Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Soru Hristiyan Bir Ülkede Şeriatı Getirme Çalışmaları Yapmak Mantıklı mıdır?

S Çevrimdışı

Seriatci1

Üye
İslam-TR Üyesi
Selamaleykum,

Hristiyan bir ülkede seriati getirmek icin girisimlerde/calismalar´da bulunmak mantikli midir islam acisindan?

ikinci sorum ise, hizbut tahrir metodu peygamberimiz Muhammed (s.a.v) sünnetine uygun mudur?

Bu konuda bilgili kardesler cevap yazarsa , Allah onlardan razi olsun.
 
eL_Muhacir Çevrimdışı

eL_Muhacir

İlimsiz Mucâhid, kâtil; Cihâdsız âlim, belâm olur
Frm. Yöneticisi
Selamaleykum,

Hristiyan bir ülkede seriati getirmek icin girisimlerde/calismalar´da bulunmak mantikli midir islam acisindan?

aleykumselam

mantıklıdır kardeşim nitekim bir kişinin hidayetine vesile olmak bir çok şeyden hayırlıdır.

diğer bahsettiğin grubu ismen duydum ama tüzük olarak tanımıyorum
 
S Çevrimdışı

satışın karı

Üyeliği İptal Edildi
Banned
Şeyh Enver el Evlaki'nin hilafeti kurma yöntemine ilişkin soruya cevabı(hizburtahrir sünete uygunmudur ?)



Rahman ve Rahim olan Allahın adıyla

Soru: Selamun Aleykum, anladığım kadarığla derslerinizde hilafeti tekrar kurmanın tek metodunun cihad olduğunu idda ediyorsunuz, bunu nasıl açıklıyorsunuz?

Cevab: Hilafetin yıkılmasından sonra kurulan grupların hepsi hilafet devletinin tekrar kurulması gereğini ve önemini vurgulamaktadır.

Geçen asrın 80'li 90'lı yıllarında Selefi, İhvani, Cemaati İslami, Hizbul Tahrir hatta bazı Sufi guruplar bile hilafetin kurulması gerekliliğinden bahsediyordu.

Bu fikrin batı dünyası tarafından benimsenmediği, hoşlarına gitmediği ve hiçbir şekilde tolerans gösterilmeyeceği anlaşılınca, bu grupların birçoğu hilafeti konuşmaktan tamamen vazgeçti bir diğer kısmı da gündeminden çıkardı.

Geriye, hilafet devletinin tekrar kurulumasının vazgeçilmez olduğunu savunan az sayıda cemaatler kaldı.

Hilafetin tekrar kurulmasını savunanlar genel olarak şu metodları tercih etmektedirler:


  1. Terbiye aracılığıyla yani İnsanlar islami terbiyeyle yetiştirilecek ve bu şekilde hilafet kendiliğinden gelecek. Bu aynı metodu savunanların diğer bir kısmı, terbiyeyle cihad edecek müslümanları yetiştirelim ondan sonra Allah düşmanlarıyla savaşırız diyor.
  2. Demokratik sisteme dahil olarak iktidara gelmekle hilafet kurulur diyenler gurubu.
  3. Hizbul Tahrir ise siyasi ve entelektüel eğitim metodunu benimsiyor. Hilafetin entelektüel eğitim seviyesinin yükselmesiyle geleceğini savunuyor.
  4. Allah'ın dininin hakim olması için O'nun yolunda savaşanların metodu.

- Birinci metodu yani terbiye metodunu savunanlar hiçbir zaman bunun nasıl ve ne şekilde yapılması gerektiğini açıklaymamıştır yani terbiye hali sonsuza kadar sürebilir ve bu cihad görevini inkar etmeye götürür.

Onlar aynı zamanda terbiyenin her nesile değil de sadece bir nesil üzerinden geçtiğini unutuyorlar. Davetle başlayan ve cihadla tamamlanan Resulullahın terbiye metodu sadece onun zamanındaki nesil için geçerlidir.

Herşey 23 yıl içerisinde oldu. Ümmetin bütün başarılı gelişmeleri bu nesil esnasında gerçekleşti, tarih de buna şahittir.

Demokrasinin bir küfür düzeni olduğunu kabul ederek ‘biz bunu kabul etmiyoruz sadece iktidara gelmek için bir araç olarak kullanıyoruz ve iktidara geldikten sonra da islami hükümleri uygulayacağız' diyerek değişim vaad edenler var.

Bu sözleri ben 80'li 90'lı yıllarda İhvan liderlerinin hepsinden sık sık işittiğimi hatırlıyorum. Selefilerle İhvancılar arasında yapılan açık oturumlarda bu konuda birbirine çok ters düştüklerini hatırlıyorum.

Bende Ihvancılarla girdiğim tartışmalarda ‘demokrasi islam dışıdır, kabul etmiyoruz ama iktidari ele geçirdikten sonra yıkmaktır niyetimiz' cümlesini hep tekrar ettiklerini hatırlıyorum.

Bu metodun içinde üç tane sorun var.

Birincisi: Bir taraftan, demokratik sisteme bağlılığını ilan etmek, takipçiliğini kabul etmek diğer yandan da buna inanmadığını iddia etmek apaçık dolandırıcılıktır.

Şimdi, İslamın şavaş halinde düşmanı aldatmayı müsade ettiği doğrudur ancak, demokratik sisteme dahil olan belirli gruplar kafirlerle savaş değil de anlaşma halinde olduklarını inanıyorlar.

Eğer dedikleri gibi anlaşma halinde iseler o zaman onları aldatmaları doğru değil. İslam anlaşmalı toplumları aldatmayı yasaklıyor. Dediğm gibi bu birinci sorun.

Bir yalanı tekrar tekrar söylediğiniz zaman buna artık inanmaya başlıyorsunuz, diğer sorun da bu. Bunu savunanları eskiden, 80'li yıllardan itibaren tanıyanlar zamanla ne kadar değiştiklerini anlamakta yabancılık çekiyorlar.

Şimdi artık bunların ileri gelenleri demokratik sisteme inandıklarını açık açık beyan ediyorlar, şahsen ben bu beyanlarını birkaç defa duymuşumdur.

Bundan daha da öteye giderek mermiye değil de oya inandıklarını, Oy'un iktidar sahibini belirlediğini, oylayan kafir bir partiyi iktidara getirse bile kendilerinin buna itiraz etmeyerek kabul edeceklerini açık açık söylüyorlar (nerden-nereye).

Biz müslümanlar olarak İslamı insanların merhametine bırakamayız, onlar İslamı kabul ederse biz uygulayacağız, kabul etmezlerse biz onların isteklerini kabul edeceğiz diye bir şey olamaz.

Bizim bu konudaki pozisyonuzum açık ve nettir. İnsanlar istemiş veya istememiş, biz kılıcımızın gücüyle yeryüzünde Allahın hükümlerini hakim kılacağız. Biz şeriat hükümlerini sempati yarışmasına koyamayız.

Resulullah (sav) diyor ki:

Ben kılıcımla, Allahtan başkasına ibadet edilmeyeceği zamana kadar onlarla mücadele etmek için gönderildim.

İşte yol bu yol, Resulullahın yolu, bizim takip etmemiz gereken yol.

Bu konuda son olarak söylemek istiyorum ki bu infiltre metodu (içine sızmak, kadrolaşmak) müslümanlara göre değildir. Müslüman gizlice içine sızarak, berabe çalışarak sonrada yıkacak ve bunun gibi işlere girmez. Müslümanın tarzı bu değil, bu metodu yahudiler ve munafıklar kullanıyor bizler değil.

Dost veya düşman ne olursa olsun bizde açık yüreklilik ve samimiyet görecekler. Biz niyetlerimizi hiç kimseden gizlemeyiz, davetimizi sesli ve açık bir şekilde yaparız ‘sizin dininiz size bizim dinimiz de bize'.

Biz Amerika veya başka bir müslüman ülkenin yönetim sistemine sızmak istemiyoruz. Her yaşadıkları yerde ister Endülüs ister Osmanlı hilafeti olsun veya ister bugün yaşadıkları batı devletlerinde olsun sistemin içine sızan yahudilerdir.

Onların gizli gündemleri var bizimse yoktur. Yahudiler münafıklarla beraber Resulullahın hükümetine bile sızmaya kalkıştılar da Kuran onları ortaya çıkardı.

Onlar dini akşam brakmak için gündüz kabul ediyorlardı. Allah aynı zamanda Kuran'da Yahudilerden duyduklarını söylemek için müslümanlarla oturan münafıklardan da haber veriyor.

Onun içindir ki, onların içine sızarak, onlardan biri gib görünerek sistemlerini çöktürmek fikri İslama göre değildir. Bunu yapanlar müslüman özelliklerine sahib iseler o zaman bu işleri boşa çıkacak çünkü bu yöntem Müslümanlarda çalışmaz.

Yok eğer bu yöntemi kullanark başarı elde ettiklerini iddia ederlerse, bu durum kendilerinin yahudi ve münafıkların durumuna düştüklerinin delili olur.

Bununla bağlantılı başka bir noktaya temas etmek istiyorum. İslami terbiyeyle yetişmiş, İslami çevreden gelenler, siyasi sisteme dahil olduklarında nasıl da değiştiklerini, kurnazlaştıklarını ve birer kurt haline geldiklerini görebiliriz.

Nitekim Yemen'de tanıdığım bir islami siyasi hareket lideri bu sözlerimi teyyid edercesine milletvekillerini kastederk ‘biz onları oraya kurtlar arasına birer kuzu olarak gönderdik ki bize geri dönünce iskeletlerine kadar etleri yenilmiş hale gelsinler' dedi.

Bunun canlı bir örneği olarak Sudan ve Türkiyeyi gösterebiliriz. İslami bir hareket olarak başlayan iktidar partileri, zamanla bu bozuk sistem içinde ötekilerden hiçbir farkları kalmadı.

Sizin özellikle sorunuzda vurgulamak istediğiniz Hizbul Tahrir metoduna da kısaca değinmek istiyorum. Hizbul Tahrir gurubuyla ilk defa Ürdünde tanıştım, bunlar gruplarına sadık, hazırlıklı ve yetenekli insanlardır.

Hilafet fikrinin canlanmasında ve aynı zamanda islamın devlet meseleleriyle işi olmaz anlayışının ortadan kalkmasında büyük katkıları vardır. Fakat metodları, hareket tarzları yanlış. İşlemez demek istiyorum. Çünkü Nusrahı (yönetimi ikna ederek hilafeti ilan etmek) beklemek bir mucizeyi beklemek gibidir. Generallerin veya ellerinde iktidarı bulunduranları tartışmalarla ikna ederek, onlardan Nusrahı almakla Allahın dinini hakim kılmak hiçbir zaman mümkün olmayacak.

Onlar bunu ancak karşılarında Allah için sahip oldukları herşeyini feda etmeye hazır bir grup insanın var olduğunu gördükleri zaman, etkilenerek Nusrahı verebilir yani bu harekete katılarak destek verebilir.

Bunun yakın tarihte iki başarılı örneği vardır, birincisi İrakta direnişçilere katılan bazı Baas'lı subaylar bir de tabii Nusrahı veren bir diger isim Çeçenistan'da Cevher Dudayev var. Kendisi Rus ordusunda yüksek rütbeli subay iken direnişe katıldı.

Her iki başarılı Nusrah örneğinde bunun tartışmalarla, gösterilerle ve pankartlarla kazanılmadığını ancak herşeyiyle Allah yolunda mücadele eden insanlardan alınan ilhamla mümkün olduğunu gördük.

Bütün bunlar beni hilafetin yeniden kurulması için tercih edilen dördüncü metoda sefk ediyor, Allah yolunda cihad metoduna. Sizin buna karşı delil olarak gösterdiğiniz şey Resulullahın, önce Medinede devleti kurup sonra cihad ettiğidir.

Siz burada cok önemli bir gerçeği görmezden geliyorsun. Resulullah, Medinede devleti kurduğu zaman işgal edilmiş İslam toprakları yoktu, bu ciddi ve büyük bir fark değil mi? Bugün İslam toprakları işgal altındadır, bütün islam alimleri şu anda İslam topraklarının kurtarılması için cihadın her özrü olmayan müslümanın üzerüne farzı ayn olduğunu söylüyor.

Bir şey farzi ayn olduğu zaman farzi ayndır, bunu teorize veya hipotize ederek tartışamazsınız. Bunun hükmü de gerekliliği de açık ve nettir. Siz Hizbul Tahrir olarak şu anda hilafeti kurmak için cihadı bir metod olarak kabul etmeyebilirsiniz ama cihadın farzı ayn olduğunu da inkar edemezsiniz. İşte HT bu düşüncenin üzerinde değildir. Cıhad farzi ayn olunca (müdafa cıhadı) o zaman cihada katılmak için (imam, ebeveyin, eş, borçlu vs) hiç kimseden izin alınmasına gerek yoktur.

Kaldi ki biz niye, bir birbirimizle tartışarak deliller vermeye çalışıyoruz, günümüzde bunun canlı örnekleri var. Bugün, belki de mükemmel değil ama mesela Afganistan'da Taliban yönetimi ve Somali'de Şeriat mahkemeleri gibi başarılı örneklerimiz var. Bu ülkelerde sadece Müslüman şavaşçılar adaletli ve sağlam düzeni getirdi. Bunlara baktığınızda iktidara seçimlerle veya tarıtşmalarla değilde bileklerinin gücüyle geldiklerini görürsünüz.

Devletlerinin yıkılmalarına gelince sorun onlarda değil, çünkü onları yıkan yönetim metodları değil de ümettin onları yanlız brakmasıdır. Hernasılsa onlar çatışmayı kaybetti ama savaş devam ediyor. Mevcut durumları takip ediyorsanız ve dikkatli bir şekilde analize ederseniz, orada savaşı kaybedenlerin Mücahidler değil de düşmanın ta kendisinin olduğunu göreceksiniz. Çok yakında terazi ters yöne ağır basacak.

Cihad denildiği zaman genelde cihadül nefs veya fiziksel cihad diye kafalar karışıyor. Ben burda birini ötekinden ayırmıyorum. Burada benim cihad diye bahsettiğim sadece eline silahı alıp savaşmak değildir. Cihad bundan daha geniş bir şeydir. Burada benim cihad diye bahsettiğim şey ümmetin tamamen harekete geçerek var gücüyle düşmanla savaşması ve mağlup etmesidir.Resulullah (SAV) düşmanla canınızla, malınızla ve dilinizle savaşınız diyor. Savaş alanında yürütülen bir savaş vardır birde insanların kalplerine ve beyinlerine karşı yürütülen bir savaş daha vardır.
 
K Çevrimdışı

KalemşöR@

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
İslam (dille) anlatılmaktan ziyade yaşanarak anlatılmasının etki ettiği bir dindir. (Her dinde olduğu gibi.)
Yaşanarak yaşanan İslamla kalpleri etkilemeli ve bir yürek devleti kurma çabasına girişilmelidir. Bu tarz girişimler ''Tedirici'' şekilde müspet tezahürler göstermektedir.
 
E Çevrimdışı

ebu islam

Üye
İslam-TR Üyesi
KARDEŞ ALLAH SANA RAHMET ETSİN SEN ÖNCE ETRAFINDAKİLERE İSLAMİ ANLAT.SONRA BİR VE BASAR OLAN ALLAH SAN YOL GÖSTERECEKTIR. İNŞ..
 
S Çevrimdışı

Seriatci1

Üye
İslam-TR Üyesi
amin ins´Allah cümlemize´de,
ben zaten anlatiyorum sen merak etme,
anlatmanin bir faydasi olmassa napacan kardes ? sonucta hidayeti veren ALLAHU TEALA
 
E Çevrimdışı

ebu islam

Üye
İslam-TR Üyesi
Efendımız a.s diyorki arafat meydanında hiç ümmeti olmayan peygamberler olacaklar diyor.sende hiç kimseyi hidayete erdirememiş olursun.ama mücadeleni sonuna kadar vermiş olursun ve Allh avc karşısında haklı olursun.delil:hiç ümmeti olayan peygamberlerin hala peygamber vasfında olmaları.eger çevrende öle kimseler yoksa sorunu önce kendınde ara kendini öle bi değiştirki seni görenler degısecektir.durumunu degıstırmeyene hidayet yoktur.gene birşey olmazsa sende çevreni degiştir elinde ise yani.çnemli olan ahi çalışmakkkkkkkkkkkkk.
 
B Çevrimdışı

benim

Üyeliği İptal Edildi
Banned
Selamaleykum,

Hristiyan bir ülkede seriati getirmek icin girisimlerde/calismalar´da bulunmak mantikli midir islam acisindan?

cevab..aleykum selam,tevhid ile tanışmamış toplumların ilk başta ZİHİNSEL Bİ TEVHİD ile tanışması için çalışma yapılması lazımki daha sonra FİİLSEL Bİ TEVHİD OLUŞSUN,yani insanlar ilk başta zihinleriyle HAK NE BATIL NE onu anlamaları birbirinden ayırmaları için APAÇIK Bİ KURANI GÜNCELLEMELİDİR,müslüman,daha sonra hak ve batıl apaçık ortaya çıktıktan sonra DİLEYEN HAKKI,DİLEYEN BATILI SEÇECEKTİRİtabiki bu öyle kolay olmaz,peygamberi kendine örnek almış müslümanın ilk başta bu yolda başına gelecekleri KABULLENMESİ LAZIM,kınanmak,taşlanmak,haşlanmak,hicrete zorlanmak,vs vs..YANİ 13 YILLIK RASULULLAHIN MEKKEDEKİ zihinlere olan daveti 13 dakkada anlattım deyip bi hemen İSLAMIN BÜTÜNLĞÜNÜN OLUŞMASINI BEKLEMEK ÜTOPİKLİK olur..Müslümanın davet metodu tevhidden kendini alacakki,nebevi olsun...Buda zaten islam şeriatinin oluşmasına sebeb olacaktır,mekkedeki mücadele,medinedeki islam devletinin oluşumun kolaylaştırmıştır Allahın yardımıyla [HAC SÜRESİ 41.. Onlar (o müminler) ki, eğer kendilerine yeryüzünde İKTİDAR verirsek namazı kılar, zekâtı verirler, iyiliği emreder ve kötülükten nehyederler. İşlerin sonu Allah'a ],iktidarı vereck olan Allahtır,bize düşen Allahın emirlerini apaçık güncelleyip,yasaklarından sakınma yollarını bildirmektir ve
inanmayanlara selam deyip,yüz çevirip onlara aldırmayıp devam etmektir

hicr süresi.şu ayetleri örnektir.
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]94. Sana emrolunanı açıkça söyle ve ortak koşanlardan yüz çevir!
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]95. (Seninle) alay edenlere karşı biz sana yeteriz.
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]96. Onlar Allah ile beraber başka bir tanrı edinenlerdir. (Kimin doğru olduğunu) yakında bilecekler!
 
İZZETLİ Çevrimdışı

İZZETLİ

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
yabancı ülke veya burası genel olarak Allah cc safında olanlar ve diğerleri var diye düşünüyorum kimlikte yazanın yada kişinin kendisini bişeylere nispet etmesinin bence bir anlamı yok kaynağı kitap ve sahih sünnet olmadıktan sonra samimi bir hırıstiyanla samimi bir müslüman neredeyse bence aynıdır ikiside kendisini Allah cc ve peygamberleine nispet eder bu doğrultuda tevhid akidesi herkese verilmeye çalışılmalı diye düşünüyorum alacak olan alır yabancısı yerlisi yok belkide oralarda imkan bulunsada çaba sarf edilebilse akideyi alacak insan sayısının fazla bile olacağını düşünenlerdenim
 
K Çevrimdışı

Kkalemşör

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Bu tarz girişimler ''Tedirici'' şekilde müspet tezahürler göstermektedir. Derken ne demek istiyorsun kardes?

Belirli bir süreç içerisinde ''Yavaş Yavaş'' olumlu neticeler verebilir. Tekfirden ziyaden Tebliğ ile... SERTlikten ziyade hilm ile lutuf ile... Nefret ettirmekten ziyade sevdire sevdire... Zorlaştırmaktan ziyade kolaştıra kolaylaştıra.. Bezdirmekten ziyade alıştıra alıştıra...
 
H Çevrimdışı

hamzax

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi


İSLÀM DEVLETİ NASIL KURULUR
İslâm düşüncesinin, gücünün bu düşünce metoduyla birleşmesi, İslâm Devleti'nin kurulması ve İslâm hayatının yeniden başlatılması için kâfidir. Bu düşünce, kalplere girip nefislerde yerleşince ve müslümanlarda cisimleşince hayatta çalışan canlı İslâm haline gelir. Fakat buna rağmen devleti kurabilmek için hayli büyük işler yapılmalıdır. İslâmî hayatı yeniden başlatmak için de çok güçlü çabalar sarfedilmelidir. Bundan dolayı, devleti kurabilmek için mücerret istek ve ümit kâfi değildir. İslâm hayatını yeniden başlatmak için heyecan ve iyimser olmak da yeterli değildir. Zira yapılması gerekenlerin en önemlisi, İslâm karşısında duran hayli büyük engelleri ortadan kaldırabilmek için tam hakkıyla onlara takdir etmektir. Bu gaye için kalkacak kişileri bekleyen yükün ağırlığına müslümanların önem vermeleri, düşünürlerin bu mühim konu hakkında verecekleri her fikir ve görüşün büyük mesuliyetine dikkatlerinin çekilmesi de gerekli hususlardandır. Ta ki söz ve amel; uyanıklık, irade, azim ve cesaretle beraber doğru yolda yürüsünler.
İslâmî hayatı yeniden başlatma yolunda yürüyenler sert bir kayayı yonttukklarını bilmelidirler. Fakat kazmaları öyle güçlü ve serttir ki bu kayaları parçalamaya yeterlidir. Onlar çok hassas ve ince bir konuyu tedavi etmektedirler. Fakat onların dikkatleri ve sağlam adımları konunun güzel bir şekilde tedavisinin garantisidir. Onlar büyük olaylarla karşılaşırlar. Fakat buna galip geleceklerdir. Yollarından/metodlarından sapmazlar. Çünkü bu metod, Resulullah (u)'in üzerinde yürüdüğü metoddur. Bu yolu doğru şekilde izlemek şüphesiz kesin neticelere götürür ve zaferi gerçekleştirir.
İşte bu metod, bugün müslümanlar tarafından ince şekilde takip edilmesi gereken yoldur. Ancak şu şart var: Resulullah (u)'i tam ve ince şekilde örnek edinmek gerekir. Seyr onun adımlarını izleyerek sahih bir şekilde olmalıdır. Ta ki yürüyen düşüp çelmesin. Çünkü o metodla kıyas hususunda herhangi bir hata ve o metoddan herhangi bir ayrılma seyirde düşmeye ve çalışmada kısırlığa götürür.
İşte bundan dolayı İslâm Devleti'ni kurmak için Hilâfet'le ilgili (İslâm Ülkeleri Konferansı gibi) konferanslar yapmak bir metod değildir. Bunun yanında müslüman halkları yöneten devletleri federasyona ve işbirliğine çağırmak, İslâm Devleti'ni kurmaya yönelik bir çalışma değildir. Yine İslâm halkları için konferanslar yapmak, İslâm hayatını yeniden başlatmaya sebeb olmaz. İşte bunlar ve buna benzer olanlar metod değildir. Bunlar ancak müslümanların duygularını boşaltacak birer oyuncak ve meşgalelerdir. Böylece müslümanların heyecanı ve çoşkusu boşalır. Ondan sonra iş yapmadan otururlar. Buna ek olarak bunların tümü İslâm metoduna muhaliftir.
İslâm Devleti kurmanın tek yolu İslâm Davetini yüklenmek ve İslâm hayatını yeniden başlatmak için çalışmaktır. Bu İslâm beldelerinin tümünü tekbir ünite olarak ele almayı gerektirir. Çünkü müslümanlar tek bir ümmettir. Bu ümmet, içinden nizamının fışkırdığı tek bir akidenin topladığı insanlar topluluğudur. Bunun için herhangi bir İslâmî bölgedeki herhangi bir çalışma, diğer bölgeleri de etkiler. Orada fikir ve duyguları tahrik eder. Bu sebeble bütün İslâm beldelerini tek bir belde olarak ele almak gerekir. Bunların hepsine daveti yükleyip götürmek gerekir. Ta ki oralardaki toplum etkilensin. Çünkü ümmeti oluşturan tek toplum kazandaki su gibi olur. Altında ateş yaktığın zaman su ısınır ondan sonra galeyan/kaynama derecesine ulaşır ve bundan sonra bu kaynayış itici buhar enerjisine dönüşür. Böylece hareketi ve itilmeyi ihdas eder. Topluma İslâm idielojisi konulursa sıcaklığı ısınma ve ondan sonra galeyanı doğurur. Bu galeyan, toplumu harekete ve çalışmaya sevkeder.
Bundan dolayı İslâm hayatını yeniden başlatmaya yönelik bir çalışma yapabilmek için İslâm dünyasına daveti götürmek gerekir. Kitaplarla, risalelerle, temaslarla ve davetin bütün vesilelerini kullanmak gerekir. Özellikle temaslarla. Çünkü, davetin en başarılı yolu temastır. Şu var ki, daveti bu şekilde her tarafa götürmek ancak topluma yakıt vermek için olur. Ta ki oradaki donma hararete dönüşsün. Fakat galeyan ve ondan sonra harekete dönüşebilmesi böyle tahakkuk etmez. Ancak pratik davet siyasî çalışmasında çalışmayı bir veya bir kaç memlekette münhasır kılmakla olur. Ondan sonra Davet oradan bütün İslâm aleminin diğer cüzlerine intikal eder. Sonra çalışmanın münhasır olduğu bölgeler İslâm Devleti kurmak için istinat noktası olarak ittihaz edilir. İslâm risalesini dünyaya taşıyacak büyük İslâm Devleti'nin oluşumunda büyüme oradan başlar, Resulullah (u)'in yaptığı gibi. Zira o (u), davetini bütün insanlara tebliğ etti.
Tebliğ adımları pratik yolda seyrediyordu. Önce Mekke ahalisini davet etti, sona hac mevsimlerinde bütün Arapları. Daveti Arap Yarımdası'nın bütün bölgelerinde yayılıyordu. Sanki o (u) Arap Yarımadasında, bütün Araplarda harareti yaymak için oradaki toplumun altına yakıt koyuyordu. Araplar temaslarla hac mevsimlerinde konaklama yerlerinde ve kabilelerinde davetle Resulullah (u) tarafından İslâm'a davet ediliyorlardı. Nitekim davet Resulullah (u)'in Kureyş'le sürtüşmesiyle bütün Araplara ulaşıyordu. Çünkü bu sürtüşme ve çarpışma yankıları Arapların kulaklarına geliyordu. Ve onlarda merak etmeyi, bilmeyi tahrik ediyordu. Şu var ki, davetin bütün Araplara gönderilmesine rağmen davetin alanı Mekke'de sınırlı kalıyordu. Daha sonra Medine'ye uzandı. Oradan da devletin kuruluşu ile Hicaz bölgesini kapladı. O zaman davetin sıcaklığı ve Resulullah (u)'in zaferleri Araplarda galeyanı, ondan sonra da hareketi ortaya çıkardı. Böylece hepsi de iman ettiler. Ta ki İslâm Devleti bütün Arap Yarımadasını kapladı ve İslâm'ın risaletini dünyaya taşıdı.
Bu sebeble İslâm Devleti kurmak için İslâm hayatını yeniden başlatmak ve İslâm Davetini yüklenmeyi bir metod olarak benimsemek gerekir. Aynı zamanda bütün İslâm beldelerini davet için hedef edinip tek bir toplum saymamız lazım. Fakat davetin çalışma alanını bir veya birkaç bölgeyle sınırlandırmalıyız. Burada insanları İslâm'la kültürleştireceğiz ki, İslâm onlar da canlansın ve onlar ona göre yaşasın, onun uğruna hayatta var olsunlar. Ayrıca o bölgelerde İslâm ile genel uyanıklık ve onun için kamuoyu oluşturmaya çalışmalıyız ta ki, davet adamları ile toplum arasında uyuşma sağlansın ki bu daveti kaynaşmaya ve netice vermeye yönelik, etkili bir hale dönüştürsün ve bu kaynaşma bu memleketlerde ümmetin gücüne dayalı İslâm Devleti kurmayı hedef edinecek mücadeleci bir hareket doğursun. O zaman davet zihinde bir düşünce oluşumundan toplumun sahasında bir varlığa doğru yürümüş olur. Aynı anda toplumsal bir hareketten bir devlet haline gelir. Böylece davet, bütün merhalelerini geçmiş olur. Başlangıç noktasından harekete geçme noktasına girer. Ondan sonra devletin unsurlarını tamamlayan ve davetin gücünü oluşturan bir devlette tutunmak ve yerleşmek için istinat noktasına girer. O zaman bu devlete ve devletin sultasının hakim olmadığı bölgelerde yaşayan müslümanlara şeriatın farz kıldığı Davetin pratik merhalesi başlar.
Bu devletin görevine gelince; eksiksiz ve kâmil bir şekilde Allah'ın indirdikleriyle yönetmek ve diğer beldeleri, bölgeleri kendisiyle birleştirmek için çalışmak ve onu iç siyasetinden saymaktır. Tüm İslâm bölgelerinde özellikle komşu bölgelerde İslâm hayatını yeniden başlatmak için propaganda yapmaya ve daveti yüklenmeye hemen başlamaktır. Daha sonra sömürgecilerin çizip kendilerine bağlı beldelerin yöneticilerini onlar üzerine bekçi kıldıkları yersiz siyasî sınırları kaldırmaktır. Onun için bu devletin şunu yapması zorunludur: Komşu İslâm bölgeleri; sınırları ilga etmezse bile o kendisi ilga etmelidir. Şöyle ki; vizeyi, giriş-çıkışları, gümrük merkezlerini ilga eder. İslâm bölgelerinin ahalisine kapılarını açar. Böylece İslâm bölgelerinde yaşayan bütün insanlara, bu devletin kendilerine ait İslâm Devleti olduğunu hissettirir. Onlar da gözleriyle İslâm'ın uygulanması ve infazını görürler.
Diğer müslümanların görevine gelince; ülkelerini küfürden Dâr-ül İslâm'a çevirip İslâm Devleti'ne katmak için davet ve propagandayla çalışmaktır. Böylece İslâm aleminde bütün memleketlerdeki toplumlar galeyan haline girerler. Bu hal, onları tek bir devlet içerisinde müslümanları birleştirecek sahih bir harekete doğru sevkeder. Bunun sayesinde büyük İslâm Devleti oluşur. Bu şekilde de evrensel fikrî liderliği temsil eden İslâm Devleti meydana gelir. Onun tehlikesi ve merkezi, davetini yüklenmeye ve dünyayı şerden kurtarmaya imkân verir.
İslâm ümmeti eskiden Arap Yarımadası'nda ve sayısı bir kaç milyon iken, İslâm'ı kabul edip davetini yüklenince o zaman mevcut olan iki askerî blok önünde evrensel bir kuvvet oluşturdu. İkisini aynı anda vurdu ve memleketlerine hakim oldu. Ondan sonra İslâm'ı o zamanki dünyanın çoğunda yaydı. Bize ne oldu ki; bugün müslümanlar 1 milyar, memleketleri de birbirine bitişik tek bir memleket oluşuyor, Fas'tan Hindistan ve Endonezya'ya kadar uzanıyor, servet ve merkez bakımından en güzel toprakları işgal ediyor ve tek sahih ideolojiyi taşıyor. O halde bu ümmet, şimdiki iki bloktan her hususta daha kuvvetli bir cephe oluşturur şüphesiz. Bunun için her müslümana dünyaya İslâm risalesini taşıyacak büyük İslâm Devleti'ni kurmak için çalışmak farzdır. Bu çalışmanın, İslâm Davetini yüklenerek ve bütün İslâm beldelerinde İslâmî hayatı başlatmak için çalışarak başlaması da farzdır. Fakat istinat noktası oluşturabilmek ve ciddî bir çalışma yapabilmek için çalışma alanını bir veya birkaç memlekette münhasır kılmalıdır.
Müslüman için hedef edinilmesi farz olan bu büyük gaye, takip edilmesi farz olan bu vazıh ve pratik metod uğrunda her meşekkate tahammüle, onun için her çabayı sarfetmeye layıktır. Müslüman aynı anda Allah'a tevekkül ederek yürümeli ve O'nun rızasının dışında başka bir ödül beklememelidir.






 
H Çevrimdışı

hamzax

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
DAVETİ YÜKLENMENİN METODU
Daveti yüklenmek; Her ikisi de farz olmalarına rağmen, İslâm'a davet ile İslâm hayatını yeniden başlatmaya davet arasında fark vardır.
İslâm'a davet, gayrimüslimleri, İslâm'a inanmaya, huzuruna girmeye ve İslâmiyet'in hükümlerine bağlanmaya davet demektir. Kafirleri İslâm'a inanmaya davet etmede pratik yol, İslâm devleti tarafından onların üzerine İslâm'ı tatbik etmek ve onları İslâm ile idare etmektir ki, müphemlik ve anlaşmazlık kalmaksızın İslâm'ın nurunu görsünler. O anda İslâm şerîatının adaletini elleriyle hissederler ve akidenin doğruluğunu görürler, dün gerçekleştiği gibi bugün de yoğun gruplar halinde İslâm'a girmeye başvururlar.
Müslüman öyle bir risalet taşıyor ki, nerede bulunursa bulunsun, nereye giderse gitsin bu risaleti taşımakla, eda etmekle mükelleftir. Bu risalete oturduğu ve yolculuk ettiği her yerde davet eder ve kafirlerle en güzel şekilde münakaşa edip mücadele eder ki, onlar zorlanmaksızın ve sıkıştırılmaksızın Allah'ın dinine girsinler. Zira, kafirleri İslâm'a girmeye zorlamak ne fertlere ve ne de devlete caiz olmaz.
Daveti yüklenmek her Müslüman'a farzdır. Bunun delilleri birbirlerini desteklemektedir. Mesela Allahu Teala buyuruyor ki;
"Rabbinin dinine hikmetle (delil göstermekle), güzel öğütle (akla hitap ederken duyguları tahrik etmek ve duygulara hitap ederken aklı düşündürmek) ve en güzel şekilde tartışarak davet et. Şüphesiz Rabbin dininden sapanları bildiği gibi hidayete kavuşanları da bilir." (Nahl 125)
"Deki; işte benim yolum budur. Basiretli olarak açıkça ben ve bana tabi olanlarla birlikte üzerinde yürüyüp Allah'a davet ediyorum." (Yusuf 108)
"Allah'a davet edip, salih amel işleyen ve ben Müslümanlardanım diyenin sözünden daha güzel söz var mı?" (Fussilet 33)
Rasulullah (r) şöyle buyuruyor;
"Benim sözümü işiten, idrak edip de işittiği gibi onu gösteren ve anlatan kimsenin yüzünü Allah parlatsın."
Ve yine buyuruyor ki;
"Allah senin elin vasıtasıyla bir adamı hidayete erdirirse, bu senin için bir vadi dolusu en güzel develerden hayırlıdır." Başka bir rivayette ise,
"...senin için, güneşin üzerinde doğduğundan daha hayırlıdır." Buyuruyor.
Bu naslar ve daha birçok naslar kati delillerle delalet etmektedir ki, her Müslüman'a davayı yüklenmek farzdır. Bir de küfür fikirlerinin bütün çeşitleriyle, ister Hıristiyanlıkla, Yahudilikle veya başka dinlerle olsun, isterse komünizm, kapitalizm veya başka ideolojilerle olsun çatışmak da farzdır. Allahu Teala'nın muhkem kitabında Yahudiler, Hıristiyanlar ve putperest olan Arap müşriklerine cevap verdiği gibi, susturucu ve ikna edici delillerle küfre cevap verebilmek için, küfrün üzerinde mebni olduğu (dayandığı, dayanağı olan) fikirleri bilmek gerekir. Yani komünist, kapitalist ve bu din ve ideolojilerin temel fikir ve akidelerini bilmek kaçınılmaz bir şeydir ki böylelikle onlarla akli üslupla ve kati ispatla tartışılıp cevap verilebilsin. Yani aynen Ehli Kitaba ve Arap müşriklerine karşı Kur-an'ın üslubu ve Rasulullah (r)'in münakaşaları gibi olsun.
Devletçe İslâm davasını, davetini yüklenmenin farz olunması ile beraber, devletin asıl işinin bu olduğuna dair delil ise, cihat ile ilgili olarak gelen, yani kafirlerle savaşmayı Müslümanlara emreden yüzlerce ayetlerdir. Bir de Rasulullah (r)'in siyeri, iş ve sözleridir ki, bütün ayetleri beyan etmiştir ve anlatmıştır. Nitekim Rasulullah (r) Medine'de devleti kurduktan sonra o ayetlerin tamamını bütün incelikleriyle yerine getirmiştir. Bunlarla sultasını (otoritesini) bütün Arap yarım adasına ve Şam bölgesine kadar hakim kılmıştır. Kendisinden sonra gelen sahabeler de aynı kavrayış üzerine dayanmışlar ve böylece İslâm Devleti, doğuda Çin sınırlarına, batıda Endülüs'e, güneyde Arap denizinden kuzeyde Kafkasya'nın kuzeyine kadar uzanmış ve insanlar Allah'ın dinine zümre zümre girmişlerdir.
İşte, gayrimüslimlere karşı daveti yüklenmek böyledir ve bu, daveti yüklenmenin genel şeklidir.
İslâm hayatını yeniden başlatmak, İslâm sultasını tekrar iade etmek ve kafirler nefret etseler bile, İslâm'ı bütün dinlere hakim kılıncaya kadar Müslümanların "daveti yüklenmelerine" gelince; burada durum tamamen değişir ki; bu davet, kafirlere değil Müslümanlara yapılan bir davet olduğu gibi, Müslümanların sultasını (otoritesini) yeniden hakim kılmak için, onların sultayı meydana getirmesini (İslâm devletini kurmalarına) davettir. Bu davet, insanların İslâm'a girmelerine davet değil hayat sahasına İslâm'ı yeniden iade etmeye davettir. İşte bu davet hakkında Rabbimizin rahmeti kendisine isabet eden müstesna, insanlar büyük ihtilaflara düşüp saptılar ve anlayışları çok kötü oldu.
Müslümanları, İslâmî hayata dönmelerine davet konusunda, insanların bilhassa şu anda üç yöne gittikleri bariz bir şeydir. Bunlar;
a-) Hayra davet edenler; şehirler, mahalleler bu tür davayı yüklenenlerle doldu. Hatta öyle ki, bir mahalle dahi bunlardan eksik kalmadı. Bunların konuları çok çeşitlidir. Hatta hayrın kapılarının çoğuna el attılar. Mesela;
· Hayır cemiyetleri (dernekleri):Bunlardan bazıları hastaneler tesis etmek hususunu, bazıları da okul ve yüksek okullar tesis etmek hususlarını ele aldılar.
· Kur-an'ı Kerim’i muhafaza etme dernekleri
· Kur-an'ı Kerim okutma öğretme dernekleri
· İslâm merkezleri ki, faaliyet yönleri çok çeşitlidir.
· Spor, gezi dernekleri
· Ahlaka ve İslâm mirasına geri dönmeye davet eden dernekler
· İbadetlerle ilgilenmeye davet eden dernekler
· Şeyhler ve tasavvuf tarikatları
· Vakıflar ve çok yönlü çalışmaları
Bunların hepsi de Müslümanları İslâm'a davet ettikleri gibi bu metotlarla İslâm'ın tekrar hayat sahasına döneceğini görüyorlar yada zannediyorlar halbuki bunlar, ister cahil olsunlar isterse kötü niyetli olsunlar yada doğru metodu idrakten ve takip etmekten aciz olsunlar, hepsi de İslâm'ın hayat sahasına dönüşü yolunda birer kaya oldukları gibi, ümmetin enerjisini bu işlerle boşa harcadıklarını idrak etmiyorlar. Örneğin sadece Lübnan'da resmen kayıtlı olan İslâm hayır cemiyetlerinin sayısı 1200'e ulaştı. Türkiye'de ise böylesi cemiyetlerden binlerce ve mensuplarından milyonlarcası mevcuttur.
b-) Marufu emreden ve münkeri nehyedenler; Bu yönde çalışan bazı dernek ve kitleler mevcut. Fakat bunların çoğu ferdi işlerle yetinmekle birlikte, bu yönde vaaz, irşat ve tebliğ yolunu takip ettiler ve etmekteler.
c-) İslâm devletini kurmak vasıtasıyla, İslâm hayatını yeniden başlatmak, yani Hilâfet'i tekrar kurmak ve Müslümanların sultasını tekrar hakim kılmaya davet edenler.
Bu davet kapalı veya yarı kapalı idi. Hatta birçok parti ve kitleler bu davet için ortaya çıktılar. Bunlar bazen doğru yolda yürüyerek gayeye ulaşmak için teşebbüs ederler. Çoğu kez de eğik, yanlış ve plansız bir yolda yürüyerek teşebbüse geçerler. Bu kitleler içerisinde kendi düşüncesini idrak eden, metodunu açıkça gören ve hedefini sınırlandıranlar oldu. Bazıları da bunun tersini yaptılar. İşte bizden istenilen husus, bu yöndeki çalışmalardır. Bunun için meselenin detayları gösterilmelidir. Şöyle ki;
Yukarıda (c şıkkında) zikredilen dava için ve bunun tahakkuku için çalışmanın farziyetine herkesin teslim olmasına rağmen, İslâm hayatını yeniden başlatmak için yapılacak davet, dava yüklenme farziyeti ile ilgili deliller de bilinmelidir ki, bu bilinmeye bağlı olarak, onunla ilgili bütün hükümler ve fikirler, davet uğrunda bizi fedakarlığa sevk edecek şekilde bizde cisimleşsin. Çalışmamız ile inancımız arasında bir bağ kurdursun. İman havası içinde bizi yaşatsın. Bu iman atmosferi davetin bütün zorluklarına karşı bizi galip getirebileceği gibi davet için gerekenleri yerine getirme ve vecibelerine vefa gösterme imkanı verir. İşte bu mesele ile ilgili hükümler ve delillerden bir kısmı şöyledir;
Bu konunun başında zikredilen, İslâm davetini yüklenmenin farziyetine dair deliller, genel olarak davet etmeyi farz kılan delillerdir. İslâm hayatını yeniden başlatmak için yani Hilâfet devletini kurmak için çalışmanın farziyeti ve keyfiyeti ile ilgili delillerden bir kısmı ise;
Allahu Teala şöyle buyuruyor;
"İçinizde hayra (İslâm'a) davet eden, marufu (Allah'ın emirleriyle) emreden ve münkeri (Allah'ın nehiyleriyle) nehyeden bir ümmet (teşkilat, parti) bulunsun. Onlar felaha kavuşanların ta kendileridir." (Ali İmran 104)
Bu ayet Müslümanların kendi devletinde kendi aralarından çıkacak ve hayra davet edecek ve marufu emredip münkeri nehyedecek ve bu iki işi aynı anda yerine getirecek bir teşkilatın bulunmasını farz kılıyor. Yani Müslümanlara aralarından çıkacak İslâm'a davet edecek ve idarecileri muhasebe edecek bir teşkilatın bulunmasının farz kılındığını gösteriyor. Nitekim bu farz sadece İslâm devletinin bulunması dönemine münhasır değildir. Tersine geneldir. Her asırda ve her ülkede Müslüman'ın devleti bulunsa da bulunmasa da böylesi bir teşkilatın varlığının vacibiyeti devam eder.
Marufu emretmenin ve münkeri nehyetmenin delilleri;Bu deliller, her marufta ve her münkerde mutlak şekilde geçmesine rağmen marufu emretmenin ve münkeri nehyetmenin gerektiği en önemli hususlar idarecileri muhasebe etmektir. Bu hususa ehemmiyet veren çeşitli naslar varit olmuştur. Şu sözünde Rasulullah (r) dedi ki;
"Din nasihattir (ihlastır)." Sordular; "Kime verilir ya Rasulullah" Dedi ki; "Allah'a, Rasulüne, Müslümanların idarecilerine ve avamlarına verilir."
Yine şu sözünde Rasulullah (r);
"Şehitlerin efendisi Hamza'dır ve zalim idareciye nasihat verip de o idareci tarafından öldürülendir."
Şu sözünde de Rasulullah (r);
"Marufu emredin, münkeri nehyedin, yoksa Allah, rahmet ve şefkat göstermeyenleri başınıza musallat kılar. Allah'a dua etseniz bile size icabet etmez." buyuruyor.
Yine nasların sadece Müslümanların hâlifesi için değil bütün idareciler için mutlak şekilde geçtiğini görüyoruz. Kur-an'ı Kerimde de marufu emreden ve münkeri nehyedenler çok yerde övülmüştür. Şöyle ki;
"İman edenler, marufu emrederler, münkeri nehyederler ve namazı kılarlar." (Tevbe 71)
"Marufu emredenler, münkeri nehyedenler ve Allah'ın hadlerini muhafaza edenler..." (Tevbe 112)
"Marufu emrettiler ve münkeri nehyettiler." (Hac 41)
İşte bu deliller, marufu emretme ve münkeri nehyetme, hangi durum ve şart altında olursa olsun idarecileri İslâm ile muhasebe etme ve onlara nasihat vermek farziyetini kesinleştiriyor.
Hilâfet devletinin kurulması için çalışmanın farziyeti ile ilgili bazı deliller;
Bu hususta da farz "bir vacibi yerine getirmek için gerekli olanlarda vaciptir" şer'î kaidesine göre olur. Müslümanlara genel hükümlerle hitap edildi ve bütün hadlerin uygulanması onlardan istendi. Mesela;
"Erkek ve kadın hırsızın ellerini kesin..." (Maide 38) buyurulduğu gibi Allahu Teala'nın şu sözü de Müslümanlardan cihat yapmaları istendi;
"Ey iman edenler! Size en yakın kafirlerle savaşın ve (onlar) sizdeki sertliği görsünler." (Tevbe 123)
İşte bu hususlar ve benzer birçok hususlar bütün Müslümanlardan istendi. Fert bunları hâlifesiz (devletsiz) uygulayamaz ve bazılarını da uygulaması caiz değildir. Ancak bunlar çok önemlidir ve Müslümanların üzerine bir vecibedir. Bunların uygulanması o işi üstlenen ve uygulamaya tayin edilen naibe (vekil olana) aittir o ise hâlifedir. Madem ki bu hususlar farzdır ve ancak hâlife tarafından uygulanır, öyle ise hâlifenin vücudiyeti (ortada varolması) da farzdır ki, onu ortaya getirmek yani Hilâfet devletini kurmak için çalışmak da farz olur. Çünkü şer'î kaidede denmişti ki; "Bir vacibi yerine getirmek için gerekli olanlar da vaciptir."
Müslümanların başında bir hâlife bulunmasının farz olduğuna dair başka bir delil de Rasulullah (r) 'in şu sözüdür,
"Kim ki, kendi boynunda bir biat (hâlifeye biat) bulunmaksızın yatıp ölürse, onun ölümü cahiliye ölümüdür." (Müslüm imare 58)
İşte İslâm devletini kurmak ve Müslümanların sultasını yeniden iade etmek için Müslümanların İslâm devletini yüklenmesinin farz olduğuna dair bazı deliller bunlardır. Fakat bunun keyfiyetine gelince; bu İslâm devletini kurmaya çalışan bütün davet taşıyıcıları arasındaki ihtilafın kaynağıdır. Bunun için genel olarak Müslümanlara ve özel olarak daveti yüklenenlere beyan edilmesi gereken bütün hususlar beyan edilmelidir.
Kim ki, Allahu Teala'nın emrine uymak ve O'nun rızasını kazanmak istiyorsa, uyanıklık ve basiretle beraber günaha düşmemek -cahilce Allah(I)'a ibadet edenler olmamak- kaydıyla, Allah(I)'ın emrettiği keyfiyete göre çalışmalıdır.
a-) İslâm davetini yüklenmek, bütün şartlarda ve bütün durumlarda, ferdi olsun, topluca olsun bütün şekilleriyle farzdır.
b-) Bir kitle içerisinde daveti yüklenmek ve çalışmaktan gaye, bir farzın gereğini yerine getirmektir. İslâm devletini kurmak yoluyla İslâm hayatını yeniden başlatmak için çalışılması, ferdi çalışmayla gerçekleşmesi mümkün olmayan bir iştir. İslâm devletinin kurulmasının farziyeti ile ilgili delilleri gösterdiğimiz gibi, bunun gerçekleşmesi için bir kitle ile beraber çalışmakta farz olur.
Fikir metod bütünlüğü;Kafir batı şu anda insanların yaşadığı şekilde kendi hayat metodunu bir hayat tarzı haline getirmeyi başardığında Müslümanlar da bu hayat tarzını kıskanmadan hem fikren ve hem de sosyal, iktisadi ve siyasi boyutuyla yaşamaya başladılar. Akidelerine zıt olan fikirlerle yaşıyor duruma geldiler. Selim bir yönelişi kaybettiler. Akidelerinden fışkıran fikirler ile ümmete bir istikrar getirmeyen ithal fikirlerden çıkan hayat tarzının arasını bularak uzlaştırdılar. İşleri usulüne uygun bir şekilde olmamaları ve cehalet içinde bulunmalarından dolayı bu sisli, dumanlı atmosfer onları kuşattı. İslâm ile ona muarız, zıt olan fikirlerin arasını bulup uzlaştırmak gibi asla mümkün olmayan bir şeyi başardılar. Buna başarı denilebilirse tabi...! Heva ve heveslerinin maslahat gördüğü şeyi şer'î hüküm sayarak şerîatın da maksadının bu olduğunu söyleyecek duruma geldiler. Her tevili (açılamayı) eğip bükmeyi kabul eder oldular. Her, bozma ameliyesini ve din tahrifini temize çıkardılar. Neticede ümmetin yaşamakta olduğu sosyal ve iktisadi hayat zıtlık ve çelişkilerle dolup taşmaya başladı. Siyasi konularda ümmetin asıl fikirleriymiş gibi yabancı ithal fikirler ele alınıp yürütülmeye, uğrunda mücadele verilmeye başlandı.
İşte bu cemaatlar, yanlış fikirlerin, karışık mefhumların, tahrif olmuş, değişmiş duyguların ve yabancılarla bağlantılı siyasetin doldurduğu bu kötü ortamda doğup büyüdüler.
Cemaat ve Hizblerin elinde ümmeti kesin şifaya kavuşturacak çözümlerin ve ilaçların bulunması gerekmektedir. İnsanların hali hazırda tuttukları ve ateşine atıldıkları yanlış ve eğri yollara mukabil, üzerinde yürüyecekleri doğru çizilmiş yolların ortaya konup gösterilmesi lazımdır. Çizilip gösterilen bu yol şu ayette gösterildiği gibi açık ve aydın olmalıdır ki insanlara şöyle denilsin;
"Şüphesiz bu yolum, dosdoğru olandır, ona tabi olunuz. Onun yolundan saparak sizden ayrılanların yoluna uymayınız. " (Enam 153)
Ayrıca söz konusu cemaat ve Hizblerin hedeflerine ulaşmalarını sağlayacak net fikir, hedefe ulaşma iradesi, siyasi bir kitlenin hazırlanması, ümmetin yapılacak değişim doğrultusunda hazırlanması ve metot ile ilgili şer'î hükümlere tamamen uyulması şeklinde sıralanabilecek sıfatlara sahip olması gerekir.
Cemaat için fikir, birinci derece önem arz etmesi lazımdır. Cemaat nazarında yönelmeleri gereken, hak fikir olmalıdır. Bu fikir, insanları aydınlatan bir hidayet, Allah(I)'tan kullarına gönderilmiş bir rahmet ve beşeriyeti heva ve hevesin karanlığından aydınlığa çıkaran nurdur. O, insanlığın hakiki maslahatıdır. Onların fıtratına uygun, akıllarını ikna, kalplerini tatmin eden, hayatın huzuru ve ümit kaynağıdır. Bu akide de öyle bir derinlik ve kuşatıcılık vardır ki, insanların yaşamakta oldukları hayatlarıyla ilintili cevap isteyen bütün sorunlarını çözümler. En sahih bir şekilde hayatın öncesi ve sonrası ile bağlantılarını kurar. Ayrıca yaratıcıyla olan bağını en güzel ve doğru bir şekilde kurarak yaratıcıyla olan alakasını düzenler, onu, nihai gayesine ulaştırarak ebediyen mutlu kılar.
Akidesine bu nitelikte iman eden parti veya cemaat, bu imana mukabil, akidesi hayata hakim olmadığında, batının hayatı yönlendireceğine, münkerin hakkın yerini alacağına, heva ve hevesin kendisine uyulan konuma geleceğine, zulmün palazlanacağına ve karanlığın her tarafı saracağına da kesin bir şekilde iman eder. Ayrıca sefil, yoksul ve dar geçimli bir hayatın insanları canından bezdireceğine, insanların nefislerinde bir doyumun (yalancı bir doyum) hasıl olacağına, fıtraten doyuma kavuşamayacaklarına ve aklı selimle hareket etmekten yoksun kalacaklarına da kesin kanaat getirmiş olur.
Cemaate düşen ilk etapta bütün gücünü en üst seviyede, cemaatın şekillenen ruhu ve vücudunun yapı taşları mesabesinde olan fikirleriyle insanları hidayete erdirmeye harcamaktır. Fikrini eksen kılarak onu arı, duru, temiz ve net haliyle muhafaza etmeli, ondan olmayan bütün yabancı unsuru uzaklaştırmalılar. Onun yabancı ithal fikirlerle karışmasına engel olmalı ve diğer iddia, tez ve teorilere karışmaması için çerçevesini çizmelidirler. Çünkü fikrin temiz ve netliği cemaatın saf ve temiz olmasını sağlayacaktır. Saf ve temiz görüş de sahih bir istidlal (delil getirmek) metoduyla şer'î hükmü idrak etme neticesini verecektir. Böylece elde edilen şer'î hüküm İslâm akidesine bağlı olacaktır.
Fikir arılığını ve duruluğunu, netliğini ve saydamlığını kaybetti mi, rahmet ve hidayet olmaktan çıkar. Bizatihi iyilik olan öz varlığını kaybedip değiştirilmesi gereken vakıa karşısında sair fikirler gibi yıkık ve dökük olur. Vakıaya tesir etmesi gerekirken ondan etkilenir. Vakıayı istenilen şekle sokması gerekirken vakıa onu şekillendirir.
Fikir, sahiplenenler nezdinde nitelik kazandığı ölçüde pratik vakıaya indirgeme metodu da netlik kazanır. Gayenin açık seçik olması fikrin netliğinin göstergesidir. Gayeye ulaşmanın metodu, kendisi dışındaki şer'î hükümlerde olduğu gibi, disipline edilmiş şer'î hükümlere sahip olmaktır.
İdeolojik/akidevi cemaat yada parti, her hareketinde ve hareketsizliğinde muhakkak surette ideolojisine/akidesine bağlı kalan cemaat yada partidir. Çünkü ideolojik fikir, kendisine inananı veya davet edeni, akide tarafından kabullenilmesinin dışında kendisinden olmayan fikirleri almaktan men eder. Zira ideoloji, işlerin temelden ele alınması gerektiğinde başlanması gereken fikri temeldir. Kainat içinde insanın varlık nedeni meselesine net cevap verir. Bundan sonra ayrıntı niteliğinde bulunan bütün fikirler bu esas fikirden fışkırır. Hayatla ilgili mefhumlar, eşya ve amellerle alakalı diğer hükümler, adı geçen esas fikrin cinsinden olmak durumundadır.
Şüphe yok ki İslâm'ın yapısı kelimenin tam manası ile mükemmeldir. En küçük bir mevzuda dahi onda bir kusur ve eksiklik yoktur. Onda bulunan her rükün diğerleriyle tam bir insicam (uyumluluk) içerisindedir. Çünkü hayatın kanunlarına ve yaratılışın tabiatına tam tamına uyan sabit değişmez tek bir fikrî kaideden fışkırmıştır.
Binaenaleyh helal ve haram İslâm'a inanan kişinin bütün amellerinin ve eşyaya bakışının tek ölçüsü olur. Yoksa fayda onun ölçüsü olamaz. Zira faydanın ölçü olması, Allah Subhanehu Teala'nın yerine insanın şâri, yani hüküm koyucu olması anlamına gelir. Kaldı ki, Müslüman'ın saadeti zevk ve lezzetten mümkün olduğu kadar en büyük payı almak değil, Allah(I)'ın rızasına nail olmaktır. Onun hayatı her ölçüden bağımsız hürriyet fikri üzerine kurulu değil, aksine onun hayatı Allah'ın emirlerine boyun eğmek olan Allah(I)'a ibadet etmekten ibarettir. Zira esas ve temel fikri kabul eden ondan doğan fikirleri de kabul eder. Öyleyse değişim isteyen kimse değişime temelden başlamalıdır. Bu bakımdan esas ve teferruat arasında bir insicam dikkati çeker. İşte cemaatın başlangıç noktasını oluşturacak ideolojik fikir ve ideolojik davet budur. Bu nedenle ne Müslümanların, ne sistemlerin ne de cemaatların İslâm ile, dışında olanları birbirine karıştırmaları asla kabul edilemez. Aynı şekilde, örf gibi İslâm dışı hukuk kaynaklarının yanında İslâm'ı da hukuk kaynağı haline getirmeleri veya İslâm'ın temel kaynak olarak alınması İslâm'dan uzak batı düşünceleri ile İslâmî düşüncelerin bir araya getirilmeleri gibi karışık bir durum kabul edilemez. Bu durum, ne Allahu Teala'nın ne de mü'min kullarının kabul edemeyeceği bir hezimettir.
Bunun içindir ki, akidesini, yani "Allah'tan başka İlah yoktur, Muhammed Allah'ın Rasulüdür." esası üzerine kurulan İslâmî cemaatların, hayatla ilgili hükümleri doğudan veya batıdan alması helal değildir. Her fikrin akideden çıkarılmasına dikkat etmeleri ve onu tafsili delilleriyle birlikte güvenilir şer'î kaynaklardan almaları vaciptir.
Bütün bunlar böyle iken nasıl olur da "Allah'tan başka İlah yoktur, Muhammed Allah'ın Rasulüdür" kelimesi ile, sosyalizmin akidesi olan "Allah yoktur ve hayat da maddeden ibarettir" sözü arasında bir ortak noktanın ve birlikteliğin bulunduğu iddia edilir. Ve yine nasıl olur da demokrasi, din ve hayatın arasını ayırma esası üzerine kurulu iken onun İslâm'dan olduğu iddia edilebilir. Yada kavmiyetçilik ve vatancılık ırk esası üzerine kurulu iken ve İslâm onu rezil ve alçak bir fikir olarak ilan etmişken nasıl olur da İslâm'dan olduğu söylenebilir ve bunların öngörüleri ile hareket edilebilir.
Diğer taraftan La İlahe İlla Allah kelimesi, hüküm koyucunun yalnız Allah(I) olduğunu ilan ederken bu kelime ile hüküm koymada başkalarını ortak kabul eden fikir arasında nasıl bir insicam ve uygunluk bulunabilir. La İlahe İlla Allah kelimesi, alemlerin Rabbına boyun eğme esası üzerine kaim iken nasıl olur da insanı her mevzuda kendisinin efendisi kabul eden hürriyet fikri ile birlikte arz edilir? Zira batı, heva ve heveslerine, arzularına ve maslahatlarına uygun düşmedikçe bir ilaha boyun eğmez.
Metot, Üslup, Vasıta;Müslümanların çoğu metot, üslup ve vasıta arasındaki farkı göremediler, şimdi bu farkı göstereceğiz çünkü, ancak bu şekilde metoda bağlı kalınır ve doğru çalışma yapılabilir. Zira İslâm daha önce de bahsettiğimiz gibi düşünce ve metottan oluşur. Allahu Teala şöyle buyurmuştur;
"Her ümmet için bir şerîat ve bir minhac (yol) tayin ettik." (Maide 48)
Metot, düşünceyi uygulamak için kılınmıştır. Çünkü şerîat, insanların amelleriyle ilgili Allah'ın, Rasulüne vahyettiği hükümlerden ibarettir. Hükümler birer çözümlerdir. İslâm, akidesiyle birlikte İslâm düşüncesini oluşturur. Böylece düşünce; akide ve çözümleri kapsar. Minhac veya metot ise; akideyi korumak, çözümleri uygulamak ve davayı yüklenme keyfiyeti ile ilgili değişmeyen yollardır. Zira metot sabit, değişmeyen bir keyfiyettir. Ve bu, şer'î hükümlerle tespit edilmiştir. Bu nedenle metot, düşünce cinsindendir. Çünkü düşünce, metodun hükümlerini belirtir. Nitekim bir düşünce, metodu belirtmezse hayali bir felsefe olur. Yunan felsefesi gibi... bir çalışma veya bir hareket bir ideolojiye dayalı değilse, boş bir çalışma ve boş bir hareket olur. Çünkü ideoloji düşünce ve metottan ibarettir. Bir toplumu değiştirmek veya kalkındırmak isteniliyorsa, mutlaka hayat problemlerini çözen bir düşünceye ihtiyaç vardır. Nitekim değişim veya kalkınma, ancak bir fikirle gerçekleşir. Fikirleri yaymak, insanlara benimsettirmek ve uygulamak için metoda ihtiyaç vardır. Bu metot düşünceden fışkırmalıdır ki, çelişki doğmasın, sağlam ve doğru çalışma olsun. Misal olarak, biri İslâm düşüncesini demokratik yolla uygulamaya kalkışırsa çelişkiyi görür. Namazı demokratik yolla uygulayalım, bakalım nasıl olacak? Demokrasi diyor ki, insan serbesttir. Böylelikle namaz kılabilir de kılmayabilir de. Hiçbir zaman zorlama yoktur. Böylelikle namaz kılana niçin namaz kılıyorsun denilemeyeceği gibi, namaz kılmayana da niçin namaz kılmıyorsun denilemeyecektir. Çünkü demokraside ibadet hürriyeti vardır. Halbuki namaz ile ilgili İslâm'ın metodu, her Müslüman'ı namaz kılmaya mecbur kılar. Rasulullah (r) şöyle buyurmuştur;
"Çocuklarınız dokuz yaşına girince namazı kılmazlarsa onları dövün" (Ebu Davut, İbni Hanbel)
Bulûğ çağına erişince Şafî, Malik ve İbni Hanbel gibi bazı müçtehitler namaz kılmayanın öldürüleceğini, Ebu Hanife gibi bazı müçtehitler de namaz kılmayana hapis cezası verileceğini belirtmektedirler. İşte bu tamamen demokratik yola aykırıdır. Eğer biri demokrasiye uyacaksa İslâm metodundan vazgeçecek demektir. Davayı yüklenmenin metodu da demokrasiye aykırıdır. Demokraside fikir serbestliği ve değişik fikirlere dayalı partiler kurulur. İktidar da partilerin elleri arasında değişir. İslâm'da ise yalnız İslâm fikrine dayalı kurulan partilere müsaade edilir.
Uygulamakla ve davayı yüklenmekle ilgili kesin emir varsa bu metottur. Bu kesin emir, kesin manayı taşıyan delille tespit edilsin yada zannı delaletle veya zanlı delille yani içtihatla tespit edilsin fark etmez. Çünkü amelle ilgili hüküm, kesin delille ve kesin ifade ile tespit edildiği gibi, zanni delil ve zanni ifadeyle de tespit edilebilir. İşte metot ahkamı bu iki çeşitten ibarettir. Zira metot, tatbikatla ilgili kesin emir ifadesi taşıyan birer şer'î hükümlerden ibarettir.
Şu var ki, İslâm daveti hem İslâm devleti tarafından hem de İslâmî Hizbler tarafından taşınır. İslâm devleti bu daveti dışarıya cihat yolu ile taşır. Bu metotla ilgili çok kesin deliller ve zanni deliller vardır. Kesin delillerden biri şudur;
"Fitne (küfür ve sapıklık) kalmayıncaya ve yalnız Allah'ın dini hakim oluncaya kadar onlarla savaşın." (Bakara 193)
İslâm hayatını yeniden başlatmak veya İslâm hükümlerini devlet yoluyla uygulamakla ilgili metot ise İslâmî Hizb kurup onun yoluyla mücadele vermektir. Bununla ilgili kesin delillerden bazıları şunlardır.
"İslâm'a davet edecek, marufu (Allah'ın emrini) emredecek ve münkeri (Allah'ın nehyini) nehyeden sizden bir grup kurulsun. Felaha kavuşanlar onlardır." (Ali İmran 104)
"De ki; benim yolum budur. Ben ve benimle olanlar (grubum) Allah'a basiretle (tam idrak ve kavrayışla) davet ediyoruz." (Yusuf 108)
Ayrıca İslâmî teşkilatı tesis etmekle ilgili olup da kesin emir ifadesi taşıyan birçok hadisler ve siyerde çok sahih rivayetler vardır. Bunlar bu hususla ilgili detayları açıklar. İnsanları İslâm'a davet etmenin keyfiyetini gösteren birçok delilden birisi de şudur;
"Rabbinin yoluna hikmetle ve güzel öğütle davet et. Onlarla en güzel şekilde mücadele et." (Nahl 125)
Lügatta hikmetin manası isabetli fikirdir. Bu ise ancak Kur-an ve Sünnettir. Buna göre Kur-an ve Sünnetten delil göstererek Allah(I)’a davet etmektir. Güzel öğüt ise, insanların akıllarına hitap ederken onları duygulandırmaktır. En güzel şekilde mücadele et, ifadesinin manası da bâtıl ve yanlış fikirleri en güzel şekilde çürütmektir.
Rasulullah (r)'in izlediği metodu izlemek ile ilgili birçok kesin emir vardır. Bunlardan birisi ise şöyledir;
"Şüphesiz ki, Rasulullah sizin için güzel örnektir. Kim Allah'ı ve kıyamet gününü umuyorsa ve Allah'ı çok zikrediyorsa Rasulullah'ı örnek edinsin." (Ahzab 21)
Buna göre metodumuz, Rasulullah (r)'in metodudur. Ondan kıl payı kadar ayrılmak haramdır. Aynı zamanda ona uymak Allah(I)'a kulluk etmek demektir. Onun için bu metoda göre, İslâm fikirlerinin açıkça bildirilmesi gerekir.
"Rasule düşen görev, apaçık tebliğ yapmaktır." (Nur 54)
O zaman davayı taşırken kapalı sözler kullanılmaz. Apaçık Allah(I)'ın indirdiği duyurulur. Nitekim bunu yapmayanların lanetli oldukları açıklanmıştır.
"Şüphesiz ki kitapta biz, insanlara belirttikten sonra indirdiğimiz açıklamaları ve hidayeti kim ketmederse (saklarsa) Allah ve lanetleyenler tarafından lanetlenir." (Bakara 159)
Rasulullah (r) şöyle buyurmuştur;
"Kim bir ilmi ketmederse, Allah onun ağzını ateşten bir gemle gemleyecektir."
Davayı yüklenme metodu sabır, dayanıklılık ve sebatlılığı gerektirir. Taviz göstermeyi reddeder. Bununla ilgili kesin delillerden bazıları şunlardır;
"Allah hüküm verinceye kadar sabret" (Yunus 109)
"Emrolunduğun gibi sen ve Allah'a tevbe edip seninle beraber olanlar (cemaatın), hepiniz yol üzerine dosdoğru olun ve yürüyün. Allah'ın emirleri dışına çıkmayın. Şüphesiz ki O yaptıklarınızı görür. Zalimlere dayanmayın, yoksa cehennem ateşli size dokunur. Nitekim Allah dışında dostunuz yoktur (dost bulamazsınız). Sonra muzaffer olamazsınız." (Hu 112-113)
"Yalanlayanlara hiç uyma. Onlar isterler ki, kendilerine yağ çekesin, onlar da size yağ çeksinler." (Kalem 8-9)
"Ey iman edenler! Eğer kafirlere uyarsanız sizi geriye döndürürler, böylece hüsrana uğrarsınız. Halbuki sizin dostunuz yalnızca Allah'tır. O, zafer verenlerin en hayırlısıdır." (Ali İmran 149-150)
"Az kaldı ki sana vahyettiğimizden saptıracaklardı. O zaman seni dost edineceklerdi. Sana sebatlık vermeseydik, az bir miktarda onlara dayanacaktın." (İsra 73-74)
"Emrolunduğun şeyi açıkça duyur." (Hicr 94)
Bu ayet metotla ilgili bir merhaleyi belirtiyor. Rasulullah (r) cemaatını gizlice yetiştiriyordu. Bu ayet nazil olunca cemaatını ortaya çıkarttı. Böylece ikinci merhaleyi başlattı. Nitekim kendisi bir fert olarak ilk günden itibaren davayı duyuruyordu.
"Kalk ve uyar." (Müdessir 2)
Fakat bu esnada bir grup yetiştiriyordu. Bir Hizb ortaya çıkınca Kureyş şaşkına döndü. Böylece kendisi ve cemaatı Kureyş'in saldırısına maruz kaldı.
İslâm'ı uygulamayan yöneticilere çatmak metottan bir parçadır. Şöyle ki;
"Kıyamet gününü yalanlayanları gördün mü? O yetimi kovar ve miskini yedirmeyi teşvik etmez." (Maun 1-3)
Bu ayetin Kureyş'in bir lideri olan Ebu Süfyan veya diğer bir lideri olan El As b.Vail Essehmi hakkında nazil olduğu rivayet edilir. Bu lider hafta sonu deve kesiyordu. Sadece ileri gelenleri çağırıyordu. Yani bir parti düzenliyordu veya bir kokteyl veriyordu. Yetimleri ise kovuyordu ve miskinleri de yedirmek için bir siyaset çizilmesine karşı çıkıyordu.
"İster önlerinden isterse arkalarından insanlarla alay edenlerin vay haline! O çok para toplayıp saydı. Zannediyordu ki, onun parası kendisini kurtaracaktır." (Hümeze 1-3)
Bu ayetler, Kureyş'in lideri olan Ubey b. Halef hakkında nazil olmuştur.
"Şu sıfatlara sahip olanlara uyma; durmadan yemin eden, aşağılık, herkesle alay eden, sözü götürüp getiren, hayra engel olan, saldıran, günahkar, kaba ve bununla beraber soysuz olan." (Kalem 10-13)
Bu ayetler, Kureyş'in lideri olan Velid b. Muğire hakkında indirilmiştir. Buna benzer yöneticiler üzerine nice ayetler vardır. Bu sebeple zalim yöneticileri hedef edinmek metottan bir kısımdır. Çünkü küfür ahkamı uygulayan, zulmü yapan ve bunları sürdüren onlardır. Zira yöneticilere ve siyasetlerine güven sarsılırsa yönetimleri sarsılır.
Toplumdaki yapılan icraat ve uygulanan sisteme çatmak ve bunları çürütmek de metottan sayılır ki şöyledir;
"Ölçü ve tartıda hile yapanların vay haline! Onlar insanlardan bir şey ölçüp aldıkları zaman ölçüyü tam yapar, kendileri onlara bir şey ölçtükleri veya tarttıkları zaman eksik yaparlar." (Müteffifin 1-3)
"Diri diri olarak gömülen kızlara, hangi günahla öldürüldünüz diye sorulduğunda..." (Tekvir 8-9)
Toplumdaki icraata ve yapanlara çatarken, onları bu işten nehyediyor ve çözüm gösteriyor. Bu da metottan bir parçadır. Şöyle ki;
"Geçim endişesi ile çocuklarınızın canına kıymayın. Biz, onların da sizin de rızkınızı veririz. Onları öldürmek gerçekten büyük bir günahtır. Zinaya yaklaşmayın. Zira o, bir hayâsızlıktır ve çok kötü bir yoldur. Haklı bir sebep olmadıkça Allah'ın muhterem kıldığı cana kıymayın. Bir kimse zulmen öldürülürse, onun velîsine (hakkını alması için) yetki verdik. Ancak bu velî de kısasta ileri gitmesin. Zaten (kendisine bu yetki verilmekle) o, alacağını almıştır. Yetimin malına, rüşdüne erinceye kadar, ancak en güzel bir niyetle yaklaşın. Verdiğiniz sözü de yerine getirin. Çünkü verilen söz, sorumluluğu gerektirir. Ölçtüğünüz zaman tastamam ölçün ve doğru terazi ile tartın. Bu, hem daha iyidir hem de neticesi bakımından daha güzeldir." (İsra 31-35)
Bugünkü toplumda mevcut olan sorunlara değinmek, küfür ve zalim icraatı çürütmek, bu icraatı yürütenlere ve yürürlüğe koyanlara çatmak ve İslâmî çözüm göstermek İslâmî hizbin metodundan bir parçadır.
Dış siyasetle ilgilenmek ve onun hakkında İslâmî görüş göstermek de metottan bir kısımdır. Rasulullah (r) ve Sahabeler, Rumların Perslerle savaşmaları hakkında şöyle ilgilenip çözüm gösterdiler ki, bu da kesin delillerdendir.
"Elif, lam, mim, Rumlar yenildi. (Araplara bulunduğu) en yakın bölgede bu olay oldu. Onlar bu yenilgiden sonra (Persleri) yenecekler. Birkaç yıl içerisinde olacak, bu (yenilgilerden) önce ve sonra her şey Allah'ın elindedir. Mü'minler Allah'ın zaferi ile sevinecekler. Allah dilediğine yardım eder. Galip gelen ve rahmet veren ancak odur. Bu Allah'ın vaadi (sözü) dür. Allah vaadinden caymaz. Fakat insanların çoğu bilmezler." (Rum 1-6)
Sahih hadise binaen Persler'in Kisrası ölünce onun kızını Kraliçe olarak tayin ettiklerinde Rasulullah (r) şöyle buyurdu;
"Bir kavim başlarına ulul-emir olarak bir kadını tayin ederse felaha kavuşamaz." (Buhari)
Rasulullah (r)'in nusret, yardım ve güç bulmak için çalıştığına dair şu ayet vardır;
"Deki, Rabbim beni hep sadakat gösteren yere sok ve sadakat gösteren yerden çıkart. Bana katından nusret veren (yardım eden) bir sultan temin et." (İsra 80)
Nusret talebiyle ilgili birçok sahih rivayetler vardır. Rasulullah (r)'in Ömer b. Hattab'ın veya Amr b. Hişam'ın (Ebu Cehil) İslâm'a girmesini ve yardımcı olması için Allah'a dua etmişti. Davayı yaydıktan sonra birçok memleketin ve kabilenin liderleriyle temas etmiştir. Kureyş, Taif, Hanife, Amir b. Sasa, Kuleyb ve buna benzer kabilelerin ileri gelenleriyle görüşüp onların İslâm'a girmeleri ve İslâm otoritesini tesis etmek için kendisine yardım etmelerini istemiştir. Bazıları ise şartlar koştular. Rasulullah (r) de bu şartları reddetti. Allah Rasulü (r) Medine'de nusreti buldu ve orada İslâm devletini kurdu. Buna göre İslâm devletini kurmak için nusreti ve yardımı talep etmek metottandır. Davet'in başında Dar-ul Erkam'da, evlerde ve dağların eteklerinde halakalar yapmakla ilgili rivayetler zanni de olsa metottandır.
Üsluplara gelelim; üslup, metodu uygulamak ve hedefi gerçekleştirmek için durumlara göre değişen keyfiyettir. Bunların bir kısmı uzun vadeli, diğeri sürekli değişir, bir kısmı da bir aşamaya geçinceye kadar devam eder. Bu kısmı da beraber uygulanacak birkaç üsluptan oluşur. Buna plan denilir. Örnek verecek olursak, bildiri çıkartıp dağıtmak bir üsluptur. Bildiri çıkartmak gerekli olunca bu vacip olur. Ki bu şer'î kaide mucibince farz olur; "Bir vacibi yerine getirmek için gereken hususlar da vacip olur." Ancak bir bildiri nasıl çıkartılacak, nasıl dağıtılacak, nerede dağıtılacak vs. gibileri birer üsluplardır.
Vasıta (vesile) ise; bir üslubu uygulamak için gerekli araçlardır. Bir bildiriyi basmak için fotokopi veya matbaa lazımdır. Buna benzer uçak, araba, tren, matbaa, teksir makinesi vs. birer vasıtalardır. Vasıtalar da üsluplar gibi değişir. Bazıları verimli ve gerekli olur ve bunlar devam ettirilir. Bir hizbin emiri bir üslup benimserse ona itaat etmek vaciptir. Cemaat ise, o üslupta hata görürse onu düzeltinceye kadar sabredip itaate devam eder. Fakat emir veya sorumlu cemaatı dinlerse veya tecrübeli ve olgun olanlara danışırsa daha güzel üsluba varılır. Zira verimli üslubu bulmak çok büyük bir şeydir. Derin veya aydın düşünmeye ve üstün zekaya muhtaçtır.
Şu var ki; üslup, plan ve vasıtalarda aranan şartlar şunlardır;
1-) Bunlar, şerîatın mubah kıldığı dairede seçilir. Şerîatın haram kıldığı şey kullanılmaz. Zira gaye vasıtayı meşru kılmaz.
2-) Metodun çerçevesine dahil olur. Metodun ana hatlarıyla çelişmeyecektir. Yoksa metot dışına çıkılır ki o zaman metottan sapma olur.
3-) Verimli ve neticeyi gerçekleştirir olmalıdır. Sürekli en verimli üslup ile vasıta aranmalıdır.
4-) Bir üslup, farzı yerine getirmek için gerekli ise veya ondan daha verimlisi yoksa, o zaman bunu kullanmak farz olur. Nitekim bu "Bir vacibi yerine getirmek için gerekli olanlar da vaciptir" şer'î kaidesinin hükmünü alır.
5-) Zarara götürecekse, o üslup veya vasıta kullanılmaz. Çünkü İslâm'da zarar önlenir. Fakat bu zarar haram kılınan şeye götüren cinsinden olursa haram olur.
6-) Rasulullah (r) ve Sahabelerinin kullandıkları üslup ve vasıtalara uymak şart değildir. Önemli olan metottur ve Rasullullah (r)'in metoduna bağlanmak şarttır ve farzdır. Misal olarak Rasulullah (r) davayı ikinci merhalede cemaatça ve açıkça göstermek isteyince sahabeleri iki safa dizdi. Bir safın başına Ömer, diğer safın başına da Hamza'yı yerleştirdi. Ve kendisi iki saf önüne geçti. Dar-ul Erkam'dan Kabe'ye kadar yürüdüler. Sonra Kabe etrafında yedi defa tavaf yaptılar ve ondan sonra Safa'ya geçtiler ve insanlara seslendiler. İşte bunların hepsi birer üsluplardandır. Bunları kullanmak şart değildir.
Metod ise; ikinci merhalede cemaatçe ve açıkça davayı duyurmaktır. Çünkü yukarıda gösterdiğimiz gibi bununla ilgili kesin emir vardır. Ama örnekteki üsluplarla ilgili kesin emir yoktur. Bu demektir ki, kullanılabilir de ve kullanılmayabilir de. Bir yolu uygulamak için kesin emir varsa bu metottan olur değilse üslup olur ki, bu mendup veya mubah dairesine girer. Eğer kesin nehy varsa haram olur.
Kafirlerle işbirliği yapmak, onları dost edinmek, onların yönetimlerine veya koalisyonlarına katılmak, demokratik veya laik ilkelere göre parti ve buna benzer yollarla ilgili kesin nehy vardır. Böyle yollara başvurmak haramdır ve bu İslâm metoduna aykırıdır. Radyo, televizyon, gazete, dergi, fax, telefon, bilgisayar gibi vasıtaları davayı yaymak için kullanmak mubahtır. Çünkü şer'î hüküm bu tür vasıtaları mubah kılmıştır.
Şu noktalar üzerinde de durmak lazımdır; Birinci merhalede gizliliğe başvurmak metottur. Çünkü onunla ilgili kesin emir vardır. İkinci ve üçüncü merhalede gizlilik şart değildir. Gerekirse ona başvurulur. Çünkü Rasulullah (r) ikinci merhalede cemaatça açık tebliğ yapmıştır. Gizlilikten açıklığa cemaatça çıkmak için kesin emir gelmiştir. Kureyş, işini bozmasın diye bazı kabilelere gizlice gidiyordu. Biatı gizlice aldı. Hicreti gizlice gerçekleştirdi. Sadece gerekli olduğu için gizlilik üslub
 
C Çevrimdışı

cendeller

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Hamzax Kardeş senin buraya kopyaladağın yazıları takiyyuddin en nebhan'inin kitaplarından okudum inşAllah... ama vakıa bu işin silahsız bir şekilde kurulacağına tezat düşüyor buna ne demeli ?
 
Üst Ana Sayfa Alt