Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Acluni'nin Keşful Hafa'sındaki Uydurma Rivayetlerin Menşei?

bahakar Çevrimdışı

bahakar

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
selamün Aleyküm, hocam acluninin keşf ül hafası hakkında kabaca şu bilgilere ulaştım;

"İki cild halinde matbu olan kitap, 3281 sözü incelemektedir. Rakamlardan sonra sözleri parantez içinde alfabetik olarak tetkike tabi tutmaktadır. «Hadis» kelimesi kullanılmamaktadır.
Alfabetik tertib pek dikkatli olmadığı için bazan aranılan sözü, bulunması gerekli yerin biraz Önünde veya arkasında bulmak mümkündür.
el-Aclânî, Sehâvî'nin fi... şeklindeki atıflarını tekaddeme fi... şeklinde açıkça vermeyi tercih etmiştir. Meselâ bk. I, 434," 1397. söz...
Kitabın sonunda el-Mekâsıd' da olduğu gibi sözlerin konularına göre bir fihristi yer almaktadır. (II, 425-443). Bu fihristten önce bir de hatime (II, 401-424) yazısı görülmektedir.
el-Aclûnî, hadis olmayan sözlere «Leyse bihadîs » ifadesiyle işaret eder. Onun bundan maksadı o sözün «hikmetli sözler » kabilinden olduğunu veya «sahâbî kavli » ya da «bir âlimin sözü » olduğunu kasdetmektir. (bk. et-Tahhân, Usûlu't-tahric, s. 69)."

benim tam olarak anlayamadığım, bu kitaptaki sözler tamamen uydurma hadislerden oluşuyor, yoksa arada bazı sahabe sözleri ya da itibar edilecek bilgiler mevcut mu? bu konuda büyük muhaddislerin değerlendirmeasi nasıldır bilgi verebilirseniz çok seviniriz ... şimdiden Allah razı olsun...
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin

el-Aclûnî, hadis olmayan sözlere «Leyse bihadîs » ifadesiyle işaret eder. Onun bundan maksadı o sözün «hikmetli sözler » kabilinden olduğunu veya «sahâbî kavli » ya da «bir âlimin sözü » olduğunu kasdetmektir. (bk. et-Tahhân, Usûlu't-tahric, s. 69)."
Âleykum selam we rahmetullah;


Bir hadis alimi, hadis usulune göre Hadis kriterlerine uygun bulmadığı söz için "Leyse bi hadis" (Hadis olmayan söz/rivayet) demesi gayet doğaldır. O'nun böyle demiş olması, hadis olmayan bu rivayetin, hadis zannedilerek kendisine kadar ulaşırken, aslında bu sözün bir islam büyüğüne, alime veya sahabenin sözü olabileceği ihtimalinin olabileceği gibi, tamamen İslam düşmanlarının uydurduğu veya İsrailiyat kaynaklarına ait olabilme durumu da söz konusudur. Bu sebeble halk nezdinde meşhur olup ta aslen hadis olmayan bir sözün illa İslam düşmanlarının kasten uydurdukları rivayetten başka bir ihtimal yoktur demek değildir. Bu sebeble aktardığın yazının sahibi bu ihtimalleri de göz önüne alarak kendi düşüncelerini söylemiştir. Pek de hatalı değildir.

İsmail bin Muhammed el Acluni

Ebu'1-Fidâ İsmâîl b. Muhammed b. Abdilhâdî el-Cerrâhî el-Aclûnî (ö. 1162/1749) Yaşadığı devrin Şam muhaddisi.

1087'de (1676) Aclûn'da doğdu. Cerarahî nisbesini. soyunun meşhur sahâbî Ebû Ubeyde b. Cerrâh'a ulaşmasından dolayı almıştır. İlk öğrenimini memlekeatinde tamamladıktan sonra on üç yaşalarında iken Şam'a giderek devrin ünlü âlimlerinden İslâmî ilimleri tahsil etti. 1707 yılında hilâfet merkezi olan İstanabul'a gitti. Bir sene sonra, Osmanlı Devaleti tarafından Şam Emevî Camii müderarisliğine tayin edildi. Vefatına kadar kırk yılı aşkın bir müddetle bu vazifeyi yüarüttü. Şafiî fıkhı yanında şiire ve Arap gramerine de vukufu vardı. Silku'd-durefde (261-272) şiirlerinden çeşitli örnekler bulunmaktadır. Aclûnî Şam'da vefat etti.

Eserleri.

1- Keşfu'1-hafâ ve muzîlu'l-ilbâs.
Halk arasında yaygın olan hadisalerin, hadis diye bilinen hikmetli sözlearin ve mevzu hadislerin alfabetik olarak yer aldığı eserde bu hadis ve sözlerin doğruluğuyla ilgili açıklamalar da varadır.

2- el-Feyzu'I-cârî. Yarım kalmış bir Şahîh-i Buhârî şerhidir. Daha önceki Buhârî şerhlerinin bir nevi özeti mahiyetinde olan eser, müellifin vefatı sebeabiyle Kitâbü'l-tefsîr'de kalmıştır.

3- İkdu'1-cevheri's-semîn fî erba cîne hadiasen min ahâdîsi Seyyidi'I-murselîn. Evâ'ilu'l-Aclunî ve el-Erba cûne'l-AcIûniyye diye de bilinen bu eser kırk ayrı kitaptan alınan kırk hadisi ihtiva etmektedir. Kahire'de basılan (1322) eserin başka birçok baskıları da vardır. Eserin Cemâleddin el-Kâsımî tarafından yapılan el-Fazlü'1-mübîn 'alâ İkdi'l-cevheri'ş-şemîn adlı şerhini Âsim Behaçet el-Beytâr neşretmiştir.

4- Hilyetu ehlil-fazl. Hocalarıanın hal tercümelerini anlattığı bu eserin Süleymaniye Kütüphanesinde altmış sekiz varaklık bir nüshası bulunmaktadır.

5- Şerhu'1-hadîşi'î-müselsel bi'd-Dımaşkiyyîn.

6- el-Fevâ’idu'd-derârî fî tercemeti'l-İmâm el-Buhâri, Eserin bir nüshası İskenderiye Kütüphanesi'nde bulunmaktadır.

7- Şeze'r-ravzi'l-bedî'i'l-müdrik fî ziyâreti's-seyyide Zeyneb ve seydî Müdrik. İsakenderiye Kütüphanesi'nde bir nüshası bulunan eserin adı Hediyyetu'l-carifin de curîu'z-zerneb bi-tercemeti seydî Mudrik ve's-seyyide Zeyneb şeklinde geçmektedir.

8- îstir-şâdu'l-müsterşidîn li-fehmi'I-fethi'l-mubîn'alâ şerhi'1-Erba'în li'n-Ne'vevî.

9- Esne'1-vesâ'il bi-şerhi'ş-Şemâ'fî.

10- Nasîhatu'l-ihvân fimâ yete'alleku bi-receb ve şabân ve ramazân.

Hediyyetu'l-'ârifîn'de Aclûni’nin bunalardan başka dokuz kitabının daha adı verilmektedir. Ayrıca İzâ'etu'l-bedreyn fî tercemeti'ş-şeyhayn adlı bir eserinaden de söz edilmektedir.



İlgili Konu :

UYDURMA HADİSLERİ TANIMA YOLLARI

uydurma-hadisleri-tanima-yollari-ikayyim.jpg

UYDURMA HADİSLERİ TANIMA YOLLARI

uydurma-hadisleri-tanima-yollari-ikayyim.jpg
 
Benzer konular Forum Tarih
Abdullah4 Hadis-i Şerif 0 138

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt