Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Bir Beldede İki Ayrı Mescid Açılmasının Hükmü Nedir ?

Z Çevrimdışı

zatun-nitakayn

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Es selamu aleykum ve rahmetullahi ve beraketuhu kardeşler.

Bulunduğum beldede bir mescid varken itaat etmek istemeyen bir grup insan muhalefet ederek ayrı bir mescid açtilar ve Emirimizin emirliğini reddettiler.( Emirimizin, küfür ve şirkini görmediler sadece yapılan ufak hatalardan dolayı ayrıldılar) Sorum şu bunun hükmü nedir ve oraya gitmemiz, orada namaz kılmamiz caiz midir yoksa mesafeli durup tavrimizi koymamız mi daha doğrudur? Delili olan cevap verirse sevinirim.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullahi we berakatuh kardeşim;

Bir beldede iki ayrı mescid açılması meselesi, İslam'da cemaatle namaz kılmanın fazileti ve Müslümanlar arasında birlik ilkeleri bağlamında değerlendirilir. Bu durumun hükmü, niyetlere, ihtiyaçlara ve yerel koşullara göre değişiklik gösterebilir. Fakat Sizin bahsettiğini mescid, ülke genelinde Diyanet imamlarının namaz kıldırdığı Cami, mescidden ziyade, İslami bir yapıya , cemaate bağlı bir vakıf, dernek gibi kurumların içerisinde kendilerine has mescidsel faaliyetleridir. Çünkü sorunuzun içeriğinde böyle bir anlaşmazlıktan, ihtilaftan doğduğu görülmektedir. Bu sebeble emirinizin emirliğini reddederek bir nevî (aynı akidede olsalar da) cemaatinizden ayrıldığını, bir de üstelik mevcud mescidinizin çok yakına paralel (!) bir mescid açtıklarını ve hükmünü sormaktasınız. Tâbi işin adaleti açısından karşı tarafı da dinlememiz gerekmekte olsa da, kimin haklılığından ziyade (haklı olarak ayrılmış olsalar da) hemen yakınlarına mescid açmaları fitne çıkarmaktadır. Farklı bir mahalleye veya daha uzak bir mesafede açmaları gerekirdi. Bunu Sizlerin uyarmasından ziyade kendilerinin de düşünmeleri gerekirdi. Gelişmelerin detayını bilemediğimizden daha fazla detaya giremiyoruz, zaten pek uygun da düşmez. Konuyla ilgili olarak normal Camii, mescidlerin yanına mescid açmak hakkında kaideler ise aşağıda zikrolunacaktır:



İslam'da Birlik ve Cemaat

İslam'da cemaatle namaz kılmanın fazileti büyüktür ve Müslümanlar arasında birlik ve beraberlik teşvik edilir. Bir beldede iki ayrı mescid açılması, Müslümanlar arasında bölünmeye veya fitneye neden olacaksa, bu durum mekruh veya hoş karşılanmaz olabilir. Müslümanlar arasındaki tefrika (bölünme) İslam'da yasaklanmıştır, bu nedenle iki mescid açılmasının cemaatte bölünmeye ve nifaka yol açmaması önemlidir.

Kur'an'da birlik vurgusu:
Allah, Müslümanları tefrikadan uzak durmaya çağırır: “Hep birlikte Allah’ın ipine (İslam’a) sımsıkı sarılın; ayrılığa düşmeyin.” (Al-i İmran, 103)

Hadislerde birlik:
Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Müslümanların birlik içinde hareket etmelerini ve cemaatle namaz kılmalarını tavsiye etmiştir: "Cemaatle kılınan namaz, tek başına kılınan namazdan yirmi yedi kat daha faziletlidir." (Buhari, Muslim)

İhtiyaç Durumu

Bir beldede mevcud mescidin kapasitesi, ihtiyaçları karşılamıyorsa, ek bir mescid açılması mubah, hatta bazen gerekli olabilir. Misalen, mevcut mescid cemaati alamıyorsa veya uzak mesafeler nedeniyle bazı Müslümanların cemaatle namaz kılması zorlaşıyorsa, ikinci bir mescid açılması İslam toplumunun ihtiyaçlarına hizmet eder.

Büyük şehirler veya kalabalık nüfuslar:
Nüfusun fazla olduğu veya geniş coğrafi alanlara yayılmış beldelerde, birden fazla mescid açmak, insanların cemaatle namaz kılmasını kolaylaştırır. Bu durumda, ikinci mescidin açılması mubah veya teşvik edici olabilir.

Niyetin Önemi

İki mescid açılmasındaki niyet büyük önem taşır. Eğer niyet Müslümanları birleştirmek, onların ibadetlerini kolaylaştırmak ve hayırlı hizmetler sunmaksa, bu güzel bir iş olarak değerlendirilir. Ancak, eğer iki ayrı mescid açılması Müslümanlar arasında fitne çıkarmak, grupçuluk yapmak veya kişisel çekişmelerden kaynaklanıyorsa, bu hoş karşılanmaz ve mekruh olabilir.

Mescid-i Dırar Misali: Kur'an'da "Mescid-i Dırar" olarak bilinen bir olayda, bazı münafıklar Müslümanlar arasında fitne çıkarmak için bir mescid inşa etmişlerdir. Allah, bu mescidi yıkmayı emretmiştir: "Zarar vermek, inkâr etmek, mûminlerin arasına ayrılık sokmak için ve daha önce Allah ve Rasûlü’ne savaş açanları beklemek amacıyla mescid edinenler var ya, ‘Biz sadece iyilik yapmak istedik’ diye yemin ederler. Allah onların yalancı olduğuna şahidlik eder." (Tevbe, 107)

Fıkhi Görüşler

İslam alimleri, bir beldede iki ayrı mescid açılması konusunda şu noktalara dikkat çekerler:

Hanefi mezhebi:
Bir beldede iki mescidin açılması eğer fitneye veya ayrılığa yol açmıyorsa, nüfusun artması veya mescidin cemaat için yetersiz olması gibi nedenlerle caizdir. Ancak, fitneye neden olacaksa, bu hoş görülmez.

Şafii mezhebi:

Şafii alimler de ihtiyaç durumunda birden fazla mescid açılmasını câiz görürler. Cemaatin bölünmesi gibi bir fitne tehlikesi yoksa, bu durumda ikinci mescidin açılması problem teşkil etmez.

Özellikle Cemaatle Namaz Konusu

Eğer bir bölgede büyük bir cemaat oluşturulabiliyorsa ve bu cemaat İslam toplumunun birliğine katkıda bulunuyorsa, bir mescidde toplanmak daha faziletlidir. Ancak, iki mescid açılmasının namaz kılmayı kolaylaştırdığı veya insanlar arasında fitneye yol açmadığı durumlarda, bu uygulama caiz olabilir.

Sonuç:

Bir beldede iki ayrı mescid açılmasının hükmü, niyete, ihtiyaca ve yerel şartlara bağlıdır. Eğer iki mescid açılması fitneye, Müslümanlar arasında bölünmeye veya çekişmelere yol açıyorsa bu hoş görülmez. Ancak, eğer ihtiyaçtan kaynaklanıyorsa ve ibadetlerin kolaylaştırılması için açılıyorsa, bu caiz ve hatta gerekli olabilir. Her iki durumda da Müslümanların birliği ve fitneye mahal vermemek ana ilkedir.

 
Üst Ana Sayfa Alt