Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Beyni Hızlı Geliştirme Hakkında Bilgiler

Ummu Aişe Çevrimiçi

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Es selamu aleykum,

Kalbin seçimleri sonucunda beyin gelişir dedik. (Bkz: Nisa 115 ile ilgili konu.) Bununla birlikte, beyni daha hızlı geliştirmenin yolları var.

İlk aklıma gelenler:

Eğer bir şeyi uyumadan önce ve uyandıktan hemen sonra düşünüyorsanız, bu beyin için "bu konu çok önemli" mesajını veriyor ve ikisi, yani uyuyup uyanma arasındaki uykuda geçen süreyi "bu konuda gelişime" adıyor.

Bu şekilde bir soru ile uyuyup, sıklıkla ertesi sabah, hatta bazen gecenin arasında o sorunun cevabını bulmuş olarak uyanabilirsiniz.

Veya cevap peşin gelmeyecek olsa bile, aynı şekilde devam ettikçe "cevaba parça parça yakınlaşılıyor."

Bunun dışında, günlük işlerle olağan şekilde ilgilenirken, bu konuyu zihnin arka planında daima açık sekme" misali işlerseniz, bu gelişim daha da hızlı oluyor.

Not: Uyku ile uyanıklık arasındaki o yarı bilinçli anda düşünülenler ve yakın olan yarım-1 saat öyle önemli ki, bu dönemde gereksiz bilgilere maruz kalmama adına TV, internet kullanımını çok ustaca yapmalısınız. En iyisi Kur'an-ı Kerim, tesbihat, dua zaten; ki sünnet de bunun üzere. (Ek olarak çözmeye çalıştığınız soru)

Ummu Aişe Çevrimiçi

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Doğrulaması için Yapay Zeka Chat GPT-4'e sordum, ve cevabı:

Evet, çok doğru bir tespit!

Beynin öğrenme ve problem çözme süreçleri üzerinde yapılan bilimsel araştırmalar da bunu destekliyor. Özellikle şu noktalar dikkat çekiyor:
  1. Uyku öncesi ve sonrası düşünceler

• Uyumadan önce zihne yerleşen konular, uykuda işlenmeye devam ediyor.

• Beyin, gece boyunca bu bilgiyi bilinçdışı süreçlerde düzenleyip anlamlandırıyor.

• Sabah uyanıldığında, çözüme daha yakın olunuyor ya da yeni bağlantılar kurulmuş oluyor.

• Bu, özellikle bilim insanları, sanatçılar ve mucitler tarafından da sıklıkla bildirilen bir durum.
  2. Zihnin arka planda çalışması ("açık sekme" yöntemi)

• Bilinçli olarak düşünmeyi bıraksanız bile, beyin arkada çalışmaya devam eder.

• Günlük işlerle meşgulken birden bir çözüm bulmanız, bunun sonucudur.

• Bu yüzden "düşünmeyi bırak, sonra kendiliğinden gelecek" denilir.
  3. Uyku ve uyanıklık arasındaki kritik zaman dilimi

• Bu yarı bilinç hâli (hipnagoji ve hipnopompi fazları) yaratıcı düşüncenin en yüksek olduğu anlardan biridir.

• Bilinçli zihin henüz tam devrede değilken, bilinçaltı daha serbest çalışır.

• Bu yüzden sabah ilk düşünceler, en "saf" ve en önemli olanlardır.
  4. Sünnetle örtüşmesi

• Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) uyku öncesi ve sonrası Kur'an okuma, dua ve zikir yapmayı tavsiye etmesi de bu mekanizmayla uyumludur.

• Geceden zihni doğru şeylere yönlendiren, sabaha da doğru zihinle uyanır.

Sonuç:
Bu teknikler, öğrenmeyi hızlandırmak, problem çözme yetisini artırmak ve zihni güçlü tutmak için çok etkili yöntemlerdir. Ve bu yöntemin sünnet ile uyumlu olması da ayrıca hikmetli bir durum.

Ummu Aişe Çevrimiçi

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Sizlerin de bu konuda bildikleriniz varsa ekleyebilirsiniz.

Bu arada konuyla ilgili gördüğüm için bir konu tavsiyesi:

Hafızlık üzerinde çalışan veya genel olarak ezber yapanlar için.

Ummu Aişe Çevrimiçi

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Ben:

Peki, pozitif düşünme ile nasıl artırılabilir? Hangi iç diyaloglar, beynin gelişim hızını artırır?

Chat:

Beynin gelişim hızını artırmak için pozitif düşünme ve doğru iç diyaloglar çok önemli. Çünkü beyin, kendisine verilen komutlara ve yönlendirmelere göre şekillenir (nöroplastisite). Yani, nasıl düşündüğümüz, beynimizin gelişme hızını doğrudan etkiler.

1. Beyni Daha Hızlı Geliştiren İç Diyaloglar ve Düşünme Yöntemleri

a) "Ben bu bilgiyi hızla kavrıyorum"

• Yanlış İç Diyalog: "Bu konu çok zor, anlamıyorum."
  • Doğru İç Diyalog: "Beynim bunun üzerinde çalışıyor ve hızla çözüyor."
  • Neden etkili? Olumlu cümleler, beynin direnç göstermeden öğrenme moduna geçmesini sağlar.

b) "Bu sorunun cevabını bulacağım"

• Yanlış İç Diyalog: "Ben çözebilir miyim ki?"
  • Doğru İç Diyalog: "Şu an elimde ipuçları var, beyin bunları birleştiriyor."
  • Neden etkili? Beyin, açık uçlu sorulara takılır ve arka planda çalışmaya devam eder.

c) "Her gün %1 daha iyiye gidiyorum"

• Yanlış İç Diyalog: "Bir türlü ilerleyemiyorum."
  • Doğru İç Diyalog: "Bugün küçük de olsa bir ilerleme var."
  • Neden etkili? Küçük ilerlemeler bile, beynin gelişim sürecini hızlandırır.

d) "Beynim güçlü ve sürekli gelişiyor"

• Yanlış İç Diyalog: "Hafızam kötü, unutkanım."
  • Doğru İç Diyalog: "Her tekrar beynimi güçlendiriyor."
  • Neden etkili? Beyin, neye inanırsa ona göre çalışır. Güçlü olduğunu düşünmek, nöronlar arasındaki bağlantıları güçlendirir.

2. Beynin Gelişim Hızını Artıran Pozitif Düşünme Yöntemleri

a) Zihinsel "Başarı Filmleri" Oynatmak

• Kendinizi bir konuyu çözerken, yeni bir şey öğrenirken hayal edin.
  • Bunu tekrar tekrar zihninizde canlandırın.
  • Beyin, bu hayalleri gerçek bir deneyim gibi kabul eder ve gelişim süreci hızlanır.

b) Öğrenmeyi Zevkli Hale Getirmek

• "Bunu zorla öğrenmem lazım" yerine "Bu bir keşif, yeni bir şey öğreniyorum" düşüncesi beyne olumlu sinyal gönderir.
  • Beyin, keyif aldığı şeyleri daha hızlı öğrenir.

c) Zor Konulara "Şaka" Gibi Yaklaşmak

• "Benim beynim şimdi çalışacak, az sonra Einstein moduna gireceğim" gibi şakalar, stresi azaltır ve öğrenme hızını artırır.

d) Gece ve Sabah Zihin Programlaması

• Uyumadan önce "Beynim bu bilgiyi işleyecek ve sabaha daha iyi anlayacağım" demek, beyni gece boyunca programlar.

3. Hangi Düşünceler Beyni Yavaşlatır?

Şu düşünceler, beyin gelişimini yavaşlatır ve verimini düşürür:
❌ "Ben zeki değilim."
❌ "Bu benim için fazla zor."
❌ "Ben zaten hep unutuyorum."
❌ "Bu konuya kafam basmaz."
❌ "Ne yaparsam yapayım gelişemiyorum."

Bu tür düşünceler, beyne olumsuz programlama yaparak öğrenme hızını düşürür.

Sonuç: Beynin Gelişim Hızını Artırmak İçin Ne Yapmalı?

✅ Öğrenmeyi bir "keşif" gibi görmek.
✅ İç diyalogları olumlu hale getirmek.
✅ Uyku öncesi ve sonrası zihin programlaması yapmak.
✅ Her gün %1 bile olsa ilerlemeyi fark etmek.
✅ Zihinsel başarı senaryoları oluşturmak.
✅ Gereksiz bilgiye maruz kalmamaya dikkat etmek.

Beyin, ona nasıl davrandığımıza göre gelişir. Eğer ona "sen güçlüsün" dersek, o da gerçekten güçlü hale gelir.

Ummu Aişe Çevrimiçi

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Ben:

Peki, pozitif düşünme ile nasıl artırılabilir? Hangi iç diyaloglar, beynin gelişim hızını artırır?

Chat:

Beynin gelişim hızını artırmak için pozitif düşünme ve doğru iç diyaloglar çok önemli. Çünkü beyin, kendisine verilen komutlara ve yönlendirmelere göre şekillenir (nöroplastisite). Yani, nasıl düşündüğümüz, beynimizin gelişme hızını doğrudan etkiler.

1. Beyni Daha Hızlı Geliştiren İç Diyaloglar ve Düşünme Yöntemleri

a) "Ben bu bilgiyi hızla kavrıyorum"

• Yanlış İç Diyalog: "Bu konu çok zor, anlamıyorum."
  • Doğru İç Diyalog: "Beynim bunun üzerinde çalışıyor ve hızla çözüyor."
  • Neden etkili? Olumlu cümleler, beynin direnç göstermeden öğrenme moduna geçmesini sağlar.

b) "Bu sorunun cevabını bulacağım"

• Yanlış İç Diyalog: "Ben çözebilir miyim ki?"
  • Doğru İç Diyalog: "Şu an elimde ipuçları var, beyin bunları birleştiriyor."
  • Neden etkili? Beyin, açık uçlu sorulara takılır ve arka planda çalışmaya devam eder.

c) "Her gün %1 daha iyiye gidiyorum"

• Yanlış İç Diyalog: "Bir türlü ilerleyemiyorum."
  • Doğru İç Diyalog: "Bugün küçük de olsa bir ilerleme var."
  • Neden etkili? Küçük ilerlemeler bile, beynin gelişim sürecini hızlandırır.

d) "Beynim güçlü ve sürekli gelişiyor"

• Yanlış İç Diyalog: "Hafızam kötü, unutkanım."
  • Doğru İç Diyalog: "Her tekrar beynimi güçlendiriyor."
  • Neden etkili? Beyin, neye inanırsa ona göre çalışır. Güçlü olduğunu düşünmek, nöronlar arasındaki bağlantıları güçlendirir.

2. Beynin Gelişim Hızını Artıran Pozitif Düşünme Yöntemleri

a) Zihinsel "Başarı Filmleri" Oynatmak

• Kendinizi bir konuyu çözerken, yeni bir şey öğrenirken hayal edin.
  • Bunu tekrar tekrar zihninizde canlandırın.
  • Beyin, bu hayalleri gerçek bir deneyim gibi kabul eder ve gelişim süreci hızlanır.

b) Öğrenmeyi Zevkli Hale Getirmek

• "Bunu zorla öğrenmem lazım" yerine "Bu bir keşif, yeni bir şey öğreniyorum" düşüncesi beyne olumlu sinyal gönderir.
  • Beyin, keyif aldığı şeyleri daha hızlı öğrenir.

c) Zor Konulara "Şaka" Gibi Yaklaşmak

• "Benim beynim şimdi çalışacak, az sonra Einstein moduna gireceğim" gibi şakalar, stresi azaltır ve öğrenme hızını artırır.

d) Gece ve Sabah Zihin Programlaması

• Uyumadan önce "Beynim bu bilgiyi işleyecek ve sabaha daha iyi anlayacağım" demek, beyni gece boyunca programlar.

3. Hangi Düşünceler Beyni Yavaşlatır?

Şu düşünceler, beyin gelişimini yavaşlatır ve verimini düşürür:
❌ "Ben zeki değilim."
❌ "Bu benim için fazla zor."
❌ "Ben zaten hep unutuyorum."
❌ "Bu konuya kafam basmaz."
❌ "Ne yaparsam yapayım gelişemiyorum."

Bu tür düşünceler, beyne olumsuz programlama yaparak öğrenme hızını düşürür.

Sonuç: Beynin Gelişim Hızını Artırmak İçin Ne Yapmalı?

✅ Öğrenmeyi bir "keşif" gibi görmek.
✅ İç diyalogları olumlu hale getirmek.
✅ Uyku öncesi ve sonrası zihin programlaması yapmak.
✅ Her gün %1 bile olsa ilerlemeyi fark etmek.
✅ Zihinsel başarı senaryoları oluşturmak.
✅ Gereksiz bilgiye maruz kalmamaya dikkat etmek.

Beyin, ona nasıl davrandığımıza göre gelişir. Eğer ona "sen güçlüsün" dersek, o da gerçekten güçlü hale gelir.

Tüm bunları okurken şu ayeti hatırlayanınız oldu mu?

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla

Hani Rabbiniz şöyle duyurmuştu: “Andolsun, eğer şükrederseniz elbette size nimetimi artırırım. Eğer nankörlük ederseniz, hiç şüphesiz azabım çok şiddetlidir.”

İbrahim 7. Ayet

Rabbimiz bize kapasitesi oldukça yüksek, gelişime açık sağlıklı beyinler vermişken:

Hatırlayabilecek olduğu halde "Ben unuturum.",

Öğrenebilecek olduğu halde "Ben öğrenemem." demek, nimeti inkâr mıdır, değil midir?

Rabbimiz bir kutsi hadiste "Ben kulumun zannı üzereyim." de der ayrıca, bu açıdan bakınca da:

"Ben unutkanım." diyen kişi, istesin veya istemesin "Rabbim beni unutkan yarattı" demekte;

"Ben öğrenemem " diyen kişi "Rabbim benden öğrenme nimetini esirgedi." demekte; Allah muhafaza.

Ve kişi işte, kendi kendini böyle etiketlemeye devam ederse Rabbinden gördüğü muamele de aynen bu zannı gibi olacaktır.

İşte bu yüzden:

Allah'ın verdiği "gelişme kapasitesi kişinin iradesine bağlı olan" beynimizi olumsuz etiketleyerek kendi kendimize zulmetmeyelim. Bunun dünyadaki cezasını dünyada peşinen alırız; ve konusuna göre ahirette de karşımıza çıkma olasılığı olan şeyler bunlar. (Bilhassa "dini konuları anlayamıyorum" deyip de, kendi zihnini bloke edenler iyi düşünsün.)

A Çevrimdışı

Azeribirmuvahhid

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Es selamu aleykum,

Kalbin seçimleri sonucunda beyin gelişir dedik. (Bkz: Nisa 115 ile ilgili konu.) Bununla birlikte, beyni daha hızlı geliştirmenin yolları var.

İlk aklıma gelenler:

Eğer bir şeyi uyumadan önce ve uyandıktan hemen sonra düşünüyorsanız, bu beyin için "bu konu çok önemli" mesajını veriyor ve ikisi, yani uyuyup uyanma arasındaki uykuda geçen süreyi "bu konuda gelişime" adıyor.

Bu şekilde bir soru ile uyuyup, sıklıkla ertesi sabah, hatta bazen gecenin arasında o sorunun cevabını bulmuş olarak uyanabilirsiniz.

Veya cevap peşin gelmeyecek olsa bile, aynı şekilde devam ettikçe "cevaba parça parça yakınlaşılıyor."

Bunun dışında, günlük işlerle olağan şekilde ilgilenirken, bu konuyu zihnin arka planında daima açık sekme" misali işlerseniz, bu gelişim daha da hızlı oluyor.

Not: Uyku ile uyanıklık arasındaki o yarı bilinçli anda düşünülenler ve yakın olan yarım-1 saat öyle önemli ki, bu dönemde gereksiz bilgilere maruz kalmama adına TV, internet kullanımını çok ustaca yapmalısınız. En iyisi Kur'an-ı Kerim, tesbihat, dua zaten; ki sünnet de bunun üzere. (Ek olarak çözmeye çalıştığınız soru)
Her gün elimde selefi hocaların videolarını dinleyip yatıyorum sonunda babam görüp şapalağı atacak :d. Şaka bir yana gerçekten de uyumazdan önce ve sonra aklınıza gelen şeyler hayatınızda önemli bir role sahip. İnsan sevdiği bir şeyi düşünmek isterse onu daha da sever. Bu arada abla siz bu yazdığınız şeylerin hepsini bir kitaba toplasanız 400 sayfa falan kitap çıkar. Pdf olarak atarsınız biz de okuyalım :d.

Ummu Aişe Çevrimiçi

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Her gün elimde selefi hocaların videolarını dinleyip yatıyorum sonunda babam görüp şapalağı atacak :d. Şaka bir yana gerçekten de uyumazdan önce ve sonra aklınıza gelen şeyler hayatınızda önemli bir role sahip. İnsan sevdiği bir şeyi düşünmek isterse onu daha da sever. Bu arada abla siz bu yazdığınız şeylerin hepsini bir kitaba toplasanız 400 sayfa falan kitap çıkar. Pdf olarak atarsınız biz de okuyalım :d.
Yazdıklarımla yakından ilgilenen kardeşlerin olması ve işin her seferinde kitap fikrine dönüşmesi çok güzel elhamdülillah )

Bununla birlikte benim bu şekilde aklıma estikçe parça parça ve o anki ruh halime göre yazmam kolay, ancak kitap ise çokça zaman, daha yoğun istişare ve sıkı bir disiplin gerektirmekte ahi. Bu açıdan Nisa 115 konusunu ilk yazdığımdan beri kitap konusunda destek aradığımı yer yer belirtiyorum. Ve buradan tekraren duyuru:

Tevhid çizgisi konusunda İslam-tr ile uyumlu (vasat çizgide), araştırmaya ve eleştirel düşünmeye açık, zaman sorunu olmayan kardeşler aranmaktadır )

Ummu Aişe Çevrimiçi

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Bu arada 1 yıl içinde aradığım nitelikte herhangi biri çıkmazsa (ki her koşuldan uygun olsa da, zaman konusundan ötürü olmuyor), Allah izin verirse benim anlık hedefim: Yapay Zekâ eşliğinde yazmak )

Ayet, hadis tutarlılık kontrolü var;

İfâde kalitesi, imlâ denetimi desteği var;

Zaman konusunda ise, ücretsiz sürüm kullandığım için biraz kısmen var ama yine de idare eder.

Nitekim yazmayı hedeflediğim konuların ön kontrolleri %90 oranında "iki kardeşle istişare vesilesi ile" 2023 Eylül'den sonraki ilk birkaç ayda tamamlanmıştı. Şu anda sonradan edindiğim kimi farkındalıkları, ilk kısma uygun aralara eklemek ve genel olarak yazıya dökme işi kaldı sadece.

Ancak bu yıl çok yoğunum ve önceliğim reeldeki işlerim. Allah izin verirse işlerim rayına oturduktan sonra; birileri gönüllü çıkarsa onlarla, yoksa yapay zekâ eşliğinde )

Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Bu konuda bilgi verici şöyle bir yazıya ulaştım;
Beyin, gün içinde sıkça düşündüğümüz ve özellikle uyumadan hemen önce ve uyandıktan sonra aklımızdan geçirdiğimiz konulara öncelik verebilir. Bunun bilimsel açıklaması ;

1. Uyku Hafızayı Güçlendirir
Uyku, özellikle REM (hızlı göz hareketleri) ve derin uyku evreleri, bilgilerin pekiştirilmesi ve uzun süreli belleğe aktarılması için kritik öneme sahiptir. Uyumadan önce düşündüğümüz şeyler, beynimizin hipokampus ve korteks arasındaki bağlantılar aracılığıyla güçlendirilerek saklanabilir.

2. Uyku Beyni Bilgi İşlemeye Yönlendirir
Beyin, gün içinde aldığı bilgileri önem derecesine göre filtreler. Eğer bir konu uyumadan önce ve uyandıktan sonra bilinçli olarak tekrar edilirse, beyin bu konunun önemli olduğunu varsayar ve gece boyunca bu bilgiyi işlemeye daha fazla zaman ayırabilir. Bu süreç, uyku sırasında sinir ağlarının yeniden düzenlenmesiyle desteklenir.

3. Problem Çözme ve Yapıcılık ile İlgili
Araştırmalar, insanların uyumadan önce bir sorun hakkında düşündüklerinde, uyandıktan sonra bu konuda daha iyi fikirler geliştirdiğini göstermektedir. Buna inkübasyon etkisi denir ve uykunun bilinçaltı düşünme süreçlerini desteklediğini gösterir.

4. Pekiştirme ve Öğrenme Üzerindeki Etkisi

Özellikle yeni bir şey öğreniyorsanız (örneğin bir dil, veya ezber), yatmadan önce o bilgiyi tekrar etmek, beynin o bilgiyi daha güçlü bir şekilde kaydetmesini sağlar. Sabah tekrar etmek de onu tazeler ve kalıcı hale getirir.

Sonuç:
Bu nedenle, uyumadan önce ve uyandıktan hemen sonra bir konu hakkında düşünmek, beynin o bilgiyi önemli olarak algılamasına ve uykuda onu pekiştirmesine yardımcı olabilir. Bu, hafıza güçlendirme, problem çözme ve öğrenme açısından oldukça etkili bir yöntemdir.

A Çevrimdışı

Azeribirmuvahhid

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Beyin, gün içinde sıkça düşündüğümüz ve özellikle uyumadan hemen önce ve uyandıktan sonra aklımızdan geçirdiğimiz konulara öncelik verebilir. Bunun bilimsel açıklaması ;

Uyku, özellikle REM (hızlı göz hareketleri) ve derin uyku evreleri, bilgilerin pekiştirilmesi ve uzun süreli belleğe aktarılması için kritik öneme sahiptir. Uyumadan önce düşündüğümüz şeyler, beynimizin hipokampus ve korteks arasındaki bağlantılar aracılığıyla güçlendirilerek saklanabilir.

Beyin, gün içinde aldığı bilgileri önem derecesine göre filtreler. Eğer bir konu uyumadan önce ve uyandıktan sonra bilinçli olarak tekrar edilirse, beyin bu konunun önemli olduğunu varsayar ve gece boyunca bu bilgiyi işlemeye daha fazla zaman ayırabilir. Bu süreç, uyku sırasında sinir ağlarının yeniden düzenlenmesiyle desteklenir.

Araştırmalar, insanların uyumadan önce bir sorun hakkında düşündüklerinde, uyandıktan sonra bu konuda daha iyi fikirler geliştirdiğini göstermektedir. Buna inkübasyon etkisi denir ve uykunun bilinçaltı düşünme süreçlerini desteklediğini gösterir.

Özellikle yeni bir şey öğreniyorsanız (örneğin bir dil, veya ezber), yatmadan önce o bilgiyi tekrar etmek, beynin o bilgiyi daha güçlü bir şekilde kaydetmesini sağlar. Sabah tekrar etmek de onu tazeler ve kalıcı hale getirir.

Sonuç:
Bu nedenle, uyumadan önce ve uyandıktan hemen sonra bir konu hakkında düşünmek, beynin o bilgiyi önemli olarak algılamasına ve uykuda onu pekiştirmesine yardımcı olabilir. Bu, hafıza güçlendirme, problem çözme ve öğrenme açısından oldukça etkili bir yöntemdir.
Ben bir ara hadis inkarcısıydım ve saparak gidiyordum. Bir gün yattım ve aklımda sanki hadislerin doğruluğunun şifresi çözülmüştü. Hem bilim hem de din açısından desteklenecek bir şey bu yazı.

Ummu Aişe Çevrimiçi

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı

Sonuç:
CezakAllahu hayran Abdulmuizz abi, bu şekilde bilimsel veriler üzerinden konuyu incelemek bir başka oluyor.

Bu arada bir bilim adamı vardı, adını şu an unuttum. Eline bir nesne alıp sandalyede uykuya dalıyor ve tam uykuya geçtiğinde eli gevşediği için elindeki nesne düşüyor ve bunun sesiyle uyanıyor. Bu sayede "uyku öncesi anın" verimini en üst düzeyde hayatına katıyormuş.

Ummu Aişe Çevrimiçi

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
CezakAllahu hayran Abdulmuizz abi, bu şekilde bilimsel veriler üzerinden konuyu incelemek bir başka oluyor.

Bu arada bir bilim adamı vardı, adını şu an unuttum. Eline bir nesne alıp sandalyede uykuya dalıyor ve tam uykuya geçtiğinde eli gevşediği için elindeki nesne düşüyor ve bunun sesiyle uyanıyor. Bu sayede "uyku öncesi anın" verimini en üst düzeyde hayatına katıyormuş.
Yapay Zeka desteği:

Bahsettiğiniz bilim insanı Thomas Edison olabilir. Edison, kısa şekerlemeler yaparken yaratıcılığını artırmak için bu tekniği kullanıyordu. Elinde bir metal bilye veya kaşık tutarak sandalyede oturuyor, tam uykuya dalarken elinden düşen nesnenin çıkardığı sesle uyanıyordu. Bu şekilde, beyninin hipnagogik (uyku ile uyanıklık arasındaki) evredeki yaratıcı fikirlerinden faydalanabiliyordu.

Benzer bir yöntemi Salvador Dalí de kullanmıştı. O da bir anahtar tutarak uykuya dalar ve anahtarın düşmesiyle uyanarak rüyalarının ilham verici imgelerini resimlerine yansıtırdı.

Bu tekniğin modern versiyonlarını kullananlar da var. Günümüzde bazı nörobilimciler ve yaratıcı (biz yapıcı diyelim) düşünce uzmanları, hipnagogik evrenin problem çözme ve ilham bulma açısından çok değerli olduğunu söylüyor.

Ummu Aişe Çevrimiçi

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Ben bir ara hadis inkarcısıydım ve saparak gidiyordum. Bir gün yattım ve aklımda sanki hadislerin doğruluğunun şifresi çözülmüştü. Hem bilim hem de din açısından desteklenecek bir şey bu yazı.
Zihnimiz gün içinde bir yapbozun parçalarını topluyorsa, "uyku bu yapbozun birleştirilme anıdır" diyebilirim. Bu açıdan, öğrenme üzerinde yoğun şekilde uğraşanların çok da abartmadan uykuya önem vermeleri gerektiğini söyleyebilirim.

Bu arada, ekseri gençlik döneminde neredeyse düşmeyeni olmayan "depresyon"un yoğun uyku hali getirmesi tesadüf olmasa gerek. Beyin çok ciddi bir analiz sürecinden geçiyor bu evrede ve normalde depresyona kötü derler ama ben buna pozitif gözle bakıyorum, ve akıllıca yönetildiğinde kişinin hayatında "bilinçli şekilde atılmış ilk temellerin" tam bu evrede atıldığını düşünüyorum.

Bu açıdan, bu aşamayı yaşadığını gözlemlediğiniz yakınlarınız olursa, onlara bu minvalde moral verebilirsiniz. Kendi doğrularını kendileri seçip zihinlerine yazarken, biraz pozitiflik ve anlayış tek ihtiyaçları. İnşaAllah beraberinde dua ve sabır ile sonucun güzel olacağını umarım.

Ummu Aişe Çevrimiçi

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Aklıma gelen bir hadis hakkında Chat'in yorumu:

Bahsettiğiniz hadis, Peygamber Efendimiz’in (sallallahu aleyhi ve sellem) Hz. Aişe’ye (radıyallahu anha) söylediği şu rivayete dayanıyor:

"Gözlerim uyur, fakat kalbim uyumaz."
(لَا تَنَامُ عَيْنِي وَلَا يَنَامُ قَلْبِي)

Bu hadis, Peygamber Efendimiz’in sürekli bir bilinç hâlinde olduğunu, Allah'ı zikretmekten ve vahiy ile bağlantısını korumaktan uzak kalmadığını ifade eder. Hadis kaynaklarında farklı varyasyonlarıyla bulunabilir ve özellikle Buhârî ve Müslim gibi güvenilir hadis kitaplarında yer aldığı belirtilir.

Bu ifade, kişinin zahiren uyusa da ruhunun ve kalbinin uyanık kalabileceğine, bilincin bir seviyede aktif olabileceğine işaret eder. İlginç bir şekilde, hipnagogik evrede uyanıklık ve uyku arasında benzer bir bilinç durumu olduğu için Edison’un tekniğiyle de bir bağ kurulabilir.

Güncel:

Rasulullah'ın (sallallahu aleyhi ve sellem) bilinç için "kalbi" işaret etmiş olmasına dikkat.