Ve aleykum selam
Şimdi kardeşim, şöyle 1 şey var. Öyle 1 zamanda yaşıyoruz ki, neredeyse hiç 1 insan yanlışsız, tüm meselerde 1e 1 isabetli diyemiyoruz. En azından ben diyemiyorum. Hocanın söylediyiniz tavrına bakılınca, Cehaleti mazeret görme konusuna deyinecek olursak zaten işin içinden çıkamayacak duruma gelicez. Ama cehalet noktasında her kesin ittifak etmesi gereken 1 mesele var. oda şuki, ap-açık olan meselelerde, yani diyelim hüküm yalnız ALLAHındır ve ya ALLAHdan başkasına dua etmek şirkdir gibi Kuranda defalarca açık olarak tekrarlanan ve İslamın temel kaidesini teşkil eden meselerde hiç 1 cehalet mazeretli olmaz. Mazeret diyen de İslamdan nasibini almamışdır demekdir bildiyim kadarı ile. Gelelim dediyin mahkeme meselesi ve ya diger meselerde cehaletin ihtilafına.
Şimdi Ebu Hanzala ilmini yeterli 1 dereceye yükseltmiş 1i. Kendi cemaati var. Mahkeme meselesinde diyorki, Ben Mahkemeye gitmem, gideni de delil yetersizliyi yüzünden tekfir etmem, ama ola bilirki giden adam ALLAH katına kafir olarak da gele bilir. Çünki buna ihtimal veren naslar var. O yüzden ben o tür adamlardan safımı ayırıyorum. Bu İslam fıkhında 1 çok ülemanın yaptığı ve teşvik etdiyi 1 şey zaten. Mesela götürelim bidat ehlini. İslam alimleri yerinden asılı olarak bazen bidat ehline hiç selam bile verilmeyeceyini söylemiş. Tekrar söylüyorum yerinden asılı olarak. Bu tavır şirk olması ihtimali olmayan bidat ehline karşı söylenmişse, bence Hocanın sonunda küfür ola bilecek meselede safına bu tür adamları almaması hayda hayda normal 1şey.
Hocanın 1 cemaati var. Cemaat ne kadar tehlikeden uzak olursa o kadar bereketli olur. Tabi bu Hocanın hiç yanlışı yok demek deyil. Mesela ben kendim hocaya 1 çok meselede katılmıyorum. Belkide beni bile kendi safına almaz. Zaten ben de katılmam. Ama bu o demek deyilki ben onun ilminden faydalanmamalıyım. O hocanın en sevdiyim tarafı 1 şey söylerken hep selefden nakiller getirir. Kendi kafasından 1 şey söylediyini hiç hatırlamıyorum. O yüzden verdiyi ilme güveniyorum. Konuşmaları çok anlaşılır ve dağınık deyil. Dinlerken uyumuyorum. 1 çok hocada olduğu gibi aynı cümleleri defalarca tekrarlamıyor. Konuyu dinlerken sonda net 1 sonuc ortaya çıkıyor. Kafada hiç soru kalmıyor ve s. Menhecine geldiyim zaman söylediyim gibi. Katılmadığım hususlar var.
Cehalet meselesinde ihtilaf kabul etmediyine gelince, şirk konusunda haklı olarak kabul etmiyor, ama diğer meselelerde hangi ihtilafı kabul etmediki? Mesela derslerinin 1inde talebelerinin birine sen hanefisin dimi diyor. O talebe onun cemaatinden 1i. Yani bildiyim kadarı ile muteber ihtilafların hepsini kabul edior. Yanlışım ola bilir. Kabul etmediyi ihtilafda da yine menheci böyledir. 1 mesele de aklıma geldi. Mesela 1 sohbetinde sakalsız 1ini cemaatine almayacağını söylüyor. Ama sonrada şeri mazereti olan 1ine yanlış yapıyorsun demediyini söylüyor. Şimdi konunun öncesini dinleyen 1 kalkıp diyecek ki, Ebu Hanzala sakalsızlara sapık diyor.
söylediyim gibi, ben Ebu Hanzalanın talebesi sayılırım, ama ne ALLAHa hamd olsun aşırı deyilim, ne tefritci deyilim. Aşırı Ebu Hanzalaçılarla da zaten çok munazaram oldu. Hemde Hocanın kendi sözlerini delil alarak.