Ba nam-e Xodavend-e Bakhsande u Mehreban -- بسم الله الرحمن الرحيم -- Esirgeyen ve bağışlayan Tengrinin adıyla -- In the name of god the most merciful
Yukarıda ki dünya ve arz ötesi dünyalar tasavvurunun Kur'an ve sünnete daha bir muvafık olduğuna inanıyorum. Resimde görüyorsunuz ki en ortada dünya arzı var etrafını antartika buzulları ihata etmiş. Eğer bu buzuldan surları aşarsak yeni bir bahrı muhit içinde başka kıtalar ve yaşayan halklar ile bizi karşılayacaktır. Burası ikinci kat yeryüzüdür. Daha da ilerlersek yeni bir ihata etmiş bir surla karşılaşırız ve burayı da geçersek üçüncü kat arz bize hoşgeldiniz diyecektir. Taki yedi kat arzı böylelikle katedebileceğiz...
Şimdi bu iddia hakkında bir nakil sunmak istiyorum. Bu tarz rivayetleri 'İsrailiyyat' olarak değerlendirip inkar edenler olacaktır ama bu bilgi israiliyattan olsa bile bunu bize aktaran Sultan-ı müfessirin İbn Abbas'ın (rah) kendisidir. Bu yüzden benim için bağlayacıdır. Kabul edip etmemek itikadi bir mevzu değildir. Ama inancımızı her açıdan selefe göre şekillendirirsek karlı çıkarız kanaatindeyim.
Rivayeti İbn Ebi Hatim Tefsirinde (10/3307), Suyuti Dürrü'l-Mensur adlı tefsirinde (7/589) gibi kaynaklarda geçmektedir. İbn Kesir senedinde inkıta olduğunu belirtmiştir;
عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ قَالَ: خَلَقَ اللَّهُ مِنْ وَرَاءِ هَذِهِ الْأَرْضِ بَحْرًا مُحِيطًا بِهَا ثُمَّ خَلَقَ مِنْ وَرَاءِ ذَلِكَ جَبَلًا يُقَالُ لَهُ ق السَّمَاءُ الدُّنْيَا مُتَرَفْرِفَةٌ عَلَيْهِ، ثُمَّ خَلَقَ مِنْ وَرَاءِ ذَلِكَ الْجَبَلِ أَرْضًا مِثْلَ تِلْكَ الْأَرْضِ سَبْعِ مَرَّاتٍ، ثُمَّ خَلَقَ مِنْ وَرَاءِ ذَلِكَ بَحْرًا مُحِيطًا بِهَا، ثُمَّ خَلَقَ مِنْ وَرَاءِ ذَلِكَ جَبَلًا يُقَالُ لَهُ «ق» السَّمَاءُ الثَّانِيَةُ مُتَرَفْرِفَةٌ عَلَيْهِ حَتَّى عَدَّ سَبْعَ أَرْضِينَ وَسَبْعَةَ أَبْحُرٍ وَسَبْعَةَ أَجْبُلٍ وَسَبْعَ سموات قَالَ: وَذَلِكَ قَوْلُهُ وَالْبَحْرُ يَمُدُّهُ مِنْ بَعْدِهِ سَبْعَةُ أَبْحُرٍ
''İbn Abbas dedi ki; Allah bu arzın ötesinde bir deniz yaratmıştır ki bu arzı tamamen kuşatmaktadır, sonra bunun ötesinde adı Kaf olan bir dağ yaratmıştır. Dünya seması burayı örtmektedir, sonra bu dağın ötesinde bu arz gibi yedi kere başka bir arz yaratmıştır. Sonra bunların ötesinde bir bahrı muhit vardır. Bu denizin ötesinde de kendisine Kaf denen başka bir dağ yaratmıştır. İkinci kat sema bu dağın üzerinden herşeyi kapsamaktadır. Böylelikle yedi arzı, yedi denizi, yedi göğü dağlarıyla birlikte saymıştır. Bu anlattıklarım şu ayetin tefsiridir; (deniz de (mürekkep olsa da) ona arkasından yedi deniz de yardım eylese..)
Bana böylesi bir tasavvur daha bir inandırıcı geliyor her ne kadar isnadı zayıf olsa da...''İbn Abbas dedi ki; Allah bu arzın ötesinde bir deniz yaratmıştır ki bu arzı tamamen kuşatmaktadır, sonra bunun ötesinde adı Kaf olan bir dağ yaratmıştır. Dünya seması burayı örtmektedir, sonra bu dağın ötesinde bu arz gibi yedi kere başka bir arz yaratmıştır. Sonra bunların ötesinde bir bahrı muhit vardır. Bu denizin ötesinde de kendisine Kaf denen başka bir dağ yaratmıştır. İkinci kat sema bu dağın üzerinden herşeyi kapsamaktadır. Böylelikle yedi arzı, yedi denizi, yedi göğü dağlarıyla birlikte saymıştır. Bu anlattıklarım şu ayetin tefsiridir; (deniz de (mürekkep olsa da) ona arkasından yedi deniz de yardım eylese..)