Çözüldü Allah'ın Sevdiği Kuluna İbadetleri Kolaylaştırması Hakkında Deliller Nelerdir?

Y Çevrimdışı

yalandunya1990

Üye
İslam-TR Üyesi
Hayırlı Ramazanlar.
Halk arasında Allah'ın sevdiği kuluna ibadetleri kolaylaştırdığı, dünyalık pürüzleri onun için yok ettiği, ibadet etme arzusunu kalbine koyduğu söylenir.
Bunun ile ilgili ayet veya hadisten deliller var mı?

Abdullah el Hanbeli Çevrimdışı

Abdullah el Hanbeli

İslam-tr Sakini
İslam-TR Üyesi

Kulun iradesi Allah’ın iradesine tabidir, Allah sadece amellerimizi değil, kalbimizdeki iradeyi dahi diler ve yaratır, buna örnek şu ayet ve hadisler zikredilebilir:

“Allah kimin göğsünü İslam’a açarsa, o Rabbi tarafından bir nur üzeredir.”
(Zümer, 39/22)

“Allah’ın izni olmadıkça hiç kimse iman edemez.”
(Yûnus, 10/100)

“Eğer Rabbin dileseydi, yeryüzündekilerin hepsi iman ederdi.”
(Yûnus, 10/99)

“Âdemoğullarının kalpleri Rahman’ın iki parmağı arasındadır; dilediği gibi çevirir.”
(Müslim, Kader 17)

Peygamberin duası:
“Ey kalpleri evirip çeviren Allah’ım! Kalbimi dinin üzere sabit kıl.”
(Tirmizî, Daavât 89)

“Herkes yaratıldığı şeye kolaylaştırılır.”
(Buhârî, Kader 6; Müslim, Kader 7)

“Allah bir kuluna hayır murad ederse, onu dinde fakih kılar.”
(Buhârî, İlim 10)

Allahu alem

Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
“Allah, sizin için kolaylık ister, zorluk istemez.” (Bakara 185)
“Allah kimi hidayete erdirmek isterse onun göğsünü İslâm’a açar.” (En‘âm 125)
“Kim verir, takvâ sahibi olur ve en güzeli tasdik ederse; Biz, Onu en kolay olana muvaffak kılarız.” (Leyl 5-7)
“Eğer Allah’ın üzerinizdeki lütfu ve rahmeti olmasaydı, içinizden hiçbir kimse asla temize çıkamazdı.” (Nûr 21)

,حَدَّثَنِي مُحَمَّدُ بْنُ عُثْمَانَ بْنِ كَرَامَةَ، حَدَّثَنَا خَالِدُ بْنُ مَخْلَدٍ، حَدَّثَنَا سُلَيْمَانُ بْنُ بِلاَلٍ، حَدَّثَنِي شَرِيكُ بْنُ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ أَبِي نَمِرٍ، عَنْ عَطَاءِ بْنِ يَسَارٍ
: عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رضي الله عنه قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ﷺ

إِنَّ اللهَ قَالَ: مَنْ عَادَى لِي وَلِيًّا فَقَدْ آذَنْتُهُ بِالْـحَرْبِ، وَمَا تَقَرَّبَ إِلَيَّ عَبْدِي بِشَيْءٍ أَحَبَّ إِلَيَّ مِـمَّـا افْتَرَضْتُ عَلَيْهِ، وَمَا يَزَالُ عَبْدِي يَتَقَرَّبُ إِلَيَّ بِالنَّوَافِلِ حَتَّى أُحِبَّهُ، فَإِذَا أَحْبَبْتُهُ كُنْتُ سَمْعَهُ الَّذِي يَسْمَعُ بِهِ، وَبَصَرَهُ الَّذِي يُبْصِرُ بِهِ، وَيَدَهُ الَّتِي يَبْطِشُ بِهَا، وَرِجْلَهُ الَّتِي يَمْشِي بِهَا، وَإِنْ سَأَلَنِي لَأُعْطِيَنَّهُ وَلَئِنِ اسْتَعَاذَنِي لَأُعِيذَنَّهُ، وَمَا تَرَدَّدْتُ عَنْ شَيْءٍ أَنَا فَاعِلُهُ تَرَدُّدِي عَنْ نَفْسِ الْـمُؤْمِنِ يَكْرَهُ الْـمَوْتَ وَأَنَا أَكْرَهُ مَسَاءَتَهُ
[رواه البخاري]​
Bana Muhammed b. Osman b. Kerâme rivayet etti; Ona Hâlid b. Mahled rivayet etti; Ona Suleyman b. Bilâl rivayet etti; Ona Şerîk b. Abdullah b. Ebî Nemr rivayet etti; O da Atâ b. Yesâr’dan;
O da Ebû Hurayra’den (radıyallahu anh) rivayet etti ki, Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) buyurdu: "Allah şöyle buyurdu: Her kim beni tanıyan ve ihlâs ile bana ibâdet eden bir kuluma düşmanlık ederse, ben de Ona harb i'lân ederim. Kulum bana, kendisine farz kıldığım şeylerden daha sevgili olan bir şeyle yaklaşamaz. Kulum bana nafile ibâdetlerle de yaklaşmaya devam eder. Nihayet ben onu severim. Ben kulumu sevince de artık onun işitir kulağı, görür gözü, tutar eli, yürür ayağı mesabesinde olurum (ve bu organlarıyla meydana gelmesini arzu ettiği bütün dileklerini veririm). Diliyle de her ne isterse muhakkak onları da kendisine ihsan ederim. Bana sığınmak isteyince de muhakkak kulumu sığındırır, korurum. Ben yapmasını dilediğim hiç bir şey hakkında, mu'minin ölümü karşısındaki tereddudum gibi tereddut etmedim. Fakat bunda kulum ölümden hoşlanmıyordu, ben de kuluma acı gelen şeyi sevmiyordum "

(Buhari, Kitâbu’r-Rikâk, Bâb: et-Tevâdu‘ 38, Hadis no: 6502- Fethu'l Bâri, C. 12, Alçak Gönüllülük, 38 / 6502, sf: 618 - 623)

, حَدَّثَنَا الْحُمَيْدِيُّ عَبْدُ اللَّهِ بْنُ الزُّبَيْرِ، قَالَ: حَدَّثَنَا سُفْيَانُ، قَالَ: حَدَّثَنَا ابْنُ شِهَابٍ، عَنْ حُمَيْدِ بْنِ عَبْدِ الرَّحْمَنِ بْنِ عَوْفٍ
: أَنَّهُ سَمِعَ مُعَاوِيَةَ بْنَ أَبِي سُفْيَانَ رضي الله عنه خَطِيبًا يَقُولُ: سَمِعْتُ النَّبِيَّ ﷺ يَقُولُ
«مَنْ يُرِدِ اللَّهُ بِهِ خَيْرًا يُفَقِّهْهُ فِي الدِّينِ، وَإِنَّمَا أَنَا قَاسِمٌ وَاللَّهُ يُعْطِي، وَلَنْ تَزَالَ هَذِهِ الأُمَّةُ قَائِمَةً عَلَى أَمْرِ اللَّهِ، لا يَضُرُّهُمْ مَنْ خَالَفَهُمْ، حَتَّى يَأْتِيَ أَمْرُ اللَّهِ»
​
El-Humeydî Abdullah b. Zubeyr bize rivayet etti, Ona Sufyân rivayet etti;, O dedi ki: bize İbn Şihâb (ez-Zuhrî) rivayet etti, O, Humeyd b. Abdurrahman b. Avf’tan;
O da Muâviye b. Ebî Sufyân’ı (radıyallahu anh) hutbe verirken şöyle derken işittiğini rivayet etti:
“Ben Nebî (sallallahu aleyhi ve sellem)’i şöyle buyururken işittim: ‘Allah kime hayır murad ederse, Onu dinde fakih (derin anlayış sahibi) kılar. Ben ancak taksim edenim; veren Allah’tır. Bu ummet Allah’ın emri üzere ayakta kalmaya devam edecektir; Onlara muhalefet edenler Onlara zarar veremeyecektir; ta ki Allah’ın emri gelinceye kadar.’
(Sahih-i Buhari, Kitâbu’l-İlim, Bâb: men yuridillahu bihi hayran yufakkihhu fid-din, Hadis no: 71; Sahih-i Muslim, Kitâbu’z-Zekât, Hadis no: 1037)

, حَدَّثَنَا عَلِيُّ بْنُ عَبْدِ اللَّهِ، حَدَّثَنَا سُفْيَانُ، قَالَ حَدَّثَنَا الأَعْمَشُ، عَنْ أَبِي صَالِحٍ
: عَنْ عَلِيِّ بْنِ أَبِي طَالِبٍ رضي الله عنه قَالَ : «اعْمَلُوا فَكُلٌّ مُيَسَّرٌ لِمَا خُلِقَ لَهُ»
​
Bize Ali b. Abdullah rivayet etti; Ona Sufyân rivayet etti; O dedi ki: Bize A‘meş rivayet etti; O Ebû Sâlih’ten;
O da Ali b. Ebî Tâlib’den (radıyallahu anh) rivayet etti ki, şöyle dedi: “Amel edin! Herkes yaratıldığı şeye kolaylaştırılmıştır.”
(Sahih-i Buhari, Kitâbu’l-Kader, Hadis no: 4949; Sahih-i Muslim, Kitâbu’l-Kader, Hadis no: 2647)

, حَدَّثَنَا قُتَيْبَةُ، حَدَّثَنَا حَمَّادُ بْنُ زَيْدٍ، عَنْ ثَابِتٍ
: عَنْ أَنَسٍ رضي الله عنه قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ﷺ : « ..... إِذَا أَرَادَ اللَّهُ بِعَبْدٍ خَيْرًا اسْتَعْمَلَهُ

قِيلَ: كَيْفَ يَسْتَعْمِلُهُ؟
قَالَ: «يُوَفِّقُهُ لِعَمَلٍ صَالِحٍ قَبْلَ مَوْتِهِ»​
Bize Kuteybe rivayet etti; Ona Hammâd b. Zeyd rivayet etti; O Sâbit’ten;
O da Enes’ten (radıyallahu anh) rivayet etti ki, Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) buyurdu:
“Allah, bir kula hayır murad ederse Onu kullanır.”
Denildi ki: Nasıl kullanır?
Buyurdu ki: “Ölümünden önce Onu salih amele muvaffak kılar."

(Sunenu’t-Tirmizî, Kitâbu’l-Kader, Hadis no: 2142 (hasen-sahih)

Geri
Üst Ana Sayfa Alt