Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Soru Ateistlerin Bu İddialarına Nasıl Cevap Verilmeli?

Komutan Talut Çevrimdışı

Komutan Talut

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Selamun Aleykum Abilerim. Ateistlerin bazı iddiaları bir süredir kafamı kurcalıyor bu konuları daha önce araştırmış bilen kimseler varsa veya araştırıp öğrenebilecek kimseler varsa cevap verirlerse çok sevinirim.
Ateistler bunları Kuran'ın değiştiğine (haşa) argüman olarak kullanıyorlar

1-Halife Mervan bin Hakem'in Ebubekir r.a 'ın Mushafını yaktırması

2- Osman r.a 'ın mushaflarında farklılıklar olması

3- Sana'da bulunun parşomen üzerine yazılı olan mushafta farklılık olması (Parşomene Kuranın bir bölümü yazılmış sonra silinip Osman Mushafındaki bölüm yazılmış ve arada farklar var)

Bunları açıklayabilecek var mıdır İnşallah? @Abdulmuizz Fida hocam özellikle sizden cevap bekliyorum
 
A Çevrimdışı

Ahmed bin Teymiyye (R.H)

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Esselamu Aleykum we Rahmetullah...
Bismillahirrahmanirrahim.

Ebubekir (ra) zamanında iki kapak arasında toplanıp muhafaza edilen Kur'an'a ne oldu?
Unutulmamalıdır ki o dönemde bu nüshadan yüzlercesi Müslümanlarca kopye edilmiştir. Yani bunun yok olması veya yakılması, Kur'an'ın yok olması demek değildir.
Ebubekir (ra) tarafından iki kapak arasına toplanan bu nüsha, Ebubekir (ra) öldükten sonra Ömer (ra)'e geçti. Ömer (ra) öldükten sonra da kızı Hafsa (ra)'ya geçti.
Osman (ra) kendi döneminde bunu Hafsa (ra)'dan isteyerek çoğalttı ve İslam merkezlerine gönderdi. Sonra da Hafsa (ra)'ya iade etti.
Sonra ne oldu?
et-Taberanî'nin güvenilir yolla Salim'den aktardığına göre Medine Valisi Mervan, Hafsa (ra)'ya adam göndererek belki de Osman (ra)’ın izni ile bu nüshayı O’ndan istedi. Hafsa (ra) vermedi. Hafsa (ra) öldükten sonra (h.41) Emevi hükümdarı Mervan ibn Hakem, bu ana nüshayı sandıktan aldırtıp şu gerekçeyle yaktırmıştır:

“Bunu yaptım çünkü onda yazılı olanlar, resmi (imam) Mushaf’a yazılıp geçirilmiş ve korunmuştur. Korktum ki aradan uzun zaman geçtiğinde kuşkucu kimseler bu (resmi) Mushaf hakkında kuşkuya düşerler” (bk. İbn Ebi Davud, Kitabul-Mesahif, s. 24)

Hz. Ebubekir zamanında Mushaf yazısı, Hz. Osman zamanına göre az gelişmişti. Yazının az gelişmişliği yüzünden bu Mushaf, okuma ayrılıklarına neden olabilirdi.

İşte Mervan bu tehlikeyi önlemek için o Mushaf’ı da imha etmiştir. Bu rivayeti oryantalistlere materyal sağlayacak şekilde istismar etmek hatalıdır. (Mervân ve Kur'ân hakkında Mâkale, Sorularla İslâmiyet)

2-3) Hz.Osman (Râ) Mushafının Farklı olması:

20210606_115708.jpg


eskiden yazılar a4 kağıdına değil parşömenlerin üzerine yazılırdı. silgi olmadığı için deri üzerindeki mürekkep silinip tekrar yazı yazılabilirdi. sana mushafının resminde bu açıkça görülmektedir.

sana mushafı üst üste yazılmış ve silinmiş bir not defteri gibidir. bir kişinin şahsi nüshasıdır. şöyle düşünün ben hafızlık yaparken ayetleri yazardım ama bazen eksik veya hatalı yazdığım olurdu. sonradan kontrol edip silerdim veya yok ederdim o nüshayı. sana mushafı da aynen bu şekildedir. hz osman'ın kuranları toplayıp yakmasının sebebi de budur insanların şahsi nüshaları vardı, onlar neyin ne olduğunu biliyordu ama gelecek nesiller için bu bir fitne sebebi olabilirdi. ibni abbas'ın, ibni mesud'un vs birçok kişinin üzerine notlar aldığı mushaflarının olduğu rivayet ediliyor. hz ömer müslüman olurken ablasının yazdığı sayfayı okuyarak iman ettiğini hatırlayın. araplarda ezberlemek yazmaktan daha önemliydi zira yazının tahrif edilmesi çok kolaydır hele de arapçada bir noktanın bütün bir anlamı değiştirdiği bir dilde ezber hayati öneme sahiptir. Bu bakımdan bir sorun yoktur. (Habil Ademoğlu, Hz.Osman Mushafı, ilgili yazı)

3) Asıl soru şudur? Alt metin neden silindi? Üstüne neden Uthmani Mushaf’ı (Osman Mushaf’ı) yazıldı?

Silinmiş olan alt metin X-ray görüntüleme ile netleştirilmiş ve alt metin ile üst metin arasındaki farklar Behnam Sadeghi (Stanford Üniversitesi'nde İslami Bilimler profesörü) ve Mohsen Goudarzi (Harvard Üniversitesi'nde doktora öğrencisi) tarafından uzun bir makale yazılarak Mart 2012'de yayınlanmıştır.

Dikkat çeken ilk nokta daha önce yazılan alt katman Kuran ayetleri ile üst katmana daha sonradan yazılan Uthmani Mushaf’ı (Osman Mushaf’ı) arasında farklılıkların olmasıdır. Bu farklılıklar sadece harflerde değil kelime düzeyinde de farklar mevcuttur.

Aşağıda bazı önemli farklılıklar gösterilmiştir.

Tablo 1. Önemli farklılıklardan örnekler

Değişikliğin tanımıÜst metinAlt metin
2:196 C-1 “ru’ūsakum”
kelimesine sahip değildir
Bu kurban yerine varıncaya
kadar başlarınızı tıraş
etmeyin.
Bu kurban yerine varıncaya
kadar tıraş etmeyin.
2:196 C-1’de standart
metindeki “fa-man kāna”
yerine “fa-in kāna ahadun”
vardır.
Eğer sizden herhangi birisi
hastaysa
Olursa sizden birisi hasta
2:196 C-1’de standart
metindeki “aw sadaqatin aw
nusukin” yerine “aw nusukin”
vardır.
oruç tutması, ya sadaka
vermesi
, ya kurban kesmesi
oruç tutması, ya kurban
kesmesi
2:201 C-1’de standart
metindeki “hasanatan wa-fī l-
ākhirati hasanatan” yerine
“wa-l-ākhirati” vardır.
İnsanlardan, “Ey Rabbimiz bu
dünyada bize ver” diyenler
vardır. Bunların ahirette bir
nasibi yoktur. Onlardan
“Rabbimiz, bize bu dünyada
da iyilik ver, ahirette de iyilik
ver” diyenler de vardır.
İnsanlardan, “Ey Rabbimiz bu
dünyada bize ver” diyenler
vardır. Bunların ahirette bir
nasibi yoktur. Onlardan
“Rabbimiz, bize bu dünyada
da ver, ahirette de ver”
diyenler de vardır.
63:7 C-1’de yanfaddū’dan
sonra min hawlihi gelir.
Onlar, "Allah Resulü'nün
yanında bulunanlara bir şey
(sadaka) vermeyin ki dağılıp
gitsinler" diyenlerdir.
Onlar, "Allah Resulü'nün
yanında bulunanlara bir şey
(sadaka) vermeyin ki onun
etrafından
dağılıp gitsinler"
diyenlerdir.


Başka farklar makalenin altında verilmiştir.

Kalplerinde hastalık olanlar hemen Kuran’ın değiştirildiğini iddia ederler. Hatta daha da ileri giderek bu mushafın alt metninin Muhammed peygamberimiz daha doğmadan yazıldığını iddia ederler. Ancak bu iddialar tamamen asılsızdır.

Behnam Sadeghi ve Mohsen Goudarzi alt metin ile üst metin arasındaki bu farklılıkları şu şekilde özetlemişlerdir; ‘Değişimlerin ortak özellikleri; ekleme, unutma/atlama, yer değiştirme, tüm veya alt-kelime elementlerinin başkalarıyla yer değiştirmesi (biçimbirim/anlambirim) gibi şeylerdir. Değişimlerin büyük çoğunluğu önek, sonek, edat ve zamir gibi küçük farklılıkları içermektedir. Farklılıkların çoğu kişiyi, zaman kipini, kipleri (emir kipi, haber kipi gibi), cümlenin etken ya da edilgen olmasını değiştiren değişimlerden meydana gelmektedir. Buna aynı köke sahip farklı bir kelimenin kullanılması da eklenebilir.’

Behnam Sadeghi ve Mohsen Goudarzi değerlendirmeleri sonucu şu olası sonuca da varmışlardır; ‘Alttaki silinen yazı Osman'a ait olmayan bir metin geleneğinden geliyordu ve bu metin standart olarak görülen Osman geleneğine paralel ama eskimiş, geçerliliği kalmamış bir kopyaydı.’

Ben de aynı fikirdeyim.

Osman’ın Kuran’ı standartlaştırma amaçlı olarak topladığı komite geniş çaplı katılımla ve otoritenin gücünü kullanarak çok sayıda sahabeden ezber ile ve/veya yazılı olarak Kuran ayetlerini almış ve çoğunluklu yaklaşım ile Osman Mushaf’ını oluşturmuştur. Osman Mushaf’ının Muhammed peygamberimizin mesajını yansıttığı ortadadır. Buna karşın imla hataları içerdiği de ortadadır.

Sana Mushaf’ının alt katmanındaki Kuran Osman’ın kurmuş olduğu komitenin belirlemiş olduğu Kuran’dan farklı olduğu için (hatalar içerdiği için) bu metnin silindiği ve yerine komite tarafından çoğunlukla onaylanan, standart Kuran’ın yazıldığı görülür.

Muhammed peygamberin vefat etmesinden sonra imkânı olan kişiler Kuran’ı varaklara yazdırmış olabilirler. Kişisel kopyalar olabilir. Bu yazımın kaynağı muhtemelen ezberden olmaktadır. Birçok kişide birçok hatalar içeren Kuran yazılmış olabilir.

Bunu örneğini Sana Mushaf'ında görüyoruz;

2:196’deki örnekte açıkça görülmektedir ki; Alt metinde ‘Bu kurban yerine varıncaya kadar tıraş etmeyin.’ olarak yazılmıştır. Ama bunu hatalı yazım olduğu ortadadır. Neyi tıraş etmeyin? Sakalı mı? Başka yeri mi? Ama üst metin olan Osman Mushaf’ında bu hata düzeltilmiştir. ‘Bu kurban yerine varıncaya kadar başlarınızı tıraş etmeyin.’ Doğru yazım Osman’ın oluşturduğu komitenin onayladığı üst metinde yer almıştır.

Osman’ın asıl amacı da zaten tam olarak buydu. O dönemde komitenin belirlemiş olduğu Kuran haricindeki hatalı yazılmış olan Kuran Mushaflarının yok edilmesini emretmiştir. (Kuranmucizeler.com , İlgili Makâle)
 
Son düzenleme:

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt