Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Beyni Hızlı Geliştirme Hakkında Bilgiler

Ummu Aişe Çevrimdışı

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Selamun aleykum ve rahmetullahi ve bereketuhu

Yıllar önce şu kitabı okumuştum:
Ekli dosyayı görüntüle 34522

Bu kitapta hatırladığım bazı bölümlere değinmek istiyorum:

Beyin, sağ ve sol olmak üzere iki yarım küreye ayrıldığını söylüyordu. Kitapta, genellikle insanlarda sağ yarım kürenin daha baskın olduğu iddia ediliyordu. Ayrıca, zekası yüksek olan kişilerde sol yarım kürenin diğer insanlara kıyasla daha aktif çalıştığı belirtiliyordu. Örneğin, matematikte başarılı olanların beyninin sol tarafının daha fazla devreye girdiğini vs yazmıştı.

Kitapta beynimizi güçlendirmek istiyorsak sol yarım küremizi çalıştırmamızın gerektiğini yazmıştı .Bunun için bir yöntem olarak, eğer sağ elinizle yazı yazıyorsanız, her gün belirli zamanlarda sol elinizle yazma alıştırmaları yapmanız öneriliyordu. Bu tür egzersizlerle beynin sol tarafını aktif hale getirip geliştirebileceğiniz ve böylece genel olarak beyninizi güçlendirebileceğinizi fade ediliyordu.

Bu kitabın yazarına ait şu videoyu da izlemiştim:
Bu videoyu izlemenizi tavsiye ederim. Yazar burada da benzer fikirleri paylaşıyor ve beyin gelişimi üzerine pratik öneriler sunuyor.
Ve aleykum selamu ve rahmetullahi ve berakatuhu ahi, müsait bir zamanda inceleyeyim inşaAllah.

Selamunaleyküm bence yazarken yapay zekayı çok kullanarak yazmayın.Bir okur-yazar Müslüman olarak bu durum kalplere benim şahsım adına geçmemekte.Sizin kendi kalemlerinizle yazdıklarınız sizi yansıtmalı.

@Abdulmuizz Fida

Bir din kardeşiniz olarak ben sizi sadece uyarıyorum bir eleştiridir yanlış anlamayın.
Ve aleykum selam ve rahmetullah ahi,

Bu işin öncülü bu forumda benim ancak etikette Abdulmuizz abi olmuş. Kişiye özel görünüyor bu eleştiriniz, ancak aynı zamanda genel gibi de; ona binaen dahil oluyorum:

Bu konuda 1,5 yıldır yardım çağrısı yapıyorum, uygun kişi çıkmıyor; ve bu durumda elimdeki iki seçenekten biri:

Kitabı yazmamak;

Diğer seçenek ise:

Yapay zeka eşliğinde yazmak.

Bilmiyorum siz olsanız hangisini seçerdiniz.

Nitekim hadisi şerifte "istişare eden yanılmaz" diyor ve ayette de 'karardan önce istişare et' emri var. Ancak 1,5 yılda davetime "ben kitabı yazıp bitirene kadar destek olmak üzere" icabet eden olmadığı gibi (geçici oldu ama yetmedi); "insanmış, değilmiş, zekâ mı zekâ" diyerek yapay zekâya yönlenme sebebim budur.

Bu arada yazan yine ben olacağım, sadece bilgi kontrolü ve ifademdeki ağırlıkları atmak ve imlâ kontrolü desteği alacağım inşaAllah.

Ki, sizin yapay zekâdan ötürü kalbinize işlemediğinizi ifade ettiğiniz gibi, bundan çok daha fazla "benim yazılarımın uzun ve karışık olması sebebiyle anlamadığını söyleyen" var. Buna kendi arkadaşlarım ise en başta dahil, nitekim yaşadıkları zaman darlıkları kendilerinde konsantrasyon bırakmış durumda değil ve benim gibi detay anlatım yapan kişilere odaklanacak hiç halleri kalmamış durumda.

Yani, işin arka planında çok farklı şeyler var.

Mustafa bin Yılmaz Çevrimdışı

Mustafa bin Yılmaz

''Selef,selef ve selef...''
İslam-TR Üyesi
Ve aleykum selamu ve rahmetullahi ve berakatuhu ahi, müsait bir zamanda inceleyeyim inşaAllah.

Ve aleykum selam ve rahmetullah ahi,

Bu işin öncülü bu forumda benim ancak etikette Abdulmuizz abi olmuş. Kişiye özel görünüyor bu eleştiriniz, ancak aynı zamanda genel gibi de; ona binaen dahil oluyorum:

Bu konuda 1,5 yıldır yardım çağrısı yapıyorum, uygun kişi çıkmıyor; ve bu durumda elimdeki iki seçenekten biri:

Kitabı yazmamak;

Diğer seçenek ise:

Yapay zeka eşliğinde yazmak.

Bilmiyorum siz olsanız hangisini seçerdiniz.

Nitekim hadisi şerifte "istişare eden yanılmaz" diyor ve ayette de 'karardan önce istişare et' emri var. Ancak 1,5 yılda davetime "ben kitabı yazıp bitirene kadar destek olmak üzere" icabet eden olmadığı gibi (geçici oldu ama yetmedi); "insanmış, değilmiş, zekâ mı zekâ" diyerek yapay zekâya yönlenme sebebim budur.

Bu arada yazan yine ben olacağım, sadece bilgi kontrolü ve ifademdeki ağırlıkları atmak ve imlâ kontrolü desteği alacağım inşaAllah.

Ki, sizin yapay zekâdan ötürü kalbinize işlemediğinizi ifade ettiğiniz gibi, bundan çok daha fazla "benim yazılarımın uzun ve karışık olması sebebiyle anlamadığını söyleyen" var. Buna kendi arkadaşlarım ise en başta dahil, nitekim yaşadıkları zaman darlıkları kendilerinde konsantrasyon bırakmış durumda değil ve benim gibi detay anlatım yapan kişilere odaklanacak hiç halleri kalmamış durumda.

Yani, işin arka planında çok farklı şeyler var.
Abla yazıları Abdulmuizz hoca gibi bir tık büyütsen daha iyi olabilir gibi. Hatta bazen farklı renkler bile katabilirsin. Çünkü Abdulmuizz hocanın yazılarında renk uyumu olunca okuma iştahın açılıyor.

Ummu Aişe Çevrimdışı

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Abla yazıları Abdulmuizz hoca gibi bir tık büyütsen daha iyi olabilir gibi. Hatta bazen farklı renkler bile katabilirsin. Çünkü Abdulmuizz hocanın yazılarında renk uyumu olunca okuma iştahın açılıyor.
Benim telefondan ötürü büyük ihtimal: düz yazarken editlerken bile, ekranda bulunduğum yerin defalarca kez kayması sorunu olmasa neler yapacağım da )

Bu arada laptop da var ama son demlerini yaşadığı için açılması, harflere basınca hızı vs insanı sinir ettiğinden ötürü en son ne zaman kullandım hatırlamıyorum. Tahminen Nisa 115 konusunu yazarken olabilir, nitekim en uzun yazım bu dönemde o oldu galiba. Uzun yazılarda telefondan iyi, günlük kullanımda ise telefon ondan iyi.

Not: Nisa 115 konusunu bari dediğin gibi güncellemeye çalışayım ahi, inşaAllah daha çok okumaya gönüllü çıkar böylelikle )

Ummu Aişe Çevrimdışı

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Yazıyı gayri ihtiyari büyüteyim dedim, çok büyük oldu; sonra bir küçüğünü seçeyim dedim, her seferinde konu içindeki bir linke gidiyor, şu an için böyle kaldı ) Renklendirme yapana kadar bile sinir etti )

Sizlerde bu durum olmuyorsa, bu sitenin bana (telefonuma) özel garezi olabilir; bu durumda "böyle olmadığı için şükredin" derim, benim sabır eşiğimi ciddi zorluyor )

Bu arada şu anki haliyle yazı büyük olduğu için, zaten uzun olan yazı daha da uzun görünüyor. Şimdi de bu yüzden okumaktan kaçınılmasın? )

Mustafa bin Yılmaz

İslam-TR Üyesi
Ben biraz da kendim için yazdım. Diğer ahileri bilmiyorum. Örneğin bu şekilde dedim ben. Bende sorunsuz bir şekilde çalışıyor..

Ummu Aişe Çevrimdışı

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Yazıyı gayri ihtiyari büyüteyim dedim, çok büyük oldu; sonra bir küçüğünü seçeyim dedim, her seferinde konu içindeki bir linke gidiyor, şu an için böyle kaldı ) Renklendirme yapana kadar bile sinir etti )

Sizlerde bu durum olmuyorsa, bu sitenin bana (telefonuma) özel garezi olabilir; bu durumda "böyle olmadığı için şükredin" derim, benim sabır eşiğimi ciddi zorluyor )

Bu arada şu anki haliyle yazı büyük olduğu için, zaten uzun olan yazı daha da uzun görünüyor. Şimdi de bu yüzden okumaktan kaçınılmasın? )
Güncel:
Kodlarını manuel düzelterek hallettim ama bir küçüğü de zaten normaliymiş, büyük dediğim hâl üzere kaldı mecbur )

Ben yazmak için kesintisiz 4-5 saatimi vermiştim, tek celsede full odak. Okuyun arkadaşlar, yazmasından daha kısa sürüyor )

Ummu Aişe Çevrimdışı

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Ben biraz da kendim için yazdım. Diğer ahileri bilmiyorum. Örneğin bu şekilde dedim ben. Bende sorunsuz bir şekilde çalışıyor..

Bana görünen:

Screenshot_20250316-074153_Samsung Internet.jpg

Alıntı ekranında görünen:

Screenshot_20250316-074242_Samsung Internet.jpg

Alıntı ekranında kodlar olmasa, sadece 3 kelime yazdınız zannedecektim ahi )

Sizin dediğinizi aslında sık duyuyorum, yani renkli ve büyük olması. Bu konuda @Abdulmuizz Fida abinin sabrından lazım bana ve uzun yazan herkese, Rabbim nasip etsin diyeyim ahi )

Güncel: Bu arada bu mesajımdaki üstteki alıntının içinde kalan kısım hafifte olsa belli oluyor, konu içinde hiç belli değildi.

Son düzenleme:

Mustafa bin Yılmaz

İslam-TR Üyesi
Ekli dosyayı görüntüle 34523Ekli dosyayı görüntüle 34524

Alıntı ekranında kodlar olmasa, sadece 3 kelime yazdınız zannedecektim ahi )

Sizin dediğinizi aslında sık duyuyorum, yani renkli ve büyük olması. Bu konuda @Abdulmuizz Fida abinin sabrından lazım bana ve uzun yazan herkese, Rabbim nasip etsin diyeyim ahi )
Ben yanlışlıkla tüm yazının rengini beyaza yakın bir renk yapmışım ama karanlık tema açık olduğu için fark etmemişim. 😄

Bunun dışında yazıyı kendi adıma yazıyorum. Ben tekrar eden yazıları seviyorum. Yani bir cümleyi farklı anlamlarla 2-3 kez yazılmasını tercih ediyorum. Bu tarz bir okumada kafama daha iyi oturuyor. Örneğin, Ali Küçük’ün tefsirini okuduysanız ne dediğimi anlayabilirsiniz.
Sizin yazılarınızda ara ara bende sorun yaşıyorum. Ne gibi bir sorun? Bazen okuduğum paragrafı anlamakta zorlanıyorum, tekrar bakmam gerekiyor.
Bu konuda bir tavsiyem var: Örnekleri veya bir cümleyi farklı anlamlarla yazabilirsiniz. Mesela:
Mücahid, senin davan zalimleri korkutur.
Mücahid, senin davan mazlumları avutur.

Bu iki cümle hemen hemen aynı anlama geliyor ve bir uyum içinde akıyor. Tabii ben bunları kendim için yazdım, nesnel değil.

Ummu Aişe Çevrimdışı

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Ben yanlışlıkla tüm yazının rengini beyaza yakın bir renk yapmışım ama karanlık tema açık olduğu için fark etmemişim. 😄

Bunun dışında yazıyı kendi adıma yazıyorum. Ben tekrar eden yazıları seviyorum. Yani bir cümleyi farklı anlamlarla 2-3 kez yazılmasını tercih ediyorum. Bu tarz bir okumada kafama daha iyi oturuyor. Örneğin, Ali Küçük’ün tefsirini okuduysanız ne dediğimi anlayabilirsiniz.
Sizin yazılarınızda ara ara bende sorun yaşıyorum. Ne gibi bir sorun? Bazen okuduğum paragrafı anlamakta zorlanıyorum, tekrar bakmam gerekiyor.
Bu konuda bir tavsiyem var: Örnekleri veya bir cümleyi farklı anlamlarla yazabilirsiniz. Mesela:
Mücahid, senin davan zalimleri korkutur.
Mücahid, senin davan mazlumları avutur.

Bu iki cümle hemen hemen aynı anlama geliyor ve bir uyum içinde akıyor. Tabii ben bunları kendim için yazdım, nesnel değil.
Bende de normalde koyu tema açıktı ama Nisa 115 yazısını editlerken temel renkleri görme adına açık temaya geçmiştim, bu sırada iki tema arasındaki fark çatışmış oldu )

Bu arada benim yazılardaki asıl/esas sorun:

1. Devrik cümle,
2. Birleşik cümle,
3. Ve fazla detay vermek sanıyorum ahi )

Bu açıdan kurallı cümle kurmaya (elimden geldiğince) özen gösteriyorum ve yazdığım birleşik cümlelerin bir kısmını sonradan ayırıp, ifadeleri de sonradan kısaltabildiğim kadar kısaltıyorum.

Yani benim olağan kurduğum cümlelerle yazdığım uzun bir yazı bir görülse ne olur bilmiyorum, bunlar düzenlenmiş hali )

Sizin dediğiniz şekilde farklı açılardan cümleleri bir arada kullanmak ise, doğrusu bende de güzel bir etki bırakıyor. Bununla birlikte bu benim "yazıyı kısa tutmaya çalışırken" olabildiğince kaçındığım şeylerden biri )

Bu arada, yazarken bu kadar çok şeyi (hatta daha fazlasını) hesap etmek zorunda kalmasaydım, o kitap tam 1 yıl önce bitmişti. Nitekim bilgileri zaten ortada, sadece anlatımı yapması sorun ) Bir yandan "hiç ilmi olmayan sıfırdan başlayan birine" bile detaylar eşliğinde hitap ederken, öte yandan ilmi ortalamanın üzerindekileri fazla detayla sıkmamak; bir yandan "düz anlat geç" isteyenler varken, öte yandan "biraz kişiselleştirilmiş yazı" isteyenlerin varlığı... Ki bu konu benim üzerinde en çok durduğum konuydu, resmi bir dil mi, samimi bir dil mi olsun; "sen" diye mi, "siz" diye mi hitap edilsin...

Ve derken, en ortalamanın "yapay zekanın üslubu" olduğuna karar vermiştim ama ona da eleştiri gelebiliyor )

Bilmiyorum, en iyisi olsun derken "hiç olmaması" riski ile karşı karşıyayız şu an, ve desteksiz ilerlediğimi de düşünürsek... )

Ummu Aişe Çevrimdışı

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Haliyle en sonunda kendim için en kolay yolu seçip (yapay zeka eşliği), bodoslama dalacağım inşaAllah bu işe ve artık kim anlarsa, kimin kısmetinde varsa ) Başka çıkış yolu görünmüyor çünkü )

Mustafa bin Yılmaz

İslam-TR Üyesi
Bende de normalde koyu tema açıktı ama Nisa 115 yazısını editlerken temel renkleri görme adına açık temaya geçmiştim, bu sırada iki tema arasındaki fark çatışmış oldu )

Bu arada benim yazılardaki asıl/esas sorun:

1. Devrik cümle,
2. Birleşik cümle,
3. Ve fazla detay vermek sanıyorum ahi )

Bu açıdan kurallı cümle kurmaya (elimden geldiğince) özen gösteriyorum ve yazdığım birleşik cümlelerin bir kısmını sonradan ayırıp, ifadeleri de sonradan kısaltabildiğim kadar kısaltıyorum.

Yani benim olağan kurduğum cümlelerle yazdığım uzun bir yazı bir görülse ne olur bilmiyorum, bunlar düzenlenmiş hali )

Sizin dediğiniz şekilde farklı açılardan cümleleri bir arada kullanmak ise, doğrusu bende de güzel bir etki bırakıyor. Bununla birlikte bu benim "yazıyı kısa tutmaya çalışırken" olabildiğince kaçındığım şeylerden biri )

Bu arada, yazarken bu kadar çok şeyi (hatta daha fazlasını) hesap etmek zorunda kalmasaydım, o kitap tam 1 yıl önce bitmişti. Nitekim bilgileri zaten ortada, sadece anlatımı yapması sorun ) Bir yandan "hiç ilmi olmayan sıfırdan başlayan birine" bile detaylar eşliğinde hitap ederken, öte yandan ilmi ortalamanın üzerindekileri fazla detayla sıkmamak; bir yandan "düz anlat geç" isteyenler varken, öte yandan "biraz kişiselleştirilmiş yazı" isteyenlerin varlığı... Ki bu konu benim üzerinde en çok durduğum konuydu, resmi bir dil mi, samimi bir dil mi olsun; "sen" diye mi, "siz" diye mi hitap edilsin...

Ve derken, en ortalamanın "yapay zekanın üslubu" olduğuna karar vermiştim ama ona da eleştiri gelebiliyor )

Bilmiyorum, en iyisi olsun derken "hiç olmaması" riski ile karşı karşıyayız şu an, ve desteksiz ilerlediğimi de düşünürsek... )
Abla konudan çıkıyoruz. Kendim için söylemek gerekirse ben tekrar edince okuyasım geliyor, iştahın artıyor çünkü sıkmıyor. Sen diye hitab etmen daha iyi olabilir. Forum da değil ama kitab da olabilir. Örneğin bazı kitablar da paragrafların arasına "Ey Kardeşim!" Diye vurgulanması bile etkili olabiliyor.

Bu konuyuda yapay zekaya sormaya ne dersiniz? Belki benim anlatmak istediğim ama anlayamadığımı anlatabilir.

Ummu Aişe Çevrimdışı

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Abla konudan çıkıyoruz. Kendim için söylemek gerekirse ben tekrar edince okuyasım geliyor, iştahın artıyor çünkü sıkmıyor. Sen diye hitab etmen daha iyi olabilir. Forum da değil ama kitab da olabilir. Örneğin bazı kitablar da paragrafların arasına "Ey Kardeşim!" Diye vurgulanması bile etkili olabiliyor.

Bu konuyuda yapay zekaya sormaya ne dersiniz? Belki benim anlatmak istediğim ama anlayamadığımı anlatabilir.
Bu konuyu sormuştum ahi, ve ortalama olanın "siz" dili olduğunu söylemişti. Bazı insanların samimi konuşmalardan hoşlanmaması riskine karşılık...

Konudan saptık bu arada evet, ama faydalı olduğunu umarım; en azından "neden yapay zeka?" sorusuna açıklık getirilmiş oldu, durduk yerde bir özenti değil bu )

ع Çevrimdışı

علي حمزة

Üye
İslam-TR Üyesi
ben beynin bir veri toplama merkezi gibi çalıştığını bunların benimsenip hafızaya atılmasının kalb ile alakalı olduğuna itikad ediyorum (Ayet, Hadis ve Nakillerden gördüğüm anladığım kadarı ile böyle olduğu, bu konuyla alakalı başka bir Ayet, Hadis veya Nakil varsa bu durum ayrı. Ayet Hadis Nakil de ne varsa kabul ve iman ettim.) bilim günümüzde bunun beyinle olduğunu söylese de. Hatta belki veri toplama konusu bile kalb ile alakalı olabilir Allahu Alem.

Hatırladığım kadarıyla RasulUllah (SAW) Hadislerinden deliller var örneğin haricilerin Kur'an okusalar da boğazlarından geçmediği, bir et parçası var o kalb hadisi gibi hatırladığım kadarı ile.

Aynı zamanda Muhaddislerin çoğu da böyle söyleyerek bu konudaki Ayet ve Hadisleri tevil etmeyip Kalb olarak kabul etmişlerdi sanırım.
Birisi vardı sadece o beyin olarak tevil ediyordu sanırım.

Bilime göre kesin olmasa da bu yönde birkaç çalışma varmış. Kalbte çok yoğun bir sinir ağı varmış.
Bu ağların hafızayla ilgisi tartışılan bir konuymuş.

Bilimde kalb ile alakalı genelde kan pompalama görevi üzerine durulduğundan hafıza konusuna çok durulmamış.

Şimdi araştırdım aslında bu konuda bazı çalışmalar yapılmış bakabilirsiniz

Son düzenleme:
Ummu Aişe Çevrimdışı

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
ben beynin bir veri toplama merkezi gibi çalıştığını bunların benimsenip hafızaya atılmasının kalb ile alakalı olduğunu düşünüyorum. bilim günümüzde bunun beyinle olduğunu söylese de. Hatta belki veri toplama konusu bile kalb ile alakalı olabilir Allahu Alem.

RasulUllah (SAW) Hadislerinden deliller var örneğin haricilerin Kur'an okusalar da boğazlarından geçmediği, bir et parçası var o kalb hadisi gibi hatırladığım kadarı ile.

Aynı zamanda Muhaddislerin çoğu da böyle söyleyerek bu konudaki Ayet ve Hadisleri tevil etmeyip Kalb olarak kabul etmişler.

Kesin olmasa da bu yönde birkaç çalışma varmış. Kalbte çok yoğun bir sinir ağı varmış.

Bilimde kalb ile alakalı genelde kan pompalama görevi üzerine durulduğundan hafıza konusuna çok durulmamış.

Bu konuda HeartMath adlı çalışmalara da bakılabilir. Nisa 115 konusunu ilk yazdığımda bu konu içinde bununla ilgili 2 link vardı, ama maalesef şu an silinmişler, tekrar bulunursa eklenebilir:

Bu arada bahsettiğim Nisa 115 konum:

A Çevrimdışı

Azeribirmuvahhid

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
ben beynin bir veri toplama merkezi gibi çalıştığını bunların benimsenip hafızaya atılmasının kalb ile alakalı olduğunu düşünüyorum. bilim günümüzde bunun beyinle olduğunu söylese de. Hatta belki veri toplama konusu bile kalb ile alakalı olabilir Allahu Alem.

RasulUllah (SAW) Hadislerinden deliller var örneğin haricilerin Kur'an okusalar da boğazlarından geçmediği, bir et parçası var o kalb hadisi gibi hatırladığım kadarı ile.

Aynı zamanda Muhaddislerin çoğu da böyle söyleyerek bu konudaki Ayet ve Hadisleri tevil etmeyip Kalb olarak kabul etmişler.

Kesin olmasa da bu yönde birkaç çalışma varmış. Kalbte çok yoğun bir sinir ağı varmış.

Günümüzde ‘bilim’ denilen şeytan ilmine göre akıl ve mantık her şeyi çözer. Akıl ve mantık her şeyi çözse ateistler ve eşariler daha az sapabilirlerdi. Dinimizde kalbin önemli yeri var. Akıl ve mantığın gerekliliği kadar kalbin de önemi olduğu için bilim denilen şeytan ilmi bu konuda dine muhalefet ediyor.

ع Çevrimdışı

علي حمزة

Üye
İslam-TR Üyesi
Bu konuda HeartMath adlı çalışmalara da bakılabilir. Nisa 115 konusunu ilk yazdığımda bu konu içinde bununla ilgili 2 link vardı, ama maalesef şu an silinmişler, tekrar bulunursa eklenebilir:

Bu arada bahsettiğim Nisa 115 konum:

Hem AbdulMuizz abinin hem de Abla senin yazını okumuştum(hepsini olmasa da) zaten ilk okuduğum yazılardan bu konu hakkında.(Galiba AbdulMuizz abi ile senin yazını karıştırmışım abla senin yazını sanırım okumadım)

Son düzenleme: