Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Kısaca "Ben selefiyim" de!

Muaz ibni Cebel Çevrimdışı

Muaz ibni Cebel

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Kısaca "Ben selefiyim" de!
Asrın Muhaddisi Şeyh el-Elbani -rahimehullah-

Şeyh El-Elbani`ye soruldu:
Selefilik le isimlenme ye ne gerek var? Bu isim bir hizip, grup ve mezhep anlamına gelir mi, yada bu İslam dininde yeni bir oluşum mudur?
Cevap: Selef kelimesi Arap dilinde ve İslam dininde bilinen ve kullanılan bir sözcüktür. Bu kelimenin, burada bizi ilgilendi ren tarafı dini bakımından kullanılan bölümüdür.
Nebi -sallallâhu aleyhi ve sellem-‘in hastalık halinde, kızı Fatıma -radiyallâhu anha- ya şöyle buyurduğu sabittir: "Allah`tan kork, sabret ben senin için ne güzel bir selefim"
Aynı şekilde âlimler de "selef" kelimesin i çokça kullanmıştır. Bu kelimenin onlar tarafından kullanılışı o kadar fazladır ki saymaya kalksak bitiremey iz. Bidatlere karşı kullanılan şu beyit bize yeter:

وكل خير في اتباع من سلف وكل شر في ابتداع من خلف

Her hayır selefe bağlılıktadır
Ve her şer onlardan sonra gelenleri n, sonradan çıkardıklarındadır.

Evet kendini âlim gören birtakım kişiler, bu ismi kendisi için kullanmayı hoş görmemekte ve delil olarak ta bu kullanımın bir dayanağının olmadığını ileri sürüp, Müslüman kişinin ben selefiyim demesi caiz değildir" demektedi r. Sanki o bu sözüyle "Müslüman bir kimsenin ben, itikad, ibadet ve ahlak konularında Selefi Salihin`e tabiyim" demesini inkar etmektedi r.
Şayet bu kastedilm iş olsaydı, sözün gereği olarak şu mana ortaya çıkardı, ben doğru olan, en başında Peygamber -sallallâhu aleyhi ve sellem- in bulunduğu Selefi Salihin yaşadığı dinden uzağım. Buhari ve Müslim`de rivayet olunan bir hadiste Nebi -sallallâhu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur: "En hayırlı çağ benim çağımdır. Sonra benden sonra, sonra ondan sonrakidi r".
Evet bu bakımdan bir Müslüman`ın Selef-i Salih`e intisap etmekten geri durması caiz değildir. Bu isimle birlikte Müslüman bir kimse, bunun dışındaki herhangi bir isme bağlılıktan uzak olduğunu söylese hiçbir ilim ehli onu bu sebepten dolayı fısk ve küfre nispet edemez.
Selefi salih ismine bağlılığı inkar eden o sözde alim kimse, acaba itikatta yahut fıkıhta mezhepler den birine intisap etme hakkında ne demekte?
O kesinlikl e, ya Eşaridir yada Maturidi ve yahut ehli-Hadistendir. Ehli sünnet kavramı olarak bilinen fıkhi mezhepler den ya Hanefi, yada Şafi veya Maliki ve yahut Hanbelidi r. Bununla birlikte şu hususta göz önünde bulunduru lmalıdır. Eşariliğe yada dört fıkıh mezhebine bağlılıkta, masum olmayan kişilere intisap etmek vardır. Elbette o alimler arasında doruyu isabet ettirenle r olmuştur. Selefiliğe bağlılığı ifade eden bu isme intisabı inkar eden o sözde alim kişi, neden bu sayılan isimlere intisabı inkar etmemekte dir?
Kendini selefe nispet eden kişi, genel manada masum olanlara intisap etmiş sayılır. Nebi -sallallâhu aleyhi ve sellem-, Fırka-i Naciye`nin özelliklerinden bahsederk en, onların Allah`ın resulü ve ashabın yaşadığı dine tutunanla r olduğunu haber vermiştir.
İşte kim bu yola tutunursa, rabbi katından bir nur üzerinedir. Kesinlikl e, doğru, açık, parlak, gözde ve ayırt edici olan isim, ben kitap, sünnet ve selefi salihin menheci/yolu üzerine Müslüman`ım demektir. İşte bu uzun cümlenin kısa söyleniş şekli de ...

... -Ben Selefiyim-‘dir.

(el-İsabe dergisi, Sayı:9, Sayfa:86-87)

 
Üst Ana Sayfa Alt