selamun aleykum.
bu hadisi okuduğumda başta şüpheye düşmüştüm, "Allah Allah, dünyada kuzey yarım kürede bir güney yarımkürede bir toplam 2 yaz ve 2 kış oluyor, bu hadiste ise farklı geçiyor." gibisinden. Sonradan biraz daha düşündüğümde elhamdulillah şöyle düşündüm:
"Kuzey Yarım Küre yazı yaşarken Güney Yarım Küre kışı yaşıyor. Kuzey yarımküredeki en sıcak günler Güney Yarımkürede en sıcak günler olabiliyor. Dolayısıyla cehennemin de nefes aldığı zaman bir taraf için en sıcak günken bir taraf için en soğuk gün olabilir"
acaba bu tespitim doğru mudur?
İmam Buhari ve Müslim'in sahihlerinde:
"Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor:
"Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem buyurdular:
"Cehennem Rabbine şikayet ederek:
"Ey Rabbim! Bir parçam diğer bir parçamı yemektedir," dedi.
Bunun üzerine, Allah Teâla ona, iki nefes almaya izin verdi:
Bir nefes kışta, bir nefes de yazda. Yazdaki nefesi sizin rastladığınız en şiddetli sıcaktır. Kıştaki nefesi de sizin rastladığınız en şiddetli soğuk olan zemheridir."
bu hadisi okuduğumda başta şüpheye düşmüştüm, "Allah Allah, dünyada kuzey yarım kürede bir güney yarımkürede bir toplam 2 yaz ve 2 kış oluyor, bu hadiste ise farklı geçiyor." gibisinden. Sonradan biraz daha düşündüğümde elhamdulillah şöyle düşündüm:
"Kuzey Yarım Küre yazı yaşarken Güney Yarım Küre kışı yaşıyor. Kuzey yarımküredeki en sıcak günler Güney Yarımkürede en sıcak günler olabiliyor. Dolayısıyla cehennemin de nefes aldığı zaman bir taraf için en sıcak günken bir taraf için en soğuk gün olabilir"
acaba bu tespitim doğru mudur?