CÂMİU BEYÂNİ’L-İLMİ VE FADLİHİ
10. BÂB :
ÂLİMLERİN ŞEHİDLERDEN ÜSTÜN OLDUKLARI HAKKINDA
10. BÂB :
ÂLİMLERİN ŞEHİDLERDEN ÜSTÜN OLDUKLARI HAKKINDA
1-) Osman bin Affan radıyallahu anhu dedi ki ; Rasûlullah s.a.v şöyle buyurdu ; ‘’ Kıyamet gününde üç sınıf şefaat edecektir ; Peygamberler , sonra Âlimler ve sonra da şehidler. ‘’ [1]
2-) Ebû Derdâ radıyallahu anhu dedi ki ; Rasûlullah s.a.v şöyle buyurdu ; ‘’ Kıyamet gününde Âlimlerin mürekkebi ile şehidlerin kanı tartılacaktır.’’ [2]
3-) Ebû Hureyre radıyallahu anhu dedi ki ; Rasûlullah s.a.v şöyle buyurdu ; ‘’ Peygamberlerin Âlimlere iki derece üstünlüğü vardır. Âlimler de , şehidlerden bir derece ile üstündürler. ‘’
Ebû Bekir bin Düreyd dedi ki ;
Ehlen ve sehlen sevdiğim kimseler ! Nimetler sahibi Allah için sizi severim.
Hoş geldiniz takvalı ve salih kimseler ! Yüzleriniz nurlu , her toplumun zinetisiniz.
İffet , vakar ,sekinet ve hayâ ile hadisi talep etmeye çalışırlar.
Onlarda bulunur heybet , yücelik , akıl ve sayılamayacak kadar faziletler.
Şehitlerin kanından daha temiz ve daha faziletlidir onların kalemlerinden akan mürekkebler.
Ey Peygamber Muhammed’in ilminin talipleri ! Eşit değildir sizinle dışınızdakiler.
4-) Ebû Hureyre ve Ebû Zer radıyallahu anhumâ’dan rivayet edildi ki ; Peygamber s.a.v şöyle buyurdu ; ‘’ İlim talebesine , İlim talep etme hali üzere olduğu bir durumda ölüm gelirse şehid olarak ölür. ‘’ [4]
Bazıları , bu hadiste şunu ziyade etmişlerdir : ‘’ Cennette onunla peygamberler arasında sadece tek bir derece bulunur. ‘’ [5]
Yine bu , İbni Abbas’tan merfû olarak da rivayet edilmiştir. Bunun senedinde , ‘’ ızdırab ‘’ ( karışıklık ) vardır. Bazıları , bunu Said yoluyla Ebû Hureyre ve Ebû Zer’den rivayet ederken ; Diğer bazıları da , bunu Said’den Mürsel olarak rivayet ediyorlar. Faziletler , herkesten rivayet edilebiliyor. Sened yönünden hüccet , ancak hükümlerde ve helal ile haram konularında tam bir şekilde aranır.
Bana ulaştığına göre Ebû Derdâ şöyle demiştir ; ‘’ Her kim , sabah akşam ilim talep etmek için çıkmayı cihad olarak görmezse , onun aklı ve görüşü noksandır. ‘’
5-) El-Ezdi dedi ki ; İbni Abbas’a cihad hakkında sordum. Bana şöyle dedi ; ‘’ Cihad etmekten daha hayırlı bir şeye seni sevkedeyim mi ? ‘’ Ben de ; ‘’ Evet , Sevket. ‘’ dedim. Şöyle buyurdu ; ‘’ Bir mescid bina edersin ve orada farzları , sünneti ve dinde fıkıh sahibi olmayı öğretirsin. ‘’ [6]
6-) Ebû Derdâ dedi ki ; ‘’ Öğreneceği veya öğreteceği bir hayır için sabah mescide giden her bir kimseye , muhakkak ki ganimet alarak geri dönen bir mucahidin ecri yazılacaktır. ‘’ [7]
Kaynaklar ;
[1] İbni Mace:4313.Senedi şiddetli zayıftır. Senedinde Anbase el-Kuraşi vardır ki , Ebu Hatim onu hadis uydurmakla itham etmiştir. Yine senedinde meçhul bir ravi olan Allâk bin Müslim de bulunmaktadır.
[2] Bkz: El-Kamil : 21/314 ; Keşfü’l-Hafa : 2/262 ; El-Esrâru’l-Merfûâ : 303 . Senedinde bulunan İsmail bin Ebi Ziyad Es-Sekûni hadisi münker olan bir ravidir.
[3] Bir önceki kaynaklara bakınız.
[4] Bkz: El-Kamil : 21/314 ; Keşfü’l-Hafa : 2/262 ; El-Esrâru’l-Merfûâ : 303 Metruk bir hadistir.
[5] Dârimi : (354) 1/112. İbni Abdi’l-Berr’in de işaret ettiği gibi bunun senedinde ızdırab vardır.
[6] Fesevi , El-Ma’rife : 3/400. Senedinde Zayıf bir ravi olan Leys bin Ebi Süleym vardır.
[7] Fesevi , El-Ma’rife : 3/400.
[ İbni Abdi'l-Berr - CÂMİU BEYÂNİ’L-İLMİ VE FADLİHİ / S. 43-44 ]
Moderatör tarafında düzenlendi: