Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Çamaşırın Serin Olması İhtilamı Sabit Kılar mı?

Mert Gezici Çevrimdışı

Mert Gezici

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Esselamu aleykum ve rahmetullahi ve berakatuh
İhtilamın sabit olması için mutlak bir ıslaklık gerekli midir? Özellikle koyu çamaşırlarda leke ve ıslaklık olmadığı halde malum bölgelerde serinlik olması ihtilamın gerçekleştiğine delalet eder mi?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullahi we berakatuh;

Âise (r.anhâ)'dan şöyle demiştir:
Rasûlullah (s.a.v.)'a ihtilâm olduğunu hatırlamadığı halde (çamaşırında) ıslaklık bulan adam(ın durumu) soruldu.
Efendimiz: "Gusleder (gusletsin)" buyurdular.
İhtilâm olduğunu gören, fakat ıslaklık bulmayan kişi(nin durumu) soruldu:
"Ona gusl gerekmez" buyurdu.
Ummu Suleym "Bunu gören kadına da gusul icab eder mi?" diye sordu. Rasûlullah (s.a.v.) : "Evet. Çünkü kadınlar erkeklerin benzeridirler." buyurdu.
(Ebu Davud, Tahara, Bab 94, Hadis no: 296; Tirmizi, Tahâra, Bab 82, Hadis no: 113; Dârimî, vudu, '76; Ahmed b. Hanbel, VI, 256, 377)

Hadisin zâhiri, ihtilâm olduğunu hatırlamadığı halde uyanınca elbisesinde veya bedeninde bir yaşlık gören kimsenin gusletmesinin gerekli olduğuna delâlet etmektedir. İbn Abbas, Şa'bî, îbn Cubeyr ve Nehâî'nin mezhebleri budur.

Hanbelilere göre, uykudan uyanan veya bayılmışken ayılan baliğ bir kimse, kalktığında bedeninde veya elbisesinde bir yaşlık görür de onun meni olduğuna hükmederse yıkanması farzdır; mezi olduğuna hükmederse, yıkanması gerekmez. Fakat o yaşlığı yıkaması gerekir.

Şâfiîlere göre bu durumda, çıkan yaşlığın meni olduğu kesin olarak anlaşılırsa gusletmesi farzdır. Mezi veya vedi ya da idrar olduğu belli ise, yıkanması gerekmez. Meni mi, yoksa mezi mi olduğunda şubhe ederse bir tarafı tercih ederek ona göre hareket edebilir. İhtiyaten gusletmesi daha iyidir.

Hanefilere göre, uykudan uyanan kimse yatağında veya çamaşırında ya da butlarında bir yaşlık görür ve ihtilam olduğunu hatırlarsa, kendisine gusul lâzım gelir. O yaşlığın meni veya mezi olduğunu bilsin veya şubhe etsin fark etmez. Bunda ittifak vardır. Fakat ihtilam olduğunu hatırlamadığı takdirde o yaşlığın mezi mi, meni mi olduğunda şubhe etse veya meni olduğuna kani olsa, Ebû Yusuf'a göre gusul lazım gelmez. Çünkü şehvetle geldiği belli değildir. İmam-i Azam ile İmam Muhammed'e göre bunun mezi olduğuna kani ise, gusul lazım gelmez; fakat meni olduğuna kani olur veya meni mi, mezi mi, diye şubhe ederse, gusul lâzım gelir. İhtiyatlı olan budur. Zaten fetva da bu şekilde verilmiştir.

Mâlikîlere göre ise, uykudan uyanıb da ihtilam olduğunu hatırlamayan ve fakat bedeninde veya elbisesinde bir ıslaklık gören kişi, kesinlikle bunun meni olduğuna hükmeder veya meni midir, değil midir şubhesine düştüğü zaman gusletmesi gerekir. Meni olmadığına kesinlikle kanaat getirir veya meni mi, mezi mi, vedi mi olduğunda şubhe ederse, gusul gerekmez.

Bir erkek veya kadın, ruyada ihtilâm olduğunu hatırladığı halde meni dışarıya çıkmasa gusletmeleri gerekmez. İmam Muhammed'e göre bu durumda kadının ihtiyaten yıkanması gerekir. Çünkü kadından çıkacak maddenin gerisin geriye dönmesi muhtemeldir.

Uyanıb yatağından kalkan kimse, ihtilam olduğunu hatırladığı halde tenasul uzvunda bir yaşlık görürse gusletmesi lâzımdır. Ayakta veya oturduğu yerde uyuyan kimse, uyanıb da bu uzvunda bîr yaşlık görür ve bu yaşlığın meni olduğuna hükmederse veya uyumadan evvel âleti hareketsiz bir halde bulunmuş ise, gusl etmesi lâzımdır. Fakat meni olduğuna hükmedemez de tenasul uzvu önceden sert bir vaziyette imişse gusüul gerekmez. Uzvun sert olması mezi çıkmasına sebeb olduğu için bu yaşlığın mezi olduğu kabul edilir.
 
Üst Ana Sayfa Alt