✧✦ Muaz b. Cebel رضي الله عنه’den:
“Rasulullah ﷺ, bir sabah
namazına o kadar geç kalmıştı ki neredeyse guneş dogacaktı. Derken çabucak çıktı namaz için kamet getirildi. Rasulullah , namazı biraz hafifçe kıldırdı. Selam verince olanca sesiyle:
“Saflarda bulunduğunuz şekilde kalınız” buyurdu ve bize donerek şoyle dedi:
“Beni bu sabah namazına geciktiren sebebin ne olduğunu söyleyeceğim, geceleyin kalkıp abdest alıp gereği kadar namaz kıldım, derken namazda uyuklamaya başladım sonra uykum ağırlaştı ve ben bu sırada Rabbimi en güzel surette gördüm.
“Ey Muhammed!” buyurdu. Ben de:
“Ey Rabbim buyur emrine amadeyim” dedim.
Şöyle buyurdu:
“Büyük ve ileri gelen melekler topluluğu hangi konuda tartışıyorlar?”
Ben de:
“Bilmiyorum Ya Rabbi!” dedim. Bunu üç kere tekrarladı. Sonra el ayasını iki küreğimin arasına
koydu ben iki elin serinliğini iki göğsüm arasında hissettim. Her şey bana göründü ve her şeyi bildim.
“Ey Muhammed!” buyurdu.
Ben de
“Buyur Rabbim emrine amadeyim” dedim, şöyle buyurdu:
“Büyük ve ileri gelen melekler topluluğu hangi konuda tartışıyorlar?”
Ben de:
“Keffaretler konusunda” dedim.
“Nedir onlar?” buyurdu.
Ben de dedim ki:
“İyiliklere adımları çoğaltmak, namazlardan sonra mescidlerde oturmak, her türlü zorluklar karşısında abdest organlarını kapsamlı yıkamak.”
Allah ﷻ:
“Sonra hangi konularda” buyurdu.
“Yemek yedirmek yumuşak söz söylemek, insanlar uyurken geceleyin namaz kılmak” dedim.
Bunun üzerine:
“Dile benden ne dilersen” buyurdu.
Ben de şöyle duâ ettim:
“Allah’ım! İyilikler yapmayı kötülüklerden el çekmeyi, yoksulları sevmeyi beni bağışlayıp esirgemeni senden dilerim. Bir topluma bir fitne göndereceksen beni o fitneye düşürmeksizin vefat ettir.
Bana seni sevmeyi, seni sevenleri sevmeyi ve senin sevgine yaklaştıran her ameli sevmeyi nasib eyle.”
Rasûlullah ﷺ:
“Bu söylenenler haktır ve gerçektir bunları kendinize ders edininiz ve öğreniniz” buyurdu.”
✦✧ Kudsi hadis.Sahih.Tirmizı(3235)