Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Cahiliyye ve Küfür Sancağı Arasındaki Fark Nedir ve Şeyhulislam İbn Teymiyye'nin Fetvasını Nasıl Anlamalıyız?

Abdullah el Hanbeli Çevrimdışı

Abdullah el Hanbeli

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Es selamu aleykum,

Sorularım şunlar;

1.) Cahiliyye sancağı ile küfür sancağı arasında fark nedir? Ve ikisinin hükmü nedir, birbirinden farklı hükümleri mi var yoksa ikisinin hükmü aynı mıdır?

2.) Şeyhulislam'ın bu sözünü nasıl anlamamız lazım, günümüzde bazıları bu fetvayı getirerek Htş'nin içinde bulunduğu Fethul Mubin'e cahiliyye sancağı diyor;

(Tatarlar Şam'a geldiğinde, onlarla savaşacak olanların içinde ölülerden yardım isteyenler vardı. Bundan dolayı savunma savaşı olmasına rağmen) Şeyhulislam İbn Teymiyye şöyle demişti:

"Bu yüzden dini iyi bir şekilde bilip incelemiş olanlar o savaşa katılmadılar. Çünkü Allah ve Rasulü'nün emrettiği şer'i bir savaş yoktu. Bu savaşta meydana gelecek olan şer ve fesattan, arzu edilen yardımın olmamasından ve bu savaşın ne dünyalık ne de ahiretlik bir karşılığının olmamasından dolayı böyle yapmışlardı. O savaşa katılanlardan bunun şer'i bir savaş olduğuna inananlar niyetlerine göre ecir almalarına rağmen bu böyledir."
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullahi we berakatuh ;
Cahiliyye, kendilerine davet ulaşmamış muşrikler iken;
Küfür ise, kendilerie huccet ulaştığı halde yüz çeviren kâfirler.

Yani sonuçta ikisi de kafir iken, ilkinde azabı gerektirecek huccetin ikamesi, elçi gelmediğinden ceza hukuku açısından kendislerine had tatbik edilmeyenler.

Şeyhu'lİslam İbn Teymiyye (rahimehullah), bu döneme fetret ehli demesinin sebebi bu, halk her ne kadar kendilerini İslama nisbet etse de huccetin ikamesini gerekli görür.


 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt