Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Alış Verişten Sonra Caymanın Hüküm ve Şartları?

-T4LH4- Çevrimdışı

-T4LH4-

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Selamun Aleykum ve Rahmetüllah

Sorum şu:
Günümüzde insanlar taahhütlü alışverişler yapıyor. Anlaşmaya imza atıyor. Mesela 24 ay taahhütle bir şey alıyor. Her ay ödüyor. Cayma hakkına, vazgeçme hakkına sahip. Ancak bir sürü cayma bedeli, alınan şeyin geri iade edilememesi, alınana şeyin ücretinin karşı tarafa ödenmesi, falan filan bir sürü para ödüyoruz.
Peki İslam Şeriatına göre alınan bir maldan ertesi gün pişman oldum diyerek geri iadesi gibi bir durum oluyormu. Yoksa İslam Şeriatında da böyle bir sürü zorluk cıkarılıyormu alıcıya.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Selamun Aleykum ve Rahmetüllah

Sorum şu:
Günümüzde insanlar taahhütlü alışverişler yapıyor. Anlaşmaya imza atıyor. Mesela 24 ay taahhütle bir şey alıyor. Her ay ödüyor. Cayma hakkına, vazgeçme hakkına sahip. Ancak bir sürü cayma bedeli, alınan şeyin geri iade edilememesi, alınana şeyin ücretinin karşı tarafa ödenmesi, falan filan bir sürü para ödüyoruz.
Peki İslam Şeriatına göre alınan bir maldan ertesi gün pişman oldum diyerek geri iadesi gibi bir durum oluyormu. Yoksa İslam Şeriatında da böyle bir sürü zorluk cıkarılıyormu alıcıya.
Âleykum selam we rahmetullah ;

İslam'a göre bir Müslümanın verdiği sözü tutması, ahdine ve akdine sadakat göstermesi en önemli görevlerinden birisidir. Alım satım akdi, lazım (bağlayıcı) bir akid olup, sözleşme ile birlikte kesinlik kazanır. Dolayısıyla feshine izin veren durumlar bulunmadıkça akit tek taraflı olarak feshedilemez.
Ancak şu durumlarda, her birisi için gerekli olan şartları taşımaları kaydıyla, kurulmuş bir alım satım akdi bozulabilir:
1- İkale yani sebebli veya sebebsiz, tarafların kurulmuş olan bir akdi karşılıklı rıdaları ile (Ebu’l-Hasen Burhânuddîn Alî b. Ebî Bekr b. Abdilcelîl el-Fergānî el-Mergīnânî , el-Hidaye III, 54-55)
Peygamber (s.a.v.), alış-verişini bozmak isteyen bir Müslümanın bu talebini kabul eden kişinin, Yüce Allah tarafından hatasının affedileceğini ve kıyamet günü sıkıntısının giderileceğini (Ebu Davud, İcare, 18; Buyû’, 52; İbn Mâce, Ticarat, 26) ifade etmiştir.
İkalenin bu şekilde gerçekleştirilebilmesi için malın akid esnasındaki şekliyle duruyor olması gerekir.

2- Alıcı veya satıcıdan birisinin ya da her ikisinin muhayyerlik (belirlenen süre içinde akdi devam ettirme veya feshetme) hakkı bulunup, bu hakka sahib olanın, süresi içersinde akdi feshetmesi ile (Ebu’l-Hasen Burhânuddîn Alî b. Ebî Bekr b. Abdilcelîl el-Fergānî el-Mergīnânî , el-Hidaye III, 27), Malda, piyasada değerini düşmesini gerektirecek bir kusur bulunup, müşterinin bu kusur nedeniyle akdi feshetmesi ile (Ebu’l-Hasen Burhânuddîn Alî b. Ebî Bekr b. Abdilcelîl el-Fergānî el-Mergīnânî , el-Hidaye III, 35 ve dev.), Bir malı görmeden satın alan kişinin, malı gördüğünde kullandığı muhayyerlik hakkı ile (Ebu’l-Hasen Burhânuddîn Alî b. Ebî Bekr b. Abdilcelîl el-Fergānî el-Mergīnânî , el-Hidaye, III, 32), Alıcı veya satıcıdan birisi, yekdiğerini kandırarak (tağrir ile) normalden çok aşağı veya fazla fiyatla (gabn-i fahiş ile) alıp satarlarsa, kandırılan kişinin bu akdi feshetmesiyle (Mecelle, M. 357) Aşırı aldanmanın (gabn-i fahişin) ölçüsü İslam alimleri arasında tartışılmıştır. Kimileri fiyat takdircilerinin (bilirkişilerin) tesbit ettiği tahmini meblağların üst sınırını aşan bir fiyata satma ya da satın alma durumunu gabn-i fahiş sayarken (Alâuddîn Ebû Bekr b. Mes‘ûd b. Ahmed el-Kâsânî, Bedâʾiʿu’ş-Şanâʾiʿ fî tertîbi’ş-Şerâʾi’, VI, 30; İbn Nuceym, el-Bahru’r-raik, I, 171), kimileri insanların çokça alıp sattıkları mallarda (uruzda) %5, hayvanda %10, taşınmaz mallarda % 20’lik ve daha üstü farkı gabn-i fahiş olarak kabul etmişlerdir. Mecelle bu görüşe göre düzenlenmiştir. (Mecelle-i Ahkâm-ı Adliyye, Madde 156; Ali Haydar, Dureru’l-hukkam Şerh-u Mecelleti’l-ahkam, I, 248)
 
KAYA Çevrimdışı

KAYA

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Selamınaleykum ,
Bir mal satışında sözleşip satış işlemleri için notere gidildiğinde satıcının resmi olarak birkaç sorunu olursa ve bunu çözmek için tekrar farklı bir yere gidip satışı tamamlamak istemesine rağmen satışı yapamadıktan sonra aynı gün içinde bu sorunu çözemeyeceği belli olursa en az 15 gün geçmesi lazım olacak ve satacağı malın fiyatınında artmasından dolayı satan kişinin cayması uygunmudur ?
Allah hayrınızı versin .
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Selamınaleykum ,
Bir mal satışında sözleşip satış işlemleri için notere gidildiğinde satıcının resmi olarak birkaç sorunu olursa ve bunu çözmek için tekrar farklı bir yere gidip satışı tamamlamak istemesine rağmen satışı yapamadıktan sonra aynı gün içinde bu sorunu çözemeyeceği belli olursa en az 15 gün geçmesi lazım olacak ve satacağı malın fiyatının da artmasından dolayı satan kişinin cayması uygunmudur ?
Allah hayrınızı versin .
Âleykum selam we rahmetullah kardeşim;

Satıcı kişi, satacağı malı satabilmesi için en az 15 gün geçtikten sonra satabilecek bir sorunla karşılaşması durumunda o anda satmaktan cayabilir, aynı şekilde alıcı kimse de cayabilir.

Fakat cayma işi 15 gün beklendi ve bu süreçte satılacak mal üzerinde ittifak edildiği fiyattan zamlanması sebebiyle sözünden (andlaşmadan) cayması câiz olmaz.

Üzerinde andlaşılan (ahd ve akd) bir ticâret malından (alışverişten) şu durumlarda vaz geçilebilir:

1- Karşı tarafın rıdası olmadan cayması câiz olmaz.
2- Alıcı veya satıcıdan birisinin ya da her ikisinin muhayyerlik (belirlenen süre içinde akdi devam ettirme veya feshetme - Hıyar'uş-Şart/Akid'den Dönme Şartı) hakkı bulunursa, bu hakka sâhib olan taraf süresi içerisinde akdi feshedebilir. (Merğînânî, el-Hidâye V, 32)
3- Malda, piyasada değerini düşmesini gerektirecek bir kusur (
Hıyar'ul-Ayb/Malın Ayıbından Dolayı Cayma) bulunması veya kusurun artması halinde, muşteri bu kusur nedeniyle akdi feshedebilir. (
Ebu’l-Hasen Burhânuddîn Alî b. Ebî Bekr b. Abdilcelîl el-Fergānî el-Mergīnânî, el-Hidâye, V, 64 vd.)
4- Bir malı görmeden satın alan kişi malı gördüğünde, görme muhayyerliği hakkını kullanarak akdi feshedebilir. (Ebu’l-Hasen Burhânuddîn Alî b. Ebî Bekr b. Abdilcelîl el-Fergānî el-Mergīnânî, el-Hidâye, V, 52)
5- Malın tağrîr (aldatma) kasdıyla fahiş fiyatla satılması halinde müşteri akdi feshedebilir (Mecelle, md. 357)
Günümüzde fahiş fiyatın özelliği İslam âlimleri arasında tartışılmıştır. Kimileri bilirkişinin tesbit ettiği tahmini meblağların üst sınırını aşan bir fiyata satma ya da satın alma durumunu gabn-i fâhiş sayarken (
Alâuddîn Ebû Bekr b. Mes‘ûd b. Ahmed el-Kâsânî, Bedâʾiʿu’ş-Şanâʾiʿ fî tertîbi’ş-Şerâʾi’, VI, 30; İbn Nuceym Zeynuddîn b. İbrâhîm b. Muhammed el-Mısrî, el-Baḥru’r-Râiḳ , I, 171) kimileri insanların çokça alıp sattıkları mallarda (urûzda) %5, hayvanda %10, taşınmaz mallarda %20’lik ve daha üstü farkı gabn-i fâhiş olarak kabul etmişlerdir. Mecelle bu görüşe göre düzenlenmiştir (Mecelle-i Ahkâm-ı Adliyye , md. 165). Günümüzde bilirkişilerin günün piyasa şartları içerisindeki belirlemeleri esas alınmalıdır.
 
salticidae Çevrimdışı

salticidae

lessismore
İslam-TR Üyesi
Planlama ve fizibilite yapılırken sektörden iade oranları veri olarak alınır ve buradan doğacak zarar fiyatlara yedirilir. Yani esasen pratikte sözleşmede satıcı aleyhine hiç bir madde yoktur. O üründe atıyorum %4.2 oranında iade gerçekleşiyorsa bu hesaplanır ve ürünün ana maliyet kalemine eklenir.

Satıcıya haksızlık etmiş olmuyorsun. Zaten cayma hakkını taahhüt etmeyip yada kullanırmayıp piyasa fiyatının altında fiyat vermediğinde alıcıdan çalmış oluyor.
 
Üst Ana Sayfa Alt