أ
Trilyon tane delil getirsen de dünya küre kalmaya devam edecek. Kur'ân'da kat'î olarak geçmeyen bir şeyden ve zamanın biliminin yetersiz oluşundan ötürü dünyayı düz düşünenler elbet olabilir. Ben sadece "Böyle de bir nakil var, sıhhati nedir Allah bilir." diyerekten paylaştım.Peki ben sana aksini söyleyen ekser fukahanın, ekser müfessirlerin görüşüne göre yerin şekli düzdür diğe getirsem ne olacak?
Ayrıca ulemanın içinde pek çok ayet ve hadisten de dünyanın yuvarlak olduğunu çıkaranlar var. Bugün geldiğimiz noktada elimizde bunu ispatlayacak yeterlilik mevcut. Ayrıca ayın hareketleri gibi aklî deliller de mevcut. Üstelik bütün bunları tasdikleyen milyon tane de ayet ve hadis mevcut.
İcmânın senedi mi olur? Rivayet mi bu?İbn el-Münadi ile İbn Teymiyyenin arasında kaç asır bir zaman dilimi var?
Nerde bu "icma"nın senedi?
Bak mesela şöyle anlatayım. Diyelim ki ben Hanbeli fıkhı hakkında yazılmış eserleri okuyup tahlil ettim ve sonra kitap yazdım, kitabımda da dedim ki; "Başta İbn Kudame olmak üzere Hanbeli fukahası bu konuda icma etmiştir." yazdım.
Ortada var olan eserleri okuyup tahlil ederek, falanca alimler de bu görüştedir, diyebilirsin. Birinin kitabını okumak için illaki onunla aynı zamanda yaşamış olman gerekmiyor değil mi? Bugün biz Gazali'nin İhya'sını okuyabiliyoruz 9 asır geçmesine rağmen.