Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Tek Başına Namaz Kılmanın Hükmü?

I Çevrimdışı

islam savaşçısı

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Es-Selamu Aleykum kardeşler,
Cemaatle namaz kılmak şart mıdır? Hanbeli mezhebine göre vacip olduğunu okudum. Alimlerin bu konuda bir ittifakı var mıdır? Diğer mezheplerde durum nasıl?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
islam savaşçısı;299153' Alıntı:
Es-Selamu Aleykum kardeşler,
Cemaatle namaz kılmak şart mıdır? Hanbeli mezhebine göre vacip olduğunu okudum. Alimlerin bu konuda bir ittifakı var mıdır? Diğer mezheplerde durum nasıl?
Âleykum selam we rahmetullah kardeşim;

Tek başına namaz kılmak (Cumhura göre) sahih olmasaydı, Hadis-i şerifte cemaatle namaz kılmanın tek başına namaz kılmaktan 25 - 27 derece daha fazla ecire sahib olacağı bildirilmezdi.
Meşru mazeretler olmadan Cemaatle namazı terk etmek câiz değildir. Musallinin namazı her ne kadar sahih olsa da, cemaati terk etmenin gunahından kurtulamaz. Çünkü namazın sahibi olan Rabbimiz (c.c.), savaşta dâhi bizi tek başına bırakmamış, nasıl cemaatle namaz kılacağımızı târif etmiştir.


وَإِذَا كُنْتَ فِيهِمْ فَأَقَمْتَ لَهُمُ الصَّلاَةَ فَلْتَقُمْ طَآئِفَةٌ مِنْهُمْ مَعَكَ وَلْيَأْخُذُواْ أَسْلِحَتَهُمْ فَإِذَا سَجَدُواْ فَلْيَكُونُواْ مِنْ وَرَآئِكُمْ وَلْتَأْتِ طَآئِفَةٌ أُخْرَى لَمْ يُصَلُّواْ فَلْيُصَلُّواْ مَعَكَ وَلْيَأْخُذُواْ حِذْرَهُمْ وَأَسْلِحَتَهُمْ
[ سورة النساء من الآية: ١٠٢]
"(Ey Peygamber!) Sen(savaş meydanında) içlerinde bulunub da onlara namaz kıldırmak istediğin zaman, onlardan bir grub ayağa kalkıp seninle namaza dursunlar, silahlarını da yanlarına alsınlar. Namazda olanlar secdeye vardıklarında, diğer bir grub düşmana yüzlerini dönmüş bir halde sizi korumak için arkanızda dursunlar. (İlk grub, ikinci rekâtı kendileri kılıb selâm verdikten sonra), namaza henüz başlamamış olan diğer grub gelib seninle birlikte namaza dursunlar. (Bir rekâtı seninle birlikte kıldıktan sonra, ikinci rekâtı kendileri tamamlasınlar). Düşmanlarından sakınıb silahlarını da yanlarına alsınlar." (Nisâ Sûresi: 102)

Cemâatle namaz, Hanefi mezhebine göre sunnet-i muekke'de;
Şâfiî mezhebine göre, farz-ı kifâye -sunnet-i muekke'de-;
Mâliki mezhebine göre, sunnet-i muekke'de-farz-ı kifâye;
Hanbeli mezhebi ve Dâvud ez-Zahirî'ye göre ise; farz-ı ayın'dır.
(Tecrid-i Sarih Tercumesi, II, 604).

Hanbeli mezhebine mensub olan kişi bir zaruret yoksa cemaatle kılması gerekir. Fakat cemaat namazın sıhhatinin bir şartı değildir. Yani cemaatle kılmayıb tek başına da kılsa yine namazı olur.
Cemaatle namaz kılmaya farz diyen muctehidler üstteki cihad esnasındaki cemaatle namaz kılmayı zikreden ayetin haricinde aşağıdaki ayet ve rivayetleri de delil olarak ileri sürmektedirler:


وأقيموا الصلاة وآتوا الزكاة واركعوا مع الراكعين
[ سورة البقرة الآية:٤٣]
"Namazı (gereği gibi) kılın, zekâtı (hak edene) verin ve rukû edenlerle birlikte rukû edin." (Bakara Sûresi: 43)

Şöyle açıklanmıştır : Allah Teâlâ'nın: "rukû edenlerle birlikte rukû edin" demesinin başka bir faydası olması gerekir ki, o da sadece namaz kılmak değildir. Aksine namazı, namaz kılan cemaatle birlikte kılmak demektir. Çünkü "maa" lafzı, bu anlamı ifâde etmektedir. Bu sâbit olduğuna göre, bir kimse rükû edenlerle birlikte rükû etme vasfı veya hâli emrolunmuşsa, o kimse, emrolunduğu şeyi bu vasıf veya hâl üzere yerine getirmedikçe emri yerine getirmiş sayılmaz.



Ebu Hurayra'dan (r.anh) rivâyet olunduğuna göre, Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur:
وَالَّذِي نَفْسِي بِيَدِهِ لَقَدْ هَمَمْتُ أَنْ آمُرَ بِحَطَبٍ فَيُحْطَبَ ثُمَّ آمُرَ بِالصَّلاَةِ فَيُؤَذَّنَ لَهَا ثُمَّ آمُرَ رَجُلاً فَيَؤُمَّ النَّاسَ ثُمَّ أُخَالِفَ إِلَى رِجَالٍ فَأُحَرِّقَ عَلَيْهِمْ بُيُوتَهُمْ، وَالَّذِي نَفْسِي بِيَدِهِ لَوْ يَعْلَمُ أَحَدُهُمْ أَنَّهُ يَجِدُ عَرْقًا سَمِينًا أَوْ مِرْمَاتَيْنِ حَسَنَتَيْنِ لَشَهِدَ الْعِشَاءَ
[رواه البخاري ومسلم واللفظ للبخاري ]
"Nefsim elinde olan Allah'a yemîn olsun ki, içimden şöyle yapmaya kasdettim. Odun toplanmasını emretmeyi, sonra namazın kılınması için ezan okunmasını, daha sonra da birisinin mu’minlere namaz kıldırmasını emredeyim. Ardından namaza gelmeyen erkeklere arkalarından gelib onlar evlerindeyken evlerini ateşe vereyim. Nefsim elinde olan Allah'a yemîn olsun ki, namaza gelmeyenlerden birisi, üzerinde et bulunan bir kemik veya sığır ve koyunun toynağının arasındaki azıcık bir et bulacağını bilse, yatsı namazına gelirdi."
(Buhârî; hadis no: 7224. Muslim; hadis no: 651)

Bu rivayetle ilgili İbn-i Munzir (rahimehullah) bu konuda şöyle demiştir:
"Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in namazdan geri kalan topluluğun evlerini yakmayı içinden geçirmesi; cemaat namazının farz olduğuna delâlet eden en açık delildir. Şayet cemaat namazı farz olmayıb mendub olsaydı, Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in onların evlerini yakması câiz olmazdı." (el-Evsat; c: 4, s: 134)

Âma sahabe olan İbn-i Ummi Mektûm'un hadisinde sâbit olduğuna göre O, Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'e gelerek şöyle demiştir:


يَا رَسُولَ اللَّهِ! إِنَّهُ لَيْسَ لِي قَائِدٌ يَقُودُنِي إِلَى الْمَسْجِدِ، فَسَأَلَ رَسُولَ اللَّهِ ع أَنْ يُرَخِّصَ لَهُ فَيُصَلِّيَ فِي بَيْتِهِ، فَرَخَّصَ لَهُ فَلَمَّا وَلَّى دَعَاهُ فَقَالَ: هَلْ تَسْمَعُ النِّدَاءَ بِالصَّلاَةِ؟ قَالَ: نَعَمْ، قَالَ: فَأَجِبْ
[ رواه مسلم ]
"Ey Allah’ın elçisi! Beni mescide götürecek kimsem yoktur. Evimde namaz kılmama izin var mı?" diye sordu.
Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) önce izin verdi.
Adam dönüp gitmeye başlayınca onu çağırdı ve: Ezânı işitiyor musun? diye sordu.
Âmâ adam: Evet, dedi.
Bunun üzerine Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurdu: - O halde icâbet et (cemaate gel)."
(Muslim; hadis no: 635)
 
Üst Ana Sayfa Alt