Cübbeli:allah Güzel Delikanlı Suretinde Göründü

Zuhri Çevrimdışı

Zuhri

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Mutezile dememin sebebi asli olarak Mutezile olmasından değil, Muteziliden esinlenmesindendir.
Yusuf el-Kermi el-Hanbeli onun için Mutezili demiştir. Sadece Yusuf'un sözü hafızamda kalmış.
Bu sözüme örnek olarak şunu vereyim. Maverdi mesela. Zehebi onun mutezile olduğunu söylemiştir. Fakat İbn Hacer, mutezileden bazı konularda esinlemiş biri olduğunu söylemiştir.
Ve yine Fahreddin er-Razi. Bu tür örnekleri çoğaltabiliriz.
İnşaAllah anlatabilmişimdir.

Fahreddin Razi ve İmam maverdi, bahsettiğin reddul-fusus eserinin sahibi Taftazani'den önce yaşamıştır. Onun için bu alimler Taftazani hakkında birşey söyleyemez.
Demek istediğim; İmamı Azam'ı (r.a) cerh eden alimlerin bu yaptıkları imama zarar vermediği gibi, Taftazani (r.a) hakkında da birkaç alimin sözlediği söz O'na zarar verecek değildir.Dikkat etmek lazım.

Bilmediğin bir şeyin ardına düşme. Çünkü kulak, göz ve kalbin her biri ondan sorumludur. (isra-36)

A Çevrimdışı

Abdullah ed-Dımeşki

Üyeliği İptal Edildi
Banned
Fahreddin Razi ve İmam maverdi, bahsettiğin reddul-fusus eserinin sahibi Taftazani'den önce yaşamıştır. Onun için bu alimler Taftazani hakkında birşey söyleyemez.
Demek istediğim; İmamı Azam'ı (r.a) cerh eden alimlerin bu yaptıkları imama zarar vermediği gibi, Taftazani (r.a) hakkında da birkaç alimin sözlediği söz O'na zarar verecek değildir.Dikkat etmek lazım.

Bilmediğin bir şeyin ardına düşme. Çünkü kulak, göz ve kalbin her biri ondan sorumludur. (isra-36)

Anlamamışsın yazdıklarımı. Aynı şekilde bazı imamlar içinde Mutezile olduğu söylenmiştir diyorum. Mesela Maverdi. Mesela Fahreddin er Razi.

Yani Zehebi, Maverdi'nin mutezile olduğunu söylemişken, İbn Hacer sadece bazı konularda etkilenmiş demiştir.

Fahreddin er-Razi örneğin. İbn Teymiyye, Zehebi onu tekfir ederken, İbn Hacer "Onun tefsirinde itizal vardır" ve "Tefsirinde bir çok kötülük vardır." demiştir.

Yazdıklarımdan, Taftazani için birşey söylediler dediğimi nasıl çıkarmışsın, anlayamadım.

Yazdıklarımı güzelce okursan, inşaAllah daha iyi kavrarsın.

Dipnot : Taftazani'nin mutezile olduğunu veya mutezilenin etkisinden çıkamadığını görmek istiyorsan Şerh'ul Akaid fi Nesefi kitabına başvurabilirsin. Türkçeye tercüme edilmiştir.

Zuhri Çevrimdışı

Zuhri

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Evet yanlış anlamışım. Ama Mutezile demek başka Mutezileden etkilenmiş demek başka.

A Çevrimdışı

Abdullah ed-Dımeşki

Üyeliği İptal Edildi
Banned
O zaman ancak biz kulların bilebileceği konular hakkında kesin konuşalım, hem bu şiddeti ölçecek teraziye de sahip olmak lazım.

Bizler zahir ameller ve sadr olan sözlerle "Falan Müslüman", "falan Ehli Sünnet", "falan Mutezile" deriz. Ve bizler birine kafir derken, onun zahirine kafir deriz. Batınını Allah bilir. Bu durumda senin söylediklerine göre İslam ahkamından tekfir olgusununda kalkması gerekir.

Örneğin, Amerikan ordusunda ki bir zata kafir deriz. Bu doğru olandır. Fakat belki de o şahıs oraya casusluk için giren bir Müslümandır. Bunu sadece Allah bilebilir. Bu zatı tekfir eden hak yoldadır. Ama senin "Kulların bilebileceği konularda kesin konuşalım" sözü burada uygulanmaması gerekir.

Ve bunu kulların bilmesi imkansız mıdır? Bir kişinin Mutezile olup olduğunu kullar ancak bilebilir. Bunda ne beis vardır ki?

Sen ona hangi terazi ile "Ehli Sünnet" diyorsan, bende o terazi ile "Mutezile" veya "Mutezileden çokça etkilenmiş" diyorum.

Zuhri Çevrimdışı

Zuhri

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Bizler zahir ameller ve sadr olan sözlerle "Falan Müslüman", "falan Ehli Sünnet", "falan Mutezile" deriz. Ve bizler birine kafir derken, onun zahirine kafir deriz. Batınını Allah bilir. Bu durumda senin söylediklerine göre İslam ahkamından tekfir olgusununda kalkması gerekir.

Örneğin, Amerikan ordusunda ki bir zata kafir deriz. Bu doğru olandır. Fakat belki de o şahıs oraya casusluk için giren bir Müslümandır. Bunu sadece Allah bilebilir. Bu zatı tekfir eden hak yoldadır. Ama senin "Kulların bilebileceği konularda kesin konuşalım" sözü burada uygulanmaması gerekir.

Ve bunu kulların bilmesi imkansız mıdır? Bir kişinin Mutezile olup olduğunu kullar ancak bilebilir. Bunda ne beis vardır ki?

Sen ona hangi terazi ile "Ehli Sünnet" diyorsan, bende o terazi ile "Mutezile" veya "Mutezileden çokça etkilenmiş" diyorum.

Amerikan askerine kafir diyebilirsin fakat islam adını almış bir müslümana kafire baktığın yerden bakıp bu islamdan çıkmıştır diyemezsin, ikisinin arasında fark var. O kişi hakkında şartların oluşup engellerin kalktığına bakman lazım, velev ki bu ictihadi bir iştir ve zahire bakmakta budur. Yoksa batını elbette Allah Azze ve Celle bilir.

A Çevrimdışı

Abdullah ed-Dımeşki

Üyeliği İptal Edildi
Banned
Amerikan askerine kafir diyebilirsin fakat islam adını almış bir müslümana kafire baktığın yerden bakıp bu islamdan çıkmıştır diyemezsin, ikisinin arasında fark var. O kişi hakkında şartların oluşup engellerin kalktığına bakman lazım, velev ki bu ictihadi bir iştir ve zahire bakmakta budur. Yoksa batını elbette Allah Azze ve Celle bilir.

Amerikan ordusundada olan bir kişi Müslümanım desede kafirliğine hükmedilir. Bu örneği vermemin sebebi küfrünün açık olmasıdır. Ki zaten zahire bakmak budur.

Ben haşa, Taftazine'ye kafir demedim. Laflarımdan onu anlaman, benim böyle söylediğim manasına gelmez.

Zuhri Çevrimdışı

Zuhri

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Amerikan ordusunda bulunan kişi ile zaten işimiz yok, velhasıl kelam herkes haddini bilsin.

A Çevrimdışı

Abdullah ed-Dımeşki

Üyeliği İptal Edildi
Banned
Amerikan ordusunda bulunan kişi ile zaten işimiz yok, velhasıl kelam herkes haddini bilsin.

Zaten işimiz olduğundan değil, getirdiğin kaidenin batıllığını ispatlamak için örneği verdim. Anlaşıldıysa problem yok.

Kardeş Taftazani hakkında mutezile diyen alimler kimlerdir.
Zira;
El-Leknevî el-Hindî, el-Fevâ’idü’l-Behiyye, adlı eserinde Taftazani'nin Hanefi olduğunu söylüyor.
İbn-i Hacer el-Askalani ed-Düreru l-kâmine isimli eserinde Taftazani hakkında “Doğuda
ilim onunla son buldu der ve yine “Kendisinden sonra yerine kimse geçemedi” iltifatına mazhar olur.

Bu arada son naklettiğin sözde hile mevcut. Bunu kontrol ettirdim. İbn Hacer bunu naklediyor. Ama bu kendisinin sözü değil. El-Ebiverdi (Bu kimse tanımıyorum) isimli kişiden naklediyor.

Fıkhta Hanefi olması, Akidede Mutezile ve Kelamdan beri olduğunu göstermez. Ki kendisi Hanefi değil, Şafiidir. (İbn Hacer'in söylediği gibi.)

Şerhul Mekasıd'da ve Şerhul Akaid'de Hanbelileri, kafir ve mücessim olarak gördüğünden, onları savunmaya tenezzül etmez.

Ahad hadisler için "Akidede hüccet olmaz, haramlarada etki etmez" fikrini şiddetle savunur, aksine olan görüşleri şiddetle reddeder.

İsim, sıfat konusuna gelince itizalin ve kelamın en ileri sonuçlarını görebilirsin.

Yani onun itizale kaymasını burada yazsam, sayfalar taşar.

Burada "Had bildirmek" yerine, eserlerini okuyup bilgilerini bize aktarırsan, inşaAllah hak daha güzel şekilde ortaya çıkar.

Kitaplarını okumadan, okuyan kimselere bu tarz konuşmak hoş değil.

Elbette hepimiz haddimizi bilelim. Bir adamıda savunuyorsak alimlerin sözleri ile, ve akidesini, kaynağını göstererek savunalım. Hakkında bilgimiz olmayan adamların bidatlarını, ilimden uzak laflarla örtmeye kalkmayalım. Bilenlere saygı duyalım. Varsa bir delil yada naklimiz, bunu ortaya koyarak konuşalım. Ve sadece Ehli Sünnetin akidesini müdafaa edelim.

Taftazani hakkında ise burada kargaşa çıkmaması nedeniyle bana özel mesaj atarsan, birbirimizi daha iyi ve sağlıklı anlarız. Bilgi alışverişi sonucunda, heva, ihtiras ve ithamkar hitapların yerini, anlayış ve itidalli sonuçlar alır.

Mesele çokça yerinden oynadı ve saptı. Ki asıl konu bu değildi. İnşaAllah baştan sona sözlerimiz anlaşılmıştır.

Zuhri Çevrimdışı

Zuhri

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Zaten işimiz olduğundan değil, getirdiğin kaidenin batıllığını ispatlamak için örneği verdim. Anlaşıldıysa problem yok.

Kulların bilebileceği konulardan kastım, müslüman hakkındaki verilen hükümdü. Onun için amerikan ordusunda bulunan ile zaten işimiz yok dedim

Bu arada son naklettiğin sözde hile mevcut. Bunu kontrol ettirdim. İbn Hacer bunu naklediyor. Ama bu kendisinin sözü değil. El-Ebiverdi (Bu kimse tanımıyorum) isimli kişiden naklediyor.

Hasan el-Ebiverdi(ö-816) Taftazani'nin talebesiymiş. İbni Hacer bunu nakletmiş olsa da iş olsun diye nakletmemiştir.

Hakkında bilgimiz olmayan adamların bidatlarını, ilimden uzak laflarla örtmeye kalkmayalım

Taftazani'yi ehli sünnetten saymak bid'atlerini örtmektir diyorsan bu seni bağlar. Zira ben şu şu görüşü bid'at değildir demedim.

A Çevrimdışı

Abdullah ed-Dımeşki

Üyeliği İptal Edildi
Banned
Kulların bilebileceği konulardan kastım, müslüman hakkındaki verilen hükümdü. Onun için amerikan ordusunda bulunan ile zaten işimiz yok dedim

Taftazani'yi ehli sünnetten saymak bid'atlerini örtmektir diyorsan bu seni bağlar. Zira ben şu şu görüşü bid'at değildir demedim.

Evet, beni bağlar. Rabbimize hamdolsun ki Mutezili türde bidat sahibi kimselere "Ehl-i Sünnet" diyecek kadar gözlerimiz, ve ilmi vesilesiyle anladığımız kalbimiz körelmedi.

Kitabını okumadığın halde birini savunmanda bir garip. Hakkında bilgin olmayan, kitaplarını okumadığın bir kimseyi savunmanda, pek akılvari değil.

Yukarıda onun Mutezili görüşlerinin bir kısmını saymıştım. Hakkında bilgin olmayan şey hakkında konuşmayı terk edip, kitaplarını okursan, buraya gelipte "Şu şu sözlerinden ötürü Mutezili değildir" dersen, hak ortaya çıkmış olur.

Yoksa boş kelamlarla ancak nefsani, bir değer taşımayan, ucuz sözler ortaya çıkarır.

Hasan el-Ebiverdi(ö-816) Taftazani'nin talebesiymiş. İbni Hacer bunu nakletmiş olsa da iş olsun diye nakletmemiştir.

Evet, Taftazani hakkında iş olsun diye nakletmemiş bunu. Zira keşke devamınıda nakletseymiş. İbn Hacer'in onu Zemahşeri el-Mutezili'ye hayranlığı ve tefsiri üzerine yazdığı haşiye dolayısıyla onu kınadığınıda nakletseymiş, pek iyi olurmuş.

Taftazani'nin akidesini iyi öğrenmek isteyen, bugün ki İsmailağa cemaatinin akidesine bakabilir. Osmanlı'dan beri medreselerde Taftazani'nin kitapları okutulur.

Hatta kendisinin Aristo Mantığı üzerine yazılmış İsagoci metni ile alakalı şerhide mevcuttur. Bu kitabı, kelam ve akılcılıkta ileri gidenlere okutulur.

Dipnot : Taftazani, bir kişi aynı anda iki yerde bulunur diyeni tekfir eden Ehl-i Sünnet'e, "Kerametten anlamayan", "Sufi düşmanı", "Hayret edilecek kadar kötü" diyen bir kimsedir.

Dipnot2 : İbn Hacer el-Askalani, talebesi olan el-Bukai'nin İbn Arabi'nin tekfiri hakkında yazdığı risalesinde nakledildiğine göre, bir adam "Benim şeyhim aynı anda odasında ve makamı ibrahimde olabiliyor" dediğinde, ona "Sen kafirsin. Hadi beni şeyhine götür" demiştir.

A Çevrimdışı

Allah de!

Üye
İslam-TR Üyesi
Yahu adam açıklıyor, Allah sıfatlarıyla tecelli ediyor,Bu Allah a şekil vermek değil diyor, ''Tirmizî’nin naklettiği rivayetlerde “Rabbimi en güzel surette gördüm.” (bk. Tirmizî, tefsir, 39).''