Esselamu aleykum ve rahmetullah,
@Ahıskalı akhi. Her mesajı okuyamadım ama naçizane paylaşmak istediğim şeyler var.
İlahiyat okuma niyetiniz, buna dair kurduğunuz hayaller ve planladığınız hedefler eminim ki "fisebilillah" bakıştan doğuyor. Lakin bu bakış pembe bir gözlüğün ardından olursa anlamını yitirir, sağlam kaidelerle temellendiremediği hedeflerinin sonucunu insan sadece kalakalıp izlerken bulabilir kendini.
Bu realiteyi ve tecrübeyi, TC ilahiyat fakülteleri bağlamında kısaca değerlendirelim:
Şahsen okuduğum fakülte bu değildi; lakin ilayihat öğrencisi birkaç selefî kardeşim var. Ehl-i tasavvuf ve benzeri de birçok tanıdığım var ilahiyat mezunu ve aktif öğrenci olan. Dolayısıyla paylaşımlar ve gözlemler işinize yarayabilir.
Açık ve net ki bu fakülteler dini tahrif merkezleridir. En hafifinin bile, kalbe akidevî şek şüphe karıştırmada üstüne yoktur . Bu da demek oluyor ki müfredattan bağımsızlık gerçekçi değildir. Siz müfredatı kafaya takmasanız bile o sizi takacaktır kendine. "Öğretildiği" gibi öğrenip aşılanan usulle çıkarım yaparak sınavları geçme mecburiyetindesiniz. Müfredat kendi başına konuşmuyor; onu hocalar(!) anlatıyor ve bilginizi sınıyor, kağıtlarınızı okuyup notlandırıyor. Dersliklerde sessiz kalıp anlatılanı umursamadığınızı varsayalım. Lakin onlara göre "aykırı" şekilde kaleme alınmış sınav kağıtlarını 4-5 sene boyunca vermeye ve bunun dönütlerine hazırlayın kendinizi. Hocaların çeşit çeşit itikadlarını Kitab ve sunnetle desteklemelerinin, kendinizi nasıl büyük bir tehlike içine attığınız manasına geldiğine detaylı değinmiyorum bile. Kaldı ki siz öğretim üyesi (görevli değil üye, dr doç proflar üyedir) olma gibi ileri bir seviye hedefliyorsunuz. Ne kadar tür organizma ile hemhal olmak zorunda kalacağınızın farkında olunuz. Fakültede diğer hocalarla, dekanlıkta, sıkça tekrar eden toplantı ve seminerlerde, okuyacağınız makalelerde geçireceğiniz her dakikanın, yıllar yılı size nasıl etkide bulunacağını çok iyi tasavvur ediniz.
Dikkatinizi çekerim ki akideye odaklı olarak kaleme aldığım için ihtilat konusuna hiç temas etmedim bile. Ama zirve derecede fitneye sebep olduğu, nakillerle sabit olması hasebiyle kısaca üstünde duralım. Bu "İslamî" fakültelerde dahi karma eğitim ve öğretimin esas olduğunu biliyorsunuzdur. İstisnası var ise bilgisi bende bulunmamakta. Aksine bu konuda Konya'da bir ilahiyat fakültesinde öğrencilerin tekrarlı ısrarlarına rağmen, hazırlık senesinde ayrı olan sınıfların 1.sınıftan itibaren "karma olarak devam ettiği" acı gerçeğini birinci kaynaktan öğrenmiştim. Hassasiyet sahibi öğrenciler devamlı diken üstünde yaşıyor haberiniz olsun. Düşününüz en mahrem konuları hatta bazen düşünmeye haya ettiğiniz konuları kadınlarla, genç kızlarla aynı ortamda dinlemek! Çoğunun şer'î tesettürü falan da yok. Ancak teberruc. Ayrıca öğrencisi ayrı dert kadın öğretim üyesi ayrı dert. Yıllarca buna maruz kalıp harama bakmaya "mecburiyet" gözüyle bakan erkekler az değil. Tesettüründe zorlanmaya başlayan, süse düşkünleşen kız öğrenciler de az değil. Taviz de tavizi doğuruyor malum. Yüzleşmeye hazır olmalısınız böyleleriyle. Böylelerine dönüşmekten ise orada "iradeyle" bulunup da kendinizi nasıl koruyacağınızın reçetesi bende yok ne yazık ki.
Genç, dininiz adına heyecanlı ve gayretlisiniz ki bu çok değerlidir ummet adına. İnanın size böyle kara bir tablo hiçbir kardeşiniz çizmek istemez. Ama tağutî, firavnî katı bir düzenin altındayız ve okullar çok göz önünde. Hatırlayınız ki akhi, şeytanın atıyla cennete koşulmaz. Gideceğiniz yer ise, gözlemlerime göre şeytanın atlarının hipodromudur. Bunu aşırı buluyorsanız, "gidip en azından deneyeceğim denemeden bilemem" diyorsanız elbette karar size ait. Güvenilir ilim ehlinden pozitif cevap da görmedim bu arada, tabii ki siz de okumuşsunuzdur.
Ben sadece bunu geridönüşlü bir karar olarak vermenizin, fakülte kaynaklı olası bir hayal kırıklığını önleyeceğini söyleyebilirim. B ve hatta C planınız olsun hayatınızı yönlendirme ve ekonomik gelir konusunda. Zira aile reisi olacakmışsınız : )) Barakallah taş çatlasa 20'dir yaşınız Allahu alem, genç yaşta eş olmaya uygun gördüğünüz bir bacı bulmuşsunuz ki inanın birçok Müslümana çok zor sunulan bir lütuftur bu. Allah subhanehu ve teala kararlarınızı hayra yönlendirsin, eşinizi ve zürriyetinizi göz aydınlığınız kılsın, sizleri tevhid üzere yaşatıp tevhid üzere vefat ettirsin amin.