Soru Diş Kemiktir Hadisi Nasıl Anlaşılmalı?

Komutan Talut Çevrimdışı

Komutan Talut

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Selamun Aleykum kardeşler.

Hayvan kan akıtan her şeyle kesilir. Üzerine de Allah'ın ismi anılırsa o kesileni yiyiniz. Yalnız diş ve tırnak müstesnadır. Sebebi şudur diş bir kemiktir, tırnak ise Habeşlilerin kesme aletidir" (Buhârî, Zebâih, 15; Tecrid-i Sarih Tercümesi, VII, 426)

Dişlerimiz bilimsel olarak kemik statüsünde değil. Bu hadisi nasıl anlamamız gerekir ?

İmam Malik Çevrimdışı

İmam Malik

İslam-tr Sakini
İslam-TR Üyesi
Selamun Aleykum kardeşler.

Hayvan kan akıtan her şeyle kesilir. Üzerine de Allah'ın ismi anılırsa o kesileni yiyiniz. Yalnız diş ve tırnak müstesnadır. Sebebi şudur diş bir kemiktir, tırnak ise Habeşlilerin kesme aletidir" (Buhârî, Zebâih, 15; Tecrid-i Sarih Tercümesi, VII, 426)

Dişlerimiz bilimsel olarak kemik statüsünde değil. Bu hadisi nasıl anlamamız gerekir ?

Diş kemik ile ciddi manada benzer özellikler gösterir. Rasulullah(s.a.v), burada fıkhen kemik hükmünde olduğunu söylemiştir.
At ile eşek aynı cinstir ama eşek haram, at ise helaldir.

Nefer-i Guraba Çevrimdışı

Nefer-i Guraba

xxxxxxxxxxxxx
İslam-TR Üyesi
اِنَّمَا ذٰلِكُمُ الشَّيْطَانُ يُخَوِّفُ اَوْلِيَاءَهُ فَلَا تَخَافُوهُمْ وَخَافُونِ اِنْ كُنْتُمْ مُؤْمِنٖينَ۝

3.175 - O şeytan sizi ancak kendi dostlarından korkutuyor. Onlardan korkmayın, eğer mü'min iseniz, benden korkun.

Komutan Talut Çevrimdışı

Komutan Talut

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
اِنَّمَا ذٰلِكُمُ الشَّيْطَانُ يُخَوِّفُ اَوْلِيَاءَهُ فَلَا تَخَافُوهُمْ وَخَافُونِ اِنْ كُنْتُمْ مُؤْمِنٖينَ۝

3.175 - O şeytan sizi ancak kendi dostlarından korkutuyor. Onlardan korkmayın, eğer mü'min iseniz, benden korkun.
Amenna. Ancak merak ettim neye binaen yazdınız hocam ?

E Çevrimdışı

ebu humeyd

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
kim demiş diş kemik değildir diye. ben diş hekimine sordum dişin kemik olduğunu söylemişti.

İmam Malik Çevrimdışı

İmam Malik

İslam-tr Sakini
İslam-TR Üyesi
kim demiş diş kemik değildir diye. ben diş hekimine sordum dişin kemik olduğunu söylemişti.
Abi bu gibi meseleler, o alanların erbabı tarafındanda ihtilaflı olabiliyor. Kemiğin tanımını farklı yapmaktan kaynaklı olarak. Zaten dediğim gibi Rasulullah'ın(s.a.v), burada kastettiği -Allahu Alem-, fıkhi hüküm. Normalde eşek, at cinsidir ama fıkhen ayrı şeylerdir.

Geri
Üst Ana Sayfa Alt