Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Duyuru 2025 Sahurcular konusu ''Kitap hediyeli''

fisebililkahhar_ Çevrimdışı

fisebililkahhar_

!صبرا يا نفسي معنا الله
İslam-TR Üyesi
Ramazan'da en büyük ibadetlerden biri Kur’ân okumak ve onu müzakere etmektir. Onun büyüklüğünden dolayı Allah, en faziletli melek olan Cebrâil’e, o ayda gökten inmesini ve en faziletli insan olan Peygamber ﷺ ile Kur’ân’ı baştan sona müzakere etmesini emretmiştir.

Abdülaziz et-Tarifi

Hayırlı sahurlar herkese

Culeybib Horasani Çevrimdışı

Culeybib Horasani

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Ravi: Enes (ra)
Resulullah (sav) buyurdular ki: "Allah Teala Hazretleri diyor ki: "Ey Ademoğlu! Sen bana dua edip, (affımı) ümid ettikçe ben senden her ne sadır olsa, aldırmam, ben seni affederim. Ey Ademoğlu! Senin günahın semanın bulutları kadar bile olsa, sonra bana dönüp istiğfar etsen, çok oluşuna bakmam, seni affederim. Ey Ademoğlu! Bana arz doluşu hata ile gelsen, sonunda hiç bir şirk koşmaksızın bana kavuşursan, seni arz doluşu mağfiretimle karşılarım."

Bu hadisin yer aldığı kitaplar: Tirmizi, Da'avat 106, (3534)

Hadisin Arapça Orjinal Metni:
وعن أنس رَضِيَ اللّهُ عَنْه قال: ]قَالَ رَسُولُ اللّهِ #: يَقُولُ اللّهُ تَعالى: يَا ابنَ آدَمَ، إنَّكَ مَا دَعَوْتَنِي وَرَجَوْتَنِي غَفَرْتُ لَكَ عَلى مَا كَانَ مِنْكَ وََ أُبَالِي، يَا ابنَ آدَمَ لَوْ بَلَغَتْ ذُنُوبُكَ عَنَانَ السَّمَاءِ ثُمَّ اسْتَغْفَرْتَنِي غَفَرْتُ لَكَ وََ أُبَالِي يَاابْنَ آدَمَ إنَّكَ لَوْ أتَيْتَنِي بِقُرَابِ ا‘رْضِ خَطَايَا ثُمَّ لَقَيْتَنِي َ تُشْرِكُ بِي شَيْئاً َتَيْتُكَ بِقُرَابِهَا مَغْفِرَةً[. أخرجه الترمذي.»والعنانُ« السحاب، وقيل ما عنّ لك منها. أى ظهر.»وقُرَابُ ا‘رض« ما يقارب ملئها .

eL_Muhacir Çevrimdışı

eL_Muhacir

İlimsiz Mucâhid, kâtil; Cihâdsız âlim, belâm olur
Frm. Yöneticisi
Ebû Musa el-Eşarî -radıyallahu anh-'dan rivayet edildiğine göre Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur:

«Bir kimse hastalanır veya yolculuğa çıktığından dolayı sürekli yaptığı ibadetleri yapamazsa, sağlıklı ve mukim iken yaptığı amellerin sevabı gibi kendisine sevap yazılır.»

(Ahmed b. Hanbel, 4/410, 418; Buharî, Cihad, 134)

Es selamu aleykum,

Hayırlı sahurlarınız olsun dilerim.

Aleykümselam ve rahmatullah

Hayırlı sahurlar

ManSouJR Çevrimiçi

ManSouJR

Kafirler istemesede, Allah nurunu tamamlayacaktır.
İslam-TR Üyesi
Es selamu aleykum wa rahmetullah.

Ebû Hüreyre’den (r.a.) rivayet edildiğine göre Resûlullah şöyle buyurdu:

“Büyük günahlardan kaçınılması halinde, beş vakit namaz, iki cuma ve iki Ramazan, aralarında (işlenecek küçük) günahlara kefârettir.”

(Müslim, Tahâret 16)

Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
السَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللَّهِ وَبَرَكَاتُهُ

حدثنا القاضي المحاملي وأخوه أبو عبيد قالا نا أحمد بن المقدام ثنا ملازم بن عمرو ثنا عبد الله بن النعمان السخيمي قال أتاني قيس بن طلق في رمضان في آخر الليل بعد ما رفعت يدي من السحور لخوف الصبح فطلب مني بعض الإدام فقلت أيا عماه لو كان بقي عليك من الليل شيء لأدخلنك إلى طعام عندي وشراب قال عندك فدخل فقربت إليه ثريدا ولحما ونبيذا فأكل وشرب وأكرهني فأكلت وشربت وإني لوجل من الصبح ثم قال حدثني طلق بن علي أن نبي الله صلى الله عليه وسلم قال كلوا واشربوا ولا يغرنكم الساطع المصعد وكلوا واشربوا حتى يعرض لكم الأحمر وأشار بيده قيس بن طلق ليس بالقوي
Abdullah b. en-Nûman es-Suhaymi der ki: Kays b. Talk Ramadan'da gecenin sonunda ben, sabahın olmasından korkup yemeği bıraktıktan sonra yanıma geldi ve yiyecek bir şeyler istedi.
Ben: "Ey Ebu Umare! Eğer zaman olsaydı Seni yanımdaki yiyecek ve içeceklerin yanına sokardım" deyince:
"Yanında var mı?" deyip girdi.
Ona tirit, et ve şıra takdim ettim. Kendisi yedi içti ve beni de zorlayınca ben de sabahın olmasından korkmama rağmen yiyip içtim.
Sonra şöyle dedi: Talk b. Ali'nin bana bildirdiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Yiyiniz içiniz, yukarıya doğru yükselerek parlayan yalancı fecir sizi aldatmasın. Kırmızılık ortalığı kaplayıncaya kadar yani gerçek fecir çıkıncaya kadar yiyip içiniz. ''
(Sunen-i Dârakutni, Oruç, Hadis no: 2162)

(Tahric: Tirmizi 3/58 (705)

Ummu Aişe Çevrimiçi

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Konuya geç kalmış kardeşlerin katılım sağlamaları için 3 gün daha uzatılmıştır.
Bu gece son galiba, listeye eklenmek isteyen varsa sahur vakti paylaşımlarını bekleriz ) Bu arada devamsızlık yapanlar listeden siliniyor, ona göre )

Ancak listeden silinseniz veya en baştan beri hiç olmasanız bile sahur vaktini bereketlendirmek adına yine de bekleriz; nitekim ne kadar katılım olursa, manen o kadar güzel oluyor elhamdülillah )

Ummu Aişe Çevrimiçi

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Es selamu aleykum

“Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave derse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur.”
(Müslim, Sıyam, 204)

Es selamu aleykum wa rahmetullah.

Ebû Hüreyre’den (r.a.) rivayet edildiğine göre Resûlullah şöyle buyurdu:

“Büyük günahlardan kaçınılması halinde, beş vakit namaz, iki cuma ve iki Ramazan, aralarında (işlenecek küçük) günahlara kefârettir.”

(Müslim, Tahâret 16)
السَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللَّهِ وَبَرَكَاتُهُ

Ve aleykum selamu ve rahmetullahi ve berakatuhu

Mustafa bin Yılmaz Çevrimdışı

Mustafa bin Yılmaz

''Selef,selef ve selef...''
İslam-TR Üyesi
Bu gece son galiba, listeye eklenmek isteyen varsa sahur vakti paylaşımlarını bekleriz ) Bu arada devamsızlık yapanlar listeden siliniyor, ona göre )

Ancak listeden silinseniz veya en baştan beri hiç olmasanız bile sahur vaktini bereketlendirmek adına yine de bekleriz; nitekim ne kadar katılım olursa, manen o kadar güzel oluyor elhamdülillah )
1-2 gün kaçırırsak da mı siliniyoruz.

Ahzab21 Çevrimdışı

Ahzab21

İslam-tr Sakini
İslam-TR Üyesi
“Bazı insanlar Allah'ı zikreder ama gözleri yaşarmaz, Kur'an'ı okur ama (kalbi) huşu bulmaz, vaazler dinler ama hiç bir değişiklik olmaz. İşte böyle bir kimse "istiğfarı" çoğaltsın. Çünkü istiğfar kalbi cilalar ve günahların izlerini siler."

Şeyh Süleyman Ulvân

Hayırlı sahurlar

Culeybib Horasani Çevrimdışı

Culeybib Horasani

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Ravi: Aişe (ra)
Yanıma bir kadın girdi. Beraberinde iki kız çocuğu da vardı. Bir şeyler istedi. Aksi gibi yanımda bir hurmadan başka bir şey yoktu. Onu verdim. Kadın aldı ve ikiye bölerek kızlarına taksim etti. Kendine pay ayırmadı. Çıkıp gittiler. Arkadan Resulullah (sav) girdi. Durumu ona anlattım. Dedi ki: "Kim bu şekilde kızlarla imtihan edilir o da onlara iyi davranırsa, kızlar, onun için, ateşe karşı perde olurlar."

Bu hadisin yer aldığı kitaplar: Buhari, Zekfit 10, Edeb 19, Müslim, Bin-147, (2629), Tirmizi, Birr 13, (1916)

Hadisin Arapça Orjinal Metni:
عن عائشة رَضِى اللّهُ عنها قالت: ]دَخَلَتْ عَلَىَّ امرأةٌ وَمَعَها ابْنَتَانِ لَهَا تسألُ فلم تَجدْ عِندِى شيئاً غيرَ تمْرةِ فأعطَيتُهَا إيّاهَا فقسمتْهَا بينَ ابْنَتَيْهَا ولمْ تأكلْ منْهَا ثم خَرَجَتْ فدخلَ عليَّ رَسُولُ اللّهِ # فأخْبَرتُهُ فقال: مَنِ ابْتُلِىَ من هذهِ البناتِ بشئٍ فأحسنَ إليهِنَّ كنَّ لهُ سِتراً منَ النارِ[. أخرجه الشيخان، والترمذى .

fisebililkahhar_ Çevrimdışı

fisebililkahhar_

!صبرا يا نفسي معنا الله
İslam-TR Üyesi
Cehennemden azat edilenler. 🌙

Câbir Radiyallahu anh’ın naklettiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyurmuştur:

“Şüphesiz her iftar vaktinde Allah tarafından (cehennem ateşinden) azat edilenler vardır. Bu (azat etme işlemi Ramazan’da) her gece olur.”

📔 İbn Mâce, Sıyâm, 2

Hayırlı sahurlar

Ummu Aişe Çevrimiçi

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
"Beden hastalandığında yeme-içme ve uyku onu rahatlatmaz. Aynı şekilde kalp de dünyaya bağlanarak hastalandığı zaman, vaaz ve nasihatler ona fayda vermez."

Malik bin Dinar (rahimehullah)

Es selamu aleykum, hayırlı sahurlar olsun cümleten.

Ummu Aişe Çevrimiçi

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
İnsanlar için ameli terk etmek riyâ...
Ben burada kaldım... Bizler bunun sadece tersinin riya olduğunu düşünürüz, ancak burada "terk etmek riya" deniliyor. "Kim ne der?" diye düşünerek, hayırlı bir ameli terk etmek... Normalde yapacak, ancak "Başkaları ne der?" diye terk etmek...

Ki böyle düşününce bu, "kınayıcıların kınamasından korkmayı" kastediyor Allahu alem.

Es selamu aleykum

Ebû Hüreyre (r.a) şöyle dedi:

Resûlullah (s.a.v) yemekte hiçbir zaman kusur aramazdı. İştahı varsa yer, canı çekmiyorsa yemezdi.

Buhârî, Menâkıb 23; Et`ime 21; Müslim, Eşribe 187.
Ve aleykum selamu ve rahmetullahi ve berakatuhu kardeşim.

ManSouJR Çevrimiçi

ManSouJR

Kafirler istemesede, Allah nurunu tamamlayacaktır.
İslam-TR Üyesi
Es selamu aleykum wa rahmetullah

Ebû Hüreyre’den (r.a.) rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber şöyle buyurdu:

"Kim yalan konuşmayı ve yalan-dolanla iş yapmayı terketmezse, Allah o kimsenin yemesini, içmesini bırakmasına kıymet vermez."

(Buhârî, Savm 8, Edeb 51)

Hayırlı Sahurlar

Ummu Sare Çevrimdışı

Ummu Sare

İslam-tr Sakini
İslam-TR Üyesi
Es selamu aleykum

Ebû Hüreyre (r.a) şöyle dedi:

Resûlullah (s.a.v) yemekte hiçbir zaman kusur aramazdı. İştahı varsa yer, canı çekmiyorsa yemezdi.

Buhârî, Menâkıb 23; Et`ime 21; Müslim, Eşribe 187.

Es selamu aleykum wa rahmetullah

Ebû Hüreyre’den (r.a.) rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber şöyle buyurdu:

"Kim yalan konuşmayı ve yalan-dolanla iş yapmayı terketmezse, Allah o kimsenin yemesini, içmesini bırakmasına kıymet vermez."

(Buhârî, Savm 8, Edeb 51)

Hayırlı Sahurlar
Ve aleykum selam ve Rahmetullah