Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Soru Bir Müşriğe Seni Seviyorum Demek Caiz mi?

Yorgun Mucahid Çevrimiçi

Yorgun Mucahid

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Yok o hadisi bilmiyordum ben birde dediğiniz gibi bahsetttiğim konuya tam kanıt değil. Yani burda olay hristiyanların manevi doğum olarak peygamberlerinin gelişini esas almasıyla müslümanların hicreti esas almalarından hareketle bunu çıkarrıyordu yada dediğim gibi ben öyle algılıyordum. Sizin bahsettiğiniz hicrettende onu algılıyorum mesela esas olan niyet ve günahtan uzaklaşma isteği diyorsunuz şekilden ziyade

Sorunuzu tam anlamadım

Takvimi hicretten başlatmak Hz. Ali'nin (r.a.) önerisi ve yanılmıyorsam Hz. Ömer (r.a.) döneminde tatbik edilmeye başlanıyor. Önce başka toplumların takvimi mi kullanılsa diye düşünülse de kendi takvimlerini yapmaya karar veriyorlar.

Şu da var ki 571 yahut 610 dan da başlatılabilirdi. Bunlar elbette birer miladdır. Ancak İslâmın hakimiyetinin başlaması açısından hicret ayrı bir milat. 610 da Müslümanlar Mekke dönemi on küsur yıl çok ağır zulümler altında kalıyorlar. 571 de ise arkasından en az kırk sene daha devam eden putperestlerin dönemi var. Burada hicretin başlaması, Muminlerin Medine'de emirlik kurması ve fetihlere başlamaları bir milat oldu her şey değişti.

Günahlardan hicret meselesinde ise, bu da muhacirliktir ama İslâm, müşriklerle beraber yaşamaktan bizi men etmiştir. Keza günahlardan sakınıp akidemizi ve amellerimizi güzelce yapabilmemiz için hicret edip bir yere gitmek ehven olan yoldur.

Yorgun Mucahid Çevrimiçi

Yorgun Mucahid

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
hocam para yok gidiyorsun kimse kabul etmiyor belli bi süreden sonra haşa Allah bizden gerçeğe uygun düşmeyen birşey istiyor bize zulm eziyetmi etmek istiyor kendi kafamızdaki kuruntular vesvese din olurmu hiç ? ben anladım ki az önceki yazar arkadaşımızında dediği gibi önemli olan niyet niyetler yeterince halis taze olursa zaten Allah duayı kabul eder. yoksa seyahat olur. Bunun dışında madem islamı muhakemede zorluk yaşanan biyerde durmak haramsa neden efendimiz ve inananlar 12 yıl mekkede kaldılar madem böyle bir durumda direkt olarak fiziki hicret şartsa ? Tabi denersin hicret etmeti baktın olucak gibi değil demekki niyetin duan güçlü değil. Tabi ahir zaman artık imanı korumak zor Allah yardım etmezse bizden vazgeçerse işimiz zor zayıfız aşırı derecede aciziz kalıbımızın insanı değiliz

Bunun bazı sebepleri var. Mesela Rasûlullah sav müşriklerle beraber yaşamayı yasakladı. Ama diyebilirsin ki ilk on üç sene müşriklerle beraber yaşadılar. Bunun bazı ana sebepleri var.

Birincisi hicret edebilecekleri bir yer aradılar bulamadılar. Peygamberimiz sav ya taşlanıyor ya zulüm görüyor itilip kakılıyordu gittiği yerlerde. Çünkü davet kabul görmüyordu ya da Kendisini kabileye almak isteyenler karşılığında çok şey bekliyordu. Zira İslâmı seçerek bütün Arapları karşılarına alacaklardı.

İkincisi Şeriat henüz tam nüzul olmamıştı, ahkam Ayetleri genelde Medine'de indi. Mekke'de ise daha çok Lâ İlahe İllAllahın önemi tağutlara karşı durmanın gerekliliği şirk düzeniyle savaşmak baş kaldırmak vs öğretildi. Müslümanların sayısının kırka ulaşınca birbirlerine kol kola girip Mekke'de yürüyüş yapmaları da bu öğretinin bir neticesidir.

Üçüncüsü Mekkedeyken Ebu Talib mahallesine gelmişti Müslümanlar ve şartlar icabı burada yaşadılar.

Dördüncüsü ise o dönem modern devlet mantığı yok. Sen bir ülkeye gidip ben dinime göre yaşayacağım desen eğer zalim değillerse engel olmuyorlardı. Kendi halinde bırakıyorlardı seni. Ne yargılanma, ne eğitim, ne at binme, ne ticaret yapma ne silah taşıma vs vs hiçbir konuda müdahale yoktu. Ancak yine duruma göre değişebilir.

Medine İslâm devleti kurulunca Habeşistanda refah içinde yaşayan Muminler bile hemen oraya hicret ettiler, hem de çok fakir bir yaşamı göze alarak. Zira artık bir İslâm toprağı vardı

Hicret etmeye gücü yeten Muminlerin hicret etmesi en doğru olanıdır.

Ummu Aişe Çevrimdışı

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Selamun aleykum.
Bir müşriğe seni seviyorum demek (küfürlerinden beri olduğun halde) caiz midir?
İkinci olarak Müşrik anne babaya seni seviyorum demek caiz midir?
Aleykum selam ve rahmetullah kardeşim,

Aşağıdaki ayeti etraflıca araştırın, nitekim ben detayını bilmiyorum, ancak sorduğunuz soruda ilk aklıma gelen ayet bu.

Bu ayetteki "düşman" kelimesi neyi kastediyor?

Kendi halinde de olsa, İslam'a uymayan herkes mi?

Yoksa, fiziksel veya sözlü saldırı yaparak net olarak düşmanlığını gösterenler mi?

İkinci dediğim, kesin bellidir ki bu kişilere sevgi beslenmez. Ancak kendi halinde takılanlar?

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla

"Allah’a ve ahiret gününe iman eden hiçbir topluluğun, babaları, oğulları, kardeşleri yahut kendi soy-sopları olsalar bile, Allah’a ve peygamberine düşman olan kimselere sevgi beslediğini göremezsin. İşte Allah onların kalplerine imanı yazmış ve onları kendi katından bir ruh ile desteklemiştir. Onları, içlerinden ırmaklar akan ve içlerinde ebedî kalacakları cennetlere sokacaktır. Allah onlardan razı olmuş, onlar da Allah’tan razı olmuşlardır. İşte onlar, Allah’ın tarafında olanlardır. İyi bilin ki, Allah’ın tarafında olanlar kurtuluşa erenlerin ta kendileridir."

Mücâdele Suresi 22. Ayet

Üst Ana Sayfa Alt