Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Sosyal medyada boykotlu denilerek çok sayıda marka paylaşılıyor, olabildiğince dikkat ediyoruz ama bazı ürünlerin muadili olmuyor, bu nedenle boykotlu olduğu iddia edilen ürünü kullanmak haram mıdır?
“Boykot malını helal saymak” tek başına küfür değildir. Ama niyete, gerekçeye ve söylenen sözün mahiyetine göre hüküm değişir.
Boykot, şer‘î bir haram–helal hükmü değil, çoğu zaman siyasî / ictihadî / maslahat temelli bir tercihtir.
Yani bir mal Aslen helal olabilir ama zulme destek, fitne, düşmana yardım gibi gerekçelerle boykot edilmesi tercih edilebilir veya vâcib görülebilir. Bu, “mal haram oldu” demek değildir.
Boykot edilen malı “helal” demek küfür mü?
Bir kimse: “Bu ürün aslında helaldir”, “Boykot etmenin farz olduğuna inanmıyorum”, “Maslahat görmüyorum” derse bu küfür değildir, hatta çoğu zaman ihtilaf alanıdır.
Ne zaman tehlikeli olur?
Küfre yaklaşan / küfür olan durum şudur:
Eğer kişi: Allah’ın haram kıldığını helal sayarsa veya şer‘î bir haramı inkâr ederse veya küfür olan bir fiili meşrulaştırırsa bu durumda İstihlal (haramı helal sayma) söz konusu olur ki bu küfürdür.
Ancak burada kritik nokta: Boykot edilen malların çoğu zatı itibarıyla haram değildir. Dolayısıyla “Boykot malı helaldir” sözü genelde “Aslen haram değildir” anlamında söyleniyorsa küfür değildir.
Bir kimse açıkça “Kâfirlere yardım etmek helaldir”, “Müslümanlara karşı savaşanları desteklemek caizdir”, “Allah’ın düşmanlarını desteklemek dinen sorun değildir” derse; mesele boykot değil, velâ–berâ ve nusret meselesine girer, bu da çok ciddi akaid problemidir.
Meseleyi özetleyecek olursak;
Boykot malını helal saymak otomatik olarak küfür değildir. Boykot = ictihad / maslahat meselesidir. Küfür olan şey, Allah’ın açıkça haram kıldığını inkâr veya istihlal etmektir.
Müslümanları Katleden Kâfirlerin, Aslen Helal Olan Ürünlerinin Ticaretini Yapmak Câiz midir? Soru: Filistin'li Müslümanları katleden işgalci Yahudi devleti olan İsrail ile savaş sürerken; diğer ülkelerdeki müslümanların, Yahudilerle (İsrail) ticaret yapması, ticaretlerine...
“Boykot malını helal saymak” tek başına küfür değildir. Ama niyete, gerekçeye ve söylenen sözün mahiyetine göre hüküm değişir.
Boykot, şer‘î bir haram–helal hükmü değil, çoğu zaman siyasî / ictihadî / maslahat temelli bir tercihtir.
Yani bir mal Aslen helal olabilir ama zulme destek, fitne, düşmana yardım gibi gerekçelerle boykot edilmesi tercih edilebilir veya vâcib görülebilir. Bu, “mal haram oldu” demek değildir.
Boykot edilen malı “helal” demek küfür mü? Bir kimse: “Bu ürün aslında helaldir”, “Boykot etmenin farz olduğuna inanmıyorum”, “Maslahat görmüyorum” derse bu küfür değildir, hatta çoğu zaman ihtilaf alanıdır.
Ne zaman tehlikeli olur? Küfre yaklaşan / küfür olan durum şudur:
Eğer kişi: Allah’ın haram kıldığını helal sayarsa veya şer‘î bir haramı inkâr ederse veya küfür olan bir fiili meşrulaştırırsa bu durumda İstihlal (haramı helal sayma) söz konusu olur ki bu küfürdür. Ancak burada kritik nokta: Boykot edilen malların çoğu zatı itibarıyla haram değildir. Dolayısıyla “Boykot malı helaldir” sözü genelde “Aslen haram değildir” anlamında söyleniyorsa küfür değildir.
Bir kimse açıkça “Kâfirlere yardım etmek helaldir”, “Müslümanlara karşı savaşanları desteklemek caizdir”, “Allah’ın düşmanlarını desteklemek dinen sorun değildir” derse; mesele boykot değil, velâ–berâ ve nusret meselesine girer, bu da çok ciddi akaid problemidir.
Meseleyi özetleyecek olursak; Boykot malını helal saymak otomatik olarak küfür değildir. Boykot = ictihad / maslahat meselesidir. Küfür olan şey, Allah’ın açıkça haram kıldığını inkâr veya istihlal etmektir.
Müslümanları Katleden Kâfirlerin, Aslen Helal Olan Ürünlerinin Ticaretini Yapmak Câiz midir? Soru: Filistin'li Müslümanları katleden işgalci Yahudi devleti olan İsrail ile savaş sürerken; diğer ülkelerdeki müslümanların, Yahudilerle (İsrail) ticaret yapması, ticaretlerine...