Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çıkışlar Burdan

VeraŞehadet Çevrimdışı

VeraŞehadet

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Yok yook Rabbim bizi korusun,affetsin diyerek isin icinden ckamazsn.. Bosweer sen okula gtme harama bulasma ackogrtm oku.. meslek sahibi olursun korkma.. O sradada Rabbimizn ilmini al..
 
Çay-Şakird Çevrimdışı

Çay-Şakird

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
abi tavsiyen için sağol,yapmam gereken doğru olan galiba bu ancak kendimce(mazeret sayılamayacak olduğunu bildiğim) şartlarım var.lisenin başında şu anki aklım olsa vereceğim karar açıköğretim olabilirdi,ancak bu konuda beni değil destekleyecek okula zorlayacak bir ailem var.bu saydığım bahaneler islama göre boş,geçersiz biliyorum ancak bu hakkı kazanmak bile şu an için zor benim için.
 
VeraŞehadet Çevrimdışı

VeraŞehadet

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Sen bilirsin akhi.. Bu durumda benden sorumluluk kalkmıstır sanirım, Seçim yine senin..Bahanelerin seninde söylediğin gibi geçersiz.. Vesselam..
 
K Çevrimdışı

Kozzsoy

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
sen git okuluna yeryüzü cennet mi de kötülük bulaşmayacak sana ,, önemli olan senin ona bulaşmaman .. ben direk küfür ve şirk okumuşum :)
 
VeraŞehadet Çevrimdışı

VeraŞehadet

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Sen onlara bulasmasanda onlar sana bulasiyolar maalesefki.. Sosyal bilgiler 6'inci sınıf kitabı olması lazım.. Yabancı bir adam açık açık gayemiz Islam ile sawasmaktır diyor.. (tabi daha dolaylı)
 
M Çevrimdışı

morueqq

لا إله إلا الله
İslam-TR Üyesi
Esselamu Aleykum akhiler ALLAH rahatlık versin yatıyorum ben :)
 
F Çevrimdışı

FatmaNeşe

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Allah'in selami ve rahmeti hepimizin üzerine olsun kardeslerim,Dünyada dönüp dolasan felaketleri göz önüne alip, bugünkü yemegimiz icin, huzurlu gecen günümüz icin ve bu gece sicak yatagimizda eslerimizle, bebeklerimizle, kardeslerimizle sarilip yatabilecegimiz sicak yatagimizdan dolayi Allah'imiza Celle ve Celaluhu ayriten, extra Dua edelim.Allah hepinize rahatlik versin. Öldürdükten sonra yeniden dirliten Rabb'imize Hamd olsun.
 
Suraka Çevrimdışı

Suraka

Jihad today, Jannah tomorrow...
İslam-TR Üyesi
Belirsiz bir zaman olmayacagim insaallah. Hakkinizi helal edin. Hayirda kalin insaallah..... Duanizda banada yer ayirirsaniz sevinirim..... Hayirda kalin insaAllah.....
Selamun alaykum we rahmetullah we barakatuh.....
We Aleykum Selam we rahmetullahi ve berekatuhu kardeşim.

Hakkımız varsa helal olsun.
 
M Çevrimdışı

morueqq

لا إله إلا الله
İslam-TR Üyesi
esselamu aleykum ve rahmetullahi ve berekad akhiler

Allah izin verirse yarın görüşürüz...

Haydi Allaha emanet olun akhiler :)

15- Kişinin Yatağına Gireceği Zaman Edeceği Duâ Babı

3873) "... Ebû Hüreyre (Radtyallâkü anh)'den rivayet edildiğine göre; Peygamber (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) şöyle duâ ederdi:

«Ey göklerin ve yerin Rabbı, her şeyin Rabbı, taneyi ve hurma çekirdeğini yarıp filizlendiren, Tevrat, İncîl ve Kur'ân-ı Azîm'i indiren Allah. Ben Hükümranlığın altında bulunan yerde yürüyen bütün canlıların şerrinden sana sığınırım. Evvel (yâni varlığının başlangıcı olmayan ezelî varlık) sensin, senden önce olan hiç bir şey yoktur. Âhir (yâni varlığının sonu olmayan ebedî varlık) da sensin, senden sonra da hiç bir şey yoktur. Zahir (yâni varlığı delillerle apaçık olan) sensin, varlığı seninkinden daha aşikar hiç bir şey yoktur. Bâtın (yâni mâhiyeti insana meçhul olup zâtı gizli olan) da sensin, sen (nin mâniyetin) den daha gizli hiçbir şey yoktur. Borcumu sen Öde (yâni beni borçlu bırakma) ve beni fakirlikten (yâni başkasına muhtaç olmaktan veya ihtirastan) kurtarıp (gönülce) zenginleştir.»"


3874) "... Ebû Hüreyre (Radtyaüâhü anAJ'den rivayet edildiğine göre; Resûlullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:

«Sizden birisi yatağında yatmak istediği zaman izanımı (yâni belden aşağı giysinin) iç kenarını çıkarıp onunla yatağını silksin. Çünkü yatacak adam kendisinden sonra (dünden beri) neyin onun yerine yatağına girdiğini bilemez. (Yatağını iyice temizledikten) sonra sağ tarafı üstünde yatsın. Sonra şöyle duâ etsin: Ey Rabbım! Senin (ismin) ile (veya senden yardım dileyerek) yan tarafımı yere koydum. Senin (ismin) ile (veya senden yardım dileyerek) de kaldırırım. (Ey Rabbım!) Eğer ruhumu alırsan ona rahmet eyle (yâni günahımı bağışla). Eğer hayatta bırakacaksan nefsimi, sâlih (itaatkâr) kullarını muhafaza ettiğin himaye muvaffakiyetle muhafaza eyle.»"


3875) "... Âişe (Radtyallâhü anhâydan rivayet edildiğine göre:

Peygamber (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) yatağına yattığı zaman ellerine üfler, muavvizeteyn (yâni Kul eûzu bi Rabbi'I-Felâk ve Kul eûzu bi Rabbi'n-Nâsi) sûrelerini okur t* ellerini vücûduna sürerdi.[59]


İzahı

Bu babın ilk hadîsini; Müslim, Tirmizî, Ebû D â -vûd ve Nesâi de rivayet etmişlerdir. Bu hadîste geçen duanın bir kısmı 3831. hadîste geçen duaya benzer. O bölümle ilgili izah orada yapılmıştır.

Neva: Hurma çekirdeği olarak açıklanmıştır. Aslında diğer meyve çekirdeğine de söylenir.

Dâbbe de yerde yürüyen canlı demektir.

Nâsiye ise alnın açık yeridir.

Ebû Hüreyre (Radıyallâhü anh) *ın ikinci hadisi Kütüb-İ Sitte'nin hepsinde rivayet edilmiştir. Arapların o zamanki âdetleri yatağı olduğu yerde bırakmak idi. Hadis bir kimsenin daha önce yattığı yatağa tekrar girmek istediği zaman önce yatağı kontrol edip belden aşağı giydiği peştemal gibi elbisesinin iç kenarı ile silkmesini tavsiye eder. Tabii o dönemde herkes yatağı temizleyecek havlu ve benzeri bez parçasını bulmakta güçlük çektiği için giysisinin bir iç kenarını bu işte kullanması tavsiye edilmiştir. îç kenarının kullanılması hikmeti; giysinin dış kısmının temizliğini korumak ve giysinin dışında tutulması ile elin yatakta olması muhtemel yılan, akrep ve haşerelerden korunmasıdır. Hadîste yatağa giren kişinin sag tarafı üstünde yatması tavsiye edilmiştir. Bunun sağlık açısından önemi malumdur. .

 i ş e (Radıyallâhü anhâ) 'nın hadîsinin benzeri; Buhârl, Müslim, Tirmizî ve Ebû Dâvûd tarafından da rivayet edilmiştir. Fakat diğer bâzı rivayetlerde Resûl-i Ekrem (Aleyhi's-salâtü ve's-selâm) 'in Muavvizeteyn sûreleri ile beraber î h 1 â s sûresini de okuduğu bildirilmektedir.

Hadisin metninde üfleme ile ilgili cümle sûreleri okuma ile ilgili cümleden önce ise de, üflemenin okuma işinden önce olduğu mânâsı kasdedilmemiştir. Zâten ehlinin malumu olduğu üzere atıf harflerinden "Vâv"da tertîb yoktur. Bu itibarla hadîsin ifâde tarzı üfleme işinin anılan sûrelerinin okunmasından sonra olması mânâsına engel değildir: Sindi bununla ilgili olarak : Bilindiği gibi âdet, önce okumak ondan sonra liflemektir. Hadîsin ifâde tarzı bu mânâya engel değildir. Çünkü atıf harflerinden "Vâv"da tertib durumu yoktur, yâni üflemenin okumadan önce olduğu mânâsını ifâde etmez. Peygamber (Aleyhi's-salâtü ve's-selâm)'in halkın âdetine muhalefet etmiş olması da muhtemeldir, der.

El-H&fız da, el-Fetih'te: Yâni Peygamber (Aleyhi's-salâtü ve's-selâm), anılan sûreleri okurdu ve okurken üflerdi, demiştir.


3876) "... El-Berâ bin Âzib (Radtyallâhü ankyden rivayet edildiğine göre; Peygamber (Sallallakü Aleyhi ve Sellem) bir adama:

«Yatağında yerleştiğin veya yatağına vardığın zaman: "Allahumme eslemtu vechî ileyke ve elce'tu zahrî ileyke ve fev-vadtu emri ileyke rağbeten ve rehbeten ileyke. Lâ melcee ve la men-cee minke illâ ileyke. Âmentu bi kitabike'1-lezî enzelte ve Nebiyyike'l-lezi erselte = Allahım! Ben sentin rızan) ı dileyerek ve sen (in azabın) dan korkarak kendimi sana teslim ettim, sırtımı sana dayadım ve (tüm) işimi sana bıraktım. Sentin tazîbirüden ancak sana (yâni rahmetine) iltica edilir, sığınılır, başka kurtuluş yolu yoktur. İndirdiğin Kitâb'a ve gönderdiğin peygamber'e imân ettim." de. (Sen böyle söyledikten) sonra eğer o gece ölürsrn fıtrat (yâni İslâm dini) Üzerine ölürsün. Şayet sabaha ulaşırsan çok hayır kazanmış olarak sabaha ulaşmış olursun,» buyurdu."


3877) "... Abdullah (bin Mes'ûd) (Radtyallâhü flnAJ'den rivayet edildi-

ğine göre:

Peygamber (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) yatağına girdiği zaman elini (yâni sağ elini sağ) yanağının altına kordu. Sonra:

«Allahumme Kini azâbeke yevme teb'asû (ev tecmau) ibâdeke = Allahım! Kullarını dirilteceğin (veya toplayacağın) gün beni azabından koru» duasını okurdu/*

Not: Zevâid'de şöyle denilmiştir : Bunun senedinin r&vileri güvenilir zâtlardır. Fakat sened munkati (kopuk)tur. Çünkü Ebû Ubeyde, babası (tbn-i Mes'ûd) (R.A.)'dan hiçbir hadîs işitmemiştir.[60]


İzahı

B e r â (Radıyallâhü anh)'ın hadisinin benzerini Buhâri de rivayet etmiştir. Aynca kalan Kütüb-i Sİtte'nin hepsinde bunun benzeri gene B e r â (Radıyallâhü anh)'den rivayet edilmiştir. Abdullah (Radıyallâhü anh) 'in hadîsi ise Zevâid nevindendir. Ancak bunun bir benzerini Ebû Dâvûd, Hz. Hafsa (Ra-dıyallâhü anhâ) 'dan rivayet etmiştir. Oradaki metin meâlen şöyledir: "Resûlullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) yatmak istediği zaman sağ elini (sağ) yanağının altına kor, sonra: «Allahım! Kullarını dirilteceğin gün beni azabından koru», duasını üç kere okurdu."[61]

İBN MACE DUALAR BÖLÜMÜ
 
eL_Muhacir Çevrimdışı

eL_Muhacir

İlimsiz Mucâhid, kâtil; Cihâdsız âlim, belâm olur
Frm. Yöneticisi
Esselamualeykum rahmatullahi ve berekad akhiler

Karanlık gecede karıncanın çıkarmış olduğu ayak sesinden daha sessiz olan şirkin şerrinden bizleri muhafaza eylesin amin

hayırlı geceler akhiler
 
zindabad Çevrimdışı

zindabad

زينداباد
İslam-TR Üyesi
Esselamu aleykum kardeşlerim
Bazı sebeplerden dolayı forumda paylaşım ve yorumlarda bulunamıyacağım artık.
Burda gerçekten çok hoş kardeşler var,kıymeti bilinmesi gerekenler var. Onların en büyük özelliği herkesime karşı hoş görülü olmalarıdır.
Ayrılmadan son bir şeyler yazayım dedim.
Bugün en başta sorumlu olduğumuz yakın ailemizdir,ondan sonra ise şu resimde görmüş olduğunuz AĞLAYAN BABA VE ONUN GİBİ AĞLAYAN KARDEŞLERİMİZDİR.Ümmetimiz- gelmiş geçmiş en büyük zulmu yaşayan ümmet.
Allah için her zaman her yerde sorumluluğumuzun farkında olup ALLAH IN bizleri bu kardeşlerimizle imtihan ettiğini unutmayalım
Rabbimden bu kardeşlerim için, dini için birşeyler yapabilmem için gerekli imkanları bana ve size vermesini niyaz ediyorum amin
Allaha emanet olunuz Hakkınızı helal edin.
Forumu takip etmeye devam edeceğim inşaallah
Birbirinizi kırmayın.....


CURkfGLWoAAzxOX.jpg
CURkfGTWwAAYR5N.jpg
 
Benzer konular Forum Tarih
Sükun_u ArIz Kendinize Ait Şiirler 16 3K
I Tanışma Köşesi 2163 275K

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt