Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Nazar - Göz Değmesi

  • Konbuyu başlatan Ebu Katade
  • Başlangıç tarihi
E Çevrimdışı

Ebu Katade

Guest
N A Z A R …. G Ö Z D E Ğ M E S İ ….



“ … Resulullah s.a.v buyurdular ki : Nazar haktır, dağı bile devirir. “


Ahmed Müsned : 1/274-294 – Camiu’s sağir : 3.c.2768.n


“ … Resulullah s.a.v buyurdular ki : Nazar haktır, O insanı mezara deveyi de kazana sokar “


Camiu’s sağir : 3.c.2770.n- Ebu Nuaym Hilye : - İbni Adiy el- Kamil



“ … İbnu Abbas r.a anlatıyor : Resûlullah s.a.v buyur-dular ki : Göz değmesi haktır. Eğer kaderin önüne geçecek bir şey olsaydı, göz değmesi geçerdi. Yıkanmanız taleb edilirse yıkanıverin. "


Müslim : 7.c.2188.n - Tirmizi, Tıbb 19, (2063)


“ … Ebu Hureyre r.a’dan : Resûlullah s.a.v buyurdular ki : Göz değ-mesi haktır. “


Buhari, Tıbb 36, Libas 86; Müslim, Selam 41, (2187); Ebu Davud, Tıbb 15, (3879)



NAZAR İÇİN TEDAVİ ŞEKLİ


“ … Aişe radıyallahu anha anlatıyor : Gözü değene abdest alması emredilir, onun abdest suyu alınır, bununla göz değmesine uğrayan kimse yıkanırdı."

Ebu Davud : 4.c.3880.n


“ … Ebu Sâ'id el-Hudri r.a anlatıyor : " Resûlullah s.a.v cinlerden ve insanın göz – değmesinden - çeşitli dualar okuyarak - Allah'a sığı-nırdı. Muavvizeteyn - yani Nas ve Felak sureleri - nazil olunca bu iki sureyi esas aldı, diğerlerini terketti. "


Tirmizi : 3.c.2135.n – İbnu Mace : 9.c.3511.n


“ … Muhammed İbnu Ebi Ümame İbni Sehl İbni Hanif, babasından şunları işittiğini anlatmıştır : " Babam Sehl radıyallahu anh (Cuhfe yakınlarındaki) Harrâr nam mevkide yıkandı. Üzerindeki cübbeyi çıkardı. Bu sırada Amir İbnu Rebi'a ona bakıyordu. Sehl, bembeyaz bir tene, güzel görünüşlü bir cilde sahipti. Amir : " Ne bu günkü bir manzarayı, ne de böylesine ancak çadıra çekilmiş bâkirede bulunabilen bir cildi hiç görmedim " dedi. Sehl daha orada iken hummaya yakalandı ve rahatsızlığı şiddet peyda etti - ve yere yıkıldı -. Durum Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'a haber verildi ve : " Başını kaldıramıyor " dendi. Halbuki Sehl orduya kaydedilmişti. " Ya Resûlullah o, sizinle gelemez Vallahi başını bile kaldıramıyor ! " dediler. Aleyhissalatu vesselam : Onunla ilgili olarak herhangi bir kimseyi ittiham ediyor musunuz ?, diye sordu. " Amir İbnu Rebi'a var " dediler. Resûlullah, onu çağırtıp kendisine kızdı ve : " Sizden biri niye kardeşini öldürüyor ? Niye bir Bârekallah !, demedin ? Onun için abdest al ! " buyurdu. Bunun üzerine Amir yüzünü, ellerini, kollarını, dizlerini ve ayaklarının etrafını ve izârının içini bir kaba yıkadı. Sonra, bir adam bu suyu onun – yani Sehl'in - üzerine arkasından döktü ; derken o ânında iyileşti."


Muvatta, Ayn 1,2, 938
 
E Çevrimdışı

Ebu Katade

Guest
amin kardeş RABBİM de senden raz olsun...
 
A Çevrimdışı

ases35

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Selamun Aleykum
Nazar haktır.Ona şeytan ve ademoğlunun hasedi sebep olur. (Hadisi şerif) Nazardan Allahu Tealaya sığınmalıdır.Resülullah Efendimiz (s.a.v) buyurmuşturki “Kendisinin veya kardeşinin bir şeyi bir kimsenin hoşuna gidince bereketle dua etsin.Çünkü nazar değmesi haktır.” Bizde “Maşallah Tebarekellah “ denilmesi haktır.
Başka bir hadisi şerifte “Her kim hoşuna giden bir şeyi görünce “Ma şaallah, la kuvvete illa billah” derse o şeye nazar değmez.
 
Üst Ana Sayfa Alt