN DÜĞÜN SALONLARINA GİTMEK
https://www.islam-tr.org/konu/cahiliyyenin-dugun-salonlarina-gitmek.8438/
 
Üst Ana Sayfa Alt