Yok o hadisi bilmiyordum ben birde dediğiniz gibi bahsetttiğim konuya tam kanıt değil. Yani burda olay hristiyanların manevi doğum olarak peygamberlerinin gelişini esas almasıyla müslümanların hicreti esas almalarından hareketle bunu çıkarrıyordu yada dediğim gibi ben öyle algılıyordum. Sizin bahsettiğiniz hicrettende onu algılıyorum mesela esas olan niyet ve günahtan uzaklaşma isteği diyorsunuz şekilden ziyade
Sorunuzu tam anlamadım
Takvimi hicretten başlatmak Hz. Ali'nin (r.a.) önerisi ve yanılmıyorsam Hz. Ömer (r.a.) döneminde tatbik edilmeye başlanıyor. Önce başka toplumların takvimi mi kullanılsa diye düşünülse de kendi takvimlerini yapmaya karar veriyorlar.
Şu da var ki 571 yahut 610 dan da başlatılabilirdi. Bunlar elbette birer miladdır. Ancak İslâmın hakimiyetinin başlaması açısından hicret ayrı bir milat. 610 da Müslümanlar Mekke dönemi on küsur yıl çok ağır zulümler altında kalıyorlar. 571 de ise arkasından en az kırk sene daha devam eden putperestlerin dönemi var. Burada hicretin başlaması, Muminlerin Medine'de emirlik kurması ve fetihlere başlamaları bir milat oldu her şey değişti.
Günahlardan hicret meselesinde ise, bu da muhacirliktir ama İslâm, müşriklerle beraber yaşamaktan bizi men etmiştir. Keza günahlardan sakınıp akidemizi ve amellerimizi güzelce yapabilmemiz için hicret edip bir yere gitmek ehven olan yoldur.