Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
ÇözüldüEşkiyayı Destekleyen Topluluğa Ne Cezalar Verilir?
Verdiği desteğin boyutuna göre, İslam devletinde Kâdı'nın belirleyeceği hükme göre bağy cezası haddi de olabilir, çeşitli tâzir cezaları da olabilir.
"Allah ve Rasûlune karşı savaş açanların ve yeryüzünde fesad çıkarmaya çalışanların cezası, ancak öldürülmeleri, yahud asılmaları, yahud elleri ve ayaklarının çaprazlama kesilmesi, yahud bulundukları yerden sürülmeleridir..." (Mâide, 33)
Tâzir cezası, suçlunun "hırâbe ( حرابة )" durumuna ve suçun niteliğine göre Kadı'nın uygun görüp vereceği "ağır söz", "hapis", "dayak", "ölüm" gibi cezalardır.
Hanefîlere göre:
Eğer bir kimse bizzat eşkıya ile birlikte hareket etmişse, Onunla aynı hükme girer.
Eğer sadece yardım etmiş ama doğrudan fiile katılmamışsa, o zaman “yardımcı” statüsündedir. Buna göre: Yardımın mahiyeti ve suçun boyutu dikkate alınır. Yardımcı, tazir (yani Kadı'nın takdirine bağlı) ceza ile cezalandırılır. Ancak doğrudan katılım varsa, ana fail gibi ceza alır.
Şafiî Mezhebinde;
İmam Nevevî (rahimehullah) şöyle der: "Hırâbe (yol kesme) suçu, erkek veya kadın tarafından; tek başına ya da topluca; gece veya gündüz; şehirde veya kırda işlenirse; korku salan ve mudafaa imkânı olmayan kimselere yönelikse; bu hırâbedir." (İmam Nevevî, el-Mecmûʿ Şerhu’l-Muhezzeb, C. 20, Sf: 124) "Yol kesen eşkıya ile birlikte olup fiile bizzat katılmasa bile, gözcülük, yardım, yönlendirme, silah taşıma gibi işler yapan da muharib sayılır ve Mâide 33. ayete göre cezası uygulanır." (İmam Nevevî, el-Mecmûʿ Şerhu’l-Muhezzeb, C. 20, Sf: 126)
Yani; Öldürmüşse: öldürülür Sadece mal gasb etmişse: el-ayak kesilir. Hem öldürmüş hem gasp etmişse: öldürülüp asılır. Sadece korkutmuş ama bir şey yapmamışsa: sürgün edilir. Destekçi de bu fiile ortak olmuşsa aynı ceza Ona da uygulanır
Mâliki ve Hanbeli Mezhebi:
Bu mezheblerin bir kısmı, eşkıyaya yardım edenin de tıpkı onlar gibi muharib (haramî) sayılacağını ve onların cezasına ortak olacağını söylerler.
Şeyhu'lislam İbn Teymiyye, İbn Kayyım vs. Selefi usûlune göre
Şeyhu'lislam İbn Teymiyye, eşkıyaya yardım edenlerin veya bozgunculuk yapan gruplara destek olanların da Onların hükmünü aldığına dair net ifadeler kullanır:
"وكل من أعان ظالماً على ظلمه، أو فاسقاً على فسقه، أو طائفة باغية على بغيها، فهو شريك لهم في الإثم، مستحق للعقوبة"
“Her kim bir zalime zulmünde, bir fâsığa fıskında ya da bir bağy (isyan) eden topluluğa isyanında yardım ederse, O da Onlarla birlikte günaha ortaktır ve cezalandırılmayı hak eder.” (İbn Teymiyye ,es-Siyâsetu'ş-Şer’iyye fi Islâhi’r-Râ’î ve’r-Ra’iyye; Sf: 15, Dâru’l-Âsıme, Riyâd, 1418 H)
Bağy suçunun cezası nedir? *Müslümansalar veya değilseler onların hükmü nedir? *Müslümansalar veya değilseler onlara neler yapılır\yapılamaz müdahale edilmeside sınırlar nedir?