Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü El Öpmek Caiz mi?

S Çevrimdışı

selefi bin mesut

Üye
İslam-TR Üyesi
Suudi Arabistan'ın kralı Abdullah her ne kadar murted olsalar'da soyle bir konusma yapti "Kardeşlerim. Sizlere bir şey söylemek istiyorum. El öpmek bizim değerlerimize ve ahlakımıza yakın uygun bir davranış değildir. Özgür ve dürüst insanlar tarafından kabul edilemez bir davranış biçimidir. Ayrıca bu davranış Allah'ın buyruklarını ihlal etmektir. Çünkü el öpen kişinin boyun eğmesine yol açar. İnançlı biri Allah'tan başka kimseye boyun eğmez. Burada bu konuya tamamen karşı olduğumu belirtmek istiyorum. Ve herkesten bağlılık göstergesi olarak anne-babasının dışında kimsenin elini öpmemesini istiyorum"...

Arap dünyası bu şekle el öpmeye karşı bir kampanya başlatılırken, bizde ise televizyon ekranlarında, gazetelerde el öpme propagandaları yapılmakta. Meclis başkanı eski lideri Erbakan’ı gördüğünde elini elbette öpecektir beklentisi içinde oluruz, çünkü geçmişte bol bol elini öpmüştü!, insan'larin ilimsiz'likle, ve tembellik'leri yuzun'den bu hale geldik asadaki hadise'leri bir inceiyelim ins'ALLAH.

Bir Yahudi, arkadaşına (hitaben) "Bizi şu peygambere götür" dedi Kalkıp Peygamber (sav)'e geldiler de kendisinden dokuz açıklayıcı ayetleri sordular Ravi bu hadisi, "İki (Yahudi) şahıs, Resul-i Ekrem'in (sav) elini ayağını öptüler, "Senin muhakkak bir peygamber olduğuna şahitlik ederiz" dediler" diye zikretti
Biraz açıklayalım: Yahudiler arasında on emir vardır Bunların dokuzu, Müslümanlar ile Yahudiler arasında ortak; biri, sadece Yahudilere mahsustur Gelen şahıslar, müşterek bulunan dokuz emri sordular, birini de gizlediler Peygamber (sav) Efendimiz, hem sordukları dokuz şeyi, hem de gizlediklerini haber verdi Bunun üzerine Resulullah'ın (sav) el ve ayaklarını öptüler
b) Abdullah bin Ömer (ra)'in Abdurrahman bin Ebi Leyla'ya naklettiği bir kıssada şöyle denilmiştir: "Biz ona (Hazreti Peygamber'e) yaklaştık ve elini öptük "
c) Zeyd bin Sabit (ra) bir cenazenin üzerine namaz kılmıştı Namazı takiben kendisine katırını getirdiler O binmek üzere iken, Abdullah bin Abbas (ra) hayvanın üzengisini tutmuştu Bunu gören Zeyd (ra), "Ey Resulullah'ın (sav) amcasının oğlu! Onu bırak" dedi Abdullah bin Abbas (ra), "Alimlerimize ve büyüklerimize böyle davranmakla emrolunduk" dedi Bunun üzerine Zeyd bin Sabit (ra) de onun elini öptü ve "Bize de ALLAH Resulü'nün (sav) ehl-i beytine böyle yapmamız emrolundu" dedi
d) Alim ve salih bir kimsenin elini teberrüken öpmekten bir beis olmadığını fıkıh bilginlerimiz sarahatle ifade etmektedirler

- Soru: Öpmenin kaç kısıma ayrıldığını açıklar mısınız?
Cevap: Şöyle sıralayabiliriz:
1 - Sevgi öpmesi: Anne ve babanın evlâdının yüzünü öpmesi gibi
Peygamber (sav) Efendimiz, gerek evlâdını, gerekse torunlarını sevip okşar ve öperlerdi

2- Rahmet ve esirgeme öpmesi: Evlâdın anne ve babasının başını öpmesi gibi
Bir gün Peygamber (sav) Efendimiz, Hazret-i Aişe (ra)'ya hitaben: "Ya Aişe, dua edildiği zaman kabul edeceği bir ismi üzerine ALLAH'ın (cc) bana yol gösterdiğini sen bildin (ve öğrendin) mi?" buyurmuştu Hazret-i Aişe (ra) validemiz de, "Anam babam sana feda olsun Ey ALLAH'ın Resulü (sav), onu bana öğretiniz" dedi Resul-i Ekrem (sav), "Ey Aişe, o sana gerekmez" buyurdu Bunun üzerine uzaklaştım ve bir müddet oturdum, sonra kalkıp başını öptüm de, "Ey ALLAH'ın Resulü (sav), onu bana öğretiniz" dedim Efendimiz (sav) de, "O sana gerekmez" demişti

3- Şefkat öpmesi: Kardeşinin alnından öpmek gibi Peygamber (sav) Efendimiz vefat ettiğinde, Hazret-i Ebu Bekir (ra) Hane-i Saadete gelmiş ve Efendimizin (sav) yüzündeki örtüyü kaldırıp öpmüş ve "Ey ALLAH'ın Resulü (sav), senin memâtın da hayatın kadar güzel" diye gözyaşları içinde ağlamıştı

4- Şehvet öpmesi: Kişinin zevcesini öpmesi gibi

5- Tehıyye öpmesi: Bir kimsenin diğer bir müminin elini öpmesi gibi Bu hususla ilgili açıklama yukarıda geçmiş bulunmaktadır

6- Dindarlık öpmesi: Hac ve umre yapanların, tavaf sırasında "Hacer-i Esved"i öpmesi gibi Kabe'nin eşiğini öpmek ve Mushaf'ı öpmek de bu kısma dahil bulunmaktadır
Hazret-i Ömer (ra), her sabah Kur'an-ı Kerim'i alır ve "Aziz ve celil olan Rabbimin ahdi ve menşuru" derdi Hazret-i Osman (ra) da Kur'an-ı Kerim'i öper ve yüzüne sürerdi
Ekmeği öpmeye gelince; İmam Şafii Hazretleri bu öpmeyi mubah bir bid'at kabul etmiştir Buna "bid'at-i hasene" diyen de olmuştur

7- Günah olan öpme: Bu ilave tarafımızdan yapılmış olmaktadır Bu kısma dahil olan öpme, kendisine yabancı bulunan bir kadını bir erkeğin öpmesi gibi Bu her iki tarafta şehvani hisleri kamçılayan ve zinaya zemin hazırlayan bir davranıştır Peygamber (sav) Efendimizin bir erkeğin yabancı kadının elini tutmasını ve onunla musafaha yapılmasını elin zinası olarak bildirmesi dikkate alınınca, haram olan öpmenin zararı daha iyi anlaşılır.


 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
El Öpmenin Hukmu

Abdullah b. Ömer (r.anhuma)'den rivayet olunduğuna göre, kendisi Rasulullah (s.a.v)'ın (düşmana baskın yapmak üzere gönderdiği) seriyyelerinden birinde imiş. (Abdullah bu seriyyede bulunduğu sırada başından geçen olayları) şöyle anlattı:
"Askerler tamamen bozguna uğradılar. Ben de bu bozguna uğrayanlar arasında idim. (Bu kargaşalıktan kurtulup da bir kenara) çıkınca; "(şimdi) ne yapacağız? Biz harpten kaçtık (Allah'ın) gadab(ı) ile geri döndük" demeye başladık ve; "Medine'ye girelim (gündüzün) orada kalalım, (geceleyin) bizi hiç bir kimse görmeden (evlerimize) gideriz." dedik.
Ve Medine'ye gir(meye kesinlikle karar ver)dik. (fakat) hemen arkasından da; "Eğer biz Rasulullah (s.a.v.)'a (varıp da) durumumuzu arzetseydik, (daha hayırlı olurdu. O zaman) eğer bize tevbe gerekiyor idiyse (tevbe eder ondan sonra tevbekâr olarak Medine'de) kalırdık. Eğer bundan başka bir şey (yapmamız gerekiyor) idiyse (Medine'den) gider(o görevi yerine getirir)dik." dedik.
Bunun üzerine sabah namazından önce Rasulullah (s.a.v.) (ı beklemek) için oturduk. (Evinden) çıkınca kendisine (doğru) ayağa kalktık ve; Biz (savaştan) kaçanlarız! dedik.
"Hayır! Bilakis siz tekrar savaşa dönen kimselersiniz." buyurdu.
Biz de yaklaşıp elini öptük.
Bunun üzerine; "
Ben de müslüman birliğinden bir kimseyim." buyurdu.
(Sunen-i Ebu Davud, Kitabu'l-Cihad, B. 96, Hadis no: 2647; Sunen-i Tirmizî, Kitabu'l-Cihad, B. 36, Hadis no: 1770; İbn Kesir, A.g.e. C. 7, Sh. 3261; Ahmed b. Hanbel, (Musned, C. 2, Sh. 58, 70, 86, 99, 100, 111) ve İbn Ebu Hatim'den.)


El Öpme Hakkında (Gelen Hadis)

Abdullah b. Ömer (başından geçen) bir olayı Abdurrahman b. Ebî Leylâ'ya anlatmış (sonra) şöyle demiş:

"Bunun üzerine Peygamber (s.a.v.)'e yaklaşıb elini öptük”.
(Tirmizi, cihad 36; Ibn Mâce, edeb 16; Ahmed b. Hanbel. 11,7, 86, III; Sunen-i Ebu Davud Terceme ve Serhi)

Açıklama
Abdullah b. Ömer'in Abdurrahman b. Ebî Leyla’ya anlattığı olayı (2647) numaralı hadis-i şerifte anlatılan, Peygamber'in gönderdiği bir akıncı birliğinin bozguna uğraması neticesinde, İbn Ömer'le arkadaşlarının akıncı birliğiyle irtibat kuramamaları neticesinde, Medine'ye dönüp gelip de Peygamberin huzuruna çıkarak elini öpmeleriyle ilgili olaydır.
Mevzumuzu teşkil eden bu hadis-i şerif de yine el öpmenin caiz olduğuna delalet etmektedir.
el-Ehberî'nin açıklamasına göre, İmam Malik, kibir ve gurura sebeb olan el öpmekle, kibirden dolayı el öptürmenin câiz olmadığını, dindarlığından ve faziletinden dolayı, bir kimsenin elini öpmenin ise caiz olduğunu söylemiştir.
İmam Nevevî de bir kimsenin zuhd ve takvası ya da diğer faziletleri sebebiyle elini öpmenin mekruh olmadığını, hatta sünnet olduğunu söylemiştir.

İlim ve fazilet sahibi olanların tâbilerine karsi bile tevazu göstermeleri mustehabtır. (Davudoglu, Ahmed, Sahih-i Muslim Terceme ve Serhi, IV, 365-366; Sunen-i Ebu Davud Terceme ve Serhi, Samil Yayinevi: 13/279)


El Öpmek Hakkında Mezheb Muctehidlerinin Görüşleri:

1. Hanefilere göre "teberruk yoluyla vera' sahibi âlimin ve âdil sultanın elini öpmekte beis yoktur, belki sünnettir”. (İbn Abîdin, Reddu'i-Muhtar, V, 245)

2. Malikî'ler "Mutekebbirin elini öpmek mekruh, din, ilim ve şerefinden dolayı olursa caizdir." (Askalanî, Fethu'1-Bâri, XIII, 296)

3. Şafiîler "zuhd, salah ve dininden, ilim ve şerefinden dolayı el öpmek mustehab; zenginlik, mevki ve mansıbından dolayı öpmekse mekruhtur. (Askalanî, Fethu'l-Bâri, XIII, 296)


4. Hanbeliler "Şayet dindarlığından dolayı ise beis yoktur, çünkü Ebu Ubeyde, Ömer b. el-Hattab'ın elini öpmüştür. Dünyalık için ise makbul değildir. (Gizau'l-Elbâb Serh Manzumeti'1-Âdab, I, 287)

Ancak bu elin sahibi âlim ve âdil değilse, İslam'ın tazimini kasd etmek bahis konusu değilse icmaen mekruhtur. (Ibn Abidin, V, 245)

Hind ulemasından ve Hanefî fakihlerinden Eşref Ali et-Tehânevî'nin tahkikine göre "Muhabbet, özlem, takdir ve rahmet duygularından kaynaklanan öpmeler câizdir. Tazim ve selâmlama niyetiyle ve teberrük kasdıyle yapılan öpmeler câiz değildir.” (I'la’u sunen, XVII. 426)

Meşhur İbn Abidin Haşiyesinde bu konuda şöyle deniyor:
"... Bazı câhillerin başkasıyla bir araya geldiklerinde, sanki onun eliymiş gibi kendi elini öpmesi de mekruhtur. Karşılaşma anında arkadaşının elinin öpülmesinin mekruh olduğunda ise icrnâ vardır. Bazı kimselerin âlimlerin huzurunda, veya büyük insanların huzurunda, yer öpmeleri de böylece mekruhtur ve haramdır. Bunu yapan, yeri öpen ve rıda gösteren de günahkâr olur. Bu putlara tapmaya benzer. Bunu yapan ile razı olanlar ibadet ve tazim yoluyla olduğu takdirde kâfir olurlar. Eğer tahiyye yoluyla yeni selamlaşma yoluyla olursa, kâfir olmaz. Fakat günahkâr ve büyük günâh işlemiş olur..


Herhangi bir dünya menfaati için el öpmek mekruhtur Herkesin eli öpülmez Ana,baba ve âlimin eli öpülebilir Kadın da kocasının elini öpebilir. (Molla Husrav, Duraru'l Hukkam fi Şerhi Gureri'l Ahkam:1/138)

Kadın, evlenilmesi kendisine ebediyyen haram olan babası, dedesi, amcası, dayısı, kardeşi ve kayınpederinin elini öpmesi caizdir. Fakat babasının dışındakilerin elini öpmemek evladır. Kadın mahremi olmayan yalnız yaşlı olduğu için bir erkeğin elini öpemez. Ancak bir erkek mahrami olamayan yaşlı kadının elini öpebilir görüşü vardır ama öpmemeleri daha uygundur. İhtiyar kadınların elini mahremi olmayan erkeklerin sıkabileceğine dair bazı görüşler vardır. Ancak erkek ne kadar ihtiyar olursa olsun, mahremi olmayan hanımlar onun elini sıkamaz ve öpemez. (İmam Merginani, el-Hidaye: 4/84)

El Öptükten Sonra Alına Koymak


Assalamu alaykum wa rahmatullah wa barakatuh abi, eli öptükten sonra alna koymak doğru mudur? Sadece büyüklere saygı amacında? Bazı selefi gruplar el öpülebilir ama alna konulamaz diyorlar. Alın secde içindir diye.

El öpmek câiz olup, belli şartları da mevcuddur. Yukarıda ehl-i sunnetin konuyla ilgili delilleri de bunu göstermektedir.
El öpümü esnasında, öpülen elin başa - alına konulması örftür, konulmasa da el öpümü gerçekleşmiştir. Fakat bir kimse öptüğü eli alnına koydu diye "ona ibadet etmiş, muşrik oldu" demek cahilliktir.
Mâlumumuzdur ki secde, niyetle, kıbleye dönerek yedi aza üzerine abdestli olarak ibadet kastıyla yapılır ve yere sadece alın konularak değil, burun da konularak yapılır.
Birilerinin kıyas, demogojik mantîki yorum ve kelime oyunlarıyla bir şeyleri haram kılmaya çalışmaları ancak kendini komik duruma düşürmekten başka bir işe yaramaz.
El öpülmesi bahane deyip, çocuğunun hastalanması esnasında, ateşine bakmak için elini çocuğun alnına koyan anne - baba, doktora vs. şirk demelerini de bugünlerde beklemekteyim.
 
eL_Muhacir Çevrimdışı

eL_Muhacir

İlimsiz Mucâhid, kâtil; Cihâdsız âlim, belâm olur
Frm. Yöneticisi
öpülen kişiye göre durum değişiyor :D
 
fatman Çevrimdışı

fatman

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Assalamu alaykum wa rahmatullah wa barakatuh abi, eli öptükten sonra alna koymak doğru mudur? Sadece büyüklere saygı amacında? Bazı selefi gruplar el öpülebilir ama alna koyunalamaz diyorlar. Alın secde içindir diye.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Assalamu alaykum wa rahmatullah wa barakatuh abi, eli öptükten sonra alna koymak doğru mudur? Sadece büyüklere saygı amacında? Bazı selefi gruplar el öpülebilir ama alna konulamaz diyorlar. Alın secde içindir diye.
Âleykum selam we rahmetullahi we berakatuhu;

El öpmek câiz olup, belli şartları da mevcuddur. Yukarıda ehl-i sunnetin konuyla ilgili delilleri de bunu göstermektedir.
El öpümü esnasında, öpülen elin başa - alına konulması örftür, konulmasa da el öpümü gerçekleşmiştir. Fakat bir kimse öptüğü eli alnına koydu diye "ona ibadet etmiş, muşrik oldu" demek cahilliktir.
Mâlumumuzdur ki secde, niyetle, kıbleye dönerek yedi aza üzerine abdestli olarak ibadet kastıyla yapılır ve yere sadece alın konularak değil, burun da konularak yapılır.
Birilerinin kıyas, demogojik mantîki yorum ve kelime oyunlarıyla bir şeyleri haram kılmaya çalışmaları ancak kendini komik duruma düşürmekten başka bir işe yaramaz.
El öpülmesi bahane deyip, çocuğunun hastalanması esnasında, ateşine bakmak için elini çocuğun alnına koyan anne - baba, doktora vs. şirk demelerini de bugünlerde beklemekteyim.
 
Üst Ana Sayfa Alt