Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Günün Sahih Hadis-i Şerif'i

E Çevrimdışı

Ebu SILA

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Asım b. Humeyd 'den Aişe ( ra) anamıza Rasulullah ( sav) in gece ibadetine ne ile başladiğini sordum .Aişe ( ra) " Bana hiç kimsenin sormadığı bir şeyi sordun . Rasulullah ( sav) on tekbir ,on tesbih , on istiğfar çeker ve - Allahım ! Beni avf et ,bana hidayet et ,beni rızıklandır ,bana afiyet ver . Ve kıyamet günü yerin darlığından Allah'a sığınırdı ."

( Nesai 5500)
 
-ibrahim- Çevrimdışı

-ibrahim-

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Başka bir gölgenin bulunmadığı Kıyamet gününde Allah Teâlâ, yedi insanı, arşının gölgesinde barındıracaktır:
  • Âdil devlet başkanı,
  • Rabbına kulluk ederek temiz bir hayat içinde serpilip büyüyen genç,
  • Kalbi mescidlere bağlı müslüman,
  • Birbirlerini Allah için sevip buluşmaları da ayrılmaları da Allah için olan iki insan,
  • Güzel ve mevki sahibi bir kadının beraber olma isteğine “Ben Allah’tan korkarım” diye yaklaşmayan yiğit,
  • Sağ elinin verdiğini sol elinin bilemeyeceği kadar gizli sadaka veren kimse,
  • Tenhâda Allah’ı anıp göz yaşı döken kişi.”
Buhâri, Ezan 36, Zekât 16, Rikak 24, Hudûd 19; Müslim, Zekât 91. Ayrıca bk. Tirmizî, Zühd 53; Nesâî, Kudât
 
-ibrahim- Çevrimdışı

-ibrahim-

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, “Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur” dedi:

“Her kim bir dostuma düşmanlık ederse, ben ona karşı harb ilân ederim. Kulum, kendisine emrettiğim farzlardan, bence daha sevimli herhangi bir şeyle bana yakınlık sağlayamaz. Kulum bana (farzlara ilâveten işlediği) nâfile ibadetlerle durmadan yaklaşır; nihâyet ben onu severim. Kulumu sevince de (âdeta) ben onun işiten kulağı, gören gözü, tutan eli ve yürüyen ayağı olurum. Benden ne isterse, onu mutlaka veririm, bana sığınırsa, onu korurum.”
Buhârî, Rikak 38
 
hamza01 Çevrimdışı

hamza01

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
~ Haramların En Büyüğü ~

عن عَبْدِ اللهِ بْنِ مَسْعُودٍ قَالَ: سَأَلْتُ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم: أَيُّ الذَّنْبِ أَعْظَمُ عِنْدَ اللهِ قَالَ: " أَنْ تَجْعَلَ للهِ نِدًّا وَهُوَ خَلَقَكَ قُلْتُ: إِنَّ ذَلِكَ لَعَظيمٌ " قلْتُ: ثُمَّ أَيّ قَالَ: " وَأَنْ تَقْتُلَ وَلَدَكَ تَخافُ أَنْ يَطْعَمَ مَعَكَ " قُلْتُ: ثُمَّ أَيّ قَالَ: " أَنْ تُزانِيَ حَليلَةَ جارِكَ


Abdullah b. Mes'ud Radiyallahu anh'dan şöyle rivayet edilmiştir: Bir kere Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem 'e:

"Ya Rasulullah! Allah indinde hangi haram en büyüktür?" diye sordum. Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem:

"Allah seni yarattığı halde O'na eş koşmandır." buyurdu. Ben:

"Hakikaten bu büyük haramdır." dedim. "Sonra hangi haram büyüktür?" diye sordum.

Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem:

"Seninle beraber yemek yemesinden korkarak çocuğunu öldürmendir." buyurdu.

"Bundan sonra hangisi büyüktür?" dedim.

Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem:

"Komşunun hanımı ile zina etmendir." buyurdu. (Buhari-Muslim)

Hadisten Ne İstifade Ederiz?

1- Haramların en büyüğü ve Allah tarafından asla affedilmeyen şey; sadece Allah'ın hakkı olan ibadet türlerinden birini, insanları ve diğer tüm varlıkları yoktan varetmesine rağmen Allah'tan başkasına yapmaktır. Böyle yapan kimse, Allah'a şirk koşmuş ve cehennem azabını haketmiş olur.

2 - Rızkın Allah'tan olduğu inancı islam akaidinin temellerindendir. Kim, mahlukattan bir şeyin rızkı artırmaya veya azaltmaya gücü olduğuna inanırsa veya rızkın azalmasından korkup artacağına inanarak çocuğunu öldürürse İslam dairesinden çıkmış olur. Her müslüman bilmelidir ki, rızık ancak Allah'tandır.

3- Zina etmek, İslam'ın yasakladığı büyük haramlardandır. Müslüman olan komşunun hanımıyla zina etmek ise daha şiddetlidir. Zira böyle bir halde hem haram olan zina işlemiş, hem de Rasulullah'ın birçok sözlerinde önemini vurguladığı komşu hakkı çiğnenmiş ve müslüman komşunun hakkına tecavüz edilmiş olur.
 
hamza01 Çevrimdışı

hamza01

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Allah'a Ortak Koşan Kimse Ebedi Cehennemliktir

عَنْ أَنَسٍ رضي الله عنه أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال: " إِنَّ اللَّهَ يَقُولُ لِأَهْوَنِ أَهْلِ النَّارِ عَذَابًا لَوْ أَنَّ لَكَ مَا فِي الْأَرْضِ مِنْ شَيْءٍ كُنْتَ تَفْتَدِي بِهِ قَالَ: نَعَمْ . قَالَ: " فَقَدْ سَأَلْتُكَ مَا هُوَ أَهْوَنُ مِنْ هَذَا وَأَنْتَ فِي صُلْبِ آدَمَ أَنْ لَا تُشْرِكَ بِي فَأَبَيْتَ إِلَّا الشِّرْكَ ."



Enes b. Malik Radiyallahu Anhum'den rivayet edildiğine göre Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur :

"Allah (s.w.t) cehennemde azabı en hafif olana: "Şayet yeryüzünde ne varsa hepsi senin olsa şu azabdan kurtulmak için feda eder miydin?" diye soracaktır. O da: "Evet, feda ederdim ya Rabbi!" diyecek. Bunun üzerine Allah (s.w.t): "Fakat Adem'in sulbünde iken senden, daha kolay olan bir şeyi istemiştim de sen bundan çekinip bana şirk koşmuştun" diyecek.
(Buhari)

Hadisten Ne İstifade Ederiz?

Hiç kimseye ne malın, ne şefaatin, ne oğulların ne de dünya ve içindekilerinin fayda sağlamayacağı kıyamet günü gelmeden önce, herkes Allah'a şirk koşmamak ve O’nun iradesi doğrultusunda yaşamak konusunda elinden geleni yapmak zorundadır. Zira, Allah (s.w.t) kendisine şirk koşulmasını asla affetmeyeceğini ve insanların bu konuda çok dikkatli olmalarını emrediyor. Şirk koşulması halinde ise ebedi cehennem azabından kurtuluşun olmadığını beyan ediyor.
 
-ibrahim- Çevrimdışı

-ibrahim-

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Ebu Zer radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Şüphesiz ben sizin görmediklerinizi görüyor ve biliyorum. Gök yüzü gıcırdayıp inledi ve gıcırdayıp inlemekte de haklı idi. Gökyüzünde, alnını Allah’a secde için koymuş bir meleğin bulunmadığı dört parmaklık bile boş yer yoktur. Allah’a yemin ederim ki, eğer benim bildiklerimi sizler bilmiş olsaydınız az güler çok ağlardınız. Yataklarda kadınlardan da zevk almazdınız. Yüksek sesle Allah’a yalvararak yollara ve kırlara çıkardınız.”

Tirmizî, Zühd 9. Ayrıca bk. İbni Mâce, Zühd 19
 
hamza01 Çevrimdışı

hamza01

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Ebu Hureyre radıyallahu anh’dan Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem’in şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir:
“Kıyamet günü kul önce namazlarından ötürü hesaba çekilir. Eğer namazları tam ise mutlu ve kazanmış kişi olur. Şayet namazları fasit (bozuk) ise kaybetmiş ve hüsrana uğramış kişilerden olur. (Tirmizi rivayet etti ve bu hadise hasen sahih dedi. Nesei de rivayet etmiştir.)
 
hamza01 Çevrimdışı

hamza01

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
~ Kafirlere Yardım ~

عن ابن عباس رضي الله عنه : " أن ناساً من المسلمين كانوا مع المشركين يكثرون سواد المشركين ، على عهد رسول الله صلى الله عليه وسلم ، يأتي السهم فيرمى به فيصيب أحدهم ، فيقتله - أو يضرب فيقتل " - فأنزل الله : (إِنَّ الَّذِينَ تَوَفَّاهُمُ الْمَلائِكَةُ ظَالِمِي أَنْفُسِهِمْ قَالُوا فِيمَ كُنْتُمْ قَالُوا كُنَّا مُسْتَضْعَفِينَ فِي الْأَرْضِ قَالُوا أَلَمْ تَكُنْ أَرْضُ اللَّهِ وَاسِعَةً فَتُهَاجِرُوا فِيهَا فَأُولَئِكَ مَأْوَاهُمْ جَهَنَّمُ وَسَاءَتْ مَصِيراً النساء: (97


İbn-i Abbas Radiyallahu Anh'dan rivayete göre; Müslümanlar Mekke'de kalıp hicret etmeyen bir takım kimseler Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem zamanında müşriklerle beraber onların şirk topluluğunu çoğaltıyorlardı. (Bedir harbi) sırasında düşman safları arasında bulunan bu kimselere müslümanlar tarafından ok atılıyor ve atılan ok varıp bunlardan birisine dokunarak öldürüyordu. Bunun üzerine Aziz ve Celil olan Allah :

"Nefislerine zulmedenlerin canlarını aldıkları zaman melekler: "Ne yapıyordunuz?" deyince: "Biz yeryüzünde zayıf kimselerdik" derler. Melekler de: "Allah'ın arzı geniş değil miydi? Hicret etseydiniz ya" derler. İşte onların barınacakları yer cehennemdir. O ne kötü bir dönüş yeridir." (Nisa: 97) ayeti kerimesi nazil oldu. (Buhari)

Hadisten Ne İstifade Ederiz?

Müslümanlar, Medine'ye hicret ederken, onlardan geri kalarak hicret etmeyen diğer bazı Müslümanlar Bedir harbi olunca savaşa katılmadıklarında veya imanlarını açıkladıklarında, kafirler tarafından öldürülmekten korkarak, kafirlerin saflarında savaşa katılmışlardı. Savaş esnasında bunların müslüman okları tarafından öldürülmeleri üzerine, sahabeler onların imanı hakkında ihtilafa düşmüştü. Bunun üzerine Allah (c.c) kafirlere katıldıklarından dolayı onların kafir olduklarına dair ayet indirdi. Burada şu sorulabilir: "Onlar bunu yapmak üzere zorlanmışlar ve öldürülmekten korkmuşlardı. Bu onlar için mazeret değil miydi?" bunun cevabı şudur: O kimseler öncelikle müslümanlarla hicret etmeyerek hata etmişlerdi. Şayet onlar hicret etselerdi, bu hale düşmeyebilirlerdi. Nitekim bu sebeple, Allah onların imanını ve mazeretini kabul etmemiştir.
 
hamza01 Çevrimdışı

hamza01

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Örnek Aile Reisi
Aişe (r.a)'dan rivayet edilen bir hadiste Aişe (r.a) Rasulullah (s.a.s)'in, evinde ne işle meşgul olduklarını sormuşlardı da Aişe (r.a):

«Kendi ailesine yardımda bulunurlardı. Namaz vakti gelince namaza çıkarlardı» cevabını vermiş.

(Buhari-Müslim)




- İslami aile yapısında karı-koca bir bütünün birbirlerini tamamlayan iki parçasıdır. Bu beraberlikte yardımlaşma, hoşgörü, sevgi ve saygı esastır. İhtiyaç duyduğunda çiftlerin birbirlerine yardımcı olmaları, bu beraberliği sağlamlaştıran ve sevgiye dayalı temeller üzerinde durmasını sağlayan önemli etkenlerdir.
 
M Çevrimdışı

Meliksah Kayaaaa

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
İki haslet vardırki bunları söyleyen kisi cennete girer
Farz namazlardan sonra 10 defa subhanallah 10 defa hamd 10 defa tekbir getitir
Bu dünyada 150 Allah katında 1500 eder
Diğeride kisi yatmadan 33 subhanallah 33 hamd 34 tekbir getirir
Buda dünyada 100 allah katında 1000 eder
Sizden kim günde 2500 günah isleyebilir ?
Sahabe :
Ya rasulallah bunlar cok kolaydır kim bunu yapmaktan acizdir ?
Rasulallah s.a.v:
Kisiye namazda seytan gelir su isini yap diye hatırlatır ve yapmaz.
Buhari edebül müfred.
Tamamen ezberden yazdım :)
 
E Çevrimdışı

Ebu SILA

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
İbni mesud (ra).dan Rasulullah(sav)'' Şüphesiz Allah Azze ve celle rızkınızı aranızda paylaştırdığı gibi , ahlakınızıda aranızda paylaştırmıştır.Allah dünyayı sevdiğine de verir , sevmediğini de .dini ise ancak sevdiğine verir.dolayısıyla Allah kime din vermişse onu seviyor demektir.Nefsim elinde olana yemin ederim ki , kul kalbini ve dilini Allah a teslim etmedikçe müslüman olamaz. Komşusu kendisinin kötülüğünden güvencede eylemedikçe iman etmiş olamaz. ''buyurdu

(Müsned, hakim, heysemi, beyhaki )
 
-ibrahim- Çevrimdışı

-ibrahim-

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Abdullah İbni Amr İbni’l-Âs radıyallahu anhümâ’dan rivayet edildiğine göre Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem, Allah Teâlâ’nın, İbrahim alehisselâm hakkındaki:
“Rabbim, putlar insanlardan birçoğunun sapmasına sebep oldular. Şimdi kim bana uyarsa o bendendir” [İbrâhim sûresi (14),36] âyetini ve Îsâ aleyhisselâm’ın:
“Eğer kendilerine azâb edersen, şüphesiz onlar senin kullarındır. Eğer onları bağışlarsan şüphesiz sen izzet ve hikmet sahibisin” meâlindeki sözünü [Mâide sûresi (5), 118] okudu, ellerini kaldırdı ve:
“Allahım, ümmetimi koru, ümmetime acı!” diye dua etti ve ağladı.
Bunun üzerine Allah Teâlâ:
“Ey Cebrâil! - Rabbin herşeyi daha iyi bilir ya - git, Muhammed’e niçin ağladığını sor, buyurdu. Cebrâil geldi, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem de ümmeti için duyduğu endişeden dolayı ağladığını söyledi. Zaten Allah her şeyi en iyi bilendir. ( Cebrâil’in dönüp durumu haber vermesi üzerine) Allah Teâlâ:
“Ey Cebrâil! Muhammed’e git ve ona şu sözümüzü ilet” buyurdu:
“Ümmetin konusunda seni razı edeceğiz ve seni asla üzmeyeceğiz.”
Müslim, Îmân 346
 
Üst Ana Sayfa Alt