hasen ibni ömer isimli üyenin dikkatine:
Öncelikle ismindeki ibni kelimesi arapça da ortada yazılırsa yani iki ismin arasında yazılırsa "i" harfi düşer bin olur...
İkincisi sormuş olduğun kitap Abdülkadir Ceylaniye ait bir kitap olduğu için senin onun hakkında bilgi edinmen ve hangi yönlerine dikkat etmen gerekeceğini bilmen gerekir. Bundan dolayı aşağıdaki bilgiyi sana ve tüm okuyucu arkadaşlara sunuyorum...
ABDULKADİR EL CEYLANİ KİMDİR? KENDİSİ GERÇEKTEN DENİLDİĞİ GİBİ ÂLİM VE VELİ BİR ZATMIDIR?
1-Abdülkadir El Ceylani: Ebu Muhammed Abdülkadir bin Ebi Salih bin Cenki, Düst El Ciyli El Hanbeli.
2- Abdükadir El Ceylani Taberistanda
[1] Geylan beldesinde günümüz İran'ının Hazar Denizi kıyısındaki Gilan Eyaleti'nde 1077 (H. 470) yılında dünyaya geldi. 1166 (H. 561) yılında Bağdat'ta vefat etti ve mezarı buradadır.
3-Ebi Ğalib El Bakıllani, Ahmed bin El Muzaffer ve Ebi-l Kasım Bin Beyndan hadis işitmiştir. Kendisinden ise Sem’ani, Hafız Abldüğani ve Muvaffakuddin İbni Kudame hadis nakletmiştir.
4-İmam Zehebi Abdülkadir Ceytlani hakkında şöyle demiştir: İmam, Âlim, Zahid, Arif, Kudve, şeyhul islam, velilerin önderi. (Siyer A’lam En Nübela’ 20/439)
-İmam San’ani de şöyle demiştir: Abdülkadir El Ceylani, Geylan halkındandır, Hanbelîlerin imamıdır ve zamanının Hanbelîlerinin şeyhidir. Fakih, Salih, dindar, çokça Allah’ı zikreden, daima Allahı tefekkür eden, çabukça gözyaşı döken bir kimsedir. (Siyer A’lam En Nübela’ 20/441)
-İmam İbni Kesir hakkında şöyle demiştir: güzel bir çehreye sahip idi. Emri bi-l marfu ve nehyi ani-l münker dışında hep sessiz idi. Çokça zühd sahibi, birçok Salih halleri olan, arkadaşları ve tabilerinin hakkında çokça sözler söylemiş olduğu bir kimsedir. Hakkında birçok sözler, haller ve mükaşafat nakledilmiştir fakat bunların birçoğu abartı ve aşırılıktır. Oysa kendisi salih ve takva sahihi bir kimse idi. “El-Ğunye” Futuhu-l ğayb” isimli eserler yazmıştır. Kitaplarında güzel şeyler olmakla birlikte birçok zayıf ve mevzu hadisler vardır. Özet olarak; şeyhlerin efendisidir, diyebiliriz. (El-Bidaye Ve En-Nihaye, 12/768)
5- Bir kısım araştırmacı ve yazarlar akidesi ve siyresi hakkında araştırmalar yapmıştır.”Said bin Müsfir” onlardan biridir. Yazar, Ümmü’l-Kurra
[2] üniversitesinde “Eş Şeyh Abdilkadir el Ceylani ve Ara-uhu El-İtikadiyye ve Es-Sufiyye” ismiyle doktor tezi olarak hazırlamıştır.
Bahsi mevzu risalede kısaca Abdülkadir El Ceylaniden şöyle söz edilmektedir:
Birincisi:
Kendisi selefi bir akideye sahip idi. Bütün akidevi konularda ehlisünnet ve-l cemaat akidesine sahiptir. İman, tevhid, ahiret günü, Müslüman emirlere itaat ve onlara karşı çıkmama gibi konularda hep selefi bir akideye sahiptir.
İkincisi:
Kendisi yaşantısının birinci merhalesinde sofi şeylerindendi. Fakat mutedil ve ehlisünnet anlayışına çok yakın bir anlayışa sahip idi. Genellikle bütün her şeyini kitap ve sünnette alan bir anlayışa sahip idi, daha çok kalp amellerine odaklanmış idi.
Üçüncüsü:
Kendisi, tasavvuf şeyhlerinden tasavvuf dersleri almıştır. Ders aldığı şeyhler ise kitap ve sünnet ilminden, ilim öğrenmeye muhtaç, şatahat
[3] ve bir takım bidatlere düşmüş Şeyh Diybas gibi kendisi okuma yazma bilmeyen şeyhleri olmuştur. Ancak eksik ve kusurları, diğer denizler miktarınca hasenatlarının içinde yok olup gitmektedir. Masumiyet sadece peygambere aittir. Diğer insanlar hata edebilirler. Bir su kulleteyn
[4] miktarına ulaştı mı pislik taşımaz.”
Dördüncüsü:
Abdülkadir El Ceylaniye nisbet edilen kerametlerin birçoğu mübalağa içerir. Bazıları ise doğru değildir. Hakkında bahsedilen kerametler hususunda da: kabulü mümkün olan, feraset gözüyle kabul edilebilecek, ehlisünnet ve-l cemaatin koymuş olduğu şer-i ölçüler dâhilinde, vuku bulabileceği mümkün olan kerametler kabul edilebilir ve diğer abartı içeren, şer- ölçülerden uzak hakkında anlatılan menkıbe ve kerametler reddedilir. (Eş Şeyh Abdilkadir el Ceylani ve Arauhu El İtikadiyye ve Es Sufiyye, S. 660-661)
[1] Taberistan, şimdiki Mazenderan, Gülistan ve Gilan eyaletlerini içine alan İran'daki tarihi bölge.
[2] Ümmü'l-Kurra Üniversitesi, Suudi Arabistan'ın Mekke kentinde bulunan bir üniversitedir.
[3] Genellikle şer-i ölçülerden uzak, mübah-haram ve küfür olabilecek sözler.
[4] Vezin i'tibârı ile 446 Rıtl-ı Mısrî ve bir rıtlın 7/3 dür.Veya 500 Rıtl-ı Bağdadî dir. Bu gün kullanılan ölçülerle bir kulleteyn 206 litre veya kilogramdır.