Bid’at-i Hasene Yanılgısı
- Bugün sizin için dininizi kemale erdirdim. Size nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslâm’ı seçtim.(Maide 3)
- Muhakkak ki sözlerin en doğrusu Allah (cc.)’ın kelamı, yolun en hayırısı Muhammed as.’in yoludur. İşlerin en kötüsü ise sonradan uydurulanlardır. Sonradan uydurulup dine sokulan her işş bidat, her bidat sapıklık, her sapıklık ise ateştedir. (Hutbet’ul Hace - Ahmed, Müslim, Nesai)
- Kim bizim işimizde bizden olmayan birşey ihdas ederse, o derhal red edilir. (Aişe ra. Buhari -Müslim)
- Tabi olun, bidat çıkarmayın, muhakkak ki size yetecek olan fazlasıyla verildi. (ibn Mesud)
- Bir kavim bir bidat ihdas ettiğinde muhakkak Allah (cc.) sünnetten benzer bir sünneti kaldırır. Sonra kıyamet gününe kadar o Sünneti bir daha onlara geri vermez (Hassan b. Atiyye)
- Kim İslam da bir sünnet ihdas edip onu güzel görürse, Rasulullah (as.) risaletine ihanet ettiğini iddia etmiş olur. Çünkü Allah (cc.) şöyle buyuruyor: “Bugün sizin için dininizi kemale erdirdim. Size nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslâm’ı seçtim.”(Maide 3). Öyleyse o gün din olmayan şey bugünde din olmaz (İmam Malik)
Bidat sözlükte; geçmiş örneği olmaksızın yapılan herşeydir. Şer’i bir terim olarak ise ise şer’i bir delilin işaret etmediği herşeydir.1
İmam Şevkani: Allah (cc.), dini Muhammed as. ruhunu kabzetmeden evvel tamamladığına göre; Allah (cc.) dinini tamamladıktan sonra bidat ehlinin ihdas etmiş olduğu bu görüş nedir böyle?! Eğer ihdas etmiş oldukları bidat onların inancına göre dinden ise o zaman din onların nezdinde, ancak onların görüşleri ile tamamlanmış olur ki, bunda Kur’an-ı reddetmek vardır.
İbn Receb: Rasulullah (as.) ‘Her bidat sapıklıktır’ sözü özlü-kapsamlı sözlerdendir, öyle ki hiçbir bidat onun dışında kalmaz.
Birinci Şüphe: Allah Rasulu as.’in “Kim İslam’da güzel bir çığır açarsa, kendisine onun ecri ve ecirlerinden hiçbirşey eksiltilmeden kendisinden sonra onunla amel edenlerin ecri vardır. Kim de İslam’da kötü bir çığır açarsa kendisine onun günahı ve günahlarından hiçbirşey eksiltilmeden kendisinden sonra onunla amel edenlerin günahı vardır.”2
Cevap:
Hadiste geçen ‘kim güzel bir çığır açarsa’ sözü dinde olmayan birşeyi teşri anlamında ortaya koyma değil, meşru olan bir amele önayak olmak kastındadır.3
‘Kim güzel bir çığır açarsa’ sözünü söyleyen ‘‘her bidat sapıklıktır sözünü söyleyenin ta kendisi , yani Rasulullah (as.)‘tır. Dolayısıyla doğru ve doğrulanmış olan Rasulullah (as.)‘tır. Allah Rasulu as. biri diğerini yalanlayan ya da aralarında çelişki bulunan bir söz bulunan bir söz sadır olması kesinlikle imkansızdır. Bir hadisi alıp diğerinde yüz çevirmek caiz değildir. Bu tıpkı kitabın bir kısmını alıp, bir kısmından yüz ç.evirmek gibidir.4
Peygamber as. ‘kim güzel bir çığır açarsa’ dediği zaman, ‘kim bidat ihdas ederse’ dememiştir. Aynı şekilde ‘İslam da’ ve ‘güzel’ ifadesini kullanmıştır, bidat ne İslamdandır ne de güzeldir.5
İkinci şüohe: Ömer ra. ‘Bu ne güzel bidattır’ sözünden çarpık anlayışları.
Cevap:Ömer ra. teravih namazını sünnet olarak ortaya koymuştur, insanları Ubey b. Ka’b’ın arkasında toplamıştır. Bu namazda Ubeyy’in arkasında içlerinde Osman ra., Ali ra., Talha b. Ubeydullah vb. birçok sahabi bulunuyordu. Onlardan hiçbiri Ömer ra. bu fiiline karşı çıkmadı.6 Bahsedilen sahabelerin bir bidata karşı çıkmamaları düşünülemez.
1 ibn Teymiyye
2 Ahmed, Müslim, Nesai, Tirmizi
3 Cerir ibn Abdullah el-Beceri ra. dedi ki; Rasulullah (as.) hutbe verdi ve bizi sadaka vermeye teşvik etti, fakat insanlar ağır davrandılar. Öyle ki onun yüzünde kızgınlık alameti belirdi. Nihayet ensardan bir adam bir kese getirdi ve insanlar peşi sıra sadaka vermeye başladılar, nihayet Onun yüzünde sevinç belirdi. (Mudar kabilesi-Darimi, Müslim)
4 ibn Useymin
5 ibn Useymin
6 İmam Hanefi - Redd’ul Muhtar