Abdurrezzak'ın Musannefine baktım fakat bu hadise rastlamadım (fadailul kuran bölümünde). Sıhhati hakkında birşey söyleyemem.
Tercüme kısmına gelince, benim bildiğim tennefes fiili 'nefes alıp vermekle' alakalı. Lisanularaba baktım oda öyle diyor. Mesela tennefes bil umk deyince 'derin nefes al' deriz öyle değil mi? Bundan dolayı ikinci mesajında belirttiğin sorularla islamiyetin tercümesi uygun geliyor. Fakat kesin konuşamam, bu sesli düşünmektir (maksat fikir vermek). Emirhan_k kardeş senin yaptığın tercüme kesin yanlış.
1-Bu rivayet Ta'limul Kur'an ve fadlihi (Kuranı öğrenmek ve onun fazileti) babında geçiyor.Eğer su içmekle alakalı olsaydı Musannef sahibi Abdurrezzak mutlaka bu rivayeti Kitabul Eşribe(İçecekler kitabı) bölümüne koyardı.Zira İmam Müslim gibi muhaddisler Peygamberimizin suyu üç nefeste içtiğine dair rivayetleri hep Kitabul Eşribe(İçecekler kitabı)'nda zikretmiştir. Dolayısıyla içecekle ilgili birşey olması bana mantıklı gelmedi.
2-Bu rivayeti tam manada anlamak için يَتَنَفَّسُ (Nefes eder) fiilinin ne manada kullanıldığını iyi bilmek gerekir.
Bu fiil sözlükte şu anlamlara geliyor :
nefes alıp vermek , dinlenmek, nefesi dışarı vermek,üflemek, tan yeri ağarmak , yorgunluk almak , rahat etmek , yel güzel güzel esmek , yay çatlamak , sabah yeri açılıp aydınlamak.
Yukarıdaki anlamlardan hangisi hadiste ifade ediliyor.Öncelikle bunu bulmak lazım.
3-Ben derim ki : Hadisteki 'Teneffüs' : Nefesi dışarı vermek olabilir.
Bu sebeple eğer nefesi dışarı veriyor anlamı var ise rivayetin içecekler ile ilgili olması bence muhtemel değildir.
------------*********************SONUÇ*********************----------------------------
BİRİNCİ İHTİMAL
A-Yukarıdaki bilgilere ve diğer rivayetlere göre bu rivayette Fatiha ile üflemeyi anlatıyor olabilir.
İKİNCİ İHTİMAL
B-Rivayette geçen 'fîl hamdi' kelimesini 'hamd ile,hamd ederek' manasında alırsak.İşte o zaman 'Su içerken hamd ederek üç kere teneffüs ediyordu.' olur. İşte böyle olursa su içme ile ilgili olur.
عن أبي هريرة : أن رسول الله كان يشرب في ثلاثة أنفاس إذا أدنى الإناء إلى فيه سمى الله فإذا أخره حمد الله يفعل به ثلاث مرات
Zira Taberâni Evsat'da şöyle rivayet ediyor:
Hz. Peygamber suyu üç içimde içiyordu. Kabı ağzına yaklaştırdığında Besmele çekiyor; kabı ağzından uzaklaştırdığında ise hamd ediyordu. Ve bunu üç defa tekrarlıyordu.” (Taberani, el-Evsat, 1/257)